Results 1 to 7 of 7

Thread: Most common causes of lockups?

  1. #1
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,836
    Thanks
    645
    Thanked
    870 times in 734 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Most common causes of lockups?

    After quite a while of trouble-free computing on my new rig, something has gone wrong....

    I keep getting random lockups, its even happened during the Windows XP setup 3 times so it isn't driver/software related.

    I never get a BSOD or any other error, just a hard lock.

    I changed the PSU last night and will probably try switching the CPU this evening.....my main issue is a PCI-E gfx card....I have no way of testing (grrr).....is it likely that a gfx card could cause random system locks, even during windows setup?
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  2. #2
    Drop it like it's hot Howard's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Surrey, South East
    Posts
    11,731
    Thanks
    14
    Thanked
    42 times in 39 posts
    • Howard's system
      • Motherboard:
      • Asus P5B
      • CPU:
      • Core2Duo E6420 2.13GHz
      • Memory:
      • 2x1gb OCZ DDR2 6400
      • Storage:
      • 250GB & 500GB Seagate
      • Graphics card(s):
      • Inno3d iChill 7900GS
      • PSU:
      • Antec SmartPower 500W
      • Case:
      • Coolermaster Elite 330
      • Monitor(s):
      • 2x AG Neovo F419
      • Internet:
      • Virgin Media 20mbit
    Memory
    Home cinema: Toshiba 42XV555DB Full HD LCD | Onkyo TX-SR705 | NAD C352 | Monitor Audio Bronze B2 | Monitor Audio Bronze C | Monitor Audio Bronze BFX | Yamaha NSC120 | BK Monolith sub | Toshiba HD-EP35 HD-DVD | Samsung BD-P1400 BluRay Player | Pioneer DV-575 | Squeezebox3 | Virgin Media V+ Box
    PC: Asus P5B | Core2duo 2.13GHz | 2GB DDR2 PC6400 | Inno3d iChill 7900GS | Auzentech X-Plosion 7.1 | 250GB | 500GB | NEC DVDRW | Dual AG Neovo 19"
    HTPC: | Core2Duo E6420 2.13GHz | 2GB DDR2 | 250GBx2 | Radeon X1300 | Terratec Aureon 7.1 | Windows MCE 2005
    Laptop: 1.5GHz Centrino | 512MB | 60GB | 15" Wide TFT | Wifi | DVDRW


  3. #3
    Nox
    Nox is offline
    Vorsprung durch Technik
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Hampshire
    Posts
    2,023
    Thanks
    2
    Thanked
    2 times in 2 posts
    • Nox's system
      • Motherboard:
      • Yes
      • CPU:
      • Yes
      • Memory:
      • Yes
      • Storage:
      • Yes
      • Graphics card(s):
      • Yes
      • PSU:
      • Yes
      • Case:
      • Yes
      • Monitor(s):
      • Yes
      • Internet:
      • Yes
    bad luck

    but yes, i'd concur with memory as the most likely cause, but whether its the cpu's cache memory, memory sticks, gfx card or the mobo's memory will take a bit of working out, usually with swapping out components. Its going to be a tough one to sort, atleast with a blue screen you get info come up saying where and why its crashed.

    Nox

  4. #4
    Senior Member kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    29,149
    Thanks
    1,507
    Thanked
    2,924 times in 2,370 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel Xeon X5680
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1060 6GB
      • PSU:
      • Seasonic 600W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps
    Most common = software in general, but as you've ruled that out then could be memory (check seating) or even just hard disk drive connectors being loose, which can cause the same symptoms.

    I've had few hardware problems, but one I did have was with a gfx card - the reason I say that is all my problems with a gfx card occured only when booting the computer - ie the computer would't get through POST and certainly not as far as being able to setup windows.

  5. #5
    Senior Amoeba iranu's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    On the dinner table. Blechh!
    Posts
    3,532
    Thanks
    111
    Thanked
    156 times in 106 posts
    • iranu's system
      • Motherboard:
      • Asus Maximus Gene VI
      • CPU:
      • 4670K @4.3Ghz
      • Memory:
      • 8Gb Samsung Green
      • Storage:
      • 1x 256Gb Samsung 830 SSD 2x640gb HGST raid 0
      • Graphics card(s):
      • MSI R9 390
      • PSU:
      • Corsair HX620W Modular
      • Case:
      • Cooler Master Silencio 352
      • Operating System:
      • Win 7 ultimate 64 bit
      • Monitor(s):
      • 23" DELL Ultrasharp U2312HM
      • Internet:
      • 16mb broadband
    Sotware/drivers. Memory. Overheating. gfx card issue. PSU. Hard drive on the blink. Virus. Blown mobo capacitor. Dodgy drive cable/connection
    "Reality is what it is, not what you want it to be." Frank Zappa. ----------- "The invisible and the non-existent look very much alike." Huang Po.----------- "A drowsy line of wasted time bathes my open mind", - Ride.

  6. #6
    No-one's Fanboi Thorsson's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Neverneverland
    Posts
    2,749
    Thanks
    47
    Thanked
    93 times in 92 posts
    • Thorsson's system
      • Motherboard:
      • ASUS P8Z77-V PRO
      • CPU:
      • i5 3570k
      • Memory:
      • 2x8Gb Corsair Vengeance PC1866
      • Storage:
      • 256M4 SSD; 2Tb 7200RPM Barracuda; 2Tb Linkstation
      • Graphics card(s):
      • EVGA GTX970 SC
      • PSU:
      • Corsair HX650
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • Win10 64
      • Monitor(s):
      • Dell 2515H
      • Internet:
      • Fibre Optic 30Mb
    Sotware. Must be the problem, bloody drunken programmers!

    Memory, at least, should be easy to test. Looking specifically at your setup, shaithis, people have had trouble with your hard disks, your mobo, and the NVidia IDE drivers, but you're probably aware of that.

  7. #7
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,836
    Thanks
    645
    Thanked
    870 times in 734 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre
    Embarred to say that I dont think Windows setup was locking up....more like it would ignore input from my USB devices once it reached a certain point

    Still, the plot thickens........

    I have now installed Windows XP (32bit) on a spare partition and cannot get my USB or firewire working...

    OHCI Compliant IEEE 1394 Host Controller
    Texas Intruments OHCI Complient IEEE 1394 Host Controller
    Standard Enhanced PCI to USB Host Controller
    Standard OpenHCD USB Host Controller

    Are all showing up with ! next to them......have tried installing 6.66 Forceware and removing/rebooting, letting windows redetect, reinstall 6.66 etc No joy. No USB devices work in Windows.

    Is it possible that part of the motherboard has gone south and is showing different symptoms depending on wether 32 or 64 bit Windows is loaded? i.e. 64 bit loads USB/Firewire drivers but then randomly locks the PC when they are used and 32 bit Windows just refuses to load the drivers?

    Or has a fresh install of Windows gone instantly bad?

    Confused
    Last edited by shaithis; 28-10-2005 at 11:06 AM.
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Common
    By bertie in forum Consumer Electronics
    Replies: 0
    Last Post: 05-07-2005, 02:11 AM
  2. Replies: 7
    Last Post: 05-05-2005, 12:53 PM
  3. Most common form of "grassroots" racing in the UK?
    By RocketmanX in forum Automotive
    Replies: 14
    Last Post: 08-10-2004, 09:35 AM
  4. is it or isnt it a common "mod"
    By da_ging in forum Chassis and Mods
    Replies: 6
    Last Post: 24-10-2003, 04:16 PM
  5. TFTs - How common are dead pixels?
    By dpm in forum Graphics Cards
    Replies: 7
    Last Post: 26-08-2003, 05:40 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •