Results 1 to 5 of 5

Thread: aarock Z97 extreme 6 and SM951 issue

  1. #1
    True Blue! silent's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Heybridge, Nr.Maldon, Essex
    Posts
    1,321
    Thanks
    22
    Thanked
    17 times in 15 posts

    aarock Z97 extreme 6 and SM951 issue

    hi guys

    i have got a z97 mobo and purchased a new sammy sm951 pci-e ssd. i've only got that on the mobo, bios version 2.30 installed but can i get it to boot and load windows 8.1. no.

    tried lots of guides, rufus iso creation with GPT for uefi , normal bootable windows 8.1. it hangs and does not get past the bios screen, asking for bootable media to be inserted.

    i have changed the bios settings on the CSM tio eufi and the boot drive which is detected as the usb drive, as uefi mode. nothing.

    used back usb's and the one on the mobo.

    really frustrating. any ideas?

    system is:

    asrock mobo z97 extreme6 on bios 2.30
    i5 4690k
    256gig pci-e sm951 ssd in ultra m.2 port
    16 gig of kingston hyper x beast 2400 ram
    550 wt seasonic gold psu

    nothing else is plugged in

  2. #2
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,787
    Thanks
    631
    Thanked
    865 times in 731 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: aarock Z97 extreme 6 and SM951 issue

    When creating the bootable drive with Rufus did you select the file system as FAT32?

    I guess you can check this on another machine by checking the USB stick has a GPT partition table and FAT32 file system.

    Also, there will be a boot override option in the BIOS (F8 and F12 are common)....when you select that and it enumerates the list of bootable options, does it offer the USB drive with a "UEFI" prefix, without the prefix or both?
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  3. #3
    True Blue! silent's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Heybridge, Nr.Maldon, Essex
    Posts
    1,321
    Thanks
    22
    Thanked
    17 times in 15 posts

    Re: aarock Z97 extreme 6 and SM951 issue

    yes, fat32 and GPT.

    F11 brings the boot menu and both USB and UEFI options appear, but clicking on the eufi one does nothing. the usb options black screens and then asks for a bootable drive.

  4. #4
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,787
    Thanks
    631
    Thanked
    865 times in 731 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: aarock Z97 extreme 6 and SM951 issue

    In that case the problem is certainly the UEFI implementation on the motherboard. Black screen/insert bootable media when selecting the non-UEFI option is correct as that would require MBR partition table and NTFS file system.

    I just checked and you have the latest BIOS, might be worth running it through UBU (UEFI BIOS Updater) and updating all the modules.

    Might also be worth trying an older BIOS version to see if the symptoms are the same. Also, try disabling CSM so that there is zero legacy support (something I always like to do when installing an Operating System in UEFI mode anyway).
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  5. #5
    True Blue! silent's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Heybridge, Nr.Maldon, Essex
    Posts
    1,321
    Thanks
    22
    Thanked
    17 times in 15 posts

    Re: aarock Z97 extreme 6 and SM951 issue

    well i just downgraded the bios to 2.10 and windows is now installing thank fully, so it seems 2.30 has issues. fingers crossed it works, windows 7 is installing. will update to windows 8.1 soon after if stable.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •