Results 1 to 12 of 12

Thread: Strange Overclock speed results in Windows

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Lancashire
    Posts
    261
    Thanks
    2
    Thanked
    1 time in 1 post
    • Boon72's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 TOMAHAWK
      • CPU:
      • Intel i5-8500 @ 3.0Ghz
      • Memory:
      • 16GB Corsair Vengeance LPX 2666Mhz
      • Storage:
      • Samsung EVO 960 256gb NVMe, 2 x Toshiba 2TB
      • Graphics card(s):
      • Zotac GTX1060 AMP 6GB
      • PSU:
      • EVGA 500w
      • Case:
      • Thermaltake F31 Suppressor
      • Operating System:
      • Windows 10 Home x64
      • Monitor(s):
      • iiyama Black Hawk 27"
      • Internet:
      • Vodafone Max Fibre

    Strange Overclock speed results in Windows

    ive overclocked my E6600 to 2.8ghz on a 401mhz FSB, but windows & 3dmark & Everest all report it as a 3.6ghz overclock. ive checked with CPUZ and it reports the 2.8ghz @401mhz.

    any ideas?

  2. #2
    Oh Crumbs.... Biscuit's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    N. Yorkshire
    Posts
    11,192
    Thanks
    1,392
    Thanked
    1,091 times in 833 posts
    • Biscuit's system
      • Motherboard:
      • MSI B450M Mortar
      • CPU:
      • AMD 2700X (Be Quiet! Dark Rock 3)
      • Memory:
      • 16GB Patriot Viper 2 @ 3466MHz
      • Storage:
      • 500GB WD Black
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 290X Vapor-X
      • PSU:
      • Seasonic Focus Gold 750W
      • Case:
      • Lian Li PC-V359
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Internet:
      • BT Infinity 80/20
    what does it say on the boot up screen? 401mhz does sound more like a 3ghz+ overclock i think

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Lancashire
    Posts
    261
    Thanks
    2
    Thanked
    1 time in 1 post
    • Boon72's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 TOMAHAWK
      • CPU:
      • Intel i5-8500 @ 3.0Ghz
      • Memory:
      • 16GB Corsair Vengeance LPX 2666Mhz
      • Storage:
      • Samsung EVO 960 256gb NVMe, 2 x Toshiba 2TB
      • Graphics card(s):
      • Zotac GTX1060 AMP 6GB
      • PSU:
      • EVGA 500w
      • Case:
      • Thermaltake F31 Suppressor
      • Operating System:
      • Windows 10 Home x64
      • Monitor(s):
      • iiyama Black Hawk 27"
      • Internet:
      • Vodafone Max Fibre
    i made it 401mhz * 7 multiplier = 2807ghz

  4. #4
    Oh Crumbs.... Biscuit's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    N. Yorkshire
    Posts
    11,192
    Thanks
    1,392
    Thanked
    1,091 times in 833 posts
    • Biscuit's system
      • Motherboard:
      • MSI B450M Mortar
      • CPU:
      • AMD 2700X (Be Quiet! Dark Rock 3)
      • Memory:
      • 16GB Patriot Viper 2 @ 3466MHz
      • Storage:
      • 500GB WD Black
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 290X Vapor-X
      • PSU:
      • Seasonic Focus Gold 750W
      • Case:
      • Lian Li PC-V359
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Internet:
      • BT Infinity 80/20
    beats me then

  5. #5
    Flat cap, Whippets, Cave. Clunk's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    11,056
    Thanks
    360
    Thanked
    725 times in 459 posts
    A lot of software shows the overclock as if the multiplier hasnt been lowered, so it still thinks it is doing 400x9, when in fact it is doing 400x7....sandra should report it right
    Quote Originally Posted by Blitzen View Post
    stupid betond belief.
    You owe it to yourself to click here really.

  6. #6
    dbh
    dbh is offline
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    London
    Posts
    924
    Thanks
    299
    Thanked
    35 times in 32 posts
    • dbh's system
      • Motherboard:
      • Asus P5Q Deluxe
      • CPU:
      • Intel Quad Core Q6600 G0
      • Memory:
      • 8GB (4x2GB) PC-6400 DDR2-800 G.Skill 4-4-4-12
      • Storage:
      • 640GB Western Digital WD6400AAKS
      • Graphics card(s):
      • 512MB Sapphire HD4850
      • PSU:
      • Corsair HX520w
      • Case:
      • Antec P182
      • Monitor(s):
      • Panasonic Viera TX37LZD800 1080p LCD TV + Sony 19" SDM-X93
    If the 6600 can go down from a 9x to a 7x multiplier can the lower end chips E4300, 6400, 6300 etc do the same? Go from 8x (6400) down to a 6x ?

  7. #7
    Flat cap, Whippets, Cave. Clunk's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    11,056
    Thanks
    360
    Thanked
    725 times in 459 posts
    Quote Originally Posted by dbh View Post
    If the 6600 can go down from a 9x to a 7x multiplier can the lower end chips E4300, 6400, 6300 etc do the same? Go from 8x (6400) down to a 6x ?
    My E4300 wont, but aparently some will. Not much point in dropping the multi on E6400/6300.
    Quote Originally Posted by Blitzen View Post
    stupid betond belief.
    You owe it to yourself to click here really.

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Lancashire
    Posts
    261
    Thanks
    2
    Thanked
    1 time in 1 post
    • Boon72's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 TOMAHAWK
      • CPU:
      • Intel i5-8500 @ 3.0Ghz
      • Memory:
      • 16GB Corsair Vengeance LPX 2666Mhz
      • Storage:
      • Samsung EVO 960 256gb NVMe, 2 x Toshiba 2TB
      • Graphics card(s):
      • Zotac GTX1060 AMP 6GB
      • PSU:
      • EVGA 500w
      • Case:
      • Thermaltake F31 Suppressor
      • Operating System:
      • Windows 10 Home x64
      • Monitor(s):
      • iiyama Black Hawk 27"
      • Internet:
      • Vodafone Max Fibre
    mine posted @ 9x 401 but windows didnt like it n ive only got stock cooling at the moment.
    it does work @ 8 x 401 which is 3.2ghz but it idled @ 42c, like the 2.8ghz does now but i didint want to risk that speed on stock cooling

  9. #9
    Flat cap, Whippets, Cave. Clunk's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    11,056
    Thanks
    360
    Thanked
    725 times in 459 posts
    Things will be a lot faster at 9x400, rather than 9x401 - 401 onwards, the chipset strap resets and your memory takes a rather large and ugly hit up to about 450fsb
    Quote Originally Posted by Blitzen View Post
    stupid betond belief.
    You owe it to yourself to click here really.

  10. #10
    Ask me stuff
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    768
    Thanks
    8
    Thanked
    1 time in 1 post
    • DecomposingStar's system
      • Motherboard:
      • Asus P5K Premium Wifi
      • CPU:
      • E6400 C2D Intel @ OC'd to 2.91ghz
      • Memory:
      • 4x 1GB OCZ Platinum Edition (800mhz - 4/4/12) (32bit Vista runs it at 3.3gb)
      • Storage:
      • 1 Maxtor DiamondMax 80gb HDD, 1x Western Caviar 250gb HDD
      • Graphics card(s):
      • ATI 2900XT HIS Oc'd 810/899
      • PSU:
      • 670W HiperPower
      • Case:
      • Antec 900 - Customised.
      • Monitor(s):
      • Hanns.G 19" HW191D
      • Internet:
      • 2mb NTL/Virgin
    This is due to Intel SpeedStep i think. It lowers the multiplyer when idle. If you run a program that will use your CPU and bit more, it should jump up to 3.6ghz again.

  11. #11
    Flat cap, Whippets, Cave. Clunk's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    11,056
    Thanks
    360
    Thanked
    725 times in 459 posts
    Quote Originally Posted by DecomposingStar View Post
    This is due to Intel SpeedStep i think. It lowers the multiplyer when idle. If you run a program that will use your CPU and bit more, it should jump up to 3.6ghz again.
    Its not. It does it with speedstep disabled.
    Quote Originally Posted by Blitzen View Post
    stupid betond belief.
    You owe it to yourself to click here really.

  12. #12
    Ask me stuff
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    768
    Thanks
    8
    Thanked
    1 time in 1 post
    • DecomposingStar's system
      • Motherboard:
      • Asus P5K Premium Wifi
      • CPU:
      • E6400 C2D Intel @ OC'd to 2.91ghz
      • Memory:
      • 4x 1GB OCZ Platinum Edition (800mhz - 4/4/12) (32bit Vista runs it at 3.3gb)
      • Storage:
      • 1 Maxtor DiamondMax 80gb HDD, 1x Western Caviar 250gb HDD
      • Graphics card(s):
      • ATI 2900XT HIS Oc'd 810/899
      • PSU:
      • 670W HiperPower
      • Case:
      • Antec 900 - Customised.
      • Monitor(s):
      • Hanns.G 19" HW191D
      • Internet:
      • 2mb NTL/Virgin
    Quote Originally Posted by Clunk View Post
    Its not. It does it with speedstep disabled.
    I see.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 63
    Last Post: 14-11-2011, 09:17 AM
  2. The future of OS/2 - Open source or not?
    By Steve in forum HEXUS News
    Replies: 11
    Last Post: 18-07-2009, 08:06 PM
  3. When is a speed camera not a speed camera?
    By DR in forum Automotive
    Replies: 40
    Last Post: 17-10-2006, 05:28 PM
  4. CAT 4.6's
    By Steve in forum Graphics Cards
    Replies: 18
    Last Post: 13-06-2004, 11:36 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •