Results 1 to 15 of 15

Thread: Harddisk checking

  1. #1
    Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    59
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Harddisk checking

    Hey, is there a program similar to memtest, but for checking the hard drive? Becuase recently my hard disk has been playing up, eg: when i open up my Compter i get that little moving torch for a bit

    Sytem specs:
    Amd Athlon Xp 1700+
    256 samsung 2700
    Abit NF7-S Motherboard
    60gig segate baracuda
    230v enermax psu
    WinXp

    So its not exactly a slow enough pc for the harddisk be needing to do this, and its all ways been fine beofre, this problem started yesterday pritty much since i installed MSN messenger 6 (i had to, i couldn't find the addon on for any msn for the email thingy)

    Althou its been deleted now and the problem is still here

    also general loading things has got a bit worse

    [Edit] bit of exra info incase anyone suggest things that may be wrong, this was a clean install yesterday, i've run dsik dfrag a couple of times during installing things, and i've run chkdsk which didnt really tell me anything so i assume that was fine.

    Thanks for any help
    - Bloo
    Last edited by bloo_fish; 24-07-2003 at 07:43 PM.

  2. #2
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,158
    Thanks
    732
    Thanked
    1,604 times in 1,043 posts
    this is what you want mate
    Get the OS independent one and run it Pre-OS so nothing can interfere with it
    It might take a while, but it'll check the drive for the same certification it gets when it leaves the factory
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  3. #3
    cs nub
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Stoke-on-Trent
    Posts
    242
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    also just a idea but have you tried a diffrent ide cable?

  4. #4
    Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    59
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Originally posted by Agent
    this is what you want mate
    Get the OS independent one and run it Pre-OS so nothing can interfere with it
    It might take a while, but it'll check the drive for the same certification it gets when it leaves the factory
    Cheers m8, just ran it and no problems..........


    Originally posted by pmk24
    also just a idea but have you tried a diffrent ide cable?
    Good idea, i'll give that a try now!

  5. #5
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,158
    Thanks
    732
    Thanked
    1,604 times in 1,043 posts
    Also you can check that too much unused stuff isnt starting up with windows. Use the excellent utility from here and remove any startup items you dont need
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  6. #6
    Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    59
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Originally posted by Agent
    Also you can check that too much unused stuff isnt starting up with windows. Use the excellent utility from here and remove any startup items you dont need
    Well tried a new ide cable, and tried that program, no difference, The main prob is (forgot to mention it in my first post) that when i log in, it takes about 30 secs to do anything (all i see is my background)

    Any more ideas? I may just format it again cuase i'm doing formating a dif machine now so i spose it'll give me somthing to do

  7. #7
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,158
    Thanks
    732
    Thanked
    1,604 times in 1,043 posts
    Very strange indeed.
    Done a full virus scan on it ?
    Aldo i assume you have ran scandisk and defragged ?
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  8. #8
    Registered+ Zathras's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Canary Wharf/Richmond
    Posts
    1,454
    Thanks
    13
    Thanked
    7 times in 4 posts
    If it takes you 30 seconds doing nothing when logging in, try setting any network adapters you have to a static IP in the range of 192.168.0.x where x is between 1 and 254. Windows is famed for pausing for thirty seconds or upwards whilst network cards try to get a 'server-assigned' IP address.

  9. #9
    Cable Guy Jonny M's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Loughborough Uni
    Posts
    4,263
    Thanks
    0
    Thanked
    4 times in 1 post
    Do you have a virus scanner scheduled to scan every so many days? I know one that used to scan 300 or so files every startup, slowly getting its way through scanning the whole drive as the computer is rebooted.

  10. #10
    cs nub
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Stoke-on-Trent
    Posts
    242
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    very true zath didnt think of that, also i take it the drive is primary, is there anthing on seccondary?

  11. #11
    Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    59
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Originally posted by Zathras
    If it takes you 30 seconds .............whilst network cards try to get a 'server-assigned' IP address.
    Still no change

    Originally posted by Caged
    Do you have a virus scanner................. drive as the computer is rebooted.
    Yup but it doesnt scan when my comp loads (even took it out of loading on boot and still no change)


    Originally posted by pmk24
    very true zath didnt think of that, also i take it the drive is primary, is there anthing on seccondary?
    Yea it is, and nothing on secondary

    Thanks for all the help guys, its much appreciated

  12. #12
    cs nub
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Stoke-on-Trent
    Posts
    242
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    next think i would say is update the bios?

  13. #13
    Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    59
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Originally posted by pmk24
    next think i would say is update the bios?
    As in change/update settings in the bios or put the newest version on? (and is putting a new version on at all risky?)

  14. #14
    cs nub
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Stoke-on-Trent
    Posts
    242
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    put the latest one on, no it isnt risky just follow the steps from the mobo site and it should be fine mate, this is only a suggestion as ive thought of the more common problems and you have tired all of them

  15. #15
    Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    59
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Ok then cheers, I'll give it a go in abit, gonna read up on it first thou.

    Thanks to all again.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •