Results 1 to 3 of 3

Thread: Five minutes to Post Bleep

  1. #1
    Member
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    166
    Thanks
    7
    Thanked
    5 times in 5 posts
    • gordon861's system
      • Motherboard:
      • Asus P8P67 Pro
      • CPU:
      • i5-2500
      • Memory:
      • 16GB
      • Graphics card(s):
      • 980GTX
      • Operating System:
      • Win7-64
      • Monitor(s):
      • 3x Benq 2760

    Five minutes to Post Bleep

    My PC is Win7, i5-2500K, 16GB RAM, 980GTX, ASUS P8P67 Pro Rev3, various HDs including SSD for OS, with 3 monitors in surround mode.

    Over the weekend my PC crashed with a buzz through the speakers and then dead screens, the screen that normally shows the POST messages as it boots was still recieving something therefore no message about 'no input' came up like the other screens.

    After about 5 minutes of sitting there dead to the world, there is a beep and the PC comes back to life as if nothing has hapened, and continues to boot up fine and runs like normal.

    This morning I booted the machine up before work and it again took about 5 minutes to POST again.

    Any ideas what to look for before I have to start buying bits and swapping out parts?

  2. #2
    I'm Very Important
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,732
    Thanks
    307
    Thanked
    306 times in 275 posts
    • Domestic_Ginger's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-MA770-UD3
      • CPU:
      • Phenom II X2 550
      • Memory:
      • 4GB DDR2
      • Storage:
      • F3 500gb
      • Graphics card(s):
      • 5850
      • PSU:
      • Corsair 550vx
      • Case:
      • NZXT beta evo
      • Operating System:
      • W7
      • Monitor(s):
      • G2222HDL

    Re: Five minutes to Post Bleep

    I would investigate the BIOS. 5 mins means it could be mem testing the whole 16gb! See if it can save your settings which would indicate the battery is fine.

    Can you restart OK? Is shutdown and then power switch working OK?

    Not really sure what's wrong tbh.

  3. #3
    Member
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    166
    Thanks
    7
    Thanked
    5 times in 5 posts
    • gordon861's system
      • Motherboard:
      • Asus P8P67 Pro
      • CPU:
      • i5-2500
      • Memory:
      • 16GB
      • Graphics card(s):
      • 980GTX
      • Operating System:
      • Win7-64
      • Monitor(s):
      • 3x Benq 2760

    Re: Five minutes to Post Bleep

    Thanks for the suggestion, I tried changing a setting in the BIOS last night and then rebooted to see if it was remembered and it was.

    Next thing I tried was to unplug all the additional USB devices, joypad, joystick and throttle to see if it made a difference, nope.

    On reading through the manual the ASUS board has POST LEDs to indicate what part of the boot it is doing and so that you can see where it has stalled. So I took the side of the case off and booted again, it flashes through the CPU, DRAM and VGA LEDs and then spends around 3mins with the BOOT_DEVICE_LED on, and then just boots as normal.

    More investigation I think.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •