Results 1 to 4 of 4

Thread: Anyone with Skylake/KBL? Quick question...

  1. #1
    Senior Member watercooled's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    10,551
    Thanks
    1,478
    Thanked
    893 times in 772 posts

    Anyone with Skylake/KBL? Quick question...

    Just something minor which has been bugging me about HWMonitor on Skylake systems, so I wonder if those of you with a similar system see something similar?

    On my i3 system with no GPU, power consumption at idle looks like this:


    Compared to an i7 with discrete GPU:


    Note the considerably higher reported uncore and total package power. I mention the discrete GPU as I wonder if the PCIe link might have something to do with it, however it's also possible it's just an erroneous reading - that uncore value seems to randomly drop especially when the CPU is under load (as you can see in the min column), and power at the wall/CPU package temperature don't indicate 10W going astray.

    I just wonder if it's an error which is related to having a GPU installed, or perhaps specific to some motherboards? I know I'm not the only one to see it: https://i.imgur.com/O6V7kuD.png

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Third Foundation
    Posts
    913
    Thanks
    2
    Thanked
    99 times in 91 posts

    Re: Anyone with Skylake/KBL? Quick question...

    Does the i7 system have any sort of auto-overclock motherboard feature turned on? They can really hit power consumption.

    Looking at the readings from my Kaby Lake G4560 on a Gigabyte B250N Phoenix shows uncore fluctuating between two and three watts, with peaks to five. That's with a discrete graphics card.

  3. #3
    Senior Member Xlucine's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Posts
    1,360
    Thanks
    203
    Thanked
    100 times in 85 posts
    • Xlucine's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte Z97MX Gaming 5
      • CPU:
      • i5 4690K @stock
      • Memory:
      • 16GB @2133 11-11-11-27
      • Storage:
      • Crucial MX500 1TB, Crucial MX100 512GB, 2TB hard disk
      • Graphics card(s):
      • EVGA 980ti
      • PSU:
      • Seasonic S12G-550
      • Case:
      • Silverstone TJ08-E
      • Operating System:
      • W10 pro
      • Monitor(s):
      • Viewsonic vx3211-2k-mhd, Dell P2414H
      • Internet:
      • Virgin 150 mb fibre

    Re: Anyone with Skylake/KBL? Quick question...

    Faster memory? That'd bump up the memory controller consumption, and so uncore power consumption

  4. #4
    Senior Member watercooled's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    10,551
    Thanks
    1,478
    Thanked
    893 times in 772 posts

    Re: Anyone with Skylake/KBL? Quick question...

    Nope, both completely stock and with the same memory speed. I suspect it's just an erroneous reading, but I'll try to get around to taking the GPU out of that system to see what happens to the figures.

    It's probably fairly inconsequential, just one of those things I'd like to know.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •