Results 1 to 7 of 7

Thread: Memory Issue!!!

  1. #1
    Member
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    UK
    Posts
    117
    Thanks
    6
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Matt_2000_17's system
      • Motherboard:
      • Asus P5QSE Plus
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 @2.4GHz
      • Memory:
      • 4GB Corsair Extreme2 DDR2
      • Storage:
      • 240GB OCZ Agility SSD & 500GB Hitachi HDD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire HD4870 512MB GDDR5
      • PSU:
      • Corsair VX550
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • LG Flatron 22"

    Memory Issue!!!

    I have just got 1GB of Corsair PC3200 Value DDR (2 x 512Mb). I've put this into my system alongside 2 sticks Samsung PC3200 512Mb DDR. Now the problem is that my system is only reading 1.5Gb instead of the full 2Gb i've got installed. I did buy my Samsung memory individually and not as a kit. Could that be why?

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    scotland
    Posts
    639
    Thanks
    5
    Thanked
    37 times in 34 posts
    run sisoft sandra (or any other program that will identify your memory by slot) to see what one isn't being detected.
    Swap the 2 corsair sticks with the 2 samsung sticks and see what one sandra doesn't recognise. If it's the same stick as last time then that stick is dodgy, if it's the same physical socket on the motherboard but a different stick of ram then you have a motherboard problem, possibly!

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    May 2006
    Posts
    530
    Thanks
    1
    Thanked
    6 times in 6 posts
    or you could need a bios update

  4. #4
    Member
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    UK
    Posts
    117
    Thanks
    6
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Matt_2000_17's system
      • Motherboard:
      • Asus P5QSE Plus
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 @2.4GHz
      • Memory:
      • 4GB Corsair Extreme2 DDR2
      • Storage:
      • 240GB OCZ Agility SSD & 500GB Hitachi HDD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire HD4870 512MB GDDR5
      • PSU:
      • Corsair VX550
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • LG Flatron 22"
    Quote Originally Posted by Pie_uk
    or you could need a bios update
    I have the latest bios

  5. #5
    Member
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    UK
    Posts
    117
    Thanks
    6
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Matt_2000_17's system
      • Motherboard:
      • Asus P5QSE Plus
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 @2.4GHz
      • Memory:
      • 4GB Corsair Extreme2 DDR2
      • Storage:
      • 240GB OCZ Agility SSD & 500GB Hitachi HDD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire HD4870 512MB GDDR5
      • PSU:
      • Corsair VX550
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • LG Flatron 22"
    I checked through SISoft Sandra. My first check revealed that one strip of my samsung memory was undetected and again after I had switched the memory around. This suggests that a strip of my Samsung memory is faulty. But when I only had Samsung memory, both strips worked fine.

  6. #6
    Senior Member FatalSaviour's Avatar
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    London/Oxford/York
    Posts
    1,876
    Thanks
    42
    Thanked
    12 times in 11 posts
    • FatalSaviour's system
      • Motherboard:
      • MSI P55-GD80
      • CPU:
      • Intel Core i7 860
      • Memory:
      • 4x2GB GEiL PC17000
      • Storage:
      • 3x1000GB, 2x500GB (RAID1), 1x2TB
      • Graphics card(s):
      • GTX 470
      • PSU:
      • Corsair HX700
      • Case:
      • Antec P180
      • Operating System:
      • Win 7 x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311, Dell 2005FPW
      • Internet:
      • VM 30Mb
    When does it detect only 1.5 gig? In BIOS, Windows or both?
    Quote Originally Posted by Noni
    What the hell does "WTH" mean


  7. #7
    Member
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    UK
    Posts
    117
    Thanks
    6
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Matt_2000_17's system
      • Motherboard:
      • Asus P5QSE Plus
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 @2.4GHz
      • Memory:
      • 4GB Corsair Extreme2 DDR2
      • Storage:
      • 240GB OCZ Agility SSD & 500GB Hitachi HDD
      • Graphics card(s):
      • Sapphire HD4870 512MB GDDR5
      • PSU:
      • Corsair VX550
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • LG Flatron 22"
    Quote Originally Posted by FatalSaviour
    When does it detect only 1.5 gig? In BIOS, Windows or both?
    Both

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Windows - a brief guide inside
    By Paul Adams in forum Software
    Replies: 31
    Last Post: 23-06-2007, 03:14 PM
  2. Memory Issue (PC3200 or PC2700)
    By tential in forum PC Hardware and Components
    Replies: 8
    Last Post: 20-05-2006, 04:59 PM
  3. Replies: 5
    Last Post: 11-04-2006, 08:50 PM
  4. SN41G2 V2 Memory problems
    By Borg in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 13-02-2005, 10:14 PM
  5. Overclocking A64s?
    By Prodigy in forum PC Hardware and Components
    Replies: 4
    Last Post: 09-09-2004, 03:42 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •