Results 1 to 5 of 5

Thread: Setting a PATA drive as slave - how?

  1. #1
    Not *@!%in Postman Pat! Ruggerbugger's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Rugby, (England for the Yanks)
    Posts
    1,659
    Thanks
    42
    Thanked
    69 times in 53 posts
    • Ruggerbugger's system
      • Motherboard:
      • Asus A7N8X-E deluxe
      • CPU:
      • XP 3200+
      • Memory:
      • 1GB Kingston PC3200 DDR2 dual channel
      • Storage:
      • 1 x 40GB OS, 1 x 320GB Data
      • Graphics card(s):
      • Sapphire 9800 Pro
      • PSU:
      • 400W Akasa (I think)
      • Case:
      • Antec Super Lanboy
      • Monitor(s):
      • Samsung LE32 LCD 720p
      • Internet:
      • VM 4Mb

    Setting a PATA drive as slave - how?

    I want to use an old PATA drive as a slave in the system in my sig, which uses a SATA drive on the Silicon Image controller. The jumper on the drive I want to use is set as follows:

    ::::I

    The drive is a WD Caviar 40GB. The jumper is therefore on the fifth column of five, two pin columns.

    The question is, where do I have to put the jumper to set this drive as a slave, given that it was obviously a master before?


    Click here for larger versions of photos

    Quote Originally Posted by Gonzo
    my a55 shoots great video in 1080i

  2. #2
    Not *@!%in Postman Pat! Ruggerbugger's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Rugby, (England for the Yanks)
    Posts
    1,659
    Thanks
    42
    Thanked
    69 times in 53 posts
    • Ruggerbugger's system
      • Motherboard:
      • Asus A7N8X-E deluxe
      • CPU:
      • XP 3200+
      • Memory:
      • 1GB Kingston PC3200 DDR2 dual channel
      • Storage:
      • 1 x 40GB OS, 1 x 320GB Data
      • Graphics card(s):
      • Sapphire 9800 Pro
      • PSU:
      • 400W Akasa (I think)
      • Case:
      • Antec Super Lanboy
      • Monitor(s):
      • Samsung LE32 LCD 720p
      • Internet:
      • VM 4Mb
    Looks like I've found ithere. Will try it later and report progress.


    Click here for larger versions of photos

    Quote Originally Posted by Gonzo
    my a55 shoots great video in 1080i

  3. #3
    Now with added sobriety Rave's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    SE London
    Posts
    9,948
    Thanks
    501
    Thanked
    399 times in 255 posts
    Slave and master only apply (AFAIK) when you have two drives on the same IDE channel. If you're running a SATA disc and an IDE disc and you have an OS on both discs it'll ask you which one to boot from regardless of whether the IDE drive is set as slave or not. TBH, if it's the only drive on the IDE channel, I would have thought you'd want it as the master.

  4. #4
    Senior Member cptwhite_uk's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    3,764
    Thanks
    437
    Thanked
    444 times in 324 posts
    • cptwhite_uk's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-Z77Z-UD3H
      • CPU:
      • Intel i5 3570k @ 4.2Ghz
      • Memory:
      • 16Gb DDR3 Corsair Vengeance LP 1600Mhz
      • Storage:
      • SanDisk Ultra II 960Gb SSD / 750Gb Samsung F1
      • Graphics card(s):
      • MSI Gaming X GTX1080 8Gb
      • PSU:
      • Corsair 550W VX
      • Case:
      • Fractal Design R4
      • Operating System:
      • Windows 10 Home
      • Monitor(s):
      • Dell U2713HM (2560x1440 IPS Panel)
      • Internet:
      • Virgin Media 200Mbps
    Rave is right. If you're OS is on the SATA and you have a IDE set as master just for storage it'll still boot from the SATA automatically.

  5. #5
    Not *@!%in Postman Pat! Ruggerbugger's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Location
    Rugby, (England for the Yanks)
    Posts
    1,659
    Thanks
    42
    Thanked
    69 times in 53 posts
    • Ruggerbugger's system
      • Motherboard:
      • Asus A7N8X-E deluxe
      • CPU:
      • XP 3200+
      • Memory:
      • 1GB Kingston PC3200 DDR2 dual channel
      • Storage:
      • 1 x 40GB OS, 1 x 320GB Data
      • Graphics card(s):
      • Sapphire 9800 Pro
      • PSU:
      • 400W Akasa (I think)
      • Case:
      • Antec Super Lanboy
      • Monitor(s):
      • Samsung LE32 LCD 720p
      • Internet:
      • VM 4Mb
    Thanks guys, I'll try it.


    Click here for larger versions of photos

    Quote Originally Posted by Gonzo
    my a55 shoots great video in 1080i

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Maxtor RMA
    By Howard in forum General Discussion
    Replies: 16
    Last Post: 20-12-2005, 03:44 PM
  2. Using an old PATA drive with Windows on it
    By Ruggerbugger in forum PC Hardware and Components
    Replies: 2
    Last Post: 07-05-2005, 08:39 AM
  3. SATA and PATA Probs
    By t_aitch in forum PC Hardware and Components
    Replies: 1
    Last Post: 28-04-2005, 04:34 PM
  4. A slave to my old hard drive
    By mr_anderson187 in forum PC Hardware and Components
    Replies: 7
    Last Post: 11-02-2004, 07:34 PM
  5. Use PATA drive via serillel on NF7?
    By RedPutty in forum PC Hardware and Components
    Replies: 5
    Last Post: 27-12-2003, 03:35 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •