Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 19

Thread: Drive cloning

  1. #1
    Drop it like it's hot Howard's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Surrey, South East
    Posts
    11,731
    Thanks
    14
    Thanked
    42 times in 39 posts
    • Howard's system
      • Motherboard:
      • Asus P5B
      • CPU:
      • Core2Duo E6420 2.13GHz
      • Memory:
      • 2x1gb OCZ DDR2 6400
      • Storage:
      • 250GB & 500GB Seagate
      • Graphics card(s):
      • Inno3d iChill 7900GS
      • PSU:
      • Antec SmartPower 500W
      • Case:
      • Coolermaster Elite 330
      • Monitor(s):
      • 2x AG Neovo F419
      • Internet:
      • Virgin Media 20mbit

    Drive cloning

    Guys,

    My Media PC has an 80gb IDE drive at present, and have bought a 250GB SATA drive.

    Will I have any problems using any programs like "xxclone" (windows-based) or HDclone (boots off a CD) to just clone the contents of the 80GB drive to the newer, bigger SATA drive, then boot as normal?

    I don't want to reinstall the OS or copy across the drive's (nearly full) contents elsewhere, so this is the only easy option... But it's do-able with differing size drives, and IDE to SATA, right?


    Cheers
    Home cinema: Toshiba 42XV555DB Full HD LCD | Onkyo TX-SR705 | NAD C352 | Monitor Audio Bronze B2 | Monitor Audio Bronze C | Monitor Audio Bronze BFX | Yamaha NSC120 | BK Monolith sub | Toshiba HD-EP35 HD-DVD | Samsung BD-P1400 BluRay Player | Pioneer DV-575 | Squeezebox3 | Virgin Media V+ Box
    PC: Asus P5B | Core2duo 2.13GHz | 2GB DDR2 PC6400 | Inno3d iChill 7900GS | Auzentech X-Plosion 7.1 | 250GB | 500GB | NEC DVDRW | Dual AG Neovo 19"
    HTPC: | Core2Duo E6420 2.13GHz | 2GB DDR2 | 250GBx2 | Radeon X1300 | Terratec Aureon 7.1 | Windows MCE 2005
    Laptop: 1.5GHz Centrino | 512MB | 60GB | 15" Wide TFT | Wifi | DVDRW


  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    May 2006
    Location
    London
    Posts
    1,013
    Thanks
    2
    Thanked
    20 times in 18 posts
    • excalibur2's system
      • Motherboard:
      • Z77-d3h
      • CPU:
      • Intel 2500k @4.4ghz
      • Memory:
      • 2X4gb Corsair Vengeance
      • Storage:
      • WD 2tb
      • Graphics card(s):
      • R290
      • PSU:
      • Coolermaster 750
      • Case:
      • Haf-x tower
      • Monitor(s):
      • Dell u2410
      • Internet:
      • broadband with Plusnet
    Quote Originally Posted by Howard View Post
    Guys,

    My Media PC has an 80gb IDE drive at present, and have bought a 250GB SATA drive.

    Will I have any problems using any programs like "xxclone" (windows-based) or HDclone (boots off a CD) to just clone the contents of the 80GB drive to the newer, bigger SATA drive, then boot as normal?

    I don't want to reinstall the OS or copy across the drive's (nearly full) contents elsewhere, so this is the only easy option... But it's do-able with differing size drives, and IDE to SATA, right?


    Cheers
    Well I'm one of the unlucky ones that couldn't get a sata and ide drive to work together properly, anyway if you have my problems, you can go into safe mode and transfer all files over....of course most programs would have to be re-installed.
    But would add, winxp does get cluttered up and a new install on your new hard drive should be considered and your old ide drive should be used for storing files etc

  3. #3
    Drop it like it's hot Howard's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Surrey, South East
    Posts
    11,731
    Thanks
    14
    Thanked
    42 times in 39 posts
    • Howard's system
      • Motherboard:
      • Asus P5B
      • CPU:
      • Core2Duo E6420 2.13GHz
      • Memory:
      • 2x1gb OCZ DDR2 6400
      • Storage:
      • 250GB & 500GB Seagate
      • Graphics card(s):
      • Inno3d iChill 7900GS
      • PSU:
      • Antec SmartPower 500W
      • Case:
      • Coolermaster Elite 330
      • Monitor(s):
      • 2x AG Neovo F419
      • Internet:
      • Virgin Media 20mbit
    I agree it gets cluttered, except this install's only a week or so old Oh well I'll try cloning, if it doesn't work, reinstall time
    Home cinema: Toshiba 42XV555DB Full HD LCD | Onkyo TX-SR705 | NAD C352 | Monitor Audio Bronze B2 | Monitor Audio Bronze C | Monitor Audio Bronze BFX | Yamaha NSC120 | BK Monolith sub | Toshiba HD-EP35 HD-DVD | Samsung BD-P1400 BluRay Player | Pioneer DV-575 | Squeezebox3 | Virgin Media V+ Box
    PC: Asus P5B | Core2duo 2.13GHz | 2GB DDR2 PC6400 | Inno3d iChill 7900GS | Auzentech X-Plosion 7.1 | 250GB | 500GB | NEC DVDRW | Dual AG Neovo 19"
    HTPC: | Core2Duo E6420 2.13GHz | 2GB DDR2 | 250GBx2 | Radeon X1300 | Terratec Aureon 7.1 | Windows MCE 2005
    Laptop: 1.5GHz Centrino | 512MB | 60GB | 15" Wide TFT | Wifi | DVDRW


  4. #4
    Vive le pants! directhex's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    /dev/urandom
    Posts
    17,074
    Thanks
    228
    Thanked
    1,027 times in 678 posts
    • directhex's system
      • Motherboard:
      • MSI X99A Gaming 7
      • CPU:
      • Intel Core i7 5280k
      • Memory:
      • 32GiB ADATA DDR4
      • Storage:
      • Corsair Neutron XT 960GB
      • Graphics card(s):
      • MSI GTX 980 Gaming 4G Twin Frozr 5
      • PSU:
      • Corsair AX860i
      • Case:
      • NZXT H440
      • Operating System:
      • Ubuntu 17.10, Windows 10
      • Monitor(s):
      • Dell U2713HM
      • Internet:
      • FIOS
    it might work

    depends on whether your sata controller is supported by windows without extra drivers or not (e.g. via onboard is)

  5. #5
    Drop it like it's hot Howard's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Surrey, South East
    Posts
    11,731
    Thanks
    14
    Thanked
    42 times in 39 posts
    • Howard's system
      • Motherboard:
      • Asus P5B
      • CPU:
      • Core2Duo E6420 2.13GHz
      • Memory:
      • 2x1gb OCZ DDR2 6400
      • Storage:
      • 250GB & 500GB Seagate
      • Graphics card(s):
      • Inno3d iChill 7900GS
      • PSU:
      • Antec SmartPower 500W
      • Case:
      • Coolermaster Elite 330
      • Monitor(s):
      • 2x AG Neovo F419
      • Internet:
      • Virgin Media 20mbit
    So would perhaps plugging the drive in, letting Windows set up drivers, and actually able to see the new drive before cloning, be wise?
    Home cinema: Toshiba 42XV555DB Full HD LCD | Onkyo TX-SR705 | NAD C352 | Monitor Audio Bronze B2 | Monitor Audio Bronze C | Monitor Audio Bronze BFX | Yamaha NSC120 | BK Monolith sub | Toshiba HD-EP35 HD-DVD | Samsung BD-P1400 BluRay Player | Pioneer DV-575 | Squeezebox3 | Virgin Media V+ Box
    PC: Asus P5B | Core2duo 2.13GHz | 2GB DDR2 PC6400 | Inno3d iChill 7900GS | Auzentech X-Plosion 7.1 | 250GB | 500GB | NEC DVDRW | Dual AG Neovo 19"
    HTPC: | Core2Duo E6420 2.13GHz | 2GB DDR2 | 250GBx2 | Radeon X1300 | Terratec Aureon 7.1 | Windows MCE 2005
    Laptop: 1.5GHz Centrino | 512MB | 60GB | 15" Wide TFT | Wifi | DVDRW


  6. #6
    Account closed at user request
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Edinburgh
    Posts
    2,427
    Thanks
    846
    Thanked
    379 times in 294 posts
    • blueball's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte Z270 - HD3P
      • CPU:
      • i7-7700K (4 x 4.2GHz plus HT)
      • Memory:
      • Team Group Vulcan T-Force 32GB (2x16GB) DDR4 PC4-19200C14 2400MHz
      • Storage:
      • 1TB Samsung 960 EVO NVMe PCIE M.2 plus Samsung 860 EVO 4TB SSD
      • Graphics card(s):
      • ASUS RTX 2080 Ti ROG Strix OC
      • PSU:
      • Corsair HX850 850 W Full Modular 80 Plus Platinum
      • Case:
      • Corsair Carbide 330R Ultra Silent Midi Tower
      • Operating System:
      • Win 7 Ultimate x64 (using wufuc to allow Win7 to run on this CPU)
      • Monitor(s):
      • BenQ GW2765HT LED IPS 27 inch 2560x1440
      • Internet:
      • Virgin Media 380Mb
    Quote Originally Posted by Howard View Post
    So would perhaps plugging the drive in, letting Windows set up drivers, and actually able to see the new drive before cloning, be wise?
    Very

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    England
    Posts
    832
    Thanks
    30
    Thanked
    11 times in 10 posts
    • tinners's system
      • Motherboard:
      • Intel P35 Shuttle
      • CPU:
      • Intel Q6700 @ 3.2 GHz
      • Memory:
      • OCZ - 2Gb + Corsair TwinX 2Gb
      • Storage:
      • Raptor X 150Gb + 2TB Tranquil Windows Home Server
      • Graphics card(s):
      • XFX ATI 5770
      • PSU:
      • Shuttle PSU
      • Case:
      • Shuttle SP35P2
      • Operating System:
      • Windows 7 Pro 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 2407WFP (A04)
      • Internet:
      • Talk Talk, hovering around 1Mb
    Ive done it using Norton Ghost 10 - you just need to disable smart sector copy when you do the backup.

  8. #8
    Pedandic mo-fo IAmATeaf's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    South of the Watford Gap!
    Posts
    936
    Thanks
    1
    Thanked
    15 times in 15 posts
    • IAmATeaf's system
      • Motherboard:
      • Asus P5Q Deluxe
      • CPU:
      • Q6600@3.25
      • Memory:
      • 4 x 2GB Corsair 6400C5DHX XMS2
      • Storage:
      • 2 x 0.5TB 7200.12, 2 x 1.5TB 7200.11
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte GTX460 OC
      • PSU:
      • Corsair HX520
      • Case:
      • Lian Li PC6089B
      • Operating System:
      • Windows 7 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Samsung T240 24"
      • Internet:
      • 6Mb ADSL Max
    I've used Norton Ghost to do this, simply boot up of the a boot diskette and select source and destination.

  9. #9
    Treasure Hunter extraordinaire herulach's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Bolton
    Posts
    5,618
    Thanks
    18
    Thanked
    172 times in 159 posts
    • herulach's system
      • Motherboard:
      • MSI Z97 MPower
      • CPU:
      • i7 4790K
      • Memory:
      • 8GB Vengeance LP
      • Storage:
      • 1TB WD Blue + 250GB 840 EVo
      • Graphics card(s):
      • 2* Palit GTX 970 Jetstream
      • PSU:
      • EVGA Supernova G2 850W
      • Case:
      • CM HAF Stacker 935, 2*360 Rad WC Loop w/EK blocks.
      • Operating System:
      • Windows 8.1
      • Monitor(s):
      • Crossover 290HD & LG L1980Q
      • Internet:
      • 120mb Virgin Media
    the wonder of partitions eh? I did that with dd running from a linux live disk, and it worked fine, however, that was 2 ide drives, and i made sure that they occupied the same port after it was done. a firend tried it ide to sata and it fell over (presumably due to drivers)

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    May 2006
    Location
    London
    Posts
    1,013
    Thanks
    2
    Thanked
    20 times in 18 posts
    • excalibur2's system
      • Motherboard:
      • Z77-d3h
      • CPU:
      • Intel 2500k @4.4ghz
      • Memory:
      • 2X4gb Corsair Vengeance
      • Storage:
      • WD 2tb
      • Graphics card(s):
      • R290
      • PSU:
      • Coolermaster 750
      • Case:
      • Haf-x tower
      • Monitor(s):
      • Dell u2410
      • Internet:
      • broadband with Plusnet
    Quote Originally Posted by Howard View Post
    So would perhaps plugging the drive in, letting Windows set up drivers, and actually able to see the new drive before cloning, be wise?
    Get your sata drivers on a floppy disc ready, for when asked by winxp.

  11. #11
    Drop it like it's hot Howard's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Surrey, South East
    Posts
    11,731
    Thanks
    14
    Thanked
    42 times in 39 posts
    • Howard's system
      • Motherboard:
      • Asus P5B
      • CPU:
      • Core2Duo E6420 2.13GHz
      • Memory:
      • 2x1gb OCZ DDR2 6400
      • Storage:
      • 250GB & 500GB Seagate
      • Graphics card(s):
      • Inno3d iChill 7900GS
      • PSU:
      • Antec SmartPower 500W
      • Case:
      • Coolermaster Elite 330
      • Monitor(s):
      • 2x AG Neovo F419
      • Internet:
      • Virgin Media 20mbit
    That's if I end up reformatting


    Hopefully the drive will arrive today so I'll give it a bash tonight and post back
    Home cinema: Toshiba 42XV555DB Full HD LCD | Onkyo TX-SR705 | NAD C352 | Monitor Audio Bronze B2 | Monitor Audio Bronze C | Monitor Audio Bronze BFX | Yamaha NSC120 | BK Monolith sub | Toshiba HD-EP35 HD-DVD | Samsung BD-P1400 BluRay Player | Pioneer DV-575 | Squeezebox3 | Virgin Media V+ Box
    PC: Asus P5B | Core2duo 2.13GHz | 2GB DDR2 PC6400 | Inno3d iChill 7900GS | Auzentech X-Plosion 7.1 | 250GB | 500GB | NEC DVDRW | Dual AG Neovo 19"
    HTPC: | Core2Duo E6420 2.13GHz | 2GB DDR2 | 250GBx2 | Radeon X1300 | Terratec Aureon 7.1 | Windows MCE 2005
    Laptop: 1.5GHz Centrino | 512MB | 60GB | 15" Wide TFT | Wifi | DVDRW


  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    3,050
    Thanks
    248
    Thanked
    33 times in 31 posts
    • amjedm's system
      • Motherboard:
      • Asus A8N-Sli Premium
      • CPU:
      • Athlon X2 4200 S939 + Scythe Ninja rev A
      • Memory:
      • 2GB Corsair DDR PC3200
      • Storage:
      • Samsung T 160GB Sata in Scythe Quiet Box
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 6600 256MB + Cooling Mod
      • PSU:
      • Enermax Noisetaker 485 (fanless) - lower chamber P180 fan doing the PSU cooling
      • Case:
      • P180 (modded - easier cable routing, front and rear grills cut)
      • Operating System:
      • XP Pro
      • Monitor(s):
      • LG 22" WTQ?
      • Internet:
      • O2 8MB (Standard)
    I may have to move contents from one drive to another drive like you, so please let me know how you get on.

    Thanks.

  13. #13
    Drop it like it's hot Howard's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Surrey, South East
    Posts
    11,731
    Thanks
    14
    Thanked
    42 times in 39 posts
    • Howard's system
      • Motherboard:
      • Asus P5B
      • CPU:
      • Core2Duo E6420 2.13GHz
      • Memory:
      • 2x1gb OCZ DDR2 6400
      • Storage:
      • 250GB & 500GB Seagate
      • Graphics card(s):
      • Inno3d iChill 7900GS
      • PSU:
      • Antec SmartPower 500W
      • Case:
      • Coolermaster Elite 330
      • Monitor(s):
      • 2x AG Neovo F419
      • Internet:
      • Virgin Media 20mbit
    Well it cloned using HDClone (http://www.miray.de/products/sat.hdclone.html) in about half an hour, booted into Windows fine (takes a little longer to boot now though ) but as I suspected it was only 80GB with the rest unallocated But that was a quick fix in partitionMagic
    Home cinema: Toshiba 42XV555DB Full HD LCD | Onkyo TX-SR705 | NAD C352 | Monitor Audio Bronze B2 | Monitor Audio Bronze C | Monitor Audio Bronze BFX | Yamaha NSC120 | BK Monolith sub | Toshiba HD-EP35 HD-DVD | Samsung BD-P1400 BluRay Player | Pioneer DV-575 | Squeezebox3 | Virgin Media V+ Box
    PC: Asus P5B | Core2duo 2.13GHz | 2GB DDR2 PC6400 | Inno3d iChill 7900GS | Auzentech X-Plosion 7.1 | 250GB | 500GB | NEC DVDRW | Dual AG Neovo 19"
    HTPC: | Core2Duo E6420 2.13GHz | 2GB DDR2 | 250GBx2 | Radeon X1300 | Terratec Aureon 7.1 | Windows MCE 2005
    Laptop: 1.5GHz Centrino | 512MB | 60GB | 15" Wide TFT | Wifi | DVDRW


  14. #14
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    3,050
    Thanks
    248
    Thanked
    33 times in 31 posts
    • amjedm's system
      • Motherboard:
      • Asus A8N-Sli Premium
      • CPU:
      • Athlon X2 4200 S939 + Scythe Ninja rev A
      • Memory:
      • 2GB Corsair DDR PC3200
      • Storage:
      • Samsung T 160GB Sata in Scythe Quiet Box
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 6600 256MB + Cooling Mod
      • PSU:
      • Enermax Noisetaker 485 (fanless) - lower chamber P180 fan doing the PSU cooling
      • Case:
      • P180 (modded - easier cable routing, front and rear grills cut)
      • Operating System:
      • XP Pro
      • Monitor(s):
      • LG 22" WTQ?
      • Internet:
      • O2 8MB (Standard)
    Did you use the 'Free' version.

    Do you think it's slower because you copied instead of re-installing?

    Any settings turned off on the Sata drive/port in Bios (haven't a clue what I'm talking about).

  15. #15
    Drop it like it's hot Howard's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Surrey, South East
    Posts
    11,731
    Thanks
    14
    Thanked
    42 times in 39 posts
    • Howard's system
      • Motherboard:
      • Asus P5B
      • CPU:
      • Core2Duo E6420 2.13GHz
      • Memory:
      • 2x1gb OCZ DDR2 6400
      • Storage:
      • 250GB & 500GB Seagate
      • Graphics card(s):
      • Inno3d iChill 7900GS
      • PSU:
      • Antec SmartPower 500W
      • Case:
      • Coolermaster Elite 330
      • Monitor(s):
      • 2x AG Neovo F419
      • Internet:
      • Virgin Media 20mbit
    I used the Pro edition. I don't know why it's slower, and no I left the bios
    Home cinema: Toshiba 42XV555DB Full HD LCD | Onkyo TX-SR705 | NAD C352 | Monitor Audio Bronze B2 | Monitor Audio Bronze C | Monitor Audio Bronze BFX | Yamaha NSC120 | BK Monolith sub | Toshiba HD-EP35 HD-DVD | Samsung BD-P1400 BluRay Player | Pioneer DV-575 | Squeezebox3 | Virgin Media V+ Box
    PC: Asus P5B | Core2duo 2.13GHz | 2GB DDR2 PC6400 | Inno3d iChill 7900GS | Auzentech X-Plosion 7.1 | 250GB | 500GB | NEC DVDRW | Dual AG Neovo 19"
    HTPC: | Core2Duo E6420 2.13GHz | 2GB DDR2 | 250GBx2 | Radeon X1300 | Terratec Aureon 7.1 | Windows MCE 2005
    Laptop: 1.5GHz Centrino | 512MB | 60GB | 15" Wide TFT | Wifi | DVDRW


  16. #16
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Birmingham
    Posts
    3,050
    Thanks
    248
    Thanked
    33 times in 31 posts
    • amjedm's system
      • Motherboard:
      • Asus A8N-Sli Premium
      • CPU:
      • Athlon X2 4200 S939 + Scythe Ninja rev A
      • Memory:
      • 2GB Corsair DDR PC3200
      • Storage:
      • Samsung T 160GB Sata in Scythe Quiet Box
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 6600 256MB + Cooling Mod
      • PSU:
      • Enermax Noisetaker 485 (fanless) - lower chamber P180 fan doing the PSU cooling
      • Case:
      • P180 (modded - easier cable routing, front and rear grills cut)
      • Operating System:
      • XP Pro
      • Monitor(s):
      • LG 22" WTQ?
      • Internet:
      • O2 8MB (Standard)
    I need some advice please

    As the free version of HD Clone didn't have many features and probably wouldn't have allowed me to copy partitions I used Ghost.

    Copied from a 40GB IDE (using SATA adaptor) to a 80GB SATA.

    When I unplug the original 40GB drive the computer doesn't boot - I get the error message 'insert boot disk'.

    I have about 7GB space at the beginning of both disks (just in case I decide to dual boot) and then a 20-30GB XP partition.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. no drive C: !!
    By streetster in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 2
    Last Post: 21-09-2005, 03:24 PM
  2. multi boot options
    By robbiehall in forum Software
    Replies: 4
    Last Post: 27-10-2003, 08:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •