Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 26

Thread: new board audio probs

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    56
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post

    new board audio probs

    just got a m5a97 pro board and my audio drivers are up to date but when lisining to music it stutters my cpu is overclocked could that cause the problems

  2. #2
    Registered+
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    20
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    i would try and run it at standed clock speeds first and see if the audio problum is still there
    if that fixes the audio then try and bump up the clock speeds bit by bit and stress test it each time for atleast 30mins to make sure its stable enouth to run
    if the audio is still messed up at standed clock speeds then there could be a problum with drivers or you have a malfunctioning motherboard

  3. #3
    Registered+
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    56
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    would sticking a audio card on pc help

  4. #4
    Registered+
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    39
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    No, it wouldn't help. What audio are you trying to play. The problem could be with the source of the audio (CD) or with the codec trying to play it. Your best bet would be to install Foobar2000 and try opening your audio in it. If it plays well, then it isn't hardware related.

  5. #5
    Registered+
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    56
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    music game movies anything has problems

  6. #6
    Senior Member mikeo01's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Wales!
    Posts
    1,402
    Thanks
    294
    Thanked
    98 times in 88 posts
    • mikeo01's system
      • Motherboard:
      • MSI B85i Gaming
      • CPU:
      • Intel Xeon 1230V3
      • Memory:
      • G.Skill RipJaws 2133MHZ
      • Storage:
      • Plextor M5S 128GB
      • Graphics card(s):
      • VTX3D R9 290
      • PSU:
      • Coolermaster VS450
      • Case:
      • Corsair 250D
      • Operating System:
      • Windows 8 PRO, Ubuntu
      • Monitor(s):
      • LG 22" W2261VP

    Re: new board audio probs

    New build? Make sure you haven't over tightened your MB. If it's too close or touching your chassis it could cut out.

    Also, my CPU is overclocked and I do get stuttering. How have you overclocked? If it's by FSB/HT then you that could be the cause, sending data along the bus too fast can cause problems.

    If you overclock by multiplier then I doubt, but make sure your CPU is actually stable. Chuck it back to stock settings first unstable overclock is usually the culprit

  7. #7
    Registered+
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    39
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    Download and run Intel Burn Test. It will tell you if it's stable more efficiently than anything else could. However, be sure that you're running something that will monitor CPU core temps not just the board temps that most programs will test.
    That's Core Temp and Intel Burn Test. If the core temps get too high, and they will go up, then stop the test and turn your clocks down.
    What cooling are you using for your CPU? (Cooler brand and model, Air/Water, type of thermal compound, type of coolant if applicable)
    And what are your core temps? Are they all similar when testing?

  8. #8
    Registered+
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    56
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    okay i changed the audio rate down to 16 bit and it has stabled a bit but i still have issues with he audio

  9. #9
    Senior Member kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    28,753
    Thanks
    1,415
    Thanked
    2,841 times in 2,309 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel i7 950
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • AMD HD7870
      • PSU:
      • XFX Pro 650W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 7 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps

    Re: new board audio probs

    Run latencymon:
    http://www.resplendence.com/latencymon

    It'll list processes and drivers that cause latency spikes.

  10. #10
    Registered+
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    56
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    how could i solve this because it is really starting to bug me i cant play a game with out every 10-20 secs having a jog in audio

  11. #11
    Senior Member kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    28,753
    Thanks
    1,415
    Thanked
    2,841 times in 2,309 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel i7 950
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • AMD HD7870
      • PSU:
      • XFX Pro 650W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 7 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps

    Re: new board audio probs

    Quote Originally Posted by elliotv1 View Post
    how could i solve this because it is really starting to bug me i cant play a game with out every 10-20 secs having a jog in audio
    See this:
    http://forums.hexus.net/motherboards...ml#post2912965

  12. #12
    Registered+
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    56
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    you do no you just linked me back to my own post

  13. #13
    Senior Member kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    28,753
    Thanks
    1,415
    Thanked
    2,841 times in 2,309 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel i7 950
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • AMD HD7870
      • PSU:
      • XFX Pro 650W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 7 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps

    Re: new board audio probs

    Quote Originally Posted by elliotv1 View Post
    you do no you just linked me back to my own post
    So what were the results?

  14. #14
    Registered+
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    56
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    havnt had a chance to do it will do so as posiable

  15. #15
    Registered+
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    56
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: new board audio probs

    but what you think could cause it coz i no i have overclocked cpu to 3.8ghz

  16. #16
    Senior Member kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    28,753
    Thanks
    1,415
    Thanked
    2,841 times in 2,309 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel i7 950
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • AMD HD7870
      • PSU:
      • XFX Pro 650W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 7 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps

    Re: new board audio probs

    I think drivers, programs or hardware could cause it.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •