Results 1 to 5 of 5

Thread: Memory problems after bios update ....

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    May 2007
    Location
    West London
    Posts
    406
    Thanks
    41
    Thanked
    27 times in 25 posts

    Unhappy Memory problems after bios update ....

    Updated my P5KC Bios to the latest Version 1001 2008/02/15 update today ready for a CPU change.

    I dont overclock my system.

    After the update I loaded default settings and changed the bios settings back to what they used to be but the system wont boot into VISTA and keeps rebooting.

    The only settings I changed were for the memory timings and voltage. These setiings worked fine before. If I leave the memory timings on AUTO the system boots int VISTA but the memory is not running at the correct timings.

    Anyone had these problems with the new bios?
    ::NZXT Rogue Case + Scythe Kaze Maru 140mm Fans | Scythe Kaze Master Ace Fan Controller | NorthQ Siberian Tiger Liquid Cooling | Enermax Liberty 400W PSU | Gigabyte GA-G33M-S2L | Intel C2Q Q9450 | 4GB Apogee GT PC2-8500 DDR2 | Gigabyte ATI Radeon 1GB HD4850 Passive | 2TB Western Digital Caviar Black SATA | Pioneer DVR-216DBK SATA | Win 7 Home Premium | HP w2207 LCD | 1TB QNAP TS-119 Turbo NAS |
    ::Acer Aspire One Netbook + Carbon Fibre Skin | Intel Atom 1.6GHz | 1.5GB RAM | 8GB SSD | 16GB Class6 SDHC | Windows XP SP3 | 3 Mobile Broadband | 9 Cell Battery |
    ::HP Touchpad White | 1.5GHz | 64GB | webOS 3.2 |CyanogenMod 9 Android ICS |
    ::Shuttle SZ77R5 | Intel Core i5 3470s | 8GB Corsair Vengeance DDR3 1600MHz | Samsung 256GB 830 Series SSD | 2TB Western Digital Caviar Black SATA | Pioneer DVR-216DBK SATA | Win 8 Pro |


  2. #2
    The late but legendary peterb - Onward and Upward peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Looking down & checking on swearing
    Posts
    19,381
    Thanks
    2,892
    Thanked
    3,403 times in 2,693 posts

    Re: Memory problems after bios update ....

    If it runs when set to auto - leave it set to auto. Why make life difficult? It could be that the bios is reporting the timings incorrectly.
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  3. #3
    Mostly Me Lucio's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Tring
    Posts
    5,163
    Thanks
    443
    Thanked
    448 times in 351 posts
    • Lucio's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-970A-UD3P
      • CPU:
      • AMD FX-6350 with Cooler Master Seldon 240
      • Memory:
      • 2x4GB Corsair DDR3 Vengeance
      • Storage:
      • 128GB Toshiba, 2.5" SSD, 1TB WD Blue WD10EZEX, 500GB Seagate Baracuda 7200.11
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 270X 4GB
      • PSU:
      • 600W Silverstone Strider SST-ST60F
      • Case:
      • Cooler Master HAF XB
      • Operating System:
      • Windows 8.1 64Bit
      • Monitor(s):
      • Samsung 2032BW, 1680 x 1050
      • Internet:
      • 16Mb Plusnet

    Re: Memory problems after bios update ....

    I presume you mean that you have something like 4-4-4-12 RAM but if you leave it on auto you get 5-5-5-18??

    If so it's possible that the new BIOS introduced a bug into the voltage settings. Your best bet is to search around and see if anyone is reporting similar issues, or be prepared to do a little fiddling (which can destroy your memory!) with the voltage settings.

    (\___/) (\___/) (\___/) (\___/) (\___/) (\___/) (\___/)
    (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=)
    (")_(") (")_(") (")_(") (")_(") (")_(") (")_(") (")_(")


    This is bunny and friends. He is fed up waiting for everyone to help him out, and decided to help himself instead!

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    May 2007
    Location
    West London
    Posts
    406
    Thanks
    41
    Thanked
    27 times in 25 posts

    Re: Memory problems after bios update ....

    Yes the Crucial Ballistix should run at 4-4-4-12 but CPU-Z says it is running at 5-5-5-18.

    I checked the Asus forums and it seems others have had issues with the latest BIOS. However for some unknown reason Asus have made it is impossible to downgrade the BIOS without using an old version of Asus update which only works on XP!
    ::NZXT Rogue Case + Scythe Kaze Maru 140mm Fans | Scythe Kaze Master Ace Fan Controller | NorthQ Siberian Tiger Liquid Cooling | Enermax Liberty 400W PSU | Gigabyte GA-G33M-S2L | Intel C2Q Q9450 | 4GB Apogee GT PC2-8500 DDR2 | Gigabyte ATI Radeon 1GB HD4850 Passive | 2TB Western Digital Caviar Black SATA | Pioneer DVR-216DBK SATA | Win 7 Home Premium | HP w2207 LCD | 1TB QNAP TS-119 Turbo NAS |
    ::Acer Aspire One Netbook + Carbon Fibre Skin | Intel Atom 1.6GHz | 1.5GB RAM | 8GB SSD | 16GB Class6 SDHC | Windows XP SP3 | 3 Mobile Broadband | 9 Cell Battery |
    ::HP Touchpad White | 1.5GHz | 64GB | webOS 3.2 |CyanogenMod 9 Android ICS |
    ::Shuttle SZ77R5 | Intel Core i5 3470s | 8GB Corsair Vengeance DDR3 1600MHz | Samsung 256GB 830 Series SSD | 2TB Western Digital Caviar Black SATA | Pioneer DVR-216DBK SATA | Win 8 Pro |


  5. #5
    Mostly Me Lucio's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Tring
    Posts
    5,163
    Thanks
    443
    Thanked
    448 times in 351 posts
    • Lucio's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-970A-UD3P
      • CPU:
      • AMD FX-6350 with Cooler Master Seldon 240
      • Memory:
      • 2x4GB Corsair DDR3 Vengeance
      • Storage:
      • 128GB Toshiba, 2.5" SSD, 1TB WD Blue WD10EZEX, 500GB Seagate Baracuda 7200.11
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 270X 4GB
      • PSU:
      • 600W Silverstone Strider SST-ST60F
      • Case:
      • Cooler Master HAF XB
      • Operating System:
      • Windows 8.1 64Bit
      • Monitor(s):
      • Samsung 2032BW, 1680 x 1050
      • Internet:
      • 16Mb Plusnet

    Re: Memory problems after bios update ....

    Quote Originally Posted by nickp8 View Post
    Yes the Crucial Ballistix should run at 4-4-4-12 but CPU-Z says it is running at 5-5-5-18.

    I checked the Asus forums and it seems others have had issues with the latest BIOS. However for some unknown reason Asus have made it is impossible to downgrade the BIOS without using an old version of Asus update which only works on XP!
    Best bet is not to worry atm. The timing difference isn't a massive change and the chances are any "fix" will introduce any stability problems.

    This is why I've left my BIOS at the one the board came with it, I have no problems that need fixing and don't want to introduce any more.

    (\___/) (\___/) (\___/) (\___/) (\___/) (\___/) (\___/)
    (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=)
    (")_(") (")_(") (")_(") (")_(") (")_(") (")_(") (")_(")


    This is bunny and friends. He is fed up waiting for everyone to help him out, and decided to help himself instead!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. OCZ Memory Problems...
    By streetster in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 21-05-2007, 05:10 PM
  2. My experience with Windows XP Pro x64 Edition
    By Paul Adams in forum Software
    Replies: 7
    Last Post: 20-04-2007, 11:59 PM
  3. AB9 QuadGT BIOS Update dissappointment
    By EtheAv8r in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 20
    Last Post: 13-04-2007, 01:03 PM
  4. Overclocking A64s?
    By Prodigy in forum PC Hardware and Components
    Replies: 4
    Last Post: 09-09-2004, 03:42 PM
  5. Bios & install guide for Epox 8RDA+ (probably other nforce2 MB's too)
    By Ravens Nest in forum PC Hardware and Components
    Replies: 10
    Last Post: 25-08-2003, 02:03 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •