Results 1 to 7 of 7

Thread: USB Soundcard woes!!! Some help!

  1. #1
    PC Gamer
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    250
    Thanks
    70
    Thanked
    6 times in 5 posts
    • djglenn's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5Q PRO P45
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 G0 @ 3GHz
      • Memory:
      • 4GB Corsair XMS2 800Mhz DDR2
      • Storage:
      • Western Digital 320GB AAKS (single platter)
      • Graphics card(s):
      • Sapphire 5850
      • PSU:
      • Corsair TX850W
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Win 7 PRO x64
      • Monitor(s):
      • Dell SP2309W
      • Internet:
      • UK Online - 6Mbs actual connection

    USB Soundcard woes!!! Some help!

    I decided to use my old system as a media center... so far working fine, with running the sound through a normal headphone jack. A friend of mine suggested to use an optical out as I would then get perfect 5.1 sound through my sony surround sound (DAV-SR1).

    I bought a Creative Live 24bit External sound card, for which I installed the latest (vista) drivers. The normal aux line worked fine.

    I then tried the optical cable (digital out from the sound card, to digital in on my surround).....NOTHING.

    I have pretty much change every conceivable setting known to man to try and get this to work, but no joy...

    Has anyone tried this set-up before? any advice? anything I should try? Its not the cable as I have tried two (and they worked with my PS2 - through the same digital in port).


  2. #2
    No-one's Fanboi Thorsson's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Neverneverland
    Posts
    2,749
    Thanks
    47
    Thanked
    93 times in 92 posts
    • Thorsson's system
      • Motherboard:
      • ASUS P8Z77-V PRO
      • CPU:
      • i5 3570k
      • Memory:
      • 2x8Gb Corsair Vengeance PC1866
      • Storage:
      • 256M4 SSD; 2Tb 7200RPM Barracuda; 2Tb Linkstation
      • Graphics card(s):
      • EVGA GTX970 SC
      • PSU:
      • Corsair HX650
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • Win10 64
      • Monitor(s):
      • Dell 2515H
      • Internet:
      • Fibre Optic 30Mb

    Re: USB Soundcard woes!!! Some help!

    Creative. Vista. USB. Not a setup I'd choose. Hope someone has an idea.

  3. Received thanks from:

    djglenn (23-08-2008)

  4. #3
    PC Gamer
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    250
    Thanks
    70
    Thanked
    6 times in 5 posts
    • djglenn's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5Q PRO P45
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 G0 @ 3GHz
      • Memory:
      • 4GB Corsair XMS2 800Mhz DDR2
      • Storage:
      • Western Digital 320GB AAKS (single platter)
      • Graphics card(s):
      • Sapphire 5850
      • PSU:
      • Corsair TX850W
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Win 7 PRO x64
      • Monitor(s):
      • Dell SP2309W
      • Internet:
      • UK Online - 6Mbs actual connection

    Re: USB Soundcard woes!!! Some help!

    Worth trying XP on the machine to see if it works?

  5. #4
    Formerly known as Viet Cong Zombi and tuone
    Join Date
    Aug 2003
    Posts
    1,111
    Thanks
    21
    Thanked
    5 times in 5 posts

    Re: USB Soundcard woes!!! Some help!

    so headphone etc sound output is ok , it's the optical that fails?

    other optical systems work throught the speaker?

    you have enabled the optical switches on the spks?

    what do the creative control panels look like?

    sorry have to eliminate the different elements

  6. Received thanks from:

    djglenn (23-08-2008)

  7. #5
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    250
    Thanks
    4
    Thanked
    6 times in 6 posts

    Re: USB Soundcard woes!!! Some help!

    best thing to do is go to the creative web page and see any incompatibility issues, there might be a workaround or an updated driver. Otherwise stick to your older settings until a reliable driver comes out, dont stress yourself too much trying to solve Vista problems!

  8. Received thanks from:

    djglenn (23-08-2008)

  9. #6
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,836
    Thanks
    645
    Thanked
    871 times in 735 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: USB Soundcard woes!!! Some help!

    The problem is, even if you get sound working via the optical, you won't get 5.1 sound, only stereo - seems the vista drivers have issues passing DD5.1/DTS to the optical.

    You need to select the digital interface in the playback devices of vista (should be a right-click on the speaker icon on the taskbar IIRC)

    If that doesn't work, buy an Asus Xonar. No hassle, no fuss, just works (even in vista).
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  10. Received thanks from:

    djglenn (23-08-2008)

  11. #7
    PC Gamer
    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    250
    Thanks
    70
    Thanked
    6 times in 5 posts
    • djglenn's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5Q PRO P45
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 G0 @ 3GHz
      • Memory:
      • 4GB Corsair XMS2 800Mhz DDR2
      • Storage:
      • Western Digital 320GB AAKS (single platter)
      • Graphics card(s):
      • Sapphire 5850
      • PSU:
      • Corsair TX850W
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Win 7 PRO x64
      • Monitor(s):
      • Dell SP2309W
      • Internet:
      • UK Online - 6Mbs actual connection

    Re: USB Soundcard woes!!! Some help!

    Ok, well I reinstalled XP onto the PC...and wham, works first time...

    Not sure if I have 5.1 working...but it does sound alot better than before.

    Thanks guys for the help

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. "there are no hi-speed usb host controlers..."
    By autopilot in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 1
    Last Post: 10-09-2007, 10:24 PM
  2. USB Soundcard?
    By Jonny M in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 18-01-2005, 12:49 AM
  3. Are these USB Flash drives good value?
    By little me in forum Retail Therapy and Bargains
    Replies: 3
    Last Post: 23-03-2004, 12:57 PM
  4. Weird Problems - Please Help!!
    By chez in forum PC Hardware and Components
    Replies: 4
    Last Post: 20-09-2003, 06:25 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •