Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 25

Thread: Network Port doesnt work on first boot

  1. #1
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy

    Network Port doesnt work on first boot

    Lo dudes,

    I've gained a weird problem.

    On Sair's Shuttle ST20G5 the network port doesn't work (isn't active at all) on first boot.

    But reboot it, and it's fine, installed and ready for action.

    I have found, in Device Manager, (when the Broadcom NetXtreme Gigabit Ethernet shows) that there's a power saver available, but it's off.

    So why might it be that an Integrated Network card doesn't work until a reboot?

    Cheers

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  2. #2
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,159
    Thanks
    733
    Thanked
    1,605 times in 1,044 posts
    Weird one.....trust you

    What happens if you unplug and replug the cable in on the first boot, does it work then ?
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  3. #3
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    I'll try.

    Power down. PC off. Unplug lan cable. Plug back in...reboot.

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  4. #4
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    Nope. LAN Cable in or out or both doesnt effect it.

    It needs to be Restarted, ie the power never goes off, Windows restarts. Then I get LAN

    If the power goes off, the LAN goes, until a Windows Restart.

    Weird huh?

    Proud of this one tbh.

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  5. #5
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    Also worth noting, this BIOS has the option of Enabling a LAN ROM, so I did, and you get a seperate BIOS for the LAN as an option. Have tried both ROM on and ROM off.

    And NO I don't feel like a BIOS flash.....yet!

    There.....BIOS killer Avatar added
    Last edited by Zak33; 18-01-2007 at 12:13 PM. Reason: Avatar changed

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  6. #6
    Banhammer in peace PeterB kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    29,240
    Thanks
    1,531
    Thanked
    2,947 times in 2,388 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X58A UD3R rev 2
      • CPU:
      • Intel Xeon X5680
      • Memory:
      • 12gb DDR3 2000
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1060 6GB
      • PSU:
      • Seasonic 600W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell U2311H
      • Internet:
      • O2 8mbps
    Afraid this is exactly the kind of thing you need updated BIOS' to correct.

  7. #7
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    /\ git

    I hate BIOS updates.

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  8. #8
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    I must note that, apart from this small problem, this machine is lovely. Quiet as a mouse, and beautifully made.

    Just needs to be rebooted everytime
    Last edited by Zak33; 18-01-2007 at 12:23 PM. Reason: typos

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  9. #9
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    Proper Weird update

    If you unplug and replug in the Power Lead and then reboot, you get the Network Connection back.

    In fact the network port lights up when the power lead goes into the back of the PC

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  10. #10
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,159
    Thanks
    733
    Thanked
    1,605 times in 1,044 posts
    God dammit Zak, just how do you pull these out of your hat ?

    Not sure if thats a hardware or a BIOS issue, but defo update it to make sure

    You have my number.....
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  11. #11
    honed at getting pwned
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Lancashire, UK
    Posts
    449
    Thanks
    4
    Thanked
    4 times in 4 posts
    Have you turned off all 'power saving' features in BIOS to ensure that it's not going into some kind of strange 'sleeping but listening' state?

    I would disable everything network related in BIOS apart from the actual network port enabled and see what happens.

    Looks like when the power is still to the motherboard (even though the PC is off) the network port is getting in a strange state.

  12. #12
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    I've not got it sussed yet. When the PC is powered down, but not disconnected from the mains, the netwrok plug is still lit up, BUT once its rebooted from this state the light goes out.

    BIOS updates on Shuttles page doesn't show this as a change.

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  13. #13
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    The Firewire port shows as a network adapator all the time. I don't use Firewire networking though the Firewire port for vid camera will be used.

    Thoughts?

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  14. #14
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,159
    Thanks
    733
    Thanked
    1,605 times in 1,044 posts
    Its right dont worry, thats just how windows shows it
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  15. #15
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,494
    Thanks
    2,757
    Thanked
    2,842 times in 1,747 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    oh I'm not worried chap

    PC is lovely, but we just have to unplug it from the mains to get it to work on boot.

    Will look into a BIOS flash.....soon

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  16. #16
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,159
    Thanks
    733
    Thanked
    1,605 times in 1,044 posts
    oh god. here we go....
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Encryption wont work - Belkin Wireless network card - F5D7011
    By adam1701 in forum Networking and Broadband
    Replies: 0
    Last Post: 11-11-2006, 02:44 PM
  2. Dynamode 8 Port 10/100 Ethernet Switch - £4.70 + del
    By silentphoenix in forum Retail Therapy and Bargains
    Replies: 2
    Last Post: 29-09-2006, 10:24 PM
  3. Help with Setting up Home Network
    By DaveyD in forum Networking and Broadband
    Replies: 14
    Last Post: 28-12-2004, 12:31 AM
  4. small network problem
    By Drunken Poncho in forum Networking and Broadband
    Replies: 8
    Last Post: 16-06-2004, 12:05 PM
  5. Wired+Wireless home network purchasing recommendations...
    By D001 in forum Networking and Broadband
    Replies: 4
    Last Post: 01-09-2003, 11:03 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •