Results 1 to 12 of 12

Thread: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    London
    Posts
    623
    Thanks
    3
    Thanked
    1 time in 1 post

    Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Hi all,

    I'm completely stuck; I have 4 sticks of 4GB Corsair memory in my computer. However in both Bios and in Computer it is only showing a total of 8GB.

    When the computer was new it did correctly show 16GB (3 weeks ago).

    I don't know when it went wrong, but I have booted it happily off each stick and with any combination of 2 it shows 8GB, which leads me to believe that there must be a mother board related issue, whether that's because it's broken or there's some spectacularly obvious thing I'm missing.

    Does anybody have any ideas?

    Many thanks.


    - The mobo does support 16GB
    - It's Windows 7 64-bit
    Current: Shuttle SX58J3, i7 950, Corsair 16GB, 2x 1.5TB, XFX 6850 1GB, 3x Samsung 23" 1920x1080, 5760x1080 = AWESOME!

    Laptop: Vaio Z (13.3")
    Hexus Trust ¦ Shmee150.co.uk (Supercar Blog)

  2. #2
    Senior Member Blackmage's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    London
    Posts
    1,934
    Thanks
    202
    Thanked
    65 times in 45 posts
    • Blackmage's system
      • Motherboard:
      • MSI P67-GD65
      • CPU:
      • Intel Core I7 2600k
      • Memory:
      • 8 Gb Hynix DDR3 1333
      • Storage:
      • Crucial m4 120Gb, 2TB Samsung F4
      • Graphics card(s):
      • ATI HD5830
      • PSU:
      • 700w Coolermaster Gold Plus
      • Case:
      • Xclio/Aplus Windtunnel
      • Operating System:
      • Windows 7 Professional
      • Monitor(s):
      • Viewsonic VX2239WM 22" LCD Monitor
      • Internet:
      • Virgin Broadband 10mbit

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    what version of windows 7?

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    London
    Posts
    623
    Thanks
    3
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Quote Originally Posted by Blackmage View Post
    what version of windows 7?
    Windows 7 64-bit (I did write it above just in case anybody thought I was only on 32-bit hence it would only show 3GB).
    Current: Shuttle SX58J3, i7 950, Corsair 16GB, 2x 1.5TB, XFX 6850 1GB, 3x Samsung 23" 1920x1080, 5760x1080 = AWESOME!

    Laptop: Vaio Z (13.3")
    Hexus Trust ¦ Shmee150.co.uk (Supercar Blog)

  4. #4
    Senior Member Blackmage's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    London
    Posts
    1,934
    Thanks
    202
    Thanked
    65 times in 45 posts
    • Blackmage's system
      • Motherboard:
      • MSI P67-GD65
      • CPU:
      • Intel Core I7 2600k
      • Memory:
      • 8 Gb Hynix DDR3 1333
      • Storage:
      • Crucial m4 120Gb, 2TB Samsung F4
      • Graphics card(s):
      • ATI HD5830
      • PSU:
      • 700w Coolermaster Gold Plus
      • Case:
      • Xclio/Aplus Windtunnel
      • Operating System:
      • Windows 7 Professional
      • Monitor(s):
      • Viewsonic VX2239WM 22" LCD Monitor
      • Internet:
      • Virgin Broadband 10mbit

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Quote Originally Posted by Shmee150 View Post
    Windows 7 64-bit (I did write it above just in case anybody thought I was only on 32-bit hence it would only show 3GB).
    Home basic, Pro, ultimate etc?

    http://msdn.microsoft.com/en-us/libr...mits_windows_7

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    London
    Posts
    623
    Thanks
    3
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Quote Originally Posted by Blackmage View Post
    Windows 7 Professional 64-Bit

    That suggests it should support 192GB. But isn't the problem above the software as the bios also reports just 8GB.
    Current: Shuttle SX58J3, i7 950, Corsair 16GB, 2x 1.5TB, XFX 6850 1GB, 3x Samsung 23" 1920x1080, 5760x1080 = AWESOME!

    Laptop: Vaio Z (13.3")
    Hexus Trust ¦ Shmee150.co.uk (Supercar Blog)

  6. #6
    jim
    jim is offline
    HEXUS.clueless jim's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Location: Location:
    Posts
    11,357
    Thanks
    606
    Thanked
    1,593 times in 1,267 posts
    • jim's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • i5 2500K @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 8GB Corsair Vengeance LP
      • Storage:
      • 1TB Sandisk SSD
      • Graphics card(s):
      • ASUS GTX 970
      • PSU:
      • Corsair AX650
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • 8.1 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell S2716DG
      • Internet:
      • 10 Mbps ADSL

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    You tested each mobo slot?

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    London
    Posts
    623
    Thanks
    3
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Quote Originally Posted by snootyjim View Post
    You tested each mobo slot?
    Ahh no, good idea. Should I take a single stick and run it through each slot seeing which work?
    Current: Shuttle SX58J3, i7 950, Corsair 16GB, 2x 1.5TB, XFX 6850 1GB, 3x Samsung 23" 1920x1080, 5760x1080 = AWESOME!

    Laptop: Vaio Z (13.3")
    Hexus Trust ¦ Shmee150.co.uk (Supercar Blog)

  8. #8
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,159
    Thanks
    733
    Thanked
    1,605 times in 1,044 posts

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Is it the system in your sig or a different one? There were some ASUS boards that were having this issue and they pushed several BIOS versions to try and fix it.
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    London
    Posts
    623
    Thanks
    3
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Quote Originally Posted by Agent View Post
    Is it the system in your sig or a different one? There were some ASUS boards that were having this issue and they pushed several BIOS versions to try and fix it.
    It's the one in my signature. Shuttle's website offers a few newer BIOS versions but none mention anything to do with Ram issues: http://global.shuttle.com/products/p...Id=1389&osId=7

    As it happens, it has now (or rather I've only just noticed) started having USB issues; if I try to copy data to or from any device via a variety of plugs it disconnects and reconnects. (ETA: Now noticing that it's dropping in and out with keyboard and mouse too)

    Sounds increasingly like my motherboard has nuked itself I think.
    Current: Shuttle SX58J3, i7 950, Corsair 16GB, 2x 1.5TB, XFX 6850 1GB, 3x Samsung 23" 1920x1080, 5760x1080 = AWESOME!

    Laptop: Vaio Z (13.3")
    Hexus Trust ¦ Shmee150.co.uk (Supercar Blog)

  10. #10
    jim
    jim is offline
    HEXUS.clueless jim's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Location: Location:
    Posts
    11,357
    Thanks
    606
    Thanked
    1,593 times in 1,267 posts
    • jim's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • i5 2500K @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 8GB Corsair Vengeance LP
      • Storage:
      • 1TB Sandisk SSD
      • Graphics card(s):
      • ASUS GTX 970
      • PSU:
      • Corsair AX650
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • 8.1 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell S2716DG
      • Internet:
      • 10 Mbps ADSL

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Quote Originally Posted by Shmee150 View Post
    Ahh no, good idea. Should I take a single stick and run it through each slot seeing which work?
    Quote Originally Posted by Shmee150 View Post
    Sounds increasingly like my motherboard has nuked itself I think.
    Yes, and yes

    Well, not for certain, obviously, but that doesn't sound good at all.

  11. #11
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,159
    Thanks
    733
    Thanked
    1,605 times in 1,044 posts

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Without wanting to pour water on the fire, both of the Shuttles I owned had their mobos die within a couple of years.

    Not that much of a fan of them now given that there are some really nice Silverstone cases and good MATX boards about. Granted, a tad bigger, but the expandability and ease of upgrades is worth it to me.
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    London
    Posts
    623
    Thanks
    3
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: Only 8GB of 16GB shows in Bios/Computer

    Quote Originally Posted by Agent View Post
    Without wanting to pour water on the fire, both of the Shuttles I owned had their mobos die within a couple of years.
    Yup, my last motherboard popped a few weeks ago after 3 years of good service. Although my other Shuttle is 4 years on and still going strong. This one at only 3 weeks clearly has some sort of issue but I tend to take it around and about with me a fair bit so it's amazingly easy to just put it in a Shuttle bag and head off.

    Have submitted an RMA as it seems that the 3rd and 4th ram slots are dead, no idea what the USB issue is about.
    Current: Shuttle SX58J3, i7 950, Corsair 16GB, 2x 1.5TB, XFX 6850 1GB, 3x Samsung 23" 1920x1080, 5760x1080 = AWESOME!

    Laptop: Vaio Z (13.3")
    Hexus Trust ¦ Shmee150.co.uk (Supercar Blog)

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •