Results 1 to 14 of 14

Thread: How to correctly identify an Athlon

  1. #1
    HEXUS.social member Allen's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ::1
    Posts
    8,530
    Thanks
    363
    Thanked
    261 times in 167 posts
    • Allen's system
      • Motherboard:
      • Asus MAXIMUS VIII GENE
      • CPU:
      • Intel® Core™ i5-6600K @ 3.5GHz
      • Memory:
      • Kingston HyperX Predator DDR4 2x8GB
      • Storage:
      • 256GB Samsung 960 PRO + 512GB Samsung 960 Evo
      • Graphics card(s):
      • Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti
      • PSU:
      • XFX P1-650X-NLG9 XXX 650W Modular
      • Case:
      • Fractal Design Node 804
      • Operating System:
      • Windows 10 Home 64-bit
      • Monitor(s):
      • 27" BenQ XL2730Z + 23" Dell U2311H
      • Internet:
      • Virgin Media 200Mbps

    Question How to correctly identify an Athlon

    Right, somewhere I was told or read that my CPU was an Athlon 1.4GHz but I have a new mobo that can now put it to it's full potential and at the moment is only running at 10.5x100MHz.

    I know to get it to 1.4GHz all I need to do is change it to 10.5x133MHz but I'm really unsure now if my processor is actually a 1.4GHz or a 1GHz. WCPUID only shows it as an Athlon 1050 (10.5x100).

    When I get home, before I power up I'll remove the heatsink and see what markings are on the CPU (still at PussyKat's house) and let you know, but how else can I identify it?

    Cheers!

  2. #2
    cat /dev/null streetster's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    London
    Posts
    4,138
    Thanks
    119
    Thanked
    100 times in 82 posts
    • streetster's system
      • Motherboard:
      • Asus P7P55D-E
      • CPU:
      • Intel i5 750 2.67 @ 4.0Ghz
      • Memory:
      • 4GB Corsair XMS DDR3
      • Storage:
      • 2x1TB Drives [RAID0]
      • Graphics card(s):
      • 2xSapphire HD 4870 512MB CrossFireX
      • PSU:
      • Corsair HX520W
      • Case:
      • Coolermaster Black Widow
      • Operating System:
      • Windows 7 x64
      • Monitor(s):
      • DELL U2311
      • Internet:
      • Virgin 50Mb
    WINCPUID will only show it up as Athlon 1050, cos that is what you are running it at.. when you get home just try it at 10.5x133 and see if it works if not you've prolly got a 1ghz cpu..

    looking at the core will also help you to work out what speed the chip is, it'll have '1400' on it if its 1.4ghz i think

    mark

  3. #3
    Sublime HEXUS.net
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    The Void.. Floating
    Posts
    11,819
    Thanks
    213
    Thanked
    233 times in 160 posts
    • Stoo's system
      • Motherboard:
      • Mac Pro
      • CPU:
      • 2*Xeon 5450 @ 2.8GHz, 12MB Cache
      • Memory:
      • 32GB 1600MHz FBDIMM
      • Storage:
      • ~ 2.5TB + 4TB external array
      • Graphics card(s):
      • ATI Radeon HD 4870
      • Case:
      • Mac Pro
      • Operating System:
      • OS X 10.7
      • Monitor(s):
      • 24" Samsung 244T Black
      • Internet:
      • Zen Max Pro
    Wcpuid will only show what it's running at at the moment, iirc the only way to find out it's true speed is to take the heatsink off and have a look at the chip markings..

    It'll be something like "xx1400xxxxx" if it's a true 1400
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

  4. #4
    Sublime HEXUS.net
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    The Void.. Floating
    Posts
    11,819
    Thanks
    213
    Thanked
    233 times in 160 posts
    • Stoo's system
      • Motherboard:
      • Mac Pro
      • CPU:
      • 2*Xeon 5450 @ 2.8GHz, 12MB Cache
      • Memory:
      • 32GB 1600MHz FBDIMM
      • Storage:
      • ~ 2.5TB + 4TB external array
      • Graphics card(s):
      • ATI Radeon HD 4870
      • Case:
      • Mac Pro
      • Operating System:
      • OS X 10.7
      • Monitor(s):
      • 24" Samsung 244T Black
      • Internet:
      • Zen Max Pro
    lol, beaten to it by seconds lol
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

  5. #5
    I eats food da_ging's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    2,256
    Thanks
    10
    Thanked
    29 times in 24 posts
    • da_ging's system
      • CPU:
      • E5200 @ 3.75Ghz
      • Memory:
      • 4GB kingston HyperX 8500
      • Storage:
      • 2*WD640gb in Raid 0 +500gb 32mb seagate
      • Graphics card(s):
      • BFG GTX 260 Maxcore OC2
      • PSU:
      • Corsair 650w TX
      • Case:
      • Stacker 831 black
      • Operating System:
      • XP Pro
      • Monitor(s):
      • 23" fujitsu 3230t LCD 1920*1080
      • Internet:
      • 8mb
    well if the default multi is 10.5 then its a 1400 as there were not any 1050Mhz athlons it would be a straight 10 for a 1gig

  6. #6
    HEXUS.social member Allen's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ::1
    Posts
    8,530
    Thanks
    363
    Thanked
    261 times in 167 posts
    • Allen's system
      • Motherboard:
      • Asus MAXIMUS VIII GENE
      • CPU:
      • Intel® Core™ i5-6600K @ 3.5GHz
      • Memory:
      • Kingston HyperX Predator DDR4 2x8GB
      • Storage:
      • 256GB Samsung 960 PRO + 512GB Samsung 960 Evo
      • Graphics card(s):
      • Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti
      • PSU:
      • XFX P1-650X-NLG9 XXX 650W Modular
      • Case:
      • Fractal Design Node 804
      • Operating System:
      • Windows 10 Home 64-bit
      • Monitor(s):
      • 27" BenQ XL2730Z + 23" Dell U2311H
      • Internet:
      • Virgin Media 200Mbps
    I thought that about the default multiplier being 10.5 but had to check. I didn't wanna stick it straight onto 133MHz just incase I done some damage!

    I'll be home shortly to check it out. Have just bought a new cooler as well coz my little beast is running over 50 degrees C without much load. I know it's not fantastic but I bought an Akasa 824cu. Let's see what it can do!

    Also, is it normal for the multiplier to be unlocked on these old chips? I'm gonna try and go higher than 10.5...

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Out There......
    Posts
    223
    Thanks
    1
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Not totally related but spotted this trouble with Athlons
    Here
    Last edited by Darkmatter; 01-02-2004 at 05:23 PM.

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    10,428
    Thanks
    607
    Thanked
    315 times in 219 posts
    If its one of the old Athlons you can unlock them with a pencil

  9. #9
    Sublime HEXUS.net
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    The Void.. Floating
    Posts
    11,819
    Thanks
    213
    Thanked
    233 times in 160 posts
    • Stoo's system
      • Motherboard:
      • Mac Pro
      • CPU:
      • 2*Xeon 5450 @ 2.8GHz, 12MB Cache
      • Memory:
      • 32GB 1600MHz FBDIMM
      • Storage:
      • ~ 2.5TB + 4TB external array
      • Graphics card(s):
      • ATI Radeon HD 4870
      • Case:
      • Mac Pro
      • Operating System:
      • OS X 10.7
      • Monitor(s):
      • 24" Samsung 244T Black
      • Internet:
      • Zen Max Pro
    Pheer the Powa of Graphite
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

  10. #10
    Member
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    77
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    When I got my Athlon, I paid for an Athlon XP 2000...and there was a 2600 in the box.
    AMD Athlon XP 2000+ @ 2.4GHz
    Shuttle AN35N Ultra
    1.5GB DDR SD-RAM
    ATI Radeon 9200 128MB
    20GB Seagate Barracuda
    52X CD-ROM

    Total SETI@Home CPU time: 856 hr 50 min

  11. #11
    Sublime HEXUS.net
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    The Void.. Floating
    Posts
    11,819
    Thanks
    213
    Thanked
    233 times in 160 posts
    • Stoo's system
      • Motherboard:
      • Mac Pro
      • CPU:
      • 2*Xeon 5450 @ 2.8GHz, 12MB Cache
      • Memory:
      • 32GB 1600MHz FBDIMM
      • Storage:
      • ~ 2.5TB + 4TB external array
      • Graphics card(s):
      • ATI Radeon HD 4870
      • Case:
      • Mac Pro
      • Operating System:
      • OS X 10.7
      • Monitor(s):
      • 24" Samsung 244T Black
      • Internet:
      • Zen Max Pro
    bonus
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

  12. #12
    Member
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Ontario, Canada
    Posts
    77
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Nothing like free CPU speed :-D
    AMD Athlon XP 2000+ @ 2.4GHz
    Shuttle AN35N Ultra
    1.5GB DDR SD-RAM
    ATI Radeon 9200 128MB
    20GB Seagate Barracuda
    52X CD-ROM

    Total SETI@Home CPU time: 856 hr 50 min

  13. #13
    In a place called VERTIGO CrapshoT's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Pushing his fingers into his eyes
    Posts
    1,340
    Thanks
    1
    Thanked
    0 times in 0 posts
    you could try using this amd cpu identifier m8
    http://mp3.zonebg.com/cpu/cpu.php#
    Farts are like children.....You always love you're Own.!!!
    Wise Men learn from Other people's mistake's...Fool's learn from their OWN.!!!

  14. #14
    HEXUS.social member Allen's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    ::1
    Posts
    8,530
    Thanks
    363
    Thanked
    261 times in 167 posts
    • Allen's system
      • Motherboard:
      • Asus MAXIMUS VIII GENE
      • CPU:
      • Intel® Core™ i5-6600K @ 3.5GHz
      • Memory:
      • Kingston HyperX Predator DDR4 2x8GB
      • Storage:
      • 256GB Samsung 960 PRO + 512GB Samsung 960 Evo
      • Graphics card(s):
      • Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 Ti
      • PSU:
      • XFX P1-650X-NLG9 XXX 650W Modular
      • Case:
      • Fractal Design Node 804
      • Operating System:
      • Windows 10 Home 64-bit
      • Monitor(s):
      • 27" BenQ XL2730Z + 23" Dell U2311H
      • Internet:
      • Virgin Media 200Mbps
    Hmm, I thought I already posted that I sorted it... It's a 1.4GHz. Bought a new cooler the other day and when I changed it I cleaned it up and saw 1400 in the numbers printed on top.

    Got it running successfully at 10.5x133MHz.

    Can't wait to get a Barton!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. will a slk800 fit any other sockets other than amd athlon?
    By dgr in forum PC Hardware and Components
    Replies: 5
    Last Post: 27-10-2003, 08:21 PM
  2. AMD Athlon 64 3200 , VIA K8T800, nForce3 150
    By DR in forum HEXUS Reviews
    Replies: 5
    Last Post: 12-10-2003, 08:02 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •