Results 1 to 15 of 15

Thread: error verifying burnt DVDs

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Reading, Berkshire
    Posts
    1,229
    Thanks
    57
    Thanked
    53 times in 34 posts
    • tfboy's system
      • Motherboard:
      • MSI X470 Gaming Plus
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 2700
      • Memory:
      • 2x8GB Corsair Vengeance LPX)
      • Storage:
      • 512GB Crucial SSD
      • Graphics card(s):
      • 560 Ti
      • PSU:
      • Corsair RM 650W
      • Case:
      • CM Silencio 550
      • Operating System:
      • W10 Pro
      • Monitor(s):
      • HP LP2475w + Dell 2001FP
      • Internet:
      • VM 350Mb

    Question error verifying burnt DVDs

    Guys, I'm hoping you can point me in the right direction here...

    I have a Pioneer DVR-110 burner with latest firmware. It's burnt probably over a thousand DVDs and CDs over the last year or two I've had it.

    Recently, I've been burning some of my backup images from an ISO file back onto disc. Whilst the burn goes through fine, I then noticed some discs didn't boot in my regular dvd video player. So I burnt another copy using nero and did an image verification. Turns out there are some unreadable sectors at the end of the disc. Hmmm so there's my problem.

    I put this down to cheap media I was using, and I thought that cheap media was particularly prone to bad burns at the edge (end) of the disc. However, I then burnt a shorter ISO image which was only 3 gig or so. Same problem, bad unreadable sectors at the end of the burn (which is now the middle of the disc).

    As a last ditched attempt, I burnt some images using my GF's PC which has a Sony DVD writer in it. Did a verification at the end, no problems. Oooooh I though. Burnt a load more different images, and same thing, all ok

    So I'm now wondering where the problem lies. Both our systems use the same version of XP, both are similar platforms (AMD nforce 4), both use the same version of nero 7.5.7.5.

    The biggest difference points to the actual DVD burner, but what do you think? Can these "wear out" ? Of course, it's only 20 quid or so to get another burner, but just don't want to do that unless I'm pretty sure that's the cause of the problem. My old pio 110 is fine in every other aspect.

    Thoughts?

    TIA

  2. #2
    0iD
    0iD is offline
    M*I*A 0iD's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Happy Llama Land
    Posts
    13,247
    Thanks
    1,435
    Thanked
    1,209 times in 757 posts
    • 0iD's system
      • Motherboard:
      • Leave my mother out of it!
      • CPU:
      • If I knew what it meant?
      • Memory:
      • Wah?
      • Storage:
      • Cupboards and drawers
      • Graphics card(s):
      • Slate & chalk
      • PSU:
      • meh
      • Case:
      • Suit or Brief?
      • Operating System:
      • Brain
      • Monitor(s):
      • I was 1 at skool
      • Internet:
      • 28k Dialup
    It probably is the burner. If you check the connections, clean the lens & it still does it, then bin it. They do indeed wear out over time & with a lot of useage.
    [
    Quote Originally Posted by Blitzen
    When I say go, both walk in the opposite direction for 10 paces, draw handbags, then bitch-slap each other!

  3. #3
    mutantbass head Lee H's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    M28, Manchester
    Posts
    14,204
    Thanks
    337
    Thanked
    671 times in 580 posts
    • Lee H's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 Carbon Gaming
      • CPU:
      • Intel i7 8700K Unlocked CPU
      • Memory:
      • 16 GB Corsair Vengeance 3200 LPX
      • Storage:
      • 250GB 960 EVO + a few more drives
      • Graphics card(s):
      • 6GB Palit GTX 1060 Dual
      • PSU:
      • Antec Truepower 750W Modular Blue
      • Case:
      • Corsair 600T White Edition
      • Operating System:
      • Windows 10 PRO
      • Monitor(s):
      • 27" Asus MX279H & 24" Acer 3D GD245HQ + the 3D glasses
      • Internet:
      • Virgin Media
    What speeds this at ?

    I've had the same issue on some datawrite discs using 16x but if I knock it down to 8x the data is fine.

  4. #4
    0iD
    0iD is offline
    M*I*A 0iD's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Happy Llama Land
    Posts
    13,247
    Thanks
    1,435
    Thanked
    1,209 times in 757 posts
    • 0iD's system
      • Motherboard:
      • Leave my mother out of it!
      • CPU:
      • If I knew what it meant?
      • Memory:
      • Wah?
      • Storage:
      • Cupboards and drawers
      • Graphics card(s):
      • Slate & chalk
      • PSU:
      • meh
      • Case:
      • Suit or Brief?
      • Operating System:
      • Brain
      • Monitor(s):
      • I was 1 at skool
      • Internet:
      • 28k Dialup
    Quote Originally Posted by Lee @ SCAN View Post
    What speeds this at ?

    I've had the same issue on some datawrite discs using 16x but if I knock it down to 8x the data is fine.
    Missed a potential sale there Shoul've tried some surreptitious Scan pimpage
    [
    Quote Originally Posted by Blitzen
    When I say go, both walk in the opposite direction for 10 paces, draw handbags, then bitch-slap each other!

  5. #5
    Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Glasgow
    Posts
    195
    Thanks
    1
    Thanked
    4 times in 3 posts
    Yip, if your using cheap media its a good ide to lower your writing speed down.

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Reading, Berkshire
    Posts
    1,229
    Thanks
    57
    Thanked
    53 times in 34 posts
    • tfboy's system
      • Motherboard:
      • MSI X470 Gaming Plus
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 2700
      • Memory:
      • 2x8GB Corsair Vengeance LPX)
      • Storage:
      • 512GB Crucial SSD
      • Graphics card(s):
      • 560 Ti
      • PSU:
      • Corsair RM 650W
      • Case:
      • CM Silencio 550
      • Operating System:
      • W10 Pro
      • Monitor(s):
      • HP LP2475w + Dell 2001FP
      • Internet:
      • VM 350Mb
    Well, the media is 8x certified and I'm burning it at 8x. When I had a fail though, I did try and burn the same image again at 4x and it still failed, so I doubt it's the burn speed

    edit: the more I think, the more I hope and believe it's the burner. On the other PC / burner, I've burnt all discs at 8x and it's been fault-free.

    Also, I'm intruiged why it only appears to happen with iso images. If I knock up my own file compilation in Nero and burn that, even if it's a pretty full disc, it always seems ok. I wonder if nero burns ISO images differently somehow
    Last edited by tfboy; 20-06-2007 at 03:56 PM.

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    528
    Thanks
    2
    Thanked
    3 times in 3 posts
    Is there a firmware update for the drives? Possibly it has some compatability problems with newer disks.

    Other than that, you've tried all the other obvious solutions, so a new drive is in order. Good thing they are cheap.
    Asus Z170 Pro Gaming. i5-6500. 16gig Ripjaw 2400. Samsung 950pro NMVe 250gig+ 1tb Intel 660p. GTX Titan. Corsair TX650M.



    939 3800 X2 | 2gig corsairXMS 3200C2
    1950XT | 500gig,320,200,160
    Plextor DVD burner | Yamaha CRW-F1 CD-drive
    Thermaltake Xaser 3 w 480W FSP | X-fi fatal1ty

    Things have moved on since I first joined...

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Nuneaton
    Posts
    291
    Thanks
    8
    Thanked
    5 times in 5 posts
    • Re-Invented's system
      • Motherboard:
      • Asus P5W Deluxe
      • CPU:
      • Core 2 Duo E6600
      • Memory:
      • 2x1 GB Geil 6400
      • Storage:
      • 2x 320 Seagate Drives SATA
      • PSU:
      • 700w FSP Epsilon
      • Case:
      • Silverstone TJ0?
      • Operating System:
      • Vista Ultimate
      • Monitor(s):
      • 43" Pioneer 436XDE
      • Internet:
      • Be There 24mb
    Nero and ISO's are a nightmare, DVD Decrypter is best for ISO's by far.

    **Nero seems to always have a problem with the end track of ISO's**

    Lee
    Last edited by Re-Invented; 20-06-2007 at 04:52 PM. Reason: Addition

  9. #9
    Lovely chap dangel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cambridge, UK
    Posts
    8,385
    Thanks
    407
    Thanked
    449 times in 331 posts
    • dangel's system
      • Motherboard:
      • See My Sig
      • CPU:
      • See My Sig
      • Memory:
      • See My Sig
      • Storage:
      • See My Sig
      • Graphics card(s):
      • See My Sig
      • PSU:
      • See My Sig
      • Case:
      • See My Sig
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • See My Sig
      • Internet:
      • 60mbit Sky LLU
    Try this - http://imgburn.com/ - it deals with images wonderfully and costs nothing
    System 001: Maximus VII Formula, 4790k i7, RTX 2080ti FE (incoming), 16GIG Corsair Vengence DDR3 RAM CL9, Corsair HX1000, ROG SWIFT PG278Q , SSDs, Antec 1200 case, All watercooled. [main]
    System 002: A8 3850 APU, ASUS uATX FM1A75 MB, 4GB Corsair Vengeance DDR3, Corsair psu, OCZ Agility 3, 1TB F3, Dell 2001FP 20" LCD, £7's worth of 5.1 speakers (they rock) Windows 7 x64[wife/server]
    System 003: AsRock MB, APU, 8 GIG Corsair, Silverstone HTPC case, stock cooler, GT220 1gbDDR3, WD Green 3TB, Kingston 40gb SSD, MCE Remote, Panasonic 50" LCD (87BDX) via HDMI Windows 8.1.1 (32) [media centre]
    System 004: Asus UL50AT Intel Core 2 Duo,4GB, Intel Gen 2 80GB SSD, Win 8.1.1 x64 [no justification]
    System 005: HP Proliant N40L Microserver, 4x2TB drives, fan mod, Pico PSU mod, Win7 x86 [file server]
    System 006: Dell Optiplex 9010, i7, 8gb, 128gb Samsung 830 x 2 (boot and VM drive), 1TB WD HDD, ATI something, Windows 8.1.1 x64 RTM [work]


  10. #10
    Old Fool!
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Cambridgeshire
    Posts
    1,029
    Thanks
    11
    Thanked
    37 times in 31 posts
    • EtheAv8r's system
      • Motherboard:
      • ASUS Maximus V Gene
      • CPU:
      • i5 3570K @ 4500 Mhz
      • Memory:
      • 16Gb
      • Storage:
      • 2 x Samsung EVO 850 SSD; 1 x Samsung 2TB HD
      • Graphics card(s):
      • nVidia GeForce GTX 970
      • PSU:
      • Seasonic S-12 650 Energy+
      • Case:
      • Corsair Carbide
      • Operating System:
      • Windows 10 Home 64
      • Monitor(s):
      • Dell U2713H
      • Internet:
      • BT Infinity II
    If you swap the two drives over and the problem moves with the burner, then the Pioneer has given good service and retired with honour.... As you say thay are only 20 squids..... If the fault stays with the original PC.... it aint the Pioneer...
    Try to make each and every day the best it can be.

  11. #11
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Reading, Berkshire
    Posts
    1,229
    Thanks
    57
    Thanked
    53 times in 34 posts
    • tfboy's system
      • Motherboard:
      • MSI X470 Gaming Plus
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 2700
      • Memory:
      • 2x8GB Corsair Vengeance LPX)
      • Storage:
      • 512GB Crucial SSD
      • Graphics card(s):
      • 560 Ti
      • PSU:
      • Corsair RM 650W
      • Case:
      • CM Silencio 550
      • Operating System:
      • W10 Pro
      • Monitor(s):
      • HP LP2475w + Dell 2001FP
      • Internet:
      • VM 350Mb
    Quote Originally Posted by Re-Invented View Post
    Nero and ISO's are a nightmare, DVD Decrypter is best for ISO's by far.

    **Nero seems to always have a problem with the end track of ISO's**

    Lee
    Any link with more info on this?

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Nuneaton
    Posts
    291
    Thanks
    8
    Thanked
    5 times in 5 posts
    • Re-Invented's system
      • Motherboard:
      • Asus P5W Deluxe
      • CPU:
      • Core 2 Duo E6600
      • Memory:
      • 2x1 GB Geil 6400
      • Storage:
      • 2x 320 Seagate Drives SATA
      • PSU:
      • 700w FSP Epsilon
      • Case:
      • Silverstone TJ0?
      • Operating System:
      • Vista Ultimate
      • Monitor(s):
      • 43" Pioneer 436XDE
      • Internet:
      • Be There 24mb
    Errrr this program actually got took over so was took off the net, but i'm sure if you look hard enuff u will find it. (Newsgroups, Peer 2 Peer etc...)

    But there is many progs out there to burn with, i was just sayin dont use nero for ISO's as its absolute pants

    Hope this helps

    Lee

  13. #13
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Reading, Berkshire
    Posts
    1,229
    Thanks
    57
    Thanked
    53 times in 34 posts
    • tfboy's system
      • Motherboard:
      • MSI X470 Gaming Plus
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 2700
      • Memory:
      • 2x8GB Corsair Vengeance LPX)
      • Storage:
      • 512GB Crucial SSD
      • Graphics card(s):
      • 560 Ti
      • PSU:
      • Corsair RM 650W
      • Case:
      • CM Silencio 550
      • Operating System:
      • W10 Pro
      • Monitor(s):
      • HP LP2475w + Dell 2001FP
      • Internet:
      • VM 350Mb
    Quote Originally Posted by Re-Invented View Post
    Errrr this program actually got took over so was took off the net, but i'm sure if you look hard enuff u will find it. (Newsgroups, Peer 2 Peer etc...)

    But there is many progs out there to burn with, i was just sayin dont use nero for ISO's as its absolute pants

    Hope this helps

    Lee
    Yeah, Imgburn looks remarkably like dvd decrypter

    I was more after info which explains why Nero is pants for ISO burning. And before some says just use ImgBurn or whatever instead of Nero for ISO burning "because it's better", please explain why

  14. #14
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Nuneaton
    Posts
    291
    Thanks
    8
    Thanked
    5 times in 5 posts
    • Re-Invented's system
      • Motherboard:
      • Asus P5W Deluxe
      • CPU:
      • Core 2 Duo E6600
      • Memory:
      • 2x1 GB Geil 6400
      • Storage:
      • 2x 320 Seagate Drives SATA
      • PSU:
      • 700w FSP Epsilon
      • Case:
      • Silverstone TJ0?
      • Operating System:
      • Vista Ultimate
      • Monitor(s):
      • 43" Pioneer 436XDE
      • Internet:
      • Be There 24mb
    Its hard to say why mate but Nero seems to struggle with ISO's weird i know, the only other problem with nero is the new version especially is very bloated, especially when compared with many other apps.

    At the end of the day no one can tell you what to use, as its everyman to there own, I use software people slate but i find they do what i want, so everything is about how you feel with a program

    Lee

  15. #15
    Lovely chap dangel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cambridge, UK
    Posts
    8,385
    Thanks
    407
    Thanked
    449 times in 331 posts
    • dangel's system
      • Motherboard:
      • See My Sig
      • CPU:
      • See My Sig
      • Memory:
      • See My Sig
      • Storage:
      • See My Sig
      • Graphics card(s):
      • See My Sig
      • PSU:
      • See My Sig
      • Case:
      • See My Sig
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • See My Sig
      • Internet:
      • 60mbit Sky LLU
    Quote Originally Posted by tfboy View Post
    Yeah, Imgburn looks remarkably like dvd decrypter
    From the author's website: "As I'm sure you all know, DVD Decrypter was shut down due to legal reasons. Not wanting to waste all my hard work, I'd like to introduce you to ImgBurn! - (Say hello ImgBurn) - "Hello" )"
    System 001: Maximus VII Formula, 4790k i7, RTX 2080ti FE (incoming), 16GIG Corsair Vengence DDR3 RAM CL9, Corsair HX1000, ROG SWIFT PG278Q , SSDs, Antec 1200 case, All watercooled. [main]
    System 002: A8 3850 APU, ASUS uATX FM1A75 MB, 4GB Corsair Vengeance DDR3, Corsair psu, OCZ Agility 3, 1TB F3, Dell 2001FP 20" LCD, £7's worth of 5.1 speakers (they rock) Windows 7 x64[wife/server]
    System 003: AsRock MB, APU, 8 GIG Corsair, Silverstone HTPC case, stock cooler, GT220 1gbDDR3, WD Green 3TB, Kingston 40gb SSD, MCE Remote, Panasonic 50" LCD (87BDX) via HDMI Windows 8.1.1 (32) [media centre]
    System 004: Asus UL50AT Intel Core 2 Duo,4GB, Intel Gen 2 80GB SSD, Win 8.1.1 x64 [no justification]
    System 005: HP Proliant N40L Microserver, 4x2TB drives, fan mod, Pico PSU mod, Win7 x86 [file server]
    System 006: Dell Optiplex 9010, i7, 8gb, 128gb Samsung 830 x 2 (boot and VM drive), 1TB WD HDD, ATI something, Windows 8.1.1 x64 RTM [work]


Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. No sound on some DVDs?
    By Aeria in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 4
    Last Post: 14-10-2005, 06:51 PM
  2. How can I sell my unwanted DVDs?
    By Marcos in forum General Discussion
    Replies: 18
    Last Post: 28-07-2005, 10:29 PM
  3. MVC - 4 for 1 games and dvds
    By Swafe in forum Retail Therapy and Bargains
    Replies: 11
    Last Post: 09-03-2005, 05:31 PM
  4. Disney tests self-destruct DVDs
    By Trash Man in forum Consumer Electronics
    Replies: 17
    Last Post: 18-09-2003, 07:05 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •