Results 1 to 11 of 11

Thread: X1 PCI-E card in X16 slot???

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    235
    Thanks
    3
    Thanked
    11 times in 9 posts

    X1 PCI-E card in X16 slot???

    Hi all,

    I've just read this hexus article:

    http://www.hexus.net/content/item.php?item=6118&page=1

    In it, they test a new graphics card from HIS thats operates on a x1 PCI-E interface. However, because the MoBo they use only turns off on-board gfx when a card is in the x16 PCI-E slot, they whack it in there. Can you do that?

    Is it OK to plug x1 devices into x16 slot? Can yo do they same (in theory) to x2, 4 and 8 slots?

    How can you be sure the connectors are lined up properly? surely the point is to have the card connector and slot the same size to ensure a snug fit?!?!

    Thanks for your input!

  2. #2
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,839
    Thanks
    645
    Thanked
    871 times in 735 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre
    PCI-E slots are all backwards compatible.

    I am pretty sure that the reverse is theorically possible as well, you could hack a peice of a PCI-E connector off and get a 4x card working in a 1x slot of example.....
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    305
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    no that wont work

    the data is split into lanes out along the length of the card so to use a wider card in narrow slow you have to use an adapter, otherwise with say an x4 card in an x1 you will only get 1/4 of the data the card is trying to send (well you wont get anything because the computer probably wont start)

    but if you get an adapter i think its fairly easy to merge the 4 lanes back into 1 as the pin layout follows a nice regular pattern of the same pins in sequence

  4. #4
    Senior Member FatalSaviour's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    London/Oxford/York
    Posts
    1,876
    Thanks
    42
    Thanked
    12 times in 11 posts
    • FatalSaviour's system
      • Motherboard:
      • MSI P55-GD80
      • CPU:
      • Intel Core i7 860
      • Memory:
      • 4x2GB GEiL PC17000
      • Storage:
      • 3x1000GB, 2x500GB (RAID1), 1x2TB
      • Graphics card(s):
      • GTX 470
      • PSU:
      • Corsair HX700
      • Case:
      • Antec P180
      • Operating System:
      • Win 7 x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311, Dell 2005FPW
      • Internet:
      • VM 30Mb
    I thought I saw an article a year or two back where they taped off a quarter, and then half of the pins, and the card continued to work.
    This of course involved a 16x card being made to look like a 1x card, and then plugged into a 16x slot, but not sure how dynamic allocation of PCI Express lanes on the mobo works exactly.
    Not that I would want to hack off half of the connectors on my £400 graphics card
    Quote Originally Posted by Noni
    What the hell does "WTH" mean


  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    305
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    maybe youre right, i would be happy if that was true with this stupid x1 slot i have free

  6. #6
    Senior Member ajones's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Hampshire
    Posts
    1,143
    Thanks
    64
    Thanked
    70 times in 53 posts
    Quote Originally Posted by FatalSaviour
    I thought I saw an article a year or two back where they taped off a quarter, and then half of the pins, and the card continued to work.
    This of course involved a 16x card being made to look like a 1x card, and then plugged into a 16x slot, but not sure how dynamic allocation of PCI Express lanes on the mobo works exactly.
    Aye.. I remember this article too. Think they were comparing various PCI-Ex configurations against AGP to see if the extra theoretical throughput made much of a difference.

    I'm guessing that the PCI-Ex bus controller can work out which channels are electrically connected and therefore will only send data along those. I doubt there's any control protocol between the PCI-Ex device and controller to specificaaly request a certain number of channels.
    Corsair 500R, Gigabyte GA-Z97MX Gaming 5, Win 10 Pro, i5 4690, Corsair HX750i, Sapphire Fury X, 256GB Sammy SM951 M.2 (System), 2TB WD20EZRX (iSRT w/ Sandisk SD6SB1M), WD SE16 640GB, 2x8GB Corsair Vengeance, Corsair H100i
    Coolermaster Stacker, MSI 890GXM-G65, Win 10 Pro, AMD X6 1055T, Corsair HX 650, Sapphire HD7950 OC, Crucial 128GB C300 SSD, HD501LJ Spinpoint T166, 4x2GB Corsair XMS3, custom watercooled (single loop, 2 rads)
    Corsair 550D, Gigabyte GA-Z87-D3HP, Win 8.1 Pro, i5 4670K, Seasonic X-Series SS-750KM3, Asus GTX780 Poseidon, 240GB Crucial M500 (system), iSRT(Plextor PX-128M5S + 2TB Seagate Barracuda), Toshiba 750GB "scratch disk", 2x8GB Corsair DDR3, custom watercooled (single loop, 2 rads)
    Thecus N2200XXX w/2xWDC 3TB, N2200 w/ 2xSammy 1.5TB
    backup:
    A+ BB Storm, Asus P5E-VM-HDMI, Win 7 Pro 64bit, Q6600, Coolermaster GeminiII, Corsair HX 620, Corsair P64 SSD, 2x HD501LJ Spinpoint T166, Asus 6850 DirectCu, 4x2GB Corsair TwinX XMS2

  7. #7
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,867
    Thanks
    632
    Thanked
    1,191 times in 944 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable
    i wish they would make a X-Fi card fit a PCI-Ex4 slot so i dont have to stick it between my 7900gtx's

  8. #8
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,839
    Thanks
    645
    Thanked
    871 times in 735 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre
    Creative are currently re-designing their sound chip from scratch due to it having numerous issues when they tried to mount it on a PCI-E bus...

    Going to be a while before we see a decent PCI-E sound card I feel
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  9. #9
    Senior Member FatalSaviour's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    London/Oxford/York
    Posts
    1,876
    Thanks
    42
    Thanked
    12 times in 11 posts
    • FatalSaviour's system
      • Motherboard:
      • MSI P55-GD80
      • CPU:
      • Intel Core i7 860
      • Memory:
      • 4x2GB GEiL PC17000
      • Storage:
      • 3x1000GB, 2x500GB (RAID1), 1x2TB
      • Graphics card(s):
      • GTX 470
      • PSU:
      • Corsair HX700
      • Case:
      • Antec P180
      • Operating System:
      • Win 7 x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311, Dell 2005FPW
      • Internet:
      • VM 30Mb
    It's got numerous issues on the damn PCI bus, let alone the PCIe!
    I'm waiting for a driver release to fix these crackles...but no luck so far
    Quote Originally Posted by Noni
    What the hell does "WTH" mean


  10. #10
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,867
    Thanks
    632
    Thanked
    1,191 times in 944 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable
    i dont think there will be a fix, creative have always had that problem, and each new series of soundcard seems to have that bug on certain setups.

    its also never really been fixed on there older cards, so can't see them fixing it now

  11. #11
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,839
    Thanks
    645
    Thanked
    871 times in 735 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre
    Had that crackle with a SB Live in a VERY old KT7 mobo......never had the problem since.

    There is a PCI Latency fix floating around the net somewhere that may help with it, I used it on the aforementioned mobo with some success.
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 0
    Last Post: 16-02-2006, 04:20 PM
  2. USB2.0 PCI Card Trouble
    By Steve in forum PC Hardware and Components
    Replies: 3
    Last Post: 27-07-2005, 12:13 PM
  3. dell and new pci graphics card
    By johnnr892 in forum PC Hardware and Components
    Replies: 5
    Last Post: 05-06-2005, 09:23 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •