Results 1 to 7 of 7

Thread: H100i now idling at 46°

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    38
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post
    • Mermoden's system
      • Motherboard:
      • MSI-Z87-GD45-GAMING
      • CPU:
      • Intel i5 4670K Haswell Quad Core + Corsair H100i Hydro Series CPU Cooler
      • Memory:
      • Corsair Vengeance Pro Series 16GB DDR3 1866 MHz
      • Storage:
      • 120GB Samsung 840 EVO + 256GB Samsung 840 Pro Series SSD + Seagate 2TB
      • Graphics card(s):
      • 2x MSI GTX 770 Twin Frozr OC 4GB in SLI
      • PSU:
      • Corsair AX760i
      • Case:
      • Corsair Carbide Series™ Air 540
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64 Bit
      • Monitor(s):
      • Dell U2412M 24" Widescreen LED
      • Internet:
      • BT Broadband DL: 19Mb / UL: 1Mb

    H100i now idling at 46°

    Hi, I turned my comp on today and my cpu temps have shot up.

    Yesterday i was idling at around 28° average cpu and 25° h100i, but today its at 46° cpu and 41°
    h100i.

    I have a 4670k which was oc at 4.2ghz. I have dialled it back to 3.2ghz with no change.

    I replaced the tim about 5 moths ago when i installed 2 extra fans on the radiator.

    Also, changing the fan speeds on the radiator from 700rpm to 2000rpm makes no difference to the temperature.

    The pump is running at 2314rpm

    The only change on the computer was a new driver download for nvidia geforce experiance, which i installed yesterday.

    I have had the h100i since november 2013.

    Any suggestions would be most welcome.

  2. #2
    Pork & Beans Powerup Phage's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Kent
    Posts
    6,092
    Thanks
    1,519
    Thanked
    577 times in 493 posts
    • Phage's system
      • Motherboard:
      • Asus Crosshair VI
      • CPU:
      • 1700x @ 3.9
      • Memory:
      • 16Gb Corsair LPX
      • Storage:
      • Samsung 960 512Gb + 2Tb Seagate SSHD
      • Graphics card(s):
      • EVGA 1080ti
      • PSU:
      • BeQuiet 850w
      • Case:
      • Fractal R4
      • Operating System:
      • W10 64
      • Monitor(s):
      • Agon Gsync

    Re: H100i now idling at 46°

    That certainly sounds like a cooler failure. Have you tried reseating it ?
    Society's to blame,
    Or possibly Atari.

  3. #3
    Registered+
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    38
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post
    • Mermoden's system
      • Motherboard:
      • MSI-Z87-GD45-GAMING
      • CPU:
      • Intel i5 4670K Haswell Quad Core + Corsair H100i Hydro Series CPU Cooler
      • Memory:
      • Corsair Vengeance Pro Series 16GB DDR3 1866 MHz
      • Storage:
      • 120GB Samsung 840 EVO + 256GB Samsung 840 Pro Series SSD + Seagate 2TB
      • Graphics card(s):
      • 2x MSI GTX 770 Twin Frozr OC 4GB in SLI
      • PSU:
      • Corsair AX760i
      • Case:
      • Corsair Carbide Series™ Air 540
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64 Bit
      • Monitor(s):
      • Dell U2412M 24" Widescreen LED
      • Internet:
      • BT Broadband DL: 19Mb / UL: 1Mb

    Re: H100i now idling at 46°

    Hi Phage, I've decided on stripping my case apart on sunday and give everything a good clean.

    Would you know if it's possible that you could get trapped air in the pipes ?

    I hate having to reapply the thermal paste as I suffer from hand tremors, it took my 5 attempts to get it right last time.

  4. #4
    Corsair Rep
    Join Date
    May 2013
    Location
    Corsair HQ
    Posts
    488
    Thanks
    2
    Thanked
    69 times in 55 posts

    Re: H100i now idling at 46°

    Hi Mermoden,
    Assuming that you have trapped air in the loop, I don't think that it will affect your cooler's performance. Perhaps noise issue, but it shouldn't affect your CPU temp.

    We know your pump is running because of the reading your getting from Link (assuming you have it installed), and the fact that your CPU temp is still under 60°C on idle. Otherwise, it would have gone up already and hover around 90°C if your pump has ceased to function. I would try what Phage suggested, reseat it and make sure that you have a full contact between CPU and coldplate. And I do recommend that you re-apply a fresh TIM when you remount the cooler.

  5. #5
    Registered+
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    38
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post
    • Mermoden's system
      • Motherboard:
      • MSI-Z87-GD45-GAMING
      • CPU:
      • Intel i5 4670K Haswell Quad Core + Corsair H100i Hydro Series CPU Cooler
      • Memory:
      • Corsair Vengeance Pro Series 16GB DDR3 1866 MHz
      • Storage:
      • 120GB Samsung 840 EVO + 256GB Samsung 840 Pro Series SSD + Seagate 2TB
      • Graphics card(s):
      • 2x MSI GTX 770 Twin Frozr OC 4GB in SLI
      • PSU:
      • Corsair AX760i
      • Case:
      • Corsair Carbide Series™ Air 540
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64 Bit
      • Monitor(s):
      • Dell U2412M 24" Widescreen LED
      • Internet:
      • BT Broadband DL: 19Mb / UL: 1Mb

    Re: H100i now idling at 46°

    Quick update.
    Temps are back to normal.

    Stripped the case apart and cleaned every component.
    Remounted the cooler using EK-TIM Indigo XS. Very nerve wrecking going through that process.
    Switched the comp on after the 30min cool down and the cpu temp is idling at 30° and there is only a 3° difference between the h100i and cpu, previously it was 5°.

    Would change the post to resolved, but cant remember how !
    Last edited by Mermoden; 24-12-2014 at 06:14 PM.

  6. #6
    Corsair Rep
    Join Date
    May 2013
    Location
    Corsair HQ
    Posts
    488
    Thanks
    2
    Thanked
    69 times in 55 posts

    Re: H100i now idling at 46°

    I just saw your update now. Glad to see that you were able to sort it out

  7. #7
    Registered+
    Join Date
    Dec 2014
    Location
    UK
    Posts
    20
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • mdwheeler1's system
      • Motherboard:
      • Asus Z87-Pro
      • Memory:
      • 16Gb Corsair PC3-10700
      • Storage:
      • Samsung SSD 840 EVO 250Gb
      • Graphics card(s):
      • Palit GTX770
      • PSU:
      • Corsair Bronze 850W
      • Case:
      • Corsair Carbide 400R
      • Operating System:
      • Win 8.1 Pro
      • Monitor(s):
      • Benq G2420HDBL + 2x Dell 1908

    Re: H100i now idling at 46°

    Yes, I am often checking the temperature - Overclocking a bit on my Z87 -i7 is great - but MMOG and graphics rack the temp up, and I fell less in control of the H100i - while also loving the cooling effect. Long my it continue! idle - 31*°C

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •