Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 16 of 41

Thread: everything has suddenly gotten slow...

  1. #1
    stormrazer razer121's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    3,128
    Thanks
    849
    Thanked
    142 times in 124 posts

    everything has suddenly gotten slow...

    so since release of windows 7 i must of installed it 5 times now due to virus issues...but now im stuck with a new one! its just slow..i mean SUPER slow, for instance if i open a picture and click next to the next picture, it will take about 10 seconds to move along and load the next picture! i mean come on iv egot an i5 FFS! so i defraged the drive...no difference i also ran a few virus scans, came back fine but yet no difference, i really dont want to reload windows but its starting to look that way, however if someone has some advice? that would be great!
    Quote Originally Posted by TAKTAK View Post
    It was so small that mine wouldn't fit into it

  2. #2
    Not a good person scaryjim's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    15,175
    Thanks
    1,225
    Thanked
    2,282 times in 1,867 posts
    • scaryjim's system
      • Motherboard:
      • Dell Inspiron
      • CPU:
      • Core i5 8250U
      • Memory:
      • 1x 8GB DDR4 2400
      • Storage:
      • 128GB M.2 SSD + 1TB HDD
      • Graphics card(s):
      • Radeon R5 230
      • PSU:
      • Battery/Dell brick
      • Case:
      • Dell Inspiron 5570
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 15" 1080p laptop panel

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    What HDD have you got, and could the repeated uninstalling and reinstalling have hammered it hard enough for it to give out?

    Do you have a power profile set that's sticking your CPU in its lowest power (and therefore slowest) state?

    Is a program or antivirus you have installed hogging your CPU or RAM?

    At least give us something to go on!

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Earth
    Posts
    1,530
    Thanks
    53
    Thanked
    281 times in 176 posts
    • Jasp's system
      • CPU:
      • i5 3570k @ 3.4GHZ
      • Memory:
      • 8GB DDR3 1600MHZ
      • Storage:
      • 1 x 512Gb Crucial MX100 1 x 2TB HDD
      • Graphics card(s):
      • EVGA GTX 670 SC
      • PSU:
      • 850W Corsair HX
      • Case:
      • Coolmaster Haf X V2
      • Operating System:
      • Windows 7 64-Bit
      • Monitor(s):
      • Dell U2412M 1920X1200
      • Internet:
      • 6Mb ADSL

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    Make sure you have ran the WMI test, control panel>performance & tools>test

  4. #4
    stormrazer razer121's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    3,128
    Thanks
    849
    Thanked
    142 times in 124 posts

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    sorry i should have mentioned! heres a quick rundown of the spec,

    500gb samsung f1 hdd
    4gb memory
    msi mobo
    core i5 (stock speed)
    750watt psu corsair tx or tk i cannot remember

    so theres teh basic run down of the pc...now unless the msi board has something set in the bios (which i cannot see) there is no program i have installed that should try and control the cpu at all...avast is not using hardly any power at all if anything explorer use's the most at at 25,556k and of course when i use firfox which hits 99,899 easily every time lol erm the hadd was pretty new not even six months old yet! surely formating it couldnt have caused this?
    Quote Originally Posted by TAKTAK View Post
    It was so small that mine wouldn't fit into it

  5. #5
    stormrazer razer121's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    3,128
    Thanks
    849
    Thanked
    142 times in 124 posts

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    Quote Originally Posted by Jasp View Post
    Make sure you have ran the WMI test, control panel>performance & tools>test
    everything is above 7 but the hdd is 5.9
    Quote Originally Posted by TAKTAK View Post
    It was so small that mine wouldn't fit into it

  6. #6
    Not a good person scaryjim's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    15,175
    Thanks
    1,225
    Thanked
    2,282 times in 1,867 posts
    • scaryjim's system
      • Motherboard:
      • Dell Inspiron
      • CPU:
      • Core i5 8250U
      • Memory:
      • 1x 8GB DDR4 2400
      • Storage:
      • 128GB M.2 SSD + 1TB HDD
      • Graphics card(s):
      • Radeon R5 230
      • PSU:
      • Battery/Dell brick
      • Case:
      • Dell Inspiron 5570
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • 15" 1080p laptop panel

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    If you've got Speedstep enabled the windows power management might be clocking your CPU down, but if your WMI is up in the 7s for CPU it doesn't sound likely.

    Possibly Avast is running an on access scan every time you look at a new photo, and that's slowing it down?

    I only mentioned the hard drive because all of the older computers at work are dying horribly with HD problems, and all of them have manifested by grinding to a halt in a relatively short space of time before finally dying competely. Repeatedly reinstalling your operating system will take more of a toll on the disk then normal usage, but it shouldn't be enough to kill a 6 month old hard drive, really.

    I'd say you need to run system monitor for a lengthy period and make sure you've selected "view processes from all users" or whatever it's called in Windows 7 - there must be *something* causing the slow down and that's the only way you're likely to identify it.

  7. #7
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,932
    Thanks
    2,959
    Thanked
    2,964 times in 1,833 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    did you install the proper drivers for the motherboard, and not just rely upon the Microsoft ones?

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  8. #8
    Senior Member this_is_gav's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    4,846
    Thanks
    175
    Thanked
    254 times in 216 posts

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    I'd get the hard drive backed up first, then explore the avenue that it's on its way out.

    When the machine is on a go-slow, is the hard drive activity LED on at all? Flicking on and off? Flicking in a consistent pattern? Constantly on?

  9. #9
    unapologetic apologist fuddam's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    1,954
    Thanks
    363
    Thanked
    275 times in 146 posts

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    excuse me for asking, but this is a legit version of windows, right?

    saw a blog on ZDnet this week where someone was complaining about how crappy Win 7 is in terms of security, and it turned out he had a bootleg copy

    if not, no offense intended.
    One can never stop saying Thank You

  10. #10
    Splash
    Guest

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    If you run

    net use

    from a command prompt do you have anything mapped to inaccessible/no longer existing network locations?

  11. #11
    stormrazer razer121's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    3,128
    Thanks
    849
    Thanked
    142 times in 124 posts

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    wow lots for me to do today then! ive already got everything backed up. i keep all my docs and such on my external its just my games/programs that are kept on my C drive, tryed to optimise the pc for gaming as thats its genral use!

    no this is a legit copy of windows - cracking windows is not for me

    its still pretty early ive got a shelf to build so i will try anything and everythin i can a little later and come back with my results...thanks again!
    Quote Originally Posted by TAKTAK View Post
    It was so small that mine wouldn't fit into it

  12. #12
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,857
    Thanks
    645
    Thanked
    872 times in 736 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    If you have installed Windows 7 5 times due to viri, can I suggest loading it from clean an 8th time and then to stop downloading warez?
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Dell Precision 5510 Printer: HP CP1515n || Phone: Huawei P30 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM14 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  13. #13
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    4,663
    Thanks
    147
    Thanked
    327 times in 261 posts
    • badass's system
      • Motherboard:
      • ASUS P8Z77-m pro
      • CPU:
      • Core i5 3570K
      • Memory:
      • 32GB
      • Storage:
      • 1TB Samsung 850 EVO, 2TB WD Green
      • Graphics card(s):
      • Radeon RX 580
      • PSU:
      • Corsair HX520W
      • Case:
      • Silverstone SG02-F
      • Operating System:
      • Windows 10 X64
      • Monitor(s):
      • Del U2311, LG226WTQ
      • Internet:
      • 80/20 FTTC

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    Quote Originally Posted by shaithis View Post
    If you have installed Windows 7 5 times due to viri, can I suggest loading it from clean an 8th time and then to stop downloading warez?

    Exactily.
    "In a perfect world... spammers would get caught, go to jail, and share a cell with many men who have enlarged their penises, taken Viagra and are looking for a new relationship."

  14. #14
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Holsworthy, Devon
    Posts
    513
    Thanks
    9
    Thanked
    11 times in 11 posts
    • Ben Rogers's system
      • Motherboard:
      • Asus P8P67 B3
      • CPU:
      • Intel core i5 2500k @ 4400MHz
      • Memory:
      • 12GB DDR3 (8GB Corsair Vengeance 1600MHz)
      • Storage:
      • 60GB OCZ Agility 3 SSD (boot) + 1TB Samsung F3 + 500GB Samsung F1 SATA II
      • Graphics card(s):
      • MSI HD7870 2GB
      • PSU:
      • 650W Coolermaster VX
      • Case:
      • Coolermaster Centurion 5 II
      • Operating System:
      • Windows 7 64 bit SP1
      • Monitor(s):
      • 19" Samsung SyncMaste
      • Internet:
      • 23Mbit / 1.1 Mbit ADSL2

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    I would use Boot n Nuke to properly wipe the hard drive as it sounds like traces of Viruses are being left over from previous installs.

    I do not know of software that can competely wipe the hard drive that nobody can recover but the above suggestion is as good as it gets, as far as I am aware.

    Failing that, check the CPU isn't overheating as obviously if it is throttling back it will run so much slower than normal, but it probably is more down to Viruses lingering than anything else.

    Good luck.
    E6850@ 3700MHz / 6GB DDR2 / 500GB SATAII / nVidia 7800 GTX / Lian Li Plus7B

  15. #15
    stormrazer razer121's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    3,128
    Thanks
    849
    Thanked
    142 times in 124 posts

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    i dont have any idea what warez is lol im guessing you just mean illegal stuff? if thats the case then the most illegal things i download are no-cds cracks? dont really think thats a problem if i have bought game however, there is other little bits and bobs i download, like drivers/programs (the free ones) most of them are from respectafull sites! some sites ive never heard of but anyway back to my reports of how things have been...i tryed anouther full scan from avast, i think im going to tell it to do a boot scan next,

    ive not tryed the net use option, i will admit that but the hdd led flicks alot when its loading files up i would exspect it to? it does it every now and then when not doing anything.

    something really bugged me today, i copyed a bunch of pictures over from my pc to the external hdd, there was just under a gigs worth of pictures there. Anyway i thought i would copy them over to my laptop to see how long my laptop took, well here it is...

    the core i5 pc took just under 6 mins!
    the athlon 64 x2 took about 1 min....

    i mean come on! my pc is running like crap and im just going to flatten the hdd and start again, i never had ANY of these problems with windows vista. so yes im blaming it on 7 alot at the moment and very much starting to get ticked with it.
    Quote Originally Posted by TAKTAK View Post
    It was so small that mine wouldn't fit into it

  16. #16
    stormrazer razer121's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    3,128
    Thanks
    849
    Thanked
    142 times in 124 posts

    Re: everything has suddenly gotten slow...

    Quote Originally Posted by Splash View Post
    If you run

    net use

    from a command prompt do you have anything mapped to inaccessible/no longer existing network locations?
    when i run this it says "there are no entries in the list"
    Quote Originally Posted by TAKTAK View Post
    It was so small that mine wouldn't fit into it

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Amazon.co.uk - slow slow slow
    By kalniel in forum SHOPPING AND CLASSIFIEDS
    Replies: 11
    Last Post: 05-09-2007, 01:01 PM
  2. Shuttle SD31P Slow POST
    By Waters in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 01-05-2006, 08:45 AM
  3. Slow motion in VirtualDub
    By XA04 in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 2
    Last Post: 03-10-2005, 06:43 PM
  4. Slow Computer
    By ajbrun in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 31
    Last Post: 04-09-2004, 12:47 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •