Results 1 to 9 of 9

Thread: My first overclock of my new system :)

  1. #1
    Almost in control. autopilot's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Region 2
    Posts
    4,071
    Thanks
    51
    Thanked
    12 times in 11 posts

    My first overclock of my new system :)

    Could not wait any longer, just had to have a go. I am only using reference air cooling (with good case cooling) and I have to say i am quite impressed with my first results. At least, they seem good to me compared to what i getting a few years ago.

    I have just used coolbits and aBits uGuru software for now. I don't want to play in the BIOS too much until i have got my head around my new gear a bit more. Just using the preset 'turbo' mode in abits uGuru has taken my CPU from 2.2ghz to just under 2.4ghz (11x216). Best not play around with the voltages myself just yet me thinks. As far as the 6600GT goes, I has pushed it up from 300/1000 to 580/1150 (BTW 300 was the 'default', does that not seem a bit low to start with for this card?).

    It passed 3Dmark05 OK; With everything at stock I was geting 3600 points. With the overclocking stated above it's now 4200. Ok, so 3dmark is not everything, i will have to test a few games i guess.

    So what do you OC monkeys here think?
    Is that any good?
    Reckon I could push it any further using the refererence cooling i have?

    Any other better software anyone here could recommend for OCing and testing? (i'm going to run Prime95 over night).

    One other thing, i have not played with any of my memory timings yet, apart from taking the CAS from 3 to 2.5. Got any recomendations/tips?

  2. #2
    Senior Member Merlin4458's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Kingston Uni
    Posts
    2,606
    Thanks
    26
    Thanked
    11 times in 11 posts
    lo dude, we have the same cpu and ram but my mobo is Asus a8n sli. I used AI booster and put it up 2400mhz (220 x11). CPU temp is still at 44 on load. my 3d05 score was 6600 on stock, going to try with cpu at 2400 now.
    Looks good though buddy. Im too nervous to touch my gpu atm


    also whats a good test to quickly check if the increase in mhz as made any difference?
    Rig: Amd 64 3700+ San Diego | Abit AT8 | 4x512 Corsair XMS3200C2PRO | PowerColour X850XTPE / Arctic Cooled | Samsung Spinpoint 250Gig | Enermax NoiseTake 485w | Arctic Freezer 64 Pro | Coolermaster Wavemaster Silver | Dell 2405FPW | Logitech G5 / Everglide Destrukt Monstermat |

  3. #3
    Almost in control. autopilot's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Region 2
    Posts
    4,071
    Thanks
    51
    Thanked
    12 times in 11 posts
    Quote Originally Posted by Merlin4458
    lo dude, we have the same cpu and ram but my mobo is Asus a8n sli. I used AI booster and put it up 2400mhz (220 x11). CPU temp is still at 44 on load. my 3d05 score was 6600 on stock, going to try with cpu at 2400 now.
    Looks good though buddy. Im too nervous to touch my gpu atm


    also whats a good test to quickly check if the increase in mhz as made any difference?
    Is that 6600 with no OCing at all? Blimey, looks like i have some work to do. BTW, what the best way to test the CPU temp when at load these days?

    EDIT : Having said that, your gfx card is significantly quicker than mine.
    Last edited by autopilot; 31-07-2005 at 07:16 PM.

  4. #4
    Senior Member Merlin4458's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Kingston Uni
    Posts
    2,606
    Thanks
    26
    Thanked
    11 times in 11 posts
    yeah thats with all my sig at stock. Erm a good prog to check cpu temp. AI booster gives a good reading, tis all i use
    Rig: Amd 64 3700+ San Diego | Abit AT8 | 4x512 Corsair XMS3200C2PRO | PowerColour X850XTPE / Arctic Cooled | Samsung Spinpoint 250Gig | Enermax NoiseTake 485w | Arctic Freezer 64 Pro | Coolermaster Wavemaster Silver | Dell 2405FPW | Logitech G5 / Everglide Destrukt Monstermat |

  5. #5
    Filthy old man noTHINGface's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Herts
    Posts
    1,397
    Thanks
    29
    Thanked
    21 times in 20 posts
    Sure you haven't clocked the 2D timings on the 6600 by accident? 6600GTs *should* be 500/1000 for 3D by default.
    What we share with everyone is glum, and dark...

  6. #6
    Almost in control. autopilot's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    Region 2
    Posts
    4,071
    Thanks
    51
    Thanked
    12 times in 11 posts
    Quote Originally Posted by noTHINGface
    Sure you haven't clocked the 2D timings on the 6600 by accident? 6600GTs *should* be 500/1000 for 3D by default.
    Both 3D & 2D were set to 300/1000 by default.

  7. #7
    Banned Smokey21's Avatar
    Join Date
    May 2005
    Location
    Stafford, Midlands
    Posts
    1,752
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Nah, 3d is much higher.

  8. #8
    Filthy old man noTHINGface's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Herts
    Posts
    1,397
    Thanks
    29
    Thanked
    21 times in 20 posts
    Yup and for a 6600GT 3D timings are 500/1000 - thats a little bizarre that both were 300MHz
    What we share with everyone is glum, and dark...

  9. #9
    Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Uk
    Posts
    120
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Quote Originally Posted by noTHINGface
    Yup and for a 6600GT 3D timings are 500/1000 - thats a little bizarre that both were 300MHz

    i though for agp was 500-1000 and agp was 300-1000 but can always be clocked up too 1000 mem without a problem.

    afaik mine was at 300 too.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Mid-spec system - comments please
    By Taz in forum PC Hardware and Components
    Replies: 25
    Last Post: 23-12-2005, 01:05 AM
  2. Abit NF7-S revision 2 information
    By Lee H in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 22
    Last Post: 30-10-2004, 07:13 PM
  3. Keeping your system healthy and secure
    By Paul Adams in forum Software
    Replies: 6
    Last Post: 12-10-2004, 09:35 PM
  4. Newbie needing help with Barton XP2500+ system...
    By adlamb in forum PC Hardware and Components
    Replies: 17
    Last Post: 12-04-2004, 05:05 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •