Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 18

Thread: Dead Motherboard?

  1. #1
    MPM
    MPM is offline
    Registered+
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Sunny Kidderminster
    Posts
    42
    Thanks
    4
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Question Dead Motherboard?

    ello Chaps & Chappettes,

    Noob here in need of help

    Just built up me lil bro's new PC & It won't power up, power is going to m/b (green led is on) and on pressing the on button it seems to lurch as if trying to start but then gives up....no fans get to rotate more than 1/2 a turn....

    I suspect a dud m/b in need of RMAing

    Anyone else got a suggestion of what could be up?

    Asus A7N8X-VM/400
    AMD2600XP
    512Mb RAM
    Q-tec micro case
    Asus Radeon 9600
    160Gb Seagate Barracuda


    Ta,
    MPM aka Megans Personal Mechanic aka Pete

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    May 2004
    Location
    Essex
    Posts
    2,435
    Thanks
    0
    Thanked
    4 times in 2 posts
    • BenW's system
      • Motherboard:
      • ASRock Dual SATA2
      • CPU:
      • AMD64 3500+
      • Memory:
      • 1GB Crucial DDR
      • Storage:
      • 160GB Samsung 8MB Cache
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Radeon HD 3850
      • PSU:
      • Seasonic S12 600W
      • Case:
      • Silverstone TJ-04
      • Monitor(s):
      • Dell 17" Ultrasharp
      • Internet:
      • Virgin 8Mb
    Q-tech arn't much good tbh, most likely a dud PSU

  3. #3
    MPM
    MPM is offline
    Registered+
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Sunny Kidderminster
    Posts
    42
    Thanks
    4
    Thanked
    0 times in 0 posts
    tried another PSU on it & the same problem is apparent...

    ...are there any ways of testing the PSU for 'duffness'?

    ta,
    MPM

  4. #4
    Banned Shogun's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Redditch, West Midlands
    Posts
    2,396
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Depending on where you are I might be able to come round and have a looksie?

  5. #5
    MPM
    MPM is offline
    Registered+
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Sunny Kidderminster
    Posts
    42
    Thanks
    4
    Thanked
    0 times in 0 posts
    I'm just 10mins from J3 M5, the Motorway side of Harborne.

    Actually, thinking of that...i can take a video on me digicam of what it's doing...hmmmmmm

    **gets digicam out**

    Vid1 - If you look carefully the m/b is getting power (green LED approx centre of case) 1.88Mb

    Vid2 - This is all that happens when the button is pressed. 1.86Mb

    Ta,
    MPM

  6. #6
    MPM
    MPM is offline
    Registered+
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Sunny Kidderminster
    Posts
    42
    Thanks
    4
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Yey

    Hurrah!

    After lots of staring under a bright light, i finally discovered that the PSU had an extension cable on the motherboard power lead....this extension had 2 wires swapped around...

    i cut the wires, reconnected them & badadum it works!

    But the CPU is dead....it doesn't rain it pours!

    ttfn
    MPM

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    May 2004
    Location
    Essex
    Posts
    2,435
    Thanks
    0
    Thanked
    4 times in 2 posts
    • BenW's system
      • Motherboard:
      • ASRock Dual SATA2
      • CPU:
      • AMD64 3500+
      • Memory:
      • 1GB Crucial DDR
      • Storage:
      • 160GB Samsung 8MB Cache
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Radeon HD 3850
      • PSU:
      • Seasonic S12 600W
      • Case:
      • Silverstone TJ-04
      • Monitor(s):
      • Dell 17" Ultrasharp
      • Internet:
      • Virgin 8Mb
    sure it's the cpu?

    If you have a small 4 pin wire on your PSU try it with that plugged into the mobo and with it unplugged. Thats the cable for P4 systems but i dont think it's meant to do any harm when plugged in

  8. #8
    Un-Official HEXUS CS:S Clan Member/ajbruns man! Daymonkey's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    England Home Of The Imprisoned
    Posts
    2,012
    Thanks
    0
    Thanked
    4 times in 3 posts
    anyway get rid of that psu as when you get it running i doubt it will be running for long, reason well just make sure you keep a fire extinguisher by your pc
    Last edited by Daymonkey; 28-10-2004 at 02:20 AM.

    Irc Channels To Join(Quakenet), #hexus.cs, #hexus.net

  9. #9
    MPM
    MPM is offline
    Registered+
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Sunny Kidderminster
    Posts
    42
    Thanks
    4
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Confirmed, it was the CPU.

    Sterling Service from Microdirect, i emailed them yesterday morning requesting an RMA number, posted the CPU at 4:30 recorded royal snail, got the email 14:40 this afternoon confirming the CPU was dead & i would be recieving a refund.

    Bro is popping into Overclockers in Stoke to get another CPU - fingers crossed his comp should be up & runnin for some UT2004 by tomorrow eve

    Eggshellent

    MPM

  10. #10
    Goron goron Kumagoro's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    3,000
    Thanks
    20
    Thanked
    138 times in 112 posts
    The prob is what if it is the mobo and it borked the CPU? sticking another one in might kill it? I did this when i use to work for a computer place, 5 mobos and 3 cpus i did in hahaha.

  11. #11
    MPM
    MPM is offline
    Registered+
    Join Date
    Oct 2004
    Location
    Sunny Kidderminster
    Posts
    42
    Thanks
    4
    Thanked
    0 times in 0 posts
    I (on the sly) stripped the CPU out of the wifes computer and tried it, computer posted & i was - to say - mildly relieved that all was ok

    Naturally, other halfs computer is back in 1 piece & she's non the wiser
    MPM

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    UK
    Posts
    252
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post
    well just f@$*ed up my system today due to a faulty PSU (i think). Just got my DFI NF3 board and AMD64 3000+, put it all together then powered it on all i got was this wierd loud high pitched whine then *boom*, a bright flash and a horrid burning smell later i have a dead system . I guess i can count my lucky stars that it didn't take everything else in flames with it (at least i hope it didn't, haven't tested yet *fingers crossed*). Well yous gets what you pay for I'm spending hundreds on components then skimpng on a budget psu, what was i thinking!!! GRRR, gonna go test the 6800GT and 1Gb corsair RAM in my P4 SFF system now......

    H. H

  13. #13
    Banned Shogun's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Redditch, West Midlands
    Posts
    2,396
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    What psu did you have mate?

  14. #14
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    UK
    Posts
    252
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post
    I had an Ebuyer 450watt clear PSU the same one as the 'clear' PSU sold by aria here http://www.aria.co.uk/ProductsList.a...ch&Category=96
    I have read reviews which says they're quite good, but i know that my brothers 24/7 server which uses an antech 380watt truepower unit runs far more stable than my previous system ever did and with far more components (4xhdd raid, 2x cdroms, 1x tape drive etc). Anyway it makes sense on spending more money on a good PSU now after what i've experienced, i don't want to lose £600-£700 pounds of components to save £70-80 quid....

  15. #15
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    UK
    Posts
    252
    Thanks
    1
    Thanked
    1 time in 1 post
    Hahaha just one more thing, an expensive PSU dosen't mean it's more reliable, just found out my friend just bought a Q-Tech 550watt PSU from maplins for £70!!! hahaha he said for that price it's gotta be good, i told him that i could get one online for ~£20...
    Now i've tested everything in my SFF and they work fine (Grfx, HDD, DVDRW, and RAM) *phew*Can't test for the CPU and board though as i have no PSU to test 'em.
    Well now i've gotta decide between a Coolmaster PSU or the new Antec Neo power, mmmm...

  16. #16
    Banned Shogun's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Redditch, West Midlands
    Posts
    2,396
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    There are two different brands, q-tec and q-tech One iirc is quite good while q-tec isn't

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Dead Motherboard or Dead Processor?
    By DeludedGuy in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 17
    Last Post: 17-10-2004, 02:37 AM
  2. What to do with a dead motherboard....
    By Knoxville in forum Chassis and Mods
    Replies: 11
    Last Post: 09-02-2004, 03:23 PM
  3. Want a dead (really dead) Shuttle
    By Methanoid in forum PC Hardware and Components
    Replies: 4
    Last Post: 12-01-2004, 12:43 PM
  4. Is it my HD that is dead?
    By Iam in forum PC Hardware and Components
    Replies: 4
    Last Post: 30-11-2003, 10:31 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •