Results 1 to 6 of 6

Thread: Problems recognising/formatting HHD

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Here at the moment
    Posts
    483
    Thanks
    51
    Thanked
    32 times in 28 posts
    • mehmeh's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte G33M-DS2R
      • CPU:
      • E4500 @ 3.2Ghz
      • Memory:
      • 4GB DDR2 PC6700
      • Storage:
      • WD 160GB + Samsung 500GB
      • Graphics card(s):
      • Gainward HD4850 512MB
      • PSU:
      • 700W FSP 80GLN
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 23in TFT
      • Internet:
      • BT :( 18MB/1MB

    Problems recognising/formatting HHD

    Hey all.
    I have a Seagate 300GB SATA2 drive. Guy who gave it to me reckonned it came out of his SkyHD box, allthough who knows...

    Connected via a USB kit I have (enclosure without the box), if it makes any differnce.

    Windows lists the drive in Disk Management, but just has it as "unknown" and prompts me to "initialise" it. Two options; MBR and GPT, neither work, throwing up "Device is not ready" error. Can't format it.

    GParted (from a Ubuntu liveCD) doesnt find it at all. Ubuntu knows it theres like Windows, but again just lists everything as unknown. When I try to mount it, get an "unknown mount point" error.

    Is it borked? Any third party apps worth trying (assuming it is formatted in some weird filesystem or corrupted to hell)? Last I knew Sky drives were formatted as FAT32?

    Thanks in advance!

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    453
    Thanks
    27
    Thanked
    47 times in 44 posts
    • mac124's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • Intel i5 750 @ 4Ghz
      • Memory:
      • 8GB Mushkin Redline 2133
      • Storage:
      • 40Gb Mushkin SSD + 500GB F3
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte GTX580.
      • PSU:
      • Evo Blue 650
      • Case:
      • Akasa Infiniti
      • Operating System:
      • Windows 7 64
      • Monitor(s):
      • 24" Samsung
      • Internet:
      • 1Mb thanks to living in the sticks.

    Re: Problems recognising/formatting HHD

    Have you plugged it directly into your mobo and retried formatting it?
    Hack: i5 2500~ASROCK Z68 EXTREME4 GEN3~8GB Vengance~HD4770~ ANTEC 302~CX600.
    Gamer: i7 3820 @ 4.4Ghz~MSI X79A-GD65~16GB Redline 2133~Gigabyte GTX580~TT A90~CM SILENT PRO 1000w.



  3. Received thanks from:

    mehmeh (02-09-2009)

  4. #3
    The late but legendary peterb - Onward and Upward peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Looking down & checking on swearing
    Posts
    19,381
    Thanks
    2,892
    Thanked
    3,403 times in 2,693 posts

    Re: Problems recognising/formatting HHD

    Does it appaer with a drive designator in either Ubuntu (eg /dev/sda)? If so you should be able to see it in Gparted. If not then you could follow Mac124's suggestion.
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  5. Received thanks from:

    mehmeh (02-09-2009)

  6. #4
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Here at the moment
    Posts
    483
    Thanks
    51
    Thanked
    32 times in 28 posts
    • mehmeh's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte G33M-DS2R
      • CPU:
      • E4500 @ 3.2Ghz
      • Memory:
      • 4GB DDR2 PC6700
      • Storage:
      • WD 160GB + Samsung 500GB
      • Graphics card(s):
      • Gainward HD4850 512MB
      • PSU:
      • 700W FSP 80GLN
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 23in TFT
      • Internet:
      • BT :( 18MB/1MB

    Re: Problems recognising/formatting HHD

    /feels very stupid

    Plugged it in internally, recognised and formatted under Vista fine.. Guess my external USB thingey is buggered (works fine with an optical drive on the netbook tho)

  7. #5
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    453
    Thanks
    27
    Thanked
    47 times in 44 posts
    • mac124's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • Intel i5 750 @ 4Ghz
      • Memory:
      • 8GB Mushkin Redline 2133
      • Storage:
      • 40Gb Mushkin SSD + 500GB F3
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte GTX580.
      • PSU:
      • Evo Blue 650
      • Case:
      • Akasa Infiniti
      • Operating System:
      • Windows 7 64
      • Monitor(s):
      • 24" Samsung
      • Internet:
      • 1Mb thanks to living in the sticks.

    Re: Problems recognising/formatting HHD

    Probably will be ok in the USB caddy now it has been formatted "properly". I have had to do that on a few occasions, no idea why though.
    Hack: i5 2500~ASROCK Z68 EXTREME4 GEN3~8GB Vengance~HD4770~ ANTEC 302~CX600.
    Gamer: i7 3820 @ 4.4Ghz~MSI X79A-GD65~16GB Redline 2133~Gigabyte GTX580~TT A90~CM SILENT PRO 1000w.



  8. #6
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Here at the moment
    Posts
    483
    Thanks
    51
    Thanked
    32 times in 28 posts
    • mehmeh's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte G33M-DS2R
      • CPU:
      • E4500 @ 3.2Ghz
      • Memory:
      • 4GB DDR2 PC6700
      • Storage:
      • WD 160GB + Samsung 500GB
      • Graphics card(s):
      • Gainward HD4850 512MB
      • PSU:
      • 700W FSP 80GLN
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 23in TFT
      • Internet:
      • BT :( 18MB/1MB

    Re: Problems recognising/formatting HHD

    Yeah, will whack it out later and see, very strange. It was out of a SkyHD box afterall btw.. Formatted to FAT32 and full of crazy files and folders.. Wonder if that was the problem on USB. Windows wouldnt normally let you format anything that big to FAT32? Wouldnt explain why Ubuntu/GParted refused to play along tho.. Like you said, crazy!

    Sorted anwho, thanks again

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Couple of hardware problems
    By Ruggerbugger in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 2
    Last Post: 10-05-2006, 08:11 PM
  2. Having a few new rig problems, please help!
    By sagramore in forum PC Hardware and Components
    Replies: 33
    Last Post: 03-08-2004, 06:34 PM
  3. Epox 8RDA+ Problems
    By M@dOc in forum PC Hardware and Components
    Replies: 20
    Last Post: 17-07-2004, 03:55 AM
  4. Troubleshooting - Software & Driver problems
    By Steve in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 0
    Last Post: 09-07-2004, 06:30 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •