Results 1 to 9 of 9

Thread: Ok; now confused..

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    66
    Thanks
    4
    Thanked
    2 times in 2 posts
    • Arimus's system
      • Motherboard:
      • Asus M4A79 Delux
      • CPU:
      • AMD Phenom II X940 BE / 3.0GHz quad core
      • Memory:
      • 4GB DDR2 1065Mhz
      • Storage:
      • 2x500GB WD Caviar SATA
      • Graphics card(s):
      • ATI Sapphire 4870 1GB
      • PSU:
      • OCZ 850w
      • Case:
      • NA
      • Operating System:
      • Vista 64/Fedora
      • Monitor(s):
      • Asus 24"
      • Internet:
      • ADSL 8MB

    Ok; now confused..

    Hi, my replacement CPU has arrived today so assembled the spare rig ready to go... and now getting continual short beeps which indicate power problems according to Gigabyte's site...

    Rig is as follows:-
    Core2Duo E6300
    2GB DDR2 Ram (850MHz)
    Nvidia 7200GT 128MB graphics (my gaming rig has a nice powerful 4870 but as this is purely a spare rig/file server build a 7200 is fine).
    500GB SATA Hitachi 7200rpm HDD
    LG (IDE) Supermulti DVD RW
    570w PSU

    I've checked:-
    IDE connector, SATA connectors, motherboard atx power connector, fan power connector, ATX 12v CPU connector.

    The only thing I think I mave wrong is the chasis plugs as the fly leads from the case lack any polarity markings ... but same result with all chasis leads bar power switch unplugged and same result with the power switch connected in either orientation.

    System details:
    ASUS M4A79, AMD Phenom II X4 940BE, Saphire ATI 4870 1GB, 4GB 1067MHz DDR2.

  2. #2
    Senior Member watercooled's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    10,727
    Thanks
    1,492
    Thanked
    922 times in 793 posts

    Re: Ok; now confused..

    Is the PSU OK? Also what make is it?

  3. #3
    Registered+
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    66
    Thanks
    4
    Thanked
    2 times in 2 posts
    • Arimus's system
      • Motherboard:
      • Asus M4A79 Delux
      • CPU:
      • AMD Phenom II X940 BE / 3.0GHz quad core
      • Memory:
      • 4GB DDR2 1065Mhz
      • Storage:
      • 2x500GB WD Caviar SATA
      • Graphics card(s):
      • ATI Sapphire 4870 1GB
      • PSU:
      • OCZ 850w
      • Case:
      • NA
      • Operating System:
      • Vista 64/Fedora
      • Monitor(s):
      • Asus 24"
      • Internet:
      • ADSL 8MB

    Re: Ok; now confused..

    Looks at first pass as though it is in fact a dodgy ram module... Module in beeps, module out no beeps.

    System details:
    ASUS M4A79, AMD Phenom II X4 940BE, Saphire ATI 4870 1GB, 4GB 1067MHz DDR2.

  4. #4
    Registered+
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    66
    Thanks
    4
    Thanked
    2 times in 2 posts
    • Arimus's system
      • Motherboard:
      • Asus M4A79 Delux
      • CPU:
      • AMD Phenom II X940 BE / 3.0GHz quad core
      • Memory:
      • 4GB DDR2 1065Mhz
      • Storage:
      • 2x500GB WD Caviar SATA
      • Graphics card(s):
      • ATI Sapphire 4870 1GB
      • PSU:
      • OCZ 850w
      • Case:
      • NA
      • Operating System:
      • Vista 64/Fedora
      • Monitor(s):
      • Asus 24"
      • Internet:
      • ADSL 8MB

    Re: Ok; now confused..

    PSU is a cheep trust psu I picked up from Maplins to replace a 400w PSU I'd got. But the PSU is fine - using that PSU (and the crappy gfx card) in my main rig it works fine.

    System details:
    ASUS M4A79, AMD Phenom II X4 940BE, Saphire ATI 4870 1GB, 4GB 1067MHz DDR2.

  5. #5
    Senior Member watercooled's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    10,727
    Thanks
    1,492
    Thanked
    922 times in 793 posts

    Re: Ok; now confused..

    Does the PC boot with just 1 stick of RAM? Or if there is only one stick, try one from another PC. If it boots, RMA the RAM. I know you said the PSU is OK but I'm going to tell you what I tell everyone else with a budget PSU - scrap it and get a proper branded one. You could probably go cheaper but this is a good unit: http://www.ebuyer.com/product/166784

  6. #6
    Bows out! CAT-THE-FIFTH's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Hopefully somewhere less backstabby
    Posts
    28,789
    Thanks
    3,203
    Thanked
    4,456 times in 3,442 posts
    • CAT-THE-FIFTH's system
      • Motherboard:
      • Less E-PEEN
      • CPU:
      • Massive E-PEEN
      • Memory:
      • RGB E-PEEN
      • Storage:
      • Not in any order
      • Graphics card(s):
      • EVEN BIGGER E-PEEN
      • PSU:
      • OVERSIZED
      • Case:
      • UNDERSIZED
      • Operating System:
      • DOS 6.22
      • Monitor(s):
      • NOT USUALLY ON....WHEN I POST
      • Internet:
      • FUNCTIONAL

    Re: Ok; now confused..

    If you are buying from Scan any of the following units will also do the job:

    http://www.scan.co.uk/Products/400w-...ed-cooling-fan

    http://www.scan.co.uk/Products/350W-...ltra-Quiet-Fan

    Silverpower is part of the same company as Tagan BTW and their PSUs have got decent reviews too.


    Those despicable Elk,stealing the pond weed!

  7. #7
    Registered+
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    66
    Thanks
    4
    Thanked
    2 times in 2 posts
    • Arimus's system
      • Motherboard:
      • Asus M4A79 Delux
      • CPU:
      • AMD Phenom II X940 BE / 3.0GHz quad core
      • Memory:
      • 4GB DDR2 1065Mhz
      • Storage:
      • 2x500GB WD Caviar SATA
      • Graphics card(s):
      • ATI Sapphire 4870 1GB
      • PSU:
      • OCZ 850w
      • Case:
      • NA
      • Operating System:
      • Vista 64/Fedora
      • Monitor(s):
      • Asus 24"
      • Internet:
      • ADSL 8MB

    Re: Ok; now confused..

    For want I need replacing the power supply is pointless exercise at the moment.

    The DDR stick is the issue - tested the suspect stick in my main rig and guess what - that fails as well

    Going to RMA the RAM once I get back from work tonight.

    System details:
    ASUS M4A79, AMD Phenom II X4 940BE, Saphire ATI 4870 1GB, 4GB 1067MHz DDR2.

  8. #8
    Not a good person scaryjim's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    14,995
    Thanks
    1,187
    Thanked
    2,230 times in 1,835 posts
    • scaryjim's system
      • Motherboard:
      • Dell Inspiron
      • CPU:
      • Core i5 8250U
      • Memory:
      • 1x 8GB DDR4 2400
      • Storage:
      • 128GB M.2 SSD + 1TB HDD
      • Graphics card(s):
      • Radeon R5 230
      • PSU:
      • Battery/Dell brick
      • Case:
      • Dell Inspiron 5570
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 15" 1080p laptop panel

    Re: Ok; now confused..

    Given that this is a file server I assume it'll be on 24/7? In which case, please for the love of <insert deity here> get a better PSU. A cheap 570W PSU will a) be *very* inefficient with the lower power requirements of that rig, and b) have questionable reliability. Plus, if a cheap PSU goes bang it can take the rest of your rig with it - bad news for a file server, dontcha think? A 350W branded PSU like the BeQuiet already mentioned, an Antec Basiq 350, or one of CATs picks from Scan will be much more reliable and more efficient (this is because a PSU is generally more efficient the closer to full load you run it).

  9. #9
    Senior Member watercooled's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    10,727
    Thanks
    1,492
    Thanked
    922 times in 793 posts

    Re: Ok; now confused..

    Think of it this way - how much do you value your system at? Would you be prepared to replace the whole lot for hundreds if (when) the PSU decides to blow, or would you rather spend ~&#163;30 now and save yourself the bother? Also remember the data on it - I hope you have backups or are willing to spend LOTS for a recovery company to recover data from a fried drive...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Confused - gesture of goodwill email ?
    By Ice Tea in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 9
    Last Post: 08-05-2008, 11:21 AM
  2. Team fortress 2 free weekend may 2nd-4th
    By Aez in forum Retail Therapy and Bargains
    Replies: 7
    Last Post: 01-05-2008, 02:50 PM
  3. LSI, PCI express ????? confused
    By JRO7563 in forum PC Hardware and Components
    Replies: 3
    Last Post: 28-09-2006, 03:51 PM
  4. Networking Problem!! I'm totally confused.
    By Hans Voralberg in forum Networking and Broadband
    Replies: 17
    Last Post: 23-01-2006, 10:53 AM
  5. Confused
    By Moonshade in forum General Discussion
    Replies: 5
    Last Post: 06-12-2004, 11:21 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •