Results 1 to 7 of 7

Thread: Problems with X-Fi Fatality

  1. #1
    The Irish Drunk! neonplanet40's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Stirling
    Posts
    4,945
    Thanks
    691
    Thanked
    215 times in 142 posts
    • neonplanet40's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-Fi
      • CPU:
      • Ryzen 7 2700X
      • Memory:
      • Patriot 16 GB DDR4 3200 MHz
      • Storage:
      • 256 Crucial MX100 +Kingston 256GB SSD and 500GB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • Palit nVidia 1070Ti Rockgamer
      • PSU:
      • OCZ 650W
      • Case:
      • Akasa Eclipse-32
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 27" U2715H & Dell 23" U2311H
      • Internet:
      • 60MB

    Problems with X-Fi Fatality

    Hey guys,

    Well basically my problem is that on the x-fi you get a laod of different features for music eg CMSS-3D and crystilizer etc. Well all of them work on WMP11 except CMss-3D and tbh without it music sounds like crap. But this feature works on all other music players eg Winamp, Creatives own music player etc. But i prefer to use WMP.

    Does anyone have any ideas on how to fix this? I cant see any options in WMP that would have stopped it working in the first place as it did use to work on it!

    Kind regards

    neon
    Home Entertainment =BenQ W1070, Samsung 65" HDTV, Denon AVRX6300H, Playstation 3 and Monitor Audio Silver RX 5.0, Monitor Audio CT265IDC(x4) Dolby Atmos and XTZ 12.17 Sub
    My System=Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-Fi, AMD Ryzen 7 2700X, Patriot 16 GB DDR4 3200MHz, 256GB Crucial SSD, Kingston 256GB SSD and 500GB Samsung F3, Palit GTX1070 GameRock Edition , Enermax Liberty 620W, Akasa Eclipse-32,Dell 2715H & Dell U2311H
    Home Server 2/HTPC - HP Gen 8 with 4GB ram, Windows 7 Pro and Crucial M4 128GB SSD, MSI AMD R7 240 2GB, 2x WD Red 3TB 1x 2TB WD Black running XBMC
    Diskstation/HTPC - Synology DS2415+ with 18TB
    Tablet=Microsoft Surface Pro 4 & Huawei M5 10"

  2. #2
    Scan Computers - Tech pands@scan's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Manc land!
    Posts
    843
    Thanks
    3
    Thanked
    10 times in 10 posts
    No idea Drop creative an email see if they can suggest anything
    pands.goggles


  3. #3
    ***** Lurker
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    722
    Thanks
    2
    Thanked
    15 times in 15 posts
    • d3fiant's system
      • Motherboard:
      • GB X58A-UDR3 FB11
      • CPU:
      • Core i7 950
      • Memory:
      • Corsair 12GB DDR3 1600
      • Storage:
      • 2x 120GB OCZ Agility SSD + 500GB SP F3
      • Graphics card(s):
      • GB Windforce GTX670 2GB
      • PSU:
      • 850W Akasa
      • Case:
      • Fractal R3
      • Operating System:
      • Windows 7 x64 HP Retail
      • Monitor(s):
      • 24" 1920x1080 Iiyama LED
      • Internet:
      • 60MB VM
    when u say its not working how do u know, I am curious as I have Xfi and if I play audio in WMP11 (XP not Vista) I can tell the difference if I uncheck CMSS3D within the creative control panel, not a huge difference like with crystaliser but a noticable difference

  4. #4
    The Irish Drunk! neonplanet40's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Stirling
    Posts
    4,945
    Thanks
    691
    Thanked
    215 times in 142 posts
    • neonplanet40's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-Fi
      • CPU:
      • Ryzen 7 2700X
      • Memory:
      • Patriot 16 GB DDR4 3200 MHz
      • Storage:
      • 256 Crucial MX100 +Kingston 256GB SSD and 500GB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • Palit nVidia 1070Ti Rockgamer
      • PSU:
      • OCZ 650W
      • Case:
      • Akasa Eclipse-32
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 27" U2715H & Dell 23" U2311H
      • Internet:
      • 60MB
    its when u use 6 channel mode on my speakers (logitech Z5500's) that this option makes the huge difference and music sounds great. But cause i cant use it i have to use stereo 2.0 mode and music just dont sound as good. When u compare winamp with the option on and wmp with it off you can really notice the difference.

    CMSS-3D is the one that dont work. Crystilizer does work fine
    Last edited by neonplanet40; 31-01-2007 at 02:57 PM.
    Home Entertainment =BenQ W1070, Samsung 65" HDTV, Denon AVRX6300H, Playstation 3 and Monitor Audio Silver RX 5.0, Monitor Audio CT265IDC(x4) Dolby Atmos and XTZ 12.17 Sub
    My System=Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-Fi, AMD Ryzen 7 2700X, Patriot 16 GB DDR4 3200MHz, 256GB Crucial SSD, Kingston 256GB SSD and 500GB Samsung F3, Palit GTX1070 GameRock Edition , Enermax Liberty 620W, Akasa Eclipse-32,Dell 2715H & Dell U2311H
    Home Server 2/HTPC - HP Gen 8 with 4GB ram, Windows 7 Pro and Crucial M4 128GB SSD, MSI AMD R7 240 2GB, 2x WD Red 3TB 1x 2TB WD Black running XBMC
    Diskstation/HTPC - Synology DS2415+ with 18TB
    Tablet=Microsoft Surface Pro 4 & Huawei M5 10"

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East London
    Posts
    702
    Thanks
    8
    Thanked
    11 times in 11 posts
    • Hasnath's system
      • Motherboard:
      • Asus PSWDH
      • CPU:
      • Q6600
      • Memory:
      • 4x1GB Ballistix 8500
      • Storage:
      • 2xWD 320KS(RAID0)
      • Graphics card(s):
      • PNY 9800GTX 512MB
      • PSU:
      • Tagan 580W U22
      • Case:
      • Coolermaster ATC110
      • Monitor(s):
      • HP L2045W
      • Internet:
      • BE 21MB
    Quote Originally Posted by neonplanet40 View Post
    its when u use 6 channel mode on my speakers (logitech Z5500's) that this option makes the huge difference and music sounds great. But cause i cant use it i have to use stereo 2.0 mode and music just dont sound as good. When u compare winamp with the option on and wmp with it off you can really notice the difference.

    CMSS-3D is the one that dont work. Crystilizer does work fine
    personally hate CMSS-3D while listening to music - i have it switched off and ive got the same setup as you do.

    Ive got crystalizer at 24% and prologic set at music if you want that 5.1 goodness

    CMSS tends to sound like it cuts off at certain sound levels throughout any track i've put through it

  6. #6
    The Irish Drunk! neonplanet40's Avatar
    Join Date
    Oct 2003
    Location
    Stirling
    Posts
    4,945
    Thanks
    691
    Thanked
    215 times in 142 posts
    • neonplanet40's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-Fi
      • CPU:
      • Ryzen 7 2700X
      • Memory:
      • Patriot 16 GB DDR4 3200 MHz
      • Storage:
      • 256 Crucial MX100 +Kingston 256GB SSD and 500GB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • Palit nVidia 1070Ti Rockgamer
      • PSU:
      • OCZ 650W
      • Case:
      • Akasa Eclipse-32
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 27" U2715H & Dell 23" U2311H
      • Internet:
      • 60MB
    Quote Originally Posted by Hasnath View Post
    personally hate CMSS-3D while listening to music - i have it switched off and ive got the same setup as you do.

    Ive got crystalizer at 24% and prologic set at music if you want that 5.1 goodness

    CMSS tends to sound like it cuts off at certain sound levels throughout any track i've put through it

    I noticed that the sound would cut of too put when i disabled SVM it fixed that for me. I suppose it will have to do ok till i do a clean install of windows
    Home Entertainment =BenQ W1070, Samsung 65" HDTV, Denon AVRX6300H, Playstation 3 and Monitor Audio Silver RX 5.0, Monitor Audio CT265IDC(x4) Dolby Atmos and XTZ 12.17 Sub
    My System=Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wi-Fi, AMD Ryzen 7 2700X, Patriot 16 GB DDR4 3200MHz, 256GB Crucial SSD, Kingston 256GB SSD and 500GB Samsung F3, Palit GTX1070 GameRock Edition , Enermax Liberty 620W, Akasa Eclipse-32,Dell 2715H & Dell U2311H
    Home Server 2/HTPC - HP Gen 8 with 4GB ram, Windows 7 Pro and Crucial M4 128GB SSD, MSI AMD R7 240 2GB, 2x WD Red 3TB 1x 2TB WD Black running XBMC
    Diskstation/HTPC - Synology DS2415+ with 18TB
    Tablet=Microsoft Surface Pro 4 & Huawei M5 10"

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    East London
    Posts
    702
    Thanks
    8
    Thanked
    11 times in 11 posts
    • Hasnath's system
      • Motherboard:
      • Asus PSWDH
      • CPU:
      • Q6600
      • Memory:
      • 4x1GB Ballistix 8500
      • Storage:
      • 2xWD 320KS(RAID0)
      • Graphics card(s):
      • PNY 9800GTX 512MB
      • PSU:
      • Tagan 580W U22
      • Case:
      • Coolermaster ATC110
      • Monitor(s):
      • HP L2045W
      • Internet:
      • BE 21MB
    Quote Originally Posted by neonplanet40 View Post
    I noticed that the sound would cut of too put when i disabled SVM it fixed that for me. I suppose it will have to do ok till i do a clean install of windows
    cant stand SVM aswell really too many effects and features detract from the recording.

    I like it clear, not overly overloaded with all these soundcard gimmicks

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Geforce 6600GT AGP problems? Try this...
    By Mutley in forum Graphics Cards
    Replies: 33
    Last Post: 09-02-2008, 10:28 AM
  2. My experience with Windows XP Pro x64 Edition
    By Paul Adams in forum Software
    Replies: 7
    Last Post: 20-04-2007, 11:59 PM
  3. Odd situational display problems
    By eyros in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 1
    Last Post: 30-01-2007, 11:39 AM
  4. CHKDSK, Corruption and Consistency
    By Speed in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 17
    Last Post: 16-09-2006, 02:13 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •