Results 1 to 11 of 11

Thread: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

  1. #1
    Senior Member joshwa's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Shef-field, UK
    Posts
    4,826
    Thanks
    95
    Thanked
    66 times in 61 posts
    • joshwa's system
      • Motherboard:
      • PC Chips M577 AT/ATX
      • CPU:
      • AMD K6-2 500Mhz
      • Memory:
      • 128mb PC100 SDRAM
      • Storage:
      • 8GB Fujitsu
      • Graphics card(s):
      • 3dfx Voodoo 3 3000 AGP (16mb)
      • PSU:
      • ATX 500watt
      • Case:
      • Midi Tower AT
      • Operating System:
      • Windows 98 SE
      • Monitor(s):
      • 22" TFT Widescreen

    Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Hello,

    My motherboard set itself on fire, taking the PSU with it (I think) I've replaced the motherboard and PSU, got my PC back up and running, however, now Windows wont load, it tried to repair but wouldn't.

    What can I do next?
    Reinstall Windows?

    The motherboard is the same chipset but is a different manufacturer (was ASUS, now Gigabyte).

    Thanks in advance,

    Josh

  2. #2
    Senior Member Blackmage's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    London
    Posts
    1,934
    Thanks
    202
    Thanked
    65 times in 45 posts
    • Blackmage's system
      • Motherboard:
      • MSI P67-GD65
      • CPU:
      • Intel Core I7 2600k
      • Memory:
      • 8 Gb Hynix DDR3 1333
      • Storage:
      • Crucial m4 120Gb, 2TB Samsung F4
      • Graphics card(s):
      • ATI HD5830
      • PSU:
      • 700w Coolermaster Gold Plus
      • Case:
      • Xclio/Aplus Windtunnel
      • Operating System:
      • Windows 7 Professional
      • Monitor(s):
      • Viewsonic VX2239WM 22" LCD Monitor
      • Internet:
      • Virgin Broadband 10mbit

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Are you getting the Disk boot failure error?

    1. Try a different Sata port.

    2. You could also put the disk in to see if you can still see your windows installation.

    3. Check the Bios to see if the hard drive isn't disabled in you boot config or if you've got multiple HDDs see if the correct drive is selected to boot.

  3. #3
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,159
    Thanks
    733
    Thanked
    1,605 times in 1,044 posts

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Make sure you have the drive mode set to IDE and not AHCI in the BIOS if you have the option. Windows gets very upset when going from board to board if you try to keep AHCI active in my experience.
    Last edited by Agent; 06-06-2011 at 11:43 PM. Reason: typos
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  4. #4
    Senior Member Pob255's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    The land of Brum
    Posts
    9,964
    Thanks
    580
    Thanked
    1,199 times in 1,102 posts
    • Pob255's system
      • Motherboard:
      • Asus M5A99X EVO
      • CPU:
      • PhenomII x4 955 & CM Hyper 212+
      • Memory:
      • 2x 4gb Corsair Vengence 1600mhz cas9
      • Storage:
      • 250gb SATA Westerndigital + 500gb samsung +1tb Samsung
      • Graphics card(s):
      • Asus GTX560ti CuII
      • PSU:
      • Be Quiet E9 680w
      • Case:
      • HAF 912+
      • Operating System:
      • W7 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 21" ips something

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Just hope it didn't take you hard drive with it.

    Have you got a spare hard drive kicking about? if so install windows on that (with no other drives plugged in) then add the old drive back in and see if you can access it.

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    NE-UK
    Posts
    533
    Thanks
    67
    Thanked
    22 times in 22 posts
    • s3ds's system
      • Motherboard:
      • PK5-WS
      • CPU:
      • E6850
      • Memory:
      • 4GB Kingston
      • Storage:
      • 15k Seagate SAS
      • Graphics card(s):
      • Nvidia Quadro
      • PSU:
      • 500W Enermax
      • Case:
      • Coolmaster Centurion
      • Operating System:
      • XP SP3 or Ubuntu
      • Monitor(s):
      • TWIN 22" NEOVO
      • Internet:
      • o2 LLU

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Sadly I have come across this with Vista (black screen of death) have tried a few things, but since there is no repair install like XP I have had to reinstall.
    Experience is something you don't get until just after you need it.

  6. #6
    jim
    jim is offline
    HEXUS.clueless jim's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Location: Location:
    Posts
    11,357
    Thanks
    606
    Thanked
    1,593 times in 1,267 posts
    • jim's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus IV Gene-Z
      • CPU:
      • i5 2500K @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 8GB Corsair Vengeance LP
      • Storage:
      • 1TB Sandisk SSD
      • Graphics card(s):
      • ASUS GTX 970
      • PSU:
      • Corsair AX650
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT03
      • Operating System:
      • 8.1 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell S2716DG
      • Internet:
      • 10 Mbps ADSL

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Probably need to reinstall. Windows rarely ports well across hardware changes.

  7. #7
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,856
    Thanks
    645
    Thanked
    872 times in 736 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Had plenty of success with the XP and Vista repair features (don't forget Vista requires you to slipstream an install DVD to the SP level of the windows install first)...

    Windows 7 new "it will do it itself" approach blow chunks from personal experience
    Last edited by shaithis; 07-06-2011 at 06:33 PM.
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Dell Precision 5510 Printer: HP CP1515n || Phone: Huawei P30 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM14 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  8. #8
    Now with added Ruffus Dog Tattysnuc's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Liverpool
    Posts
    1,348
    Thanks
    283
    Thanked
    206 times in 132 posts
    • Tattysnuc's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage IV Extreme
      • CPU:
      • Core i7 4690X @ stock
      • Memory:
      • 32Gb Assorted Corsair
      • Storage:
      • Sandisk Extreme 480Gb SSD
      • Graphics card(s):
      • eVGA Classified Hydros in SLI
      • PSU:
      • eVGA 1250W
      • Case:
      • Phobya Big Case
      • Operating System:
      • Win 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 3007WFP
      • Internet:
      • Virgin 30Mb

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    What version of Windows are you using and what was/is the motherboard? Is it that which is in the info below your name....?
    Join the HEXUS Folding @ home team

  9. #9
    Senior Member joshwa's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Shef-field, UK
    Posts
    4,826
    Thanks
    95
    Thanked
    66 times in 61 posts
    • joshwa's system
      • Motherboard:
      • PC Chips M577 AT/ATX
      • CPU:
      • AMD K6-2 500Mhz
      • Memory:
      • 128mb PC100 SDRAM
      • Storage:
      • 8GB Fujitsu
      • Graphics card(s):
      • 3dfx Voodoo 3 3000 AGP (16mb)
      • PSU:
      • ATX 500watt
      • Case:
      • Midi Tower AT
      • Operating System:
      • Windows 98 SE
      • Monitor(s):
      • 22" TFT Widescreen

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Windows 7
    QQ6600
    2TB Samsung SATA
    4GB RAM
    X1900

    It finds the HD fine, tries booting from Windows, reboots, then comes up with the "I'm windows i can fix myself" and then tries and then fails.
    Last edited by joshwa; 07-06-2011 at 08:23 PM.

  10. #10
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,159
    Thanks
    733
    Thanked
    1,605 times in 1,044 posts

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Quote Originally Posted by shaithis View Post
    Had plenty of success with the XP and Vista repair features (don't forget Vista requires you to slipstream an install DVD to the SP level of the windows install first)...

    Windows 7 new "it will do it itself" approach blow chunks from personal experience
    Correct me if I'm wrong, but AFAIk Windows 7 comes with all the tools from Vista if you drop into the recovery console when booting off disk?
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  11. #11
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,856
    Thanks
    645
    Thanked
    872 times in 736 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: Motherboard died, I've replaced it but now Windows wont load...

    Quote Originally Posted by Agent View Post
    Correct me if I'm wrong, but AFAIk Windows 7 comes with all the tools from Vista if you drop into the recovery console when booting off disk?
    Correct.

    The difference is that XP and Vista you can "repair an installation" by re-installing over an old install from the setup disk.....Windows 7 does not have that option and relies on it's "more sophisticated" auto-repair...which I am 0/4 on after mobo swaps
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Dell Precision 5510 Printer: HP CP1515n || Phone: Huawei P30 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM14 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 63
    Last Post: 14-11-2011, 09:17 AM
  2. Windows - 32-bit vs 64-bit
    By Paul Adams in forum Software
    Replies: 11
    Last Post: 30-03-2011, 02:54 PM
  3. Replies: 25
    Last Post: 15-04-2010, 06:40 AM
  4. slow windows load
    By bigjutgut in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 4
    Last Post: 09-11-2008, 11:08 AM
  5. Finding the right XP CD for my CD key
    By idlewild in forum Software
    Replies: 24
    Last Post: 17-03-2008, 01:53 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •