Results 1 to 8 of 8

Thread: Got a Creative X-Fi xtreme-music card and running windows 7 64-bit?

  1. #1
    mutantbass head Lee H's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    M28, Manchester
    Posts
    14,204
    Thanks
    337
    Thanked
    671 times in 580 posts
    • Lee H's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 Carbon Gaming
      • CPU:
      • Intel i7 8700K Unlocked CPU
      • Memory:
      • 16 GB Corsair Vengeance 3200 LPX
      • Storage:
      • 250GB 960 EVO + a few more drives
      • Graphics card(s):
      • 6GB Palit GTX 1060 Dual
      • PSU:
      • Antec Truepower 750W Modular Blue
      • Case:
      • Corsair 600T White Edition
      • Operating System:
      • Windows 10 PRO
      • Monitor(s):
      • 27" Asus MX279H & 24" Acer 3D GD245HQ + the 3D glasses
      • Internet:
      • Virgin Media

    Got a Creative X-Fi xtreme-music card and running windows 7 64-bit?

    I am wondering if anyone here with the x-fi xtreme-music sound card running windows 7 64-bit can do me a favour.

    It appears I cannot get the CMSS-3D functioning at all even when I select the option in the mixer and set it up for Stereo Surround 50% so I can enjoy my dub-step, breaks and fidget house as I used to in the various other windows versions playing through all 5 speakers.

    If you can check and see if your card does exactly the same I would be greatful before I remove it from the system at home and turn it into a yet another expensive paperweight.

    If yours works on this model of card, can you please tell me which version of the drivers you are using I would be ever so greatful as well.

    Thanks in advance
    Last edited by Lee H; 25-02-2010 at 10:32 AM.

  2. #2
    0iD
    0iD is offline
    M*I*A 0iD's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Happy Llama Land
    Posts
    13,247
    Thanks
    1,435
    Thanked
    1,209 times in 757 posts
    • 0iD's system
      • Motherboard:
      • Leave my mother out of it!
      • CPU:
      • If I knew what it meant?
      • Memory:
      • Wah?
      • Storage:
      • Cupboards and drawers
      • Graphics card(s):
      • Slate & chalk
      • PSU:
      • meh
      • Case:
      • Suit or Brief?
      • Operating System:
      • Brain
      • Monitor(s):
      • I was 1 at skool
      • Internet:
      • 28k Dialup

    Re: Got a Creative X-Fi xtreme-music card and running windows 7 64-bit?

    I have an old (PCI) X-Fi gamer & in win 7x64 it keeps 'forgetting' it's supposed to be using 5.1 & just reverts to stereo every now & again, even tho in configuration it shows 5.1
    As soon as I hit 'test' it recognises the extra speakers & it'll be alright for a while.
    [
    Quote Originally Posted by Blitzen
    When I say go, both walk in the opposite direction for 10 paces, draw handbags, then bitch-slap each other!

  3. #3
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,861
    Thanks
    632
    Thanked
    1,190 times in 943 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable

    Re: Got a Creative X-Fi xtreme-music card and running windows 7 64-bit?

    i fixed all my problems with my XFi using Daniel K's audio pack.

    my speakers used to shift, the center channel would suddenly move to the right along with all other channels taking a side step mid game.

    http://forums.creative.com/t5/Sound-...009/m-p/527485

    its a hacked and best part of various released drivers, adds back all the stuff you had in XP thats been removed for vista/7

  4. #4
    jim
    jim is offline
    HEXUS.clueless jim's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Location: Location:
    Posts
    11,334
    Thanks
    604
    Thanked
    1,580 times in 1,260 posts
    • jim's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • i5 2500K @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 8GB Corsair Vengeance LP
      • Storage:
      • 1TB Sandisk SSD
      • Graphics card(s):
      • ASUS GTX 970
      • PSU:
      • Corsair AX650
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • 8.1 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell S2716DG
      • Internet:
      • 10 Mbps ADSL

    Re: Got a Creative X-Fi xtreme-music card and running windows 7 64-bit?

    Yeah I have Lee, I'll check it tonight.

    What does yours do specifically when you use CMSS 3D?

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    625
    Thanks
    39
    Thanked
    80 times in 59 posts
    • Uriel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-870A-UD3
      • CPU:
      • Athlon X2 5200+ 45nm 2.3GHz @ Phenom FX-5200 3.3GHz
      • Memory:
      • 8GB (4x2GB) Geil RAM
      • Storage:
      • 480GB Sandisk SSD
      • Graphics card(s):
      • Galax GTX970 4GB
      • PSU:
      • Corsair HX520
      • Case:
      • Antec SLK3000B
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell 2407wfp A04

    Re: Got a Creative X-Fi xtreme-music card and running windows 7 64-bit?

    Daniel K's support pack fixed CMSS-3D problems I was having on my Auzentech X-Fi Prelude in Windows 7. That pack is highly recommended.

  6. #6
    mutantbass head Lee H's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    M28, Manchester
    Posts
    14,204
    Thanks
    337
    Thanked
    671 times in 580 posts
    • Lee H's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 Carbon Gaming
      • CPU:
      • Intel i7 8700K Unlocked CPU
      • Memory:
      • 16 GB Corsair Vengeance 3200 LPX
      • Storage:
      • 250GB 960 EVO + a few more drives
      • Graphics card(s):
      • 6GB Palit GTX 1060 Dual
      • PSU:
      • Antec Truepower 750W Modular Blue
      • Case:
      • Corsair 600T White Edition
      • Operating System:
      • Windows 10 PRO
      • Monitor(s):
      • 27" Asus MX279H & 24" Acer 3D GD245HQ + the 3D glasses
      • Internet:
      • Virgin Media

    Re: Got a Creative X-Fi xtreme-music card and running windows 7 64-bit?

    Quote Originally Posted by snootyjim View Post
    What does yours do specifically when you use CMSS 3D?
    It plays my 'stereo' mp3 files through both the front and rear speakers of my 5.1 setup when set to stereo surround 50%.

    I know it's nothing major but I do like to be enveloped in sound when listening to my newly aquired mixes and after using this facility for over 3-4 years in XP and vista, the music just doesn't sound the same now on windows 7.

    Gonzo - I was about to reply stating that I checked that and its not supported, but it now appears to be and I must have had a bit of a brain-fart last night when looking at this issue at around midnight as I'm sure I read that exact page so that it said that the xtreme-music isn't supported

    I'll try the updated and hacked Daniel K drivers later tonight and give you all some feedback once the missus is home to releve me from keeping an eye on the hyperactive nipper

    Thank you for helping a sleepy, knackered and drained Lee
    Last edited by Lee H; 25-02-2010 at 11:17 AM.

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    UK
    Posts
    302
    Thanks
    3
    Thanked
    18 times in 18 posts
    • synaesthesia's system
      • Motherboard:
      • MSI Z77MA-G45
      • CPU:
      • Intel Core i5 3570K
      • Memory:
      • GSkill RipjawX 2133Mhz 8GB
      • Storage:
      • 128GB Samsung 830/2 x 2TB WD Black
      • Graphics card(s):
      • AMD Radeon 6870
      • PSU:
      • Silverstone 750w Modular
      • Case:
      • Corsair Carbide 200R
      • Operating System:
      • Windows 7 RC1
      • Monitor(s):
      • Samsung 245B 24" TFT
      • Internet:
      • 16Mbit DSL

    Re: Got a Creative X-Fi xtreme-music card and running windows 7 64-bit?

    Mines absolutely fine - DXDiag as follows:

    -------------
    Sound Devices
    -------------
    Description: Speakers (Creative SB X-Fi)
    Default Sound Playback: Yes
    Default Voice Playback: Yes
    Hardware ID: PCI\VEN_1102&DEV_0005&SUBSYS_10031102&REV_00
    Manufacturer ID: 1
    Product ID: 100
    Type: WDM
    Driver Name: ctaud2k.sys
    Driver Version: 6.00.0001.1373 (English)
    Driver Attributes: Final Retail
    WHQL Logo'd: n/a
    Date and Size: 6/4/2009 01:49:08, 684312 bytes
    Other Files:
    Driver Provider: Creative
    HW Accel Level: Basic
    Cap Flags: 0x0
    Min/Max Sample Rate: 0, 0
    Static/Strm HW Mix Bufs: 0, 0
    Static/Strm HW 3D Bufs: 0, 0
    HW Memory: 0
    Voice Management: No
    EAX(tm) 2.0 Listen/Src: No, No
    I3DL2(tm) Listen/Src: No, No
    Sensaura(tm) ZoomFX(tm): No


    Some of that information seems a bit odd/out considering everything's turned on/up quality wise... Investigating.

    I can't replicate the issue's you describe. Win 7 x64, q6600 on p5ke, XtremeMusic ,6gb ram.
    Moo.

  8. #8
    mutantbass head Lee H's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    M28, Manchester
    Posts
    14,204
    Thanks
    337
    Thanked
    671 times in 580 posts
    • Lee H's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 Carbon Gaming
      • CPU:
      • Intel i7 8700K Unlocked CPU
      • Memory:
      • 16 GB Corsair Vengeance 3200 LPX
      • Storage:
      • 250GB 960 EVO + a few more drives
      • Graphics card(s):
      • 6GB Palit GTX 1060 Dual
      • PSU:
      • Antec Truepower 750W Modular Blue
      • Case:
      • Corsair 600T White Edition
      • Operating System:
      • Windows 10 PRO
      • Monitor(s):
      • 27" Asus MX279H & 24" Acer 3D GD245HQ + the 3D glasses
      • Internet:
      • Virgin Media

    Re: Got a Creative X-Fi xtreme-music card and running windows 7 64-bit?

    I've tried the Daniel K drivers and they work fine and CMSS-3D appears to function once again as I can hear my music from all 5 speakers I have setup

    I had a bit of a scare though because explorer.exe failed to respond on bootup twice just after loading these drivers and as yet I've not checked if this occurs since as I've not powered the PC once since the shutdown last night.

    Cheers for the links/advice - I'm a happy audio freak once again and will probably get told to turn it all down now from the other half

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Killer NIC M1 Gaming Network Card
    By scroyall in forum Reader Reviews
    Replies: 22
    Last Post: 17-08-2010, 11:01 PM
  2. Problem w virtual sound card driver for AirPace Music
    By Fredrik in forum abit.care@HEXUS
    Replies: 8
    Last Post: 26-10-2009, 01:55 AM
  3. The future of OS/2 - Open source or not?
    By Steve in forum HEXUS News
    Replies: 11
    Last Post: 18-07-2009, 08:06 PM
  4. non-3d dual-dvi cool running graphics card?
    By grime_style in forum Graphics Cards
    Replies: 4
    Last Post: 20-08-2007, 06:58 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •