Results 1 to 6 of 6

Thread: Freaky Bootup Problem!

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    38
    Thanks
    4
    Thanked
    2 times in 1 post

    Freaky Bootup Problem!

    Hey guys

    I'm sorting this PC out for a friend of mine but cannot sort the problem out.

    What is happening is that on bootup the POST screen goes really really slow the ram count must have taken about 10 minutes to count a 1Gig once it does finish the windows boot screen is damaged as in half the image is missing, I'm thinking that is a graphics card problem as it boot into safe mode fine but not normal windows.

    All my fellow IT guys just laughed at me and said they had never seen anything like it

    Specs are as follows

    ASUS A7N8X-X
    ASUS V8170DDR AGP
    1Gb DDR
    Athlon XP 3500+
    Hitatchi 100Gb HDD
    Windows XP Home

    Any Help would be nice

    spong_miester

  2. #2
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,339
    Thanks
    2,878
    Thanked
    3,387 times in 2,681 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: Freaky Bootup Problem!

    Start by downloading and running memtest to check that the RAM is OK.
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  3. Received thanks from:

    spong_miester (05-12-2007)

  4. #3
    WEEEEEEEEEEEEE! MadduckUK's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Lytham St. Annes
    Posts
    17,293
    Thanks
    649
    Thanked
    1,580 times in 1,006 posts
    • MadduckUK's system
      • Motherboard:
      • Asus A88XM-PLUS
      • CPU:
      • AMD 860K @4.45
      • Memory:
      • 16GB (4x4GB) PC3-12800
      • Storage:
      • 1x240GB Sandisk Extreme / 3x500GB RAID0 / 3GB Backup
      • Graphics card(s):
      • Radeon 7870XT
      • PSU:
      • Corsair TX750w
      • Case:
      • Cooler Master Galdiator 600
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • DELL S2409W
      • Internet:
      • 3 One Plan

    Re: Freaky Bootup Problem!

    are you exaggerating with 10 mins? do you just mean it takes a lot longer than usual?
    Quote Originally Posted by Ephesians
    Do not be drunk with wine, which will ruin you, but be filled with the Spirit
    Vodka

  5. Received thanks from:

    spong_miester (05-12-2007)

  6. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    1,457
    Thanks
    33
    Thanked
    75 times in 71 posts

    Re: Freaky Bootup Problem!

    Do as peterb suggests, use memtest (Memtest86+ - Advanced Memory Diagnostic Tool ) to check your ram. Another poss. is the memory on your gfx card (don't know if memtest checks that, doubt it).

    You could try re-seating the gfx card, vibration can (after time) make the cards slightly loose in the port so the connection isn't too good.

  7. Received thanks from:

    spong_miester (05-12-2007)

  8. #5
    boop, got your nose stevie lee's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    southport
    Posts
    2,568
    Thanks
    400
    Thanked
    389 times in 296 posts
    • stevie lee's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-870A-USB3
      • CPU:
      • Phenom II X6 1090T 6core 3.2ghz
      • Memory:
      • 8GB Corsair DDR3 1600 MHZ
      • Storage:
      • Hitachi 500, 640GB + 1TB. WDblue 2TB, Crucial M500 240GB
      • Graphics card(s):
      • Nvidia Palit 750 Ti
      • PSU:
      • Enermax Naxn 350 W
      • Case:
      • Xigmatech Midgard
      • Operating System:
      • Win 10 Home
      • Monitor(s):
      • 22" Samsung SM2233BW
      • Internet:
      • 20mb plusnet unlimited!

    Re: Freaky Bootup Problem!

    try resetting bios, if you've got two ram sticks swap them around (i don't know why this works it just does, my A7N8X mobo suffers occasional memory read failures, this cures it every time, no amount of fiddling in bios/drivers etc works), then reboot

    or have you installed new graphics drivers lately?, boot into safe mode and put previous back on.

  9. Received thanks from:

    spong_miester (05-12-2007)

  10. #6
    Registered+
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    38
    Thanks
    4
    Thanked
    2 times in 1 post

    Re: Freaky Bootup Problem!

    Problem solved rolled back drivers like stevie lee suggested but still had problem so bought a Geforce 6600GT off a mate works fine now.

    Thanks For The Help Everyone

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. ECS 910 / Advent 7080 White Screen and no VGA problem Notebook Laptop
    By David R in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 18-06-2007, 05:52 AM
  2. Fatality FP-IN9 resume from S3 problem
    By $kunk in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 0
    Last Post: 22-05-2007, 04:07 PM
  3. Question about problem recently built computer
    By shadowneo in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 3
    Last Post: 18-04-2007, 02:31 PM
  4. SN25P PSU or PCI-E problem!?
    By SilverFern in forum PC Hardware and Components
    Replies: 1
    Last Post: 19-01-2006, 10:51 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •