Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 17

Thread: On Board Graphics not up to it?

  1. #1
    isn't trying to wind U up Shooty*'s Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West Mids
    Posts
    1,404
    Thanks
    106
    Thanked
    60 times in 48 posts
    • Shooty*'s system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Pro XE
      • CPU:
      • Intel Q8200
      • Memory:
      • 2 x 2GB Corsair of some kind
      • Storage:
      • 300 gb storage drive, 74gb Raptor system drive
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800GT OC 512 meg with Accelero S1 and turbo unit
      • PSU:
      • Corsair Modular 620W
      • Case:
      • ThermalTake Tsunami Dream, black, windowed.
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • Samsung 19inch.
      • Internet:
      • Plus Net

    On Board Graphics not up to it?

    I've got me one of these http://www.ebuyer.com/product/150278 in my htpc.

    I'm scratching my head a wee bit at the moment. I'm getting choppy playback. Sound is fine, but image "jumps" every few seconds. This is on AVi files (mainly xvid over divx), DVD Rips (in video_ts) folders and now on my blu ray drive. SOMETIMES the xvids are OK. The blu ray seems to be constantly jumpy.

    I'm using PowerDVD 8 for the blu ray. I have CCCP codec pack installed, with Divx7 and Xvid last build. My set up is the parts listed here http://forums.hexus.net/hexus-hardwa...tpc-build.html

    It's not a hard drive/ fragmentation issue as it applies to the main drive and any external ones I plug in, as well as the blu ray, obv.

    I'm worried that either
    1. my processor isn't up to it. But a dual core meter in sidebar doesn't show it maxed out.
    2. I've got some kind of codec issue, but I've uninstalled and reinstalled loads of times in various configurations, with somethings, without others, and it's still a problem.
    3. the onboard graphics struggle with 1080p.

    I'm inclined towards 3, to behonest. The problem occurrs mainly during full screen playback, so sometimes it's having to expant a 512 x 384 avi file up to 1920 x 1080, and (and I freely admit I know f all about this) I wonder whether it struggles to blow the video up to that size while making it look good. Is that possible?

    I've got a half height case, and am looking at video cards, but can't find any "low profile" or half height or whatever you call them.

    For the record, I f***ing hate the catalyst control panel. Gimme Nvidia or give me death.

    Tonight I think I shall try closing all extraneous background processes, and indeed Explorer to see if that helps. And I might try VGA output with optical sound out. will blu ray work over VGA?

    it's not a virus or spyware issue, before anyone asks.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    977
    Thanks
    5
    Thanked
    48 times in 39 posts
    • GeorgeStorm's system
      • Motherboard:
      • MSI Z77IA-E53
      • CPU:
      • i5 3450
      • Memory:
      • 8gb DDR3 1866mhz C10
      • Storage:
      • 256gb SSD
      • Graphics card(s):
      • GTX780
      • PSU:
      • Silverstone 450W SFX
      • Case:
      • Parvum mitx
      • Operating System:
      • W10
      • Monitor(s):
      • U2711 + U2311H

    Re: On Board Graphics not up to it?

    3 does seem most likely, although its odd, as from wha I have read, the 3200 can cope with 1080p decoding.......
    If it is struggling, then just get a cheap card like the 4650 maybe, as it will also be able to play the odd game if the want ever arised

  3. #3
    Not a good person scaryjim's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    15,062
    Thanks
    1,200
    Thanked
    2,249 times in 1,850 posts
    • scaryjim's system
      • Motherboard:
      • Dell Inspiron
      • CPU:
      • Core i5 8250U
      • Memory:
      • 1x 8GB DDR4 2400
      • Storage:
      • 128GB M.2 SSD + 1TB HDD
      • Graphics card(s):
      • Radeon R5 230
      • PSU:
      • Battery/Dell brick
      • Case:
      • Dell Inspiron 5570
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 15" 1080p laptop panel

    Re: On Board Graphics not up to it?

    I take it you're monitoring temps as well? I have this problem watching DVDs on my much older HTPC, and I believe it's being caused by my less-than-adequate cooling The 780G should be able to cope with 1080p playback *and* upscaling more than easily, assuming your software is utilising the hardware acceleration properly.

    It's possible that this is caused by some kind of driver conflict (I've seen (well, heard) a similar thing happen with sound cards before that was caused by a sound driver update conflicting with *something* else...)

    if you decide to go down the graphics card line there's a pretty good choice of Radeon HD4350 low profile cards, although tbh I doubt that'd really help - sounds more like a software / driver issue than a hardware one to me...

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Bedford/Leicester
    Posts
    535
    Thanks
    52
    Thanked
    45 times in 45 posts
    • Hawker1986's system
      • Motherboard:
      • Biostar Tpower X58A / Gigabyte X58A-UD5
      • CPU:
      • i7 950@4Ghz TRUE / i7 920@4Ghz H50-1
      • Memory:
      • 6GB Crucial Ballistix@1336mhz / 6GB Corsair XMS3@1528mhz
      • Storage:
      • 128GB G.Skill Falcon + 1.5TB + 2x400GB / Corsair Force 3 120GB SSD + 1.5TB + 500GB
      • Graphics card(s):
      • 5850@825/1150 / 5870@900/1300
      • PSU:
      • Enermax Liberty 620W / Corsair HX850
      • Case:
      • Antec P182 / Silverstone FT02B
      • Operating System:
      • Windows 7 x64 Ultimate / Windows 7 x64 Ultimate
      • Monitor(s):
      • Dell E248WFP 24" / Benq G2420HDBL 24"
      • Internet:
      • 10mb Virgin Cable / 24mb Talk Talk ADSL

    Re: On Board Graphics not up to it?

    What version of windows are you using? CCCP and other codecs dont like x64 much. I would recommend getting sharkys codec pack with the x64 components if your using x64. Otherwise I would recommend a sapphire 4550, comes low profile and they do a passive model, though you will need good airflow for that one. The active one is quiet too. Both are on the scan site.

    That said the 780g shouldnt be having problems so I would be looking at the codecs. Sharkys will remove the need for divX, Xvid, CCCP, so just uninstall the lot and install that instead.

    Hawker
    Media Centre: C2D E5300@3.6Ghz : Gigabyte G31M-ES2L : 2GB Crucial Ballistix DDR21066@1106mhz : Sapphire HD5450 : Haupaggue WinTV Nova-T 500 : Seasonic 380W : Corsair X32 32GB SSD : WD 250GB HDD : LG Blu-Ray/HDDVD ROM DVD-RW : Scythe Shuriken BIG Quiet : Lian-Li PC-C37 :
    WHS: Zotac 8200 M-ITX WIFI : AMD 4850e : 4GB G.Skill DDR21000 : 6x2TB : Scythe Shuriken Rev.B Quiet LP : Fractal Design Mini Array R2 :
    Laptop: Packard Bell EasyNote BG45-U-300 : 12" : Dual Core T2390 1.87Ghz : 2GB DDR2800 : Corsair X32 32GB SSD : Intel GMA X3100 :


  5. #5
    isn't trying to wind U up Shooty*'s Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West Mids
    Posts
    1,404
    Thanks
    106
    Thanked
    60 times in 48 posts
    • Shooty*'s system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Pro XE
      • CPU:
      • Intel Q8200
      • Memory:
      • 2 x 2GB Corsair of some kind
      • Storage:
      • 300 gb storage drive, 74gb Raptor system drive
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800GT OC 512 meg with Accelero S1 and turbo unit
      • PSU:
      • Corsair Modular 620W
      • Case:
      • ThermalTake Tsunami Dream, black, windowed.
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • Samsung 19inch.
      • Internet:
      • Plus Net

    Re: On Board Graphics not up to it?

    I had found Sharky's site. I'm on 32 bit vista, but I'll have a look. Thanks all. Temps are OK, yeah, I'm monitoring them with TrueTemp or RealTemp or something, never above 50 degrees c

    I think the mobo allows me to OC the GPU... I might try that as well if the codec thing doesn't work.

  6. #6
    Bows out! CAT-THE-FIFTH's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Hopefully somewhere less backstabby
    Posts
    28,789
    Thanks
    3,203
    Thanked
    4,456 times in 3,442 posts
    • CAT-THE-FIFTH's system
      • Motherboard:
      • Less E-PEEN
      • CPU:
      • Massive E-PEEN
      • Memory:
      • RGB E-PEEN
      • Storage:
      • Not in any order
      • Graphics card(s):
      • EVEN BIGGER E-PEEN
      • PSU:
      • OVERSIZED
      • Case:
      • UNDERSIZED
      • Operating System:
      • DOS 6.22
      • Monitor(s):
      • NOT USUALLY ON....WHEN I POST
      • Internet:
      • FUNCTIONAL

    Re: On Board Graphics not up to it?

    I think you have a software problem as Tom's Hardware got 1080p playback working smoothly with a Sempron:

    http://www.tomshardware.com/reviews/...et,1785-3.html


    Those despicable Elk,stealing the pond weed!

  7. #7
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,867
    Thanks
    632
    Thanked
    1,191 times in 944 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable

    Re: On Board Graphics not up to it?

    HDMI handshake issue like i had for a guess, fixed it by using a VGA cable to the 1080p telly

  8. #8
    Not a good person scaryjim's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    15,062
    Thanks
    1,200
    Thanked
    2,249 times in 1,850 posts
    • scaryjim's system
      • Motherboard:
      • Dell Inspiron
      • CPU:
      • Core i5 8250U
      • Memory:
      • 1x 8GB DDR4 2400
      • Storage:
      • 128GB M.2 SSD + 1TB HDD
      • Graphics card(s):
      • Radeon R5 230
      • PSU:
      • Battery/Dell brick
      • Case:
      • Dell Inspiron 5570
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 15" 1080p laptop panel

    Re: On Board Graphics not up to it?

    Quote Originally Posted by GoNz0 View Post
    ... fixed it by using a VGA cable to the 1080p telly
    Cool, VGA FTW!

  9. #9
    isn't trying to wind U up Shooty*'s Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West Mids
    Posts
    1,404
    Thanks
    106
    Thanked
    60 times in 48 posts
    • Shooty*'s system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Pro XE
      • CPU:
      • Intel Q8200
      • Memory:
      • 2 x 2GB Corsair of some kind
      • Storage:
      • 300 gb storage drive, 74gb Raptor system drive
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800GT OC 512 meg with Accelero S1 and turbo unit
      • PSU:
      • Corsair Modular 620W
      • Case:
      • ThermalTake Tsunami Dream, black, windowed.
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • Samsung 19inch.
      • Internet:
      • Plus Net

    Re: On Board Graphics not up to it?

    grrrrrrrrrrr. Is there any downside to using VGA other than having to have separate audio? And, like, loss of boasting factor.

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Bedford/Leicester
    Posts
    535
    Thanks
    52
    Thanked
    45 times in 45 posts
    • Hawker1986's system
      • Motherboard:
      • Biostar Tpower X58A / Gigabyte X58A-UD5
      • CPU:
      • i7 950@4Ghz TRUE / i7 920@4Ghz H50-1
      • Memory:
      • 6GB Crucial Ballistix@1336mhz / 6GB Corsair XMS3@1528mhz
      • Storage:
      • 128GB G.Skill Falcon + 1.5TB + 2x400GB / Corsair Force 3 120GB SSD + 1.5TB + 500GB
      • Graphics card(s):
      • 5850@825/1150 / 5870@900/1300
      • PSU:
      • Enermax Liberty 620W / Corsair HX850
      • Case:
      • Antec P182 / Silverstone FT02B
      • Operating System:
      • Windows 7 x64 Ultimate / Windows 7 x64 Ultimate
      • Monitor(s):
      • Dell E248WFP 24" / Benq G2420HDBL 24"
      • Internet:
      • 10mb Virgin Cable / 24mb Talk Talk ADSL

    Re: On Board Graphics not up to it?

    Quote Originally Posted by Shooty* View Post
    grrrrrrrrrrr. Is there any downside to using VGA other than having to have separate audio? And, like, loss of boasting factor.
    No
    Media Centre: C2D E5300@3.6Ghz : Gigabyte G31M-ES2L : 2GB Crucial Ballistix DDR21066@1106mhz : Sapphire HD5450 : Haupaggue WinTV Nova-T 500 : Seasonic 380W : Corsair X32 32GB SSD : WD 250GB HDD : LG Blu-Ray/HDDVD ROM DVD-RW : Scythe Shuriken BIG Quiet : Lian-Li PC-C37 :
    WHS: Zotac 8200 M-ITX WIFI : AMD 4850e : 4GB G.Skill DDR21000 : 6x2TB : Scythe Shuriken Rev.B Quiet LP : Fractal Design Mini Array R2 :
    Laptop: Packard Bell EasyNote BG45-U-300 : 12" : Dual Core T2390 1.87Ghz : 2GB DDR2800 : Corsair X32 32GB SSD : Intel GMA X3100 :


  11. #11
    Not a good person scaryjim's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    15,062
    Thanks
    1,200
    Thanked
    2,249 times in 1,850 posts
    • scaryjim's system
      • Motherboard:
      • Dell Inspiron
      • CPU:
      • Core i5 8250U
      • Memory:
      • 1x 8GB DDR4 2400
      • Storage:
      • 128GB M.2 SSD + 1TB HDD
      • Graphics card(s):
      • Radeon R5 230
      • PSU:
      • Battery/Dell brick
      • Case:
      • Dell Inspiron 5570
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 15" 1080p laptop panel

    Re: On Board Graphics not up to it?

    Quote Originally Posted by Shooty* View Post
    And, like, loss of boasting factor.
    If you really want to boast, you need a big ass CRT monitor. Yes sirree bob, that's the thing...

  12. #12
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,867
    Thanks
    632
    Thanked
    1,191 times in 944 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable

    Re: On Board Graphics not up to it?

    VGA is fine up to 1920x1200 so it runs a 1080p LCD telly without issue, if you want epeen leave the hdmi plugged in and rename the input LOL

    this also gets round the audio issue when you play something below 48,000hz like mp3's encoded at 44,000 over HDMI audio, it sounded like sh*t, almost like it was being sung by chipmunks with there testicals in a vice.

    i have not looked back since swapping the input as the HTPC is working as it should

  13. #13
    isn't trying to wind U up Shooty*'s Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West Mids
    Posts
    1,404
    Thanks
    106
    Thanked
    60 times in 48 posts
    • Shooty*'s system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Pro XE
      • CPU:
      • Intel Q8200
      • Memory:
      • 2 x 2GB Corsair of some kind
      • Storage:
      • 300 gb storage drive, 74gb Raptor system drive
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800GT OC 512 meg with Accelero S1 and turbo unit
      • PSU:
      • Corsair Modular 620W
      • Case:
      • ThermalTake Tsunami Dream, black, windowed.
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • Samsung 19inch.
      • Internet:
      • Plus Net

    Re: On Board Graphics not up to it?

    ****ing toslink to mini plugs. Grrrrr. I've got a dual mini plug cable. Having to ebay a new one.

  14. #14
    isn't trying to wind U up Shooty*'s Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West Mids
    Posts
    1,404
    Thanks
    106
    Thanked
    60 times in 48 posts
    • Shooty*'s system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Pro XE
      • CPU:
      • Intel Q8200
      • Memory:
      • 2 x 2GB Corsair of some kind
      • Storage:
      • 300 gb storage drive, 74gb Raptor system drive
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800GT OC 512 meg with Accelero S1 and turbo unit
      • PSU:
      • Corsair Modular 620W
      • Case:
      • ThermalTake Tsunami Dream, black, windowed.
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • Samsung 19inch.
      • Internet:
      • Plus Net

    Re: On Board Graphics not up to it?

    Quote Originally Posted by GoNz0 View Post
    VGA is fine up to 1920x1200 so it runs a 1080p LCD telly without issue, if you want epeen leave the hdmi plugged in and rename the input LOL

    this also gets round the audio issue when you play something below 48,000hz like mp3's encoded at 44,000 over HDMI audio, it sounded like sh*t, almost like it was being sung by chipmunks with there testicals in a vice.

    i have not looked back since swapping the input as the HTPC is working as it should


    Hang on... are you saying I can leave the HDMI plugged in for the audio, and tell the PC to use VGA?

    Crap. Needn't have bought the cable.

  15. #15
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,867
    Thanks
    632
    Thanked
    1,191 times in 944 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable

    Re: On Board Graphics not up to it?

    noooooo you can leave the hdmi in and tell your mates its using that, but hdmi audio will not work unless thats the input your using

    vga will need a audio cable

  16. #16
    isn't trying to wind U up Shooty*'s Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West Mids
    Posts
    1,404
    Thanks
    106
    Thanked
    60 times in 48 posts
    • Shooty*'s system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Pro XE
      • CPU:
      • Intel Q8200
      • Memory:
      • 2 x 2GB Corsair of some kind
      • Storage:
      • 300 gb storage drive, 74gb Raptor system drive
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800GT OC 512 meg with Accelero S1 and turbo unit
      • PSU:
      • Corsair Modular 620W
      • Case:
      • ThermalTake Tsunami Dream, black, windowed.
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • Samsung 19inch.
      • Internet:
      • Plus Net

    Re: On Board Graphics not up to it?

    ARGH!

    It sodding works. I've just sat through The Duchess in epilepsy and migraine inducing "stutter" mode, when I could have had it nice and smooth. For fvck's sake. The film was absolutely terrible anyway, but at least this would have made it physically watchable.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. VVikoo graphics cards on Review!
    By gilgamesh in forum Graphics Cards
    Replies: 12
    Last Post: 30-10-2007, 06:36 PM
  2. Abit F-I90HD review part 1
    By gilgamesh in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 7
    Last Post: 12-06-2007, 04:57 PM
  3. Replies: 0
    Last Post: 14-03-2007, 08:54 PM
  4. Dual Graphics Cards -- Alternating frames
    By Artic_Kid in forum Graphics Cards
    Replies: 49
    Last Post: 16-12-2005, 03:05 PM
  5. Replies: 14
    Last Post: 24-12-2004, 08:50 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •