Results 1 to 6 of 6

Thread: Start up problems.

  1. #1
    Member
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    124
    Thanks
    3
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • chris123's system
      • Motherboard:
      • Abit NF7-s v2.0
      • CPU:
      • AMD 2600+
      • Memory:
      • 1 gig
      • Storage:
      • 1 x Maxtor 120 gig (ststem disk) , 1 x Western Digital 250 gig
      • Graphics card(s):
      • Ati 9800 pro
      • Case:
      • Antec Sonata
      • Monitor(s):
      • Hanns-G HW191D

    Question Start up problems.

    My computer is taking about 30 mins to boot up.

    This is after a fresh windows xp install. It hangs for ages on a black screen with a white line which slowly fills at the bottom.

    How can i sort this? Is it a HDD problem?

    My computer spec in in my sig.

    Please help.

    Thank you in advance.

  2. #2
    DILLIGAF GoNz0's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Derby
    Posts
    10,866
    Thanks
    632
    Thanked
    1,190 times in 943 posts
    • GoNz0's system
      • Motherboard:
      • Asus Rampage V Extreme
      • CPU:
      • i7 something X99 based
      • Memory:
      • 16gb GSkill
      • Storage:
      • 4 SSD's + WD Red
      • Graphics card(s):
      • GTX980 Strix WC
      • PSU:
      • Enermax Galaxy 1250 (9 years and counting)
      • Case:
      • Corsair 900D
      • Operating System:
      • win10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 24"
      • Internet:
      • 220mb Cable

    Re: Start up problems.

    it could be the bios not doing a fast memory check and going through it the slow way, they sometimes default to check the ram after a crash.

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    124
    Thanks
    3
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • chris123's system
      • Motherboard:
      • Abit NF7-s v2.0
      • CPU:
      • AMD 2600+
      • Memory:
      • 1 gig
      • Storage:
      • 1 x Maxtor 120 gig (ststem disk) , 1 x Western Digital 250 gig
      • Graphics card(s):
      • Ati 9800 pro
      • Case:
      • Antec Sonata
      • Monitor(s):
      • Hanns-G HW191D

    Re: Start up problems.

    It goes through a memory check on the first screen that comes up.
    It does this for only a couple of minutes and then it hangs on the screen i described in my first post.
    Is there anyway i can resolve this?

  4. #4
    Registered+
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    66
    Thanks
    2
    Thanked
    5 times in 5 posts

    Re: Start up problems.

    Check in your BIOS to make sure you CPU and Mobo are running at the right speeds. Its possible for these settings to be lost, and the machine to default to something really slow.

    Also have a look in Admin Tools>Computer Management>Event Viewer. See if there is something in there that corresponds to the time that the error is present.

    I've seen issues like this in the past, but not normally after a fresh install.

    When you get into XP have a look in device manager to see if its showing any issues.

    Also check the smart status of your HDD to see if its having problems.

    I don' think its ram, as that would just crash the machine. That either works or does not.

  5. #5
    cat /dev/null streetster's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    London
    Posts
    4,138
    Thanks
    119
    Thanked
    100 times in 82 posts
    • streetster's system
      • Motherboard:
      • Asus P7P55D-E
      • CPU:
      • Intel i5 750 2.67 @ 4.0Ghz
      • Memory:
      • 4GB Corsair XMS DDR3
      • Storage:
      • 2x1TB Drives [RAID0]
      • Graphics card(s):
      • 2xSapphire HD 4870 512MB CrossFireX
      • PSU:
      • Corsair HX520W
      • Case:
      • Coolermaster Black Widow
      • Operating System:
      • Windows 7 x64
      • Monitor(s):
      • DELL U2311
      • Internet:
      • Virgin 50Mb

    Re: Start up problems.

    make sure you've installed the nforce ATA/IDE drivers for your motherboard

  6. #6
    Member
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    124
    Thanks
    3
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • chris123's system
      • Motherboard:
      • Abit NF7-s v2.0
      • CPU:
      • AMD 2600+
      • Memory:
      • 1 gig
      • Storage:
      • 1 x Maxtor 120 gig (ststem disk) , 1 x Western Digital 250 gig
      • Graphics card(s):
      • Ati 9800 pro
      • Case:
      • Antec Sonata
      • Monitor(s):
      • Hanns-G HW191D

    Re: Start up problems.

    Cheers for all the help guys.

    Mysteriously it has stopped hanging now. I left it over night and after days of not working properly, it started working properly...odd!!

    Cheers for the suggestions though.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. My experience with Windows XP Pro x64 Edition
    By Paul Adams in forum Software
    Replies: 7
    Last Post: 20-04-2007, 11:59 PM
  2. Extensive system problems - really need advice
    By DeSean in forum PC Hardware and Components
    Replies: 8
    Last Post: 22-12-2006, 09:19 PM
  3. Stuttering Sound, Slow Start up
    By ernestrome in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 4
    Last Post: 27-10-2006, 09:12 PM
  4. The problems begin - fans spin, components start, no video signal
    By tickedon in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 2
    Last Post: 16-10-2006, 06:48 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •