Results 1 to 16 of 16

Thread: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

  1. #1
    HEXUS.admin
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    30,493
    Thanks
    0
    Thanked
    1,943 times in 684 posts

    HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Panasonic made receiver chip fails at 4K 120Hz, users need to dial down settings.
    Read more.

  2. #2
    Banned
    Join Date
    Oct 2020
    Posts
    5
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    okay

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    May 2014
    Posts
    1,843
    Thanks
    120
    Thanked
    242 times in 174 posts

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Ouch, well I expect it would have been picked up in testing if Nvidia wasn't being so cagey up till the release...

  4. #4
    Moosekateer CAT-THE-FIFTH's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Not here
    Posts
    30,221
    Thanks
    3,438
    Thanked
    4,764 times in 3,678 posts
    • CAT-THE-FIFTH's system
      • Motherboard:
      • Less E-PEEN
      • CPU:
      • Massive E-PEEN
      • Memory:
      • RGB E-PEEN
      • Storage:
      • Not in any order
      • Graphics card(s):
      • EVEN BIGGER E-PEEN
      • PSU:
      • OVERSIZED
      • Case:
      • UNDERSIZED
      • Operating System:
      • DOS 6.22
      • Monitor(s):
      • NOT USUALLY ON....WHEN I POST
      • Internet:
      • FUNCTIONAL

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    I hope AMD makes sure its drivers and features are upto scratch too - Ampere is very rushed by Nvidia standards(and I thought Turing was rushed too),so they have a window of opportunity here!


    Those despicable Elk,stealing the pond weed!

  5. Received thanks from:

    Iota (28-10-2020)

  6. #5
    Headless Chicken Terbinator's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    7,517
    Thanks
    1,146
    Thanked
    700 times in 572 posts
    • Terbinator's system
      • Motherboard:
      • ASRock H61M
      • CPU:
      • Intel Xeon 1230-V3
      • Memory:
      • Geil Evo Corsa 2133/8GB
      • Storage:
      • M4 128GB, 2TB WD Red
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte GTX Titan
      • PSU:
      • Corsair AX760i
      • Case:
      • Coolermaster 130
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U2711H
      • Internet:
      • Virgin Media 60Mb.

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Weird thread title. The issue is with the Panasonic made chip for all HDMI 2.1 devices.
    Kalniel: "Nice review Tarinder - would it be possible to get a picture of the case when the components are installed (with the side off obviously)?"
    CAT-THE-FIFTH: "The Antec 300 is a case which has an understated and clean appearance which many people like. Not everyone is into e-peen looking computers which look like a cross between the imagination of a hyperactive 10 year old and a Frog."
    TKPeters: "Off to AVForum better Deal - £20+Vat for Free Shipping @ Scan"
    for all intents it seems to be the same card minus some gays name on it and a shielded cover ? with OEM added to it - GoNz0.

  7. #6
    Member
    Join Date
    May 2017
    Posts
    110
    Thanks
    0
    Thanked
    7 times in 6 posts
    • rabidmunkee's system
      • Motherboard:
      • MSI X470 Gaming Plus Max
      • CPU:
      • Ryzen 5 3600
      • Graphics card(s):
      • 2060 OC
      • PSU:
      • EVGA
      • Operating System:
      • Win & debian
      • Internet:
      • fast-ish

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Quote Originally Posted by Terbinator View Post
    Weird thread title. The issue is with the Panasonic made chip for all HDMI 2.1 devices.
    Totally.

    Im not a fan of the comments here ripping nvidia when the issue is a chip used mainly in high end avr's

  8. #7
    Keep it sexy Zhaoman's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Dublin
    Posts
    1,405
    Thanks
    214
    Thanked
    119 times in 99 posts

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    I wonder what's different about the PS5 that makes it work but not the Xbox or Ampere cards.

  9. #8
    Senior Member spacein_vader's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Darkest Northamptonshire
    Posts
    1,662
    Thanks
    87
    Thanked
    475 times in 295 posts
    • spacein_vader's system
      • Motherboard:
      • Asus B85M-G
      • CPU:
      • i5 4460 3.2GHz
      • Memory:
      • 4x4GB Crucial DDR3 1600
      • Storage:
      • 256GB Crucial MX100, 500GB Crucial MX100, 1TB Crucial MX200
      • Graphics card(s):
      • Asus RX 480 Dual OC 4GB
      • PSU:
      • Corsair HX 520W modular
      • Case:
      • Fractal Design Meshify C
      • Operating System:
      • Pop!_OS 19:10 / Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • BenQ GW2765, Dell Ultrasharp U2412
      • Internet:
      • Zen Internet

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    This has nothing to do with Nvidia, it's a Panasonic error. It also has the potential to cause long term problems as the workaround seems to be to make devices able to send data in a non-standard way rather than Panasonic to affect a recall on all devices with the issue, leading to a generation of consoles and GPUs not adhering to the standards.

  10. #9
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    1,888
    Thanks
    12
    Thanked
    94 times in 83 posts

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Yeah bit weird to essentially blame the 'output' devices when the issue is clearly on the 'input' end and only when it's a panasonic chip...

  11. #10
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2016
    Posts
    537
    Thanks
    0
    Thanked
    3 times in 3 posts

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    It is Nvidias Fault, you can't deny that, I wont defend them for not doing proper QA.. likewise any other company would get the knife, question is, it does not neccessarily have to do with the port provided itself, but could be by the same issue as there was issues when the cards went above 2000mhz.

  12. #11
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    247
    Thanks
    3
    Thanked
    12 times in 10 posts

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    I think some people are misunderstanding this - or I am!

    As I understand it, Nvidia Ampere cards, Xboxes and PS5's are all fine. It's the input displays / devices that have the issue, with the Panasonic chip. I guess there is something slightly different with the PS5 that means it doesn't have the issue when paired with a device with the Panasonic chip.

    So, this is not a problem with any output devices - the Ampere GPUs, Xboxes and PS5s are all good - it is a bugged non-compliant input device (monitor / TV for example) with the Panasonic chip.

    Or am I wrongs?

  13. #12
    root Member DanceswithUnix's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    In the middle of a core dump
    Posts
    11,273
    Thanks
    611
    Thanked
    1,238 times in 1,051 posts
    • DanceswithUnix's system
      • Motherboard:
      • Asus X470-PRO
      • CPU:
      • 3700X
      • Memory:
      • 16GB 3200MHz
      • Storage:
      • 1TB Linux, 1TB Games (Win 10)
      • Graphics card(s):
      • Asus Strix RX Vega 56
      • PSU:
      • 650W Corsair TX
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • Fedora 30 + Win 10 Pro 64 (yuk)
      • Monitor(s):
      • Benq XL2730Z 1440p + Samsung 2343BW 2048x1152
      • Internet:
      • Zen 80Mb/20Mb VDSL

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Quote Originally Posted by QuorTek View Post
    It is Nvidias Fault, you can't deny that,
    They are involved, but it seems a bit much to point the finger so firmly in their direction.

    HDMI has a history of two devices not playing nicely. AV units where they are in the middle negotiating between two other devices is supposed to be about the hardest.

    Quote Originally Posted by maverick77_uk View Post
    Or am I wrongs?
    It is a negotiation between two things. I suspect fixes will be put in place at both ends.

  14. #13
    Banhammer in peace PeterB kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    29,952
    Thanks
    1,630
    Thanked
    3,068 times in 2,487 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte Z390 Aorus Ultra
      • CPU:
      • Intel i9 9900k
      • Memory:
      • 32GB DDR4 3200 CL16
      • Storage:
      • 1TB Samsung 970Evo+ NVMe
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1060 6GB
      • PSU:
      • Seasonic 600W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • rubbish

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Quote Originally Posted by QuorTek View Post
    It is Nvidias Fault, you can't deny that
    Not saying that NVidia cards don't also have a problem, but how can they be at fault for something that occurs between Xbox series X (AMD chips) and TVs/receivers with a certain panasonic HDMI chip?

  15. #14
    Senior Member spacein_vader's Avatar
    Join Date
    Sep 2014
    Location
    Darkest Northamptonshire
    Posts
    1,662
    Thanks
    87
    Thanked
    475 times in 295 posts
    • spacein_vader's system
      • Motherboard:
      • Asus B85M-G
      • CPU:
      • i5 4460 3.2GHz
      • Memory:
      • 4x4GB Crucial DDR3 1600
      • Storage:
      • 256GB Crucial MX100, 500GB Crucial MX100, 1TB Crucial MX200
      • Graphics card(s):
      • Asus RX 480 Dual OC 4GB
      • PSU:
      • Corsair HX 520W modular
      • Case:
      • Fractal Design Meshify C
      • Operating System:
      • Pop!_OS 19:10 / Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • BenQ GW2765, Dell Ultrasharp U2412
      • Internet:
      • Zen Internet

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Quote Originally Posted by QuorTek View Post
    It is Nvidias Fault, you can't deny that, I wont defend them for not doing proper QA.. likewise any other company would get the knife, question is, it does not neccessarily have to do with the port provided itself, but could be by the same issue as there was issues when the cards went above 2000mhz.
    There is nothing wrong with Nvidias products, or the new XBOX (with AMD GPU,) it's the HDMI implementation on the Panasonic chip in the device that receives the output from those products, usually an AV receiver.

    I'm no fan of Nvidia, but it's not their fault, or AMD/MS, or DENON (or other AV receiver manufacturers,) but Panasonics alone.

  16. #15
    Senior Member
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    sheffield
    Posts
    239
    Thanks
    18
    Thanked
    4 times in 3 posts
    • probedb's system
      • Motherboard:
      • Asus P8P67 Pro
      • CPU:
      • Core i5 2500K
      • Memory:
      • 8Gb Corsair
      • Storage:
      • OCZ Vertex 3 240GB
      • Graphics card(s):
      • Sapphire 7850OC 2GB
      • PSU:
      • Corsair 600W
      • Case:
      • Fractal Design Define R3
      • Operating System:
      • Win 7 Pro 64 bit
      • Monitor(s):
      • Dell P2414H x 2
      • Internet:
      • PlusNet, currently 6MBps

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Quote Originally Posted by QuorTek View Post
    It is Nvidias Fault, you can't deny that, I wont defend them for not doing proper QA.. likewise any other company would get the knife, question is, it does not neccessarily have to do with the port provided itself, but could be by the same issue as there was issues when the cards went above 2000mhz.
    I mean, it isn't at all but whatever helps you sleep at night.

    The issue is with the chip in receivers etc. Quite glad I decided to go for the previous gen when I replaced my AVR last month

  17. #16
    Registered+
    Join Date
    Nov 2018
    Posts
    28
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: HDMI 2.1 bug causing black screens with Nvidia Ampere GPUs

    Yeah, very click-baity title. This is not an Ampere issue as many readers will feel is implied by the title. Should have read "HDMI 2.1 bug causing black screens at 4K 120Hz".

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •