Results 1 to 7 of 7

Thread: odd temps readings on new mobo

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    north notts
    Posts
    383
    Thanks
    10
    Thanked
    5 times in 5 posts
    • chaotic_russ's system
      • Motherboard:
      • CrosshairIV Formula 890FX
      • CPU:
      • PHENOM II 1100T X6 @4Ghz
      • Memory:
      • RipJawX PC3-12800C9 2x4gb
      • Storage:
      • OCZ Onyx 64gb SSD + 1tb
      • Graphics card(s):
      • PowercolorHD6970 2GB dead
      • PSU:
      • CM Silent Pro M1000W
      • Case:
      • Coolermaster cm690 modded
      • Operating System:
      • Windows7 home premium x64
      • Monitor(s):
      • Acer H243H
      • Internet:
      • Virgin broadband

    odd temps readings on new mobo

    just installed a new mobo (gigabyte ma770-ds3) , after a few hours use i checked the temps using HWMonitor . any one got any idea what the highlighted readings are for ?

    ITE IT87 hardware monitor

    Voltage sensor 0 1.38 Volts [0x56] (CPU VCORE)
    Voltage sensor 1 2.11 Volts [0x84] (VIN1)
    Voltage sensor 2 3.31 Volts [0xCF] (+3.3V)
    Voltage sensor 3 5.08 Volts [0xBD] (+5V)
    Voltage sensor 4 11.97 Volts [0xB9] (+12V)
    Voltage sensor 5 -12.74 Volts [0xC7] (-12V)
    Voltage sensor 8 3.04 Volts [0xBE] (VBAT)
    Temperature sensor 0 38°C (100°F) [0x26] (TMPIN0) < mobo temp
    Temperature sensor 1 43°C (109°F) [0x2B] (TMPIN1) < cpu temp
    Temperature sensor 2 82°C (179°F) [0x52] (TMPIN2) < whats this reading ?
    Fan sensor 0 3013 RPM [0xE0] (FANIN0)
    Fan sensor 1 1089 RPM [0x26C] (FANIN1)
    Fan sensor 2 1218 RPM [0x22A] (FANIN2)
    it also says the highlighted temp reading in amd overdrive

  2. #2
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,864
    Thanks
    632
    Thanked
    1,190 times in 943 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable

    Re: odd temps readings on new mobo

    its the northbridge from a quick google, put ur hand on there and see if its really hot, may be a bios bug

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    north notts
    Posts
    383
    Thanks
    10
    Thanked
    5 times in 5 posts
    • chaotic_russ's system
      • Motherboard:
      • CrosshairIV Formula 890FX
      • CPU:
      • PHENOM II 1100T X6 @4Ghz
      • Memory:
      • RipJawX PC3-12800C9 2x4gb
      • Storage:
      • OCZ Onyx 64gb SSD + 1tb
      • Graphics card(s):
      • PowercolorHD6970 2GB dead
      • PSU:
      • CM Silent Pro M1000W
      • Case:
      • Coolermaster cm690 modded
      • Operating System:
      • Windows7 home premium x64
      • Monitor(s):
      • Acer H243H
      • Internet:
      • Virgin broadband

    Re: odd temps readings on new mobo

    the northbridge is hot but i can just about keep my fingers on it , it does not burn me lol . i have the latest bios installed but if it is a bug should i contact gigabyte ? , but my system seems to run fine atm

  4. #4
    Fried Chip Extremist alsenior's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Stafford
    Posts
    2,948
    Thanks
    102
    Thanked
    191 times in 145 posts
    • alsenior's system
      • Motherboard:
      • DFI Lanparty Jr x58-T3H6
      • CPU:
      • Core i7 920
      • Memory:
      • 6 x 2GB ocz Gold
      • Storage:
      • 1 TB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • 1gb 4890 vapor-x xfire
      • PSU:
      • xfx 850W
      • Case:
      • Lian-li Pc7
      • Operating System:
      • Windows 7 X64
      • Monitor(s):
      • Dell 2208WFP
      • Internet:
      • 30mb Virgin media

    Re: odd temps readings on new mobo

    unless its constantly crashing it should be fine. i would run orthos for 24 hours just to be sure.
    Quote Originally Posted by Jay View Post
    What kind of emergency would need Windows 95? I think you are already in a bad state of emergency when your backup plan is Windows 95.
    Beginners guide to raid Beginners guide to raid post edition Hexus.Social - FAQ

  5. #5
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,864
    Thanks
    632
    Thanked
    1,190 times in 943 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable

    Re: odd temps readings on new mobo

    try a bios update as well

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    north notts
    Posts
    383
    Thanks
    10
    Thanked
    5 times in 5 posts
    • chaotic_russ's system
      • Motherboard:
      • CrosshairIV Formula 890FX
      • CPU:
      • PHENOM II 1100T X6 @4Ghz
      • Memory:
      • RipJawX PC3-12800C9 2x4gb
      • Storage:
      • OCZ Onyx 64gb SSD + 1tb
      • Graphics card(s):
      • PowercolorHD6970 2GB dead
      • PSU:
      • CM Silent Pro M1000W
      • Case:
      • Coolermaster cm690 modded
      • Operating System:
      • Windows7 home premium x64
      • Monitor(s):
      • Acer H243H
      • Internet:
      • Virgin broadband

    Re: odd temps readings on new mobo

    Quote Originally Posted by GoNz0 View Post
    try a bios update as well
    i have the latest bios and also got 2x 120mm fans on the side panel of my cm690 case , not made a difference either . but while it is working ok i think i will forget about it , why do they not add this temp reading to the gigabyte temp software ?
    Last edited by chaotic_russ; 11-07-2008 at 02:07 AM.

  7. #7
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,864
    Thanks
    632
    Thanked
    1,190 times in 943 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable

    Re: odd temps readings on new mobo

    because it would scare you, try everest for temp monitoring m8, that software may not be using the correct values

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Burnt out my Asus P5b mobo
    By ripperuk in forum PC Hardware and Components
    Replies: 56
    Last Post: 22-05-2007, 09:34 AM
  2. Asus PB5 deluxe mobo is o/heating (noob help!)
    By qu0th in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 9
    Last Post: 20-03-2007, 12:28 PM
  3. E6600 cpu Temps
    By HarpZ76 in forum PC Hardware and Components
    Replies: 10
    Last Post: 06-03-2007, 10:12 AM
  4. New ABIT AB9 PRO MoBo looks dead.
    By abhide in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 15
    Last Post: 26-01-2007, 05:20 PM
  5. Knackered MoBo? Help!
    By Indi75 in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 4
    Last Post: 24-05-2005, 03:14 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •