Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 17

Thread: Cpu z not showing correct cpu speed

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    May 2008
    Posts
    20
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Cpu z not showing correct cpu speed

    Hi there I bought a new computer a couple of months ago and had it assembled by the shop as im not too good with computers. After reading about overclocking and such i downloaded cpu z and ran it. Im using an intel e6850 with an xfx 780 mobo and ocz 1066 ram.

    In the overclocking guides on here it shows that this cpu should be running with a fsb of 333 and a multiplier of 9 however cpuz shows the multiplier to be only 6.

    I went into the bios to have a look and found it was set to 7 so i changed it to 9 and rebooted but this did not change the reading.

    Is this a problem with the program or do i have a faulty chip/mobo?

    Many thanks

  2. #2
    finding nemo staffsMike's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    11,498
    Thanks
    197
    Thanked
    794 times in 741 posts
    • staffsMike's system
      • Motherboard:
      • evga 680i
      • CPU:
      • e6600
      • Memory:
      • geil ultra pc6400
      • Storage:
      • WD 320gb
      • Graphics card(s):
      • leadtek 8800 GTS 640mb
      • PSU:
      • ocz gameXstream 700w
      • Case:
      • akasa eclipse
      • Monitor(s):
      • dell 2007wfp and Lg L194WT
      • Internet:
      • pipex homecall

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    do you have intel stepspeed enabled? It underclocks the CPU at idle to keep it cool etc..

  3. #3
    Registered+
    Join Date
    May 2008
    Posts
    20
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    No its not enabled. I incresed the fsb to 1450 total and this showed and increase in clock speed but still with a multiplier of 6. When i ran cpuz just now after rebooting it flickered to 9x a few times briefly but is now back to 6.

  4. #4
    Honored
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Bristol
    Posts
    491
    Thanks
    3
    Thanked
    15 times in 15 posts
    • ackrite26's system
      • Motherboard:
      • Asus P5E-VM HDMi G35
      • CPU:
      • Intel Core2Duo E6550 w/ Zalman CNPS8700NT
      • Memory:
      • 4Gb Crucial Ballistix DDR2 PC5300 w/ Enzotech Pure Copper Heatspreaders
      • Storage:
      • 1* 36Gb WD raptor/1* 500Gb Samsung Spinpoint HD501LJ
      • Graphics card(s):
      • Sapphire HD 4850 512mb
      • PSU:
      • 425W Enermax MOD82+
      • Case:
      • Silverstone Sugo SGO2W
      • Operating System:
      • XP Pro
      • Monitor(s):
      • LG 22" Flatron
      • Internet:
      • Cable - 4Gb

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    Is C1E Support on 'auto' or 'disabled' under CPU settings in the BIOS
    Uni Rig:
    Intel Core2Duo E6550 w/Zalman CNPS8700NT | Asus P5E-VM HDMi G35 | 4x1GB Cruicial BallistiX PC2 5300 w/ Enzotech DDR-C1 | Sapphire HD 4850 512Mb | 36GB WD Raptor OS | 320GB WD WD3200AAKS | X-Fi Elite Pro | Silverstone SUGO SG02 | Enermax MODU82+ 425w | XP Pro

    Home Rig:
    **Under Construction** | 160GB Seagate Barracuda | Coolermaster Wave Master [Modified] | Coolermaster Real Power Pro 450w | XP Pro

  5. #5
    WEEEEEEEEEEEEE! MadduckUK's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Lytham St. Annes
    Posts
    17,293
    Thanks
    649
    Thanked
    1,580 times in 1,006 posts
    • MadduckUK's system
      • Motherboard:
      • Asus A88XM-PLUS
      • CPU:
      • AMD 860K @4.45
      • Memory:
      • 16GB (4x4GB) PC3-12800
      • Storage:
      • 1x240GB Sandisk Extreme / 3x500GB RAID0 / 3GB Backup
      • Graphics card(s):
      • Radeon 7870XT
      • PSU:
      • Corsair TX750w
      • Case:
      • Cooler Master Galdiator 600
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • DELL S2409W
      • Internet:
      • 3 One Plan

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    run something cpu intensive in the background (do some folding for us ) and see what it says
    Quote Originally Posted by Ephesians
    Do not be drunk with wine, which will ruin you, but be filled with the Spirit
    Vodka

  6. #6
    Registered+
    Join Date
    May 2008
    Posts
    20
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    Am running orthos now it is showing stable 3ghz 9x

  7. #7
    radix lecti dave87's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    England
    Posts
    12,806
    Thanks
    657
    Thanked
    931 times in 634 posts
    • dave87's system
      • Motherboard:
      • Asus
      • CPU:
      • i5 3470k under Corsair H80 WC
      • Memory:
      • 8gb DDR3
      • Storage:
      • 240gb SSD + 120gb SSD
      • Graphics card(s):
      • Asus HD7950
      • PSU:
      • XFX 600w Modular
      • Case:
      • Lian Li PC-A05FNB + Acoustipack
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • 2x Dell S2309W (1920x1080)
      • Internet:
      • BT Infinity Option 2

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    The 6/9x multiplier step definately sounds like Speedstep is still enabled, are you sure you have disabled all power saving features?

  8. #8
    Salazaar Clone! mediaboy's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    1,538
    Thanks
    275
    Thanked
    31 times in 29 posts
    • mediaboy's system
      • CPU:
      • Phenom x3 8500
      • Memory:
      • 2GB
      • Storage:
      • 1320GB
      • Graphics card(s):
      • HD3650 512MB
      • Operating System:
      • Windows Vista Premium x32
      • Internet:
      • T-Mobile Mobile Broadband

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    check for any options in BIOS named something like "cool 'n' quiet" which limits CPU clocking due to heat restrictions.

    I have limited experience with OCing though, so probably not of much help.. but yet again - it's always worth checking
    Quote Originally Posted by Fortune117
    Kids are getting smarter, eventually no amount of parental controls will be able to stop them
    I guess we're expected to do quite well

  9. #9
    Registered+
    Join Date
    May 2008
    Posts
    20
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    i have disabled cie support which was causing the different readings. many thanks for your help!

  10. #10
    WEEEEEEEEEEEEE! MadduckUK's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Lytham St. Annes
    Posts
    17,293
    Thanks
    649
    Thanked
    1,580 times in 1,006 posts
    • MadduckUK's system
      • Motherboard:
      • Asus A88XM-PLUS
      • CPU:
      • AMD 860K @4.45
      • Memory:
      • 16GB (4x4GB) PC3-12800
      • Storage:
      • 1x240GB Sandisk Extreme / 3x500GB RAID0 / 3GB Backup
      • Graphics card(s):
      • Radeon 7870XT
      • PSU:
      • Corsair TX750w
      • Case:
      • Cooler Master Galdiator 600
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • DELL S2409W
      • Internet:
      • 3 One Plan

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    Quote Originally Posted by bosh View Post
    i have disabled cie support
    any particular reason why?
    Quote Originally Posted by Ephesians
    Do not be drunk with wine, which will ruin you, but be filled with the Spirit
    Vodka

  11. #11
    Honored
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Bristol
    Posts
    491
    Thanks
    3
    Thanked
    15 times in 15 posts
    • ackrite26's system
      • Motherboard:
      • Asus P5E-VM HDMi G35
      • CPU:
      • Intel Core2Duo E6550 w/ Zalman CNPS8700NT
      • Memory:
      • 4Gb Crucial Ballistix DDR2 PC5300 w/ Enzotech Pure Copper Heatspreaders
      • Storage:
      • 1* 36Gb WD raptor/1* 500Gb Samsung Spinpoint HD501LJ
      • Graphics card(s):
      • Sapphire HD 4850 512mb
      • PSU:
      • 425W Enermax MOD82+
      • Case:
      • Silverstone Sugo SGO2W
      • Operating System:
      • XP Pro
      • Monitor(s):
      • LG 22" Flatron
      • Internet:
      • Cable - 4Gb

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    Quote Originally Posted by MadduckUK View Post
    any particular reason why?
    C1E is part of Speed Step and was the reason the multi was changing

    Its is a power saving utility but has been argued that it can cause instabilities.
    Uni Rig:
    Intel Core2Duo E6550 w/Zalman CNPS8700NT | Asus P5E-VM HDMi G35 | 4x1GB Cruicial BallistiX PC2 5300 w/ Enzotech DDR-C1 | Sapphire HD 4850 512Mb | 36GB WD Raptor OS | 320GB WD WD3200AAKS | X-Fi Elite Pro | Silverstone SUGO SG02 | Enermax MODU82+ 425w | XP Pro

    Home Rig:
    **Under Construction** | 160GB Seagate Barracuda | Coolermaster Wave Master [Modified] | Coolermaster Real Power Pro 450w | XP Pro

  12. #12
    WEEEEEEEEEEEEE! MadduckUK's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Lytham St. Annes
    Posts
    17,293
    Thanks
    649
    Thanked
    1,580 times in 1,006 posts
    • MadduckUK's system
      • Motherboard:
      • Asus A88XM-PLUS
      • CPU:
      • AMD 860K @4.45
      • Memory:
      • 16GB (4x4GB) PC3-12800
      • Storage:
      • 1x240GB Sandisk Extreme / 3x500GB RAID0 / 3GB Backup
      • Graphics card(s):
      • Radeon 7870XT
      • PSU:
      • Corsair TX750w
      • Case:
      • Cooler Master Galdiator 600
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • DELL S2409W
      • Internet:
      • 3 One Plan

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    i know what it is, and thats pretty unsubstantiated and generally considered a good thing to have.
    Quote Originally Posted by Ephesians
    Do not be drunk with wine, which will ruin you, but be filled with the Spirit
    Vodka

  13. #13
    Honored
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Bristol
    Posts
    491
    Thanks
    3
    Thanked
    15 times in 15 posts
    • ackrite26's system
      • Motherboard:
      • Asus P5E-VM HDMi G35
      • CPU:
      • Intel Core2Duo E6550 w/ Zalman CNPS8700NT
      • Memory:
      • 4Gb Crucial Ballistix DDR2 PC5300 w/ Enzotech Pure Copper Heatspreaders
      • Storage:
      • 1* 36Gb WD raptor/1* 500Gb Samsung Spinpoint HD501LJ
      • Graphics card(s):
      • Sapphire HD 4850 512mb
      • PSU:
      • 425W Enermax MOD82+
      • Case:
      • Silverstone Sugo SGO2W
      • Operating System:
      • XP Pro
      • Monitor(s):
      • LG 22" Flatron
      • Internet:
      • Cable - 4Gb

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    Then your question was pointless or you didnt read through the whole thread.

    He wanted to stop the multiplier changing. Disabling C1E stopped this from happening.
    Uni Rig:
    Intel Core2Duo E6550 w/Zalman CNPS8700NT | Asus P5E-VM HDMi G35 | 4x1GB Cruicial BallistiX PC2 5300 w/ Enzotech DDR-C1 | Sapphire HD 4850 512Mb | 36GB WD Raptor OS | 320GB WD WD3200AAKS | X-Fi Elite Pro | Silverstone SUGO SG02 | Enermax MODU82+ 425w | XP Pro

    Home Rig:
    **Under Construction** | 160GB Seagate Barracuda | Coolermaster Wave Master [Modified] | Coolermaster Real Power Pro 450w | XP Pro

  14. #14
    Registered+
    Join Date
    May 2008
    Posts
    20
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    Hi again and thanks for your replies. What is the general consensus about c1e then? Initially i was worried that my cpu wasnt running at the correct speeds but now i know that it is would it be better to turn c1e back on? I have overclocked it to a stable 3.6ghz will this effect the deciosion to reenable c1e?

  15. #15
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,158
    Thanks
    732
    Thanked
    1,604 times in 1,043 posts

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    C1E is a pretty good tech.
    It'll just downclock your CPU when its not in major use to save power.

    I use it and have zero problems. Same with any system I've built with it.
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  16. #16
    I R Toff Pandi! TAKTAK's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Vergon6
    Posts
    7,410
    Thanks
    525
    Thanked
    995 times in 735 posts
    • TAKTAK's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • i7 860 @ 3.62GHz under an XSPC RASA
      • Memory:
      • 8GB 2133MHZ Corsair Vengeance
      • Storage:
      • 80GB Intel G2 SSD + 500GB + 640GB + 250GB WD AAKs + 2x1TB Samsung (1 Dead) + 500GB Maxtor
      • Graphics card(s):
      • EVGA SSC GTX260 216 55nm under an EK FC260 GTX
      • PSU:
      • Corsair HX620w
      • Case:
      • Corsair 800D, PA120.3 in the roof with 6 NF-P12s in Push-Pull
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 24" Yuraku YV24WBH1 - SA-LTM240M2-L01 Panel & 32" LCD HDTV (1080i) Digihome tesco special :D
      • Internet:
      • 76Mb Fibre

    Re: Cpu z not showing correct cpu speed

    just underclocks proccy when not in use
    so you get less power draw

    its the same as AMD's cool 'n quiet
    edit: beaten
    Post Counts and Other Rewards, Rules, Folding@Home, Fans: Push vs Pull vs Push-Pull, Corsair PSU OEMs.

    Quote Originally Posted by razer121 View Post
    Would you like me to enter you? it would be my pleasure
    TAKTAK.co.uk

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Asus p5n-e SLI full tips tweaks and overclock guide
    By kinnth in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 1
    Last Post: 22-11-2007, 05:02 PM
  2. AMD CPU prices correct as of price drop?
    By Azza in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 3
    Last Post: 10-07-2007, 02:25 PM
  3. When is a speed camera not a speed camera?
    By DR in forum Automotive
    Replies: 40
    Last Post: 17-10-2006, 05:28 PM
  4. Cpu unworkable / underclocked itself
    By Tizz in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 0
    Last Post: 19-01-2005, 10:41 PM
  5. Big Increase Yea!!!!
    By catattack in forum PC Hardware and Components
    Replies: 7
    Last Post: 13-08-2003, 04:53 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •