Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 17

Thread: Cant install OS on new system

  1. #1
    Senior Member kopite's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Liverpool
    Posts
    3,487
    Thanks
    80
    Thanked
    155 times in 124 posts
    • kopite's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • Intel Core i5 2500K
      • Memory:
      • 8GB DDR3 1600 MHz Corsair Memory Vengeance Black
      • Storage:
      • 128GB Crucial m4 for main drive. 3.5 TB of storage space over western Digital Drives
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1 Gaming Edition
      • PSU:
      • 750W ANTEC TRUEPOWER
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 1 x 27 inch dell Monitor 1 x 20 inch Dell monitor
      • Internet:
      • Virgin media 150MB

    Cant install OS on new system

    Hi guys,

    I`ve just put together a new computer for a HTPC specs as follows

    abit a-s78h motherboard
    AMD 4850 CHip
    4 gig corsair ram
    200Gig maxtor HD

    I have tried to install both vista and XP on this. The OS installs fine but then restarts almost instantly once the System boots for the first time and wont boot up again after that.

    Im not sure what could be at fault here. I have tried a different hard drive already which was an IDE drive which should have ruled out the hard drive and an issue with sata.

    I get the following message whilst the bios is checked

    Data change...Update new data to DMI on boot!

    I have done a bit of a search and some ppl have had similar issues because of this but others have had no problems at all.

    ANyone got an idea what is the likely culprit?

  2. #2
    Lovely chap dangel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cambridge, UK
    Posts
    8,385
    Thanks
    407
    Thanked
    449 times in 331 posts
    • dangel's system
      • Motherboard:
      • See My Sig
      • CPU:
      • See My Sig
      • Memory:
      • See My Sig
      • Storage:
      • See My Sig
      • Graphics card(s):
      • See My Sig
      • PSU:
      • See My Sig
      • Case:
      • See My Sig
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • See My Sig
      • Internet:
      • 60mbit Sky LLU

    Re: Cant install OS on new system

    Tried it with just a single stick of RAM?

    Run memtest to confirm RAM is ok?

    Updated to latest bios?
    System 001: Maximus VII Formula, 4790k i7, RTX 2080ti FE (incoming), 16GIG Corsair Vengence DDR3 RAM CL9, Corsair HX1000, ROG SWIFT PG278Q , SSDs, Antec 1200 case, All watercooled. [main]
    System 002: A8 3850 APU, ASUS uATX FM1A75 MB, 4GB Corsair Vengeance DDR3, Corsair psu, OCZ Agility 3, 1TB F3, Dell 2001FP 20" LCD, £7's worth of 5.1 speakers (they rock) Windows 7 x64[wife/server]
    System 003: AsRock MB, APU, 8 GIG Corsair, Silverstone HTPC case, stock cooler, GT220 1gbDDR3, WD Green 3TB, Kingston 40gb SSD, MCE Remote, Panasonic 50" LCD (87BDX) via HDMI Windows 8.1.1 (32) [media centre]
    System 004: Asus UL50AT Intel Core 2 Duo,4GB, Intel Gen 2 80GB SSD, Win 8.1.1 x64 [no justification]
    System 005: HP Proliant N40L Microserver, 4x2TB drives, fan mod, Pico PSU mod, Win7 x86 [file server]
    System 006: Dell Optiplex 9010, i7, 8gb, 128gb Samsung 830 x 2 (boot and VM drive), 1TB WD HDD, ATI something, Windows 8.1.1 x64 RTM [work]


  3. #3
    Senior Member kopite's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Liverpool
    Posts
    3,487
    Thanks
    80
    Thanked
    155 times in 124 posts
    • kopite's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • Intel Core i5 2500K
      • Memory:
      • 8GB DDR3 1600 MHz Corsair Memory Vengeance Black
      • Storage:
      • 128GB Crucial m4 for main drive. 3.5 TB of storage space over western Digital Drives
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1 Gaming Edition
      • PSU:
      • 750W ANTEC TRUEPOWER
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 1 x 27 inch dell Monitor 1 x 20 inch Dell monitor
      • Internet:
      • Virgin media 150MB

    Re: Cant install OS on new system

    Bios has been updated to the latest version(was acomplete nightmare as I didnt have a floppy drive in that pc)

    I`ll try with one stick of ram and see how that goes.

  4. #4
    Senior Member kopite's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Liverpool
    Posts
    3,487
    Thanks
    80
    Thanked
    155 times in 124 posts
    • kopite's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • Intel Core i5 2500K
      • Memory:
      • 8GB DDR3 1600 MHz Corsair Memory Vengeance Black
      • Storage:
      • 128GB Crucial m4 for main drive. 3.5 TB of storage space over western Digital Drives
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1 Gaming Edition
      • PSU:
      • 750W ANTEC TRUEPOWER
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 1 x 27 inch dell Monitor 1 x 20 inch Dell monitor
      • Internet:
      • Virgin media 150MB

    Re: Cant install OS on new system

    Right I left memtest running overnight and it ran 3 full tests and passed all 3 so the ram looks fine.

    No crashes either so it looks like the hardware is all fine.... Not sure what could be causing it

  5. #5
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,323
    Thanks
    2,877
    Thanked
    3,381 times in 2,677 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: Cant install OS on new system

    Long shot but check the BIOS set up to see if you have an option to use HPET (High Precision Event Timer). If you have, try disabling it and then try re-installation.

    There is also a bit of information on the DMI pool data here

    http://www.techsupportforum.com/hard...pool-data.html
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  6. #6
    A shadowy flight. MSIC's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    London/Herts
    Posts
    3,413
    Thanks
    394
    Thanked
    229 times in 168 posts
    • MSIC's system
      • Motherboard:
      • ASRock H170M-ITX
      • CPU:
      • Core i5 6500
      • Memory:
      • 2 x 4GB Corsair Veng DDR4 2666
      • Storage:
      • 240GB SSD (boot) +1TB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • ASUS GeForce 750Ti
      • PSU:
      • Silverstone 450W ST455F
      • Case:
      • Silverstone SG06-450
      • Operating System:
      • Win10
      • Monitor(s):
      • Dell S2309W
      • Internet:
      • PlusNet FiberTTC

    Re: Cant install OS on new system

    There is usually a 'use safe settings' option in the BIOS, which makes everything run a bit slow but could be useful to diagnose. Am unsure if it alters HPET (which i'd never heard of - goes to show how much we all have to learn!).

    Hmm... you said that you've installed 2 OS'es fine.
    So did you install XP first? And did that reboot and work, shut down, boot etc a few times all fine?

    I'd usually suggest to people at this sort of stage to try running a Linux LiveCD to muck around to confirm you have a stable system, however the DMI error suggests hard drive to me.
    It's also not one i've personally seen when a hard drive begins to fail, so i couldnt say if that's the issue either.
    Hmm.... i'm unsure, sorry.

    Edit: One suggestion - when i've had general weirdness from motherboards not booting properly once, it was due to the CMOS battery being dead, and on turning the power off all BIOS settings were lost. Just a thought.
    I'm commenting on an internet forum. Your facts hold no sway over me.
    - Another poster, from another forum.

    System as shown, plus: Microsoft Wireless mobile 4000 mouse and Logitech Illuminated keyboard.
    Sennheiser RS160 wireless headphones. Creative Gigaworks T40 SII. My wife.
    My Hexus Trust

  7. #7
    Senior Member kopite's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Liverpool
    Posts
    3,487
    Thanks
    80
    Thanked
    155 times in 124 posts
    • kopite's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • Intel Core i5 2500K
      • Memory:
      • 8GB DDR3 1600 MHz Corsair Memory Vengeance Black
      • Storage:
      • 128GB Crucial m4 for main drive. 3.5 TB of storage space over western Digital Drives
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1 Gaming Edition
      • PSU:
      • 750W ANTEC TRUEPOWER
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 1 x 27 inch dell Monitor 1 x 20 inch Dell monitor
      • Internet:
      • Virgin media 150MB

    Re: Cant install OS on new system

    I isntalled vista first. It installed then when did its configuration thing then just when it was ready to be used it restarted and wouldnt boot again after that.

    Windows XP I installed INstalled all the way got to about the same place(ie first use boot) and it crashed.

    I`ve tried 2 hard drives in the box as well so Im not sure its that
    THe battery seems fine I have had the box completely powered off for a couple of days and when I plugged it in everything was fine.

  8. #8
    A shadowy flight. MSIC's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    London/Herts
    Posts
    3,413
    Thanks
    394
    Thanked
    229 times in 168 posts
    • MSIC's system
      • Motherboard:
      • ASRock H170M-ITX
      • CPU:
      • Core i5 6500
      • Memory:
      • 2 x 4GB Corsair Veng DDR4 2666
      • Storage:
      • 240GB SSD (boot) +1TB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • ASUS GeForce 750Ti
      • PSU:
      • Silverstone 450W ST455F
      • Case:
      • Silverstone SG06-450
      • Operating System:
      • Win10
      • Monitor(s):
      • Dell S2309W
      • Internet:
      • PlusNet FiberTTC

    Re: Cant install OS on new system

    I'd seriously wipe that hard drive, to a full format (not quick), and put XP on it first.
    I'm commenting on an internet forum. Your facts hold no sway over me.
    - Another poster, from another forum.

    System as shown, plus: Microsoft Wireless mobile 4000 mouse and Logitech Illuminated keyboard.
    Sennheiser RS160 wireless headphones. Creative Gigaworks T40 SII. My wife.
    My Hexus Trust

  9. #9
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,836
    Thanks
    645
    Thanked
    871 times in 735 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: Cant install OS on new system

    Quote Originally Posted by kopite View Post
    I isntalled vista first. It installed then when did its configuration thing then just when it was ready to be used it restarted and wouldnt boot again after that.
    When it does not boot, what happens?

    How far does the PC get? Whats on the screen at that time?
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  10. #10
    Senior Member kopite's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Liverpool
    Posts
    3,487
    Thanks
    80
    Thanked
    155 times in 124 posts
    • kopite's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • Intel Core i5 2500K
      • Memory:
      • 8GB DDR3 1600 MHz Corsair Memory Vengeance Black
      • Storage:
      • 128GB Crucial m4 for main drive. 3.5 TB of storage space over western Digital Drives
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1 Gaming Edition
      • PSU:
      • 750W ANTEC TRUEPOWER
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 1 x 27 inch dell Monitor 1 x 20 inch Dell monitor
      • Internet:
      • Virgin media 150MB

    Re: Cant install OS on new system

    BOth get just past
    Data change...Update new data to DMI on boot!

    then hand

  11. #11
    A shadowy flight. MSIC's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    London/Herts
    Posts
    3,413
    Thanks
    394
    Thanked
    229 times in 168 posts
    • MSIC's system
      • Motherboard:
      • ASRock H170M-ITX
      • CPU:
      • Core i5 6500
      • Memory:
      • 2 x 4GB Corsair Veng DDR4 2666
      • Storage:
      • 240GB SSD (boot) +1TB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • ASUS GeForce 750Ti
      • PSU:
      • Silverstone 450W ST455F
      • Case:
      • Silverstone SG06-450
      • Operating System:
      • Win10
      • Monitor(s):
      • Dell S2309W
      • Internet:
      • PlusNet FiberTTC

    Re: Cant install OS on new system

    It sounds more motherboard-y or interface-y to me.
    I can feel it in my waters. Very scientific. Sorry
    Still, do you have anything to lose trying a LiveCD other than 1 blank CD and some time?
    BTW, is this particular hard drive SATA then?
    I'm commenting on an internet forum. Your facts hold no sway over me.
    - Another poster, from another forum.

    System as shown, plus: Microsoft Wireless mobile 4000 mouse and Logitech Illuminated keyboard.
    Sennheiser RS160 wireless headphones. Creative Gigaworks T40 SII. My wife.
    My Hexus Trust

  12. #12
    Senior Member kopite's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Liverpool
    Posts
    3,487
    Thanks
    80
    Thanked
    155 times in 124 posts
    • kopite's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • Intel Core i5 2500K
      • Memory:
      • 8GB DDR3 1600 MHz Corsair Memory Vengeance Black
      • Storage:
      • 128GB Crucial m4 for main drive. 3.5 TB of storage space over western Digital Drives
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1 Gaming Edition
      • PSU:
      • 750W ANTEC TRUEPOWER
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 1 x 27 inch dell Monitor 1 x 20 inch Dell monitor
      • Internet:
      • Virgin media 150MB

    Re: Cant install OS on new system

    THe hard drive I`m using atm is sata although I tried installing on an IDE as well.

    I`ll give a live cd a go if the current installation fails.

  13. #13
    Senior Member kopite's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Liverpool
    Posts
    3,487
    Thanks
    80
    Thanked
    155 times in 124 posts
    • kopite's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • Intel Core i5 2500K
      • Memory:
      • 8GB DDR3 1600 MHz Corsair Memory Vengeance Black
      • Storage:
      • 128GB Crucial m4 for main drive. 3.5 TB of storage space over western Digital Drives
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1 Gaming Edition
      • PSU:
      • 750W ANTEC TRUEPOWER
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 1 x 27 inch dell Monitor 1 x 20 inch Dell monitor
      • Internet:
      • Virgin media 150MB

    Re: Cant install OS on new system

    Right the install with htep disabled didnt work

    One thing that has just occured is that I`m using a sata bluray drive in it. Going to install from an ide dvd drive now and see if that makes any difference.

  14. #14
    Senior Member kopite's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Liverpool
    Posts
    3,487
    Thanks
    80
    Thanked
    155 times in 124 posts
    • kopite's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • Intel Core i5 2500K
      • Memory:
      • 8GB DDR3 1600 MHz Corsair Memory Vengeance Black
      • Storage:
      • 128GB Crucial m4 for main drive. 3.5 TB of storage space over western Digital Drives
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte NVIDIA GTX 970 G1 Gaming Edition
      • PSU:
      • 750W ANTEC TRUEPOWER
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 1 x 27 inch dell Monitor 1 x 20 inch Dell monitor
      • Internet:
      • Virgin media 150MB

    Re: Cant install OS on new system

    Well It looks like it might be the board.

    Tried a live cd and it worked fine.

    Went to reinstall windows again and got a lot of artifacts on the screeen and now it wont boot. Looks like the board is goosed.

  15. #15
    A shadowy flight. MSIC's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    London/Herts
    Posts
    3,413
    Thanks
    394
    Thanked
    229 times in 168 posts
    • MSIC's system
      • Motherboard:
      • ASRock H170M-ITX
      • CPU:
      • Core i5 6500
      • Memory:
      • 2 x 4GB Corsair Veng DDR4 2666
      • Storage:
      • 240GB SSD (boot) +1TB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • ASUS GeForce 750Ti
      • PSU:
      • Silverstone 450W ST455F
      • Case:
      • Silverstone SG06-450
      • Operating System:
      • Win10
      • Monitor(s):
      • Dell S2309W
      • Internet:
      • PlusNet FiberTTC

    Re: Cant install OS on new system

    Is it worth trying a different SATA port on the motherboard?
    I'm commenting on an internet forum. Your facts hold no sway over me.
    - Another poster, from another forum.

    System as shown, plus: Microsoft Wireless mobile 4000 mouse and Logitech Illuminated keyboard.
    Sennheiser RS160 wireless headphones. Creative Gigaworks T40 SII. My wife.
    My Hexus Trust

  16. #16
    Registered+
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    East Midlands, UK
    Posts
    31
    Thanks
    0
    Thanked
    2 times in 2 posts
    • DaveVader's system
      • Motherboard:
      • MSI K9A Platinum
      • CPU:
      • AMD Athlon 5000+
      • Memory:
      • Corsair 2GB
      • Storage:
      • 250GB Storage, 80GB OS
      • Graphics card(s):
      • ATI Radeon HD2900XT
      • PSU:
      • Akasa 500Watt
      • Case:
      • NZXT Apollo
      • Operating System:
      • Windows XP
      • Monitor(s):
      • ViewSonic VA1912W/Generic 17"

    Re: Cant install OS on new system

    Quote Originally Posted by MSIC View Post
    Is it worth trying a different SATA port on the motherboard?
    SATA was ruled out when an IDE hard drive was used.

    I agree that it sounds motherboard-y. Where did you buy it from? Give them a ring or something, see if they can give you a hand, or RMA.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Computer reset and corrupted SYSTEM folder
    By Dreaming in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 7
    Last Post: 09-01-2008, 01:05 PM
  2. new system dual boot
    By Destroyer^ in forum PC Hardware and Components
    Replies: 8
    Last Post: 26-12-2007, 05:13 PM
  3. Help me spec a 2 grand video editing system
    By ollie in forum General Discussion
    Replies: 12
    Last Post: 05-03-2007, 02:28 PM
  4. Abit NF7-S revision 2 information
    By Lee H in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 22
    Last Post: 30-10-2004, 07:13 PM
  5. Keeping your system healthy and secure
    By Paul Adams in forum Software
    Replies: 6
    Last Post: 12-10-2004, 09:35 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •