Results 1 to 6 of 6

Thread: Sharkoon Fans Fail?

  1. #1
    Banned
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Carlisle
    Posts
    4,121
    Thanks
    504
    Thanked
    368 times in 278 posts
    • matty-hodgson's system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Dark Raider
      • CPU:
      • Q6600 @ 4GHz (59'C Under a TRUE Black)
      • Memory:
      • 4GB OCZ DDR2 890MHz (5-4-4-15)
      • Storage:
      • Intel 80GB - Games. Intel 80GB - OS. 1TB Samsung - Storage.
      • Graphics card(s):
      • NVIDIA Zotac GTX 275: 728 Core, 1614 Shader, 1340 Memory
      • PSU:
      • Enermax MODU82+ 625w
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • Windows 7 x64
      • Monitor(s):
      • Samsung SM2343BW (2048x1152)
      • Internet:
      • Smallworld 4Mbps

    Sharkoon Fans Fail?

    Right, I've been having problems with my cooling in my PC, a lot of overheating and stuff and it's totally baffled me up until now.

    I've kitted my case out with 4 of the Sharkoon Golf Ball 2000rpm's connected to a fan controller and a 140mm 600rpm from Fractal Design connected to the controller as well.

    I've just taken my PC apart to check all the heatsinks and stuff, replaced all thermal grease, cleaned out every last bit of dust, looks brand new, decent cable management and the lot, only to find the culprit of the bad cooling was the Sharkoon 2000s, the marker on the edge of the fan is pointing the WRONG WAY!

    They're blowing through the fan from left to right but the pointer goes the opposite way, so I've had my case set up with absolutely no intake fans and all the fan slots were blowing out, so there wasn't even an emply fan slot to suck air in due to the negative pressure.

    After sorting out the problem my idle temps are about 8'C better now, and my load temps are about 15'C better. GTX275 was hitting 90'C at load, now it's getting to about 70/75 at the most.

    So, I was wondering, has anyone else noticed this on their Sharkoon fans?

  2. #2
    I R Toff Pandi! TAKTAK's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Vergon6
    Posts
    7,410
    Thanks
    525
    Thanked
    995 times in 735 posts
    • TAKTAK's system
      • Motherboard:
      • MSI P55 GD65
      • CPU:
      • i7 860 @ 3.62GHz under an XSPC RASA
      • Memory:
      • 8GB 2133MHZ Corsair Vengeance
      • Storage:
      • 80GB Intel G2 SSD + 500GB + 640GB + 250GB WD AAKs + 2x1TB Samsung (1 Dead) + 500GB Maxtor
      • Graphics card(s):
      • EVGA SSC GTX260 216 55nm under an EK FC260 GTX
      • PSU:
      • Corsair HX620w
      • Case:
      • Corsair 800D, PA120.3 in the roof with 6 NF-P12s in Push-Pull
      • Operating System:
      • 7 x64
      • Monitor(s):
      • 24" Yuraku YV24WBH1 - SA-LTM240M2-L01 Panel & 32" LCD HDTV (1080i) Digihome tesco special :D
      • Internet:
      • 76Mb Fibre

    Re: Sharkoon Fans Fail?

    I always run my finger along the scoop (mainly because i always forget that there are arrows )

    Seems strange though, as it's not as if you can put the blades on backwards for most fans :/
    Post Counts and Other Rewards, Rules, Folding@Home, Fans: Push vs Pull vs Push-Pull, Corsair PSU OEMs.

    Quote Originally Posted by razer121 View Post
    Would you like me to enter you? it would be my pleasure
    TAKTAK.co.uk

  3. #3
    Banned
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Carlisle
    Posts
    4,121
    Thanks
    504
    Thanked
    368 times in 278 posts
    • matty-hodgson's system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Dark Raider
      • CPU:
      • Q6600 @ 4GHz (59'C Under a TRUE Black)
      • Memory:
      • 4GB OCZ DDR2 890MHz (5-4-4-15)
      • Storage:
      • Intel 80GB - Games. Intel 80GB - OS. 1TB Samsung - Storage.
      • Graphics card(s):
      • NVIDIA Zotac GTX 275: 728 Core, 1614 Shader, 1340 Memory
      • PSU:
      • Enermax MODU82+ 625w
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • Windows 7 x64
      • Monitor(s):
      • Samsung SM2343BW (2048x1152)
      • Internet:
      • Smallworld 4Mbps

    Re: Sharkoon Fans Fail?

    Quote Originally Posted by TAKTAK View Post
    Seems strange though, as it's not as if you can put the blades on backwards for most fans :/
    The only explanation I can think of is a dodgy mould or something? Or the press they use on them was upside down?

    Cos as you can see here, there's no way you'd be able to mount the blades onto the casing any other way


  4. #4
    Resident abit mourner BUFF's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Sunny Glasgow
    Posts
    8,067
    Thanks
    7
    Thanked
    181 times in 171 posts

    Re: Sharkoon Fans Fail?

    Quote Originally Posted by matty-hodgson View Post
    The only explanation I can think of is a dodgy mould or something? Or the press they use on them was upside down?
    or the cables reversed

    MSI P55-GD80, i5 750
    abit A-S78H, Phenom 9750,

    My HEXUS.trust abit forums

  5. #5
    Banned
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Carlisle
    Posts
    4,121
    Thanks
    504
    Thanked
    368 times in 278 posts
    • matty-hodgson's system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Dark Raider
      • CPU:
      • Q6600 @ 4GHz (59'C Under a TRUE Black)
      • Memory:
      • 4GB OCZ DDR2 890MHz (5-4-4-15)
      • Storage:
      • Intel 80GB - Games. Intel 80GB - OS. 1TB Samsung - Storage.
      • Graphics card(s):
      • NVIDIA Zotac GTX 275: 728 Core, 1614 Shader, 1340 Memory
      • PSU:
      • Enermax MODU82+ 625w
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • Windows 7 x64
      • Monitor(s):
      • Samsung SM2343BW (2048x1152)
      • Internet:
      • Smallworld 4Mbps

    Re: Sharkoon Fans Fail?

    Quote Originally Posted by BUFF View Post
    or the cables reversed
    Yeah, I didn't think of that actually, maybe that's it.

  6. #6
    Senior Member Pob255's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    The land of Brum
    Posts
    9,945
    Thanks
    572
    Thanked
    1,196 times in 1,099 posts
    • Pob255's system
      • Motherboard:
      • Asus M5A99X EVO
      • CPU:
      • PhenomII x4 955 & CM Hyper 212+
      • Memory:
      • 2x 4gb Corsair Vengence 1600mhz cas9
      • Storage:
      • 250gb SATA Westerndigital + 500gb samsung +1tb Samsung
      • Graphics card(s):
      • Asus GTX560ti CuII
      • PSU:
      • Be Quiet E9 680w
      • Case:
      • HAF 912+
      • Operating System:
      • W7 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 21" ips something

    Re: Sharkoon Fans Fail?

    I'm getting a bit confused here, do you fans look like the one in that picture? and if so do the blades spin anti-clockwise?
    That picture shows front of the fan, air should be pulled in from that side.

    can you show us a photo of your actual fans?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. More Fans.....
    By marshalex in forum PC Hardware and Components
    Replies: 13
    Last Post: 21-02-2009, 02:56 PM
  2. which case
    By cd_rom in forum Chassis and Mods
    Replies: 71
    Last Post: 22-10-2008, 04:39 PM
  3. Speeding up slow Sharkoon 1000s? And thermal paste question.
    By acrobat in forum PC Hardware and Components
    Replies: 12
    Last Post: 25-01-2007, 12:08 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •