Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 19

Thread: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Question Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Hi everyone, it is my 1st time on the forum

    I have recently built a computer with these specs

    A+ El Diablo case
    ASUS commando P965
    Intel Core 2 Quad Q6600 (2.4GHz)
    Nvidia GEForce 8800 GTS 640MB
    2GB OCZ Platinum PC6400 800MHz
    EZCOOL 700Watt Power Supply

    After all the hardware is inserted and the wires are sorted, the computer will just flash for a second and will not turn on again.

    I then found the problem and removed the 3 pin connector from the large side fan of the case, it starts up, however, there is no boot on startup, the screen is still blank and the fan does not spin but lights up.
    What are your suggestions for this problem and what I should do?

    Thank u
    Big D3

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Edinburgh
    Posts
    396
    Thanks
    70
    Thanked
    44 times in 30 posts
    • RoBe's system
      • Motherboard:
      • asus p5k premium
      • CPU:
      • q6600 g0 @ 3.4ghz 1.3v
      • Memory:
      • 4gb ocz reaper
      • Storage:
      • 1xmaxtor 250gb2xsamsung 500gb
      • Graphics card(s):
      • xfx gtx 260 (216 cores)
      • PSU:
      • corsair hx620
      • Case:
      • silverstone tj09 - silver
      • Operating System:
      • Vista Home Premium x64
      • Monitor(s):
      • samsung 226bw
      • Internet:
      • bt

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    make sure the 4-pin atx connector is plugged in, that could be the problem

  3. #3
    Registered+
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    It is plugged in already

  4. #4
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,197
    Thanks
    2,809
    Thanked
    3,348 times in 2,650 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Is the fan on the side of the case still connected? Basic fault finding is to strip the system down to the basics - remove all but the RAM and see if you get any POST beeps (you should get some because there isn't a graphics card)

    If you do, then replace the graphics card and see if it boots and posts - if so you should then get a video output.

    Unfortunately in cases like this it comes down to methodical fault finding.
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  5. #5
    Efficiently lazy shadowmaster's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    London
    Posts
    3,233
    Thanks
    397
    Thanked
    310 times in 208 posts
    • shadowmaster's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-890FXA-UD5
      • CPU:
      • AMD Phenom II X4 965 @ 3.6Ghz
      • Memory:
      • 4GB Corsair XMS3
      • Storage:
      • Kingston SSD V series 64GB + Samsung F3 1TB
      • Graphics card(s):
      • XFX 5870 1GB in Crossfire
      • PSU:
      • BeQuiet 1200W Dark Power Pro
      • Case:
      • Coolermaster Stacker 832 SE
      • Operating System:
      • Windows 7 Home Premium 64bit
      • Monitor(s):
      • 3 x BenQ G2222HDL 21.5inch 1080p
      • Internet:
      • BT Infinity 2

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    I'll second what peterb said, see if you get any beeps with no gfx card in. If you dont then it may point to a faulty motherboard.

  6. #6
    honed at getting pwned
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Lancashire, UK
    Posts
    449
    Thanks
    4
    Thanked
    4 times in 4 posts

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    You can also remove the ram (leaving just motherboard, cpu, cooler & psu) and so long as the speaker is hooked up it should beep like crazy.

  7. #7
    Mostly Me Lucio's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Tring
    Posts
    5,163
    Thanks
    443
    Thanked
    448 times in 351 posts
    • Lucio's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-970A-UD3P
      • CPU:
      • AMD FX-6350 with Cooler Master Seldon 240
      • Memory:
      • 2x4GB Corsair DDR3 Vengeance
      • Storage:
      • 128GB Toshiba, 2.5" SSD, 1TB WD Blue WD10EZEX, 500GB Seagate Baracuda 7200.11
      • Graphics card(s):
      • Sapphire R9 270X 4GB
      • PSU:
      • 600W Silverstone Strider SST-ST60F
      • Case:
      • Cooler Master HAF XB
      • Operating System:
      • Windows 8.1 64Bit
      • Monitor(s):
      • Samsung 2032BW, 1680 x 1050
      • Internet:
      • 16Mb Plusnet

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Have you tried booting with a single stick of RAM in? These high end RAM modules require more than the "standard" voltage to be supplied, but as a backup, can be run on the 1.8v standard if only one stick is inserted.

    When you've booted with a single stick, you can go into the BIOS and up it to the manufacturers suggested rating (no idea though what that would be rated for)

    (\___/) (\___/) (\___/) (\___/) (\___/) (\___/) (\___/)
    (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=) (='.'=)
    (")_(") (")_(") (")_(") (")_(") (")_(") (")_(") (")_(")


    This is bunny and friends. He is fed up waiting for everyone to help him out, and decided to help himself instead!

  8. #8
    Registered+
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Hi everyone

    just 2 update I finally got the large fan 2 work after reorganising the wires but and i have checked the motherboard (is fine otherwise it will not turn on) the cpu is fine as well, I got beep error messages with no ram, but with one or two sticks of ram it will not start up.
    I am now going 2 remove and replace the graphics card like peterb said, to receive a beep.

    I am thinking that my ram is incompatiable with the motherboard, or the graphics card needs more power from a better power supply.

    I let u guys know on my progress and I want 2 say to all of u a big thank u 2 u all for your help.

    Thank u

    Big D3

  9. #9
    Registered+
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Florida (i am british)
    Posts
    28
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Diddyo's system
      • Motherboard:
      • P5N32-E SLI PLUS LGA775 w/ Thermaltake V1 Cooler
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 G0
      • Memory:
      • A-DATA 4GB (2 x 2GB)
      • Storage:
      • 2 x 250GB SATAII
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800 GT 512mb OC
      • PSU:
      • Broadway Com 600W ATX
      • Case:
      • Broadway Com 925 ATX Black
      • Monitor(s):
      • TARGA VISIONARY 19" LCD

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Quote Originally Posted by Big D3 View Post
    Hi everyone

    just 2 update I finally got the large fan 2 work after reorganising the wires but and i have checked the motherboard (is fine otherwise it will not turn on) the cpu is fine as well, I got beep error messages with no ram, but with one or two sticks of ram it will not start up.
    I am now going 2 remove and replace the graphics card like peterb said, to receive a beep.

    I am thinking that my ram is incompatiable with the motherboard, or the graphics card needs more power from a better power supply.

    I let u guys know on my progress and I want 2 say to all of u a big thank u 2 u all for your help.

    Thank u

    Big D3
    your not the only one with this problem, i too have encountered same thing and i will hopefully if i have time drop my computer at the shop so they can try another better PSU as so far i have had no response from monitor, wires all connected and had error beeps when removed ram. i now think it may be the PSU not giving enough power to the gfx card.

    please do post back if you have successfully got it running and what you did.

  10. #10
    Registered+
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Hiya

    Just 2 update the computer is now sorted out and working again. What I did was replace the 2GB OCZ ram with the 2GB corsair ram.

    This was because the OCZ ram was not compatitable with my asus commando motherboard because of the QVL (Qualified Vendors List) listed in my asus commando user guide (or manual book if u prefer) did not list OCZ for compatility for it.

    I would like 2 thank everyone who replied and gave tips for sorting out this problem.

    Give this a try Diddyo, it worked for me, u should have no problems 2, good luck!!

    Thanks again

    Big D3

  11. #11
    Registered+
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Florida (i am british)
    Posts
    28
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Diddyo's system
      • Motherboard:
      • P5N32-E SLI PLUS LGA775 w/ Thermaltake V1 Cooler
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 G0
      • Memory:
      • A-DATA 4GB (2 x 2GB)
      • Storage:
      • 2 x 250GB SATAII
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800 GT 512mb OC
      • PSU:
      • Broadway Com 600W ATX
      • Case:
      • Broadway Com 925 ATX Black
      • Monitor(s):
      • TARGA VISIONARY 19" LCD

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Glad you got yours sorted!

    I on the other hard am i little stuck, i found the QVL on asus.com but they don't list any 2gb memory although board supports it as i have A-DATA ADQVE1B16K 4GB(2 x 2GB) 240-Pin DDR2 SDRAM DDR2 800 (PC2 6400)

    Click here for P5N32-E SLI PLUS QVL

    guys who left reviews on newegg.com say it works fine for their p5n32-e sli plus mobos one said they had to upgrade bios to accommodate the memory. So this memory should be fine

  12. #12
    Registered+
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    hi Diddyo

    I think in order 4 ur 4GB ram to work u may need a windows 64 bit operating system like vista to accommodate ur 4gb ram, this was from a friend of mine at uni.

    i think this solves it, if not then u could try upgrading the bios.

    good luck

    Big D3

  13. #13
    Lover & Fighter Blitzen's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Between Your Mum & Sister
    Posts
    6,310
    Thanks
    539
    Thanked
    382 times in 300 posts
    • Blitzen's system
      • Motherboard:
      • ABIT iX38 QuadGT
      • CPU:
      • Intel Quad Q6600 @ 3.6Ghz : 30 Degrees Idle - 41-46 Degrees Load
      • Memory:
      • 4 x 1GB OCZ Platinum PC6400 @ 4-4-4-12
      • Storage:
      • 2 x 500GB Samsung Spinpoints - RAID 0
      • Graphics card(s):
      • GTX 285
      • PSU:
      • Enermax MODU 82+ 625W
      • Case:
      • Antec Nine Hundred
      • Operating System:
      • Windows 7 Ultimate 64Bit
      • Monitor(s):
      • Viewsonic Q22wb 22" Widescreen - 5ms
      • Internet:
      • O2 premium @ 17mb

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Quote Originally Posted by Big D3 View Post
    Hi everyone, it is my 1st time on the forum

    I have recently built a computer with these specs

    A+ El Diablo case
    ASUS commando P965
    Intel Core 2 Quad Q6600 (2.4GHz)
    Nvidia GEForce 8800 GTS 640MB
    2GB OCZ Platinum PC6400 800MHz
    EZCOOL 700Watt Power Supply

    After all the hardware is inserted and the wires are sorted, the computer will just flash for a second and will not turn on again.

    I then found the problem and removed the 3 pin connector from the large side fan of the case, it starts up, however, there is no boot on startup, the screen is still blank and the fan does not spin but lights up.
    What are your suggestions for this problem and what I should do?

    Thank u
    Big D3

    Do you know that EZCOOL PSUs are not too useful.
    When you can, change it as soon as possible.

    You really shouldnt be running decent hardware like that on that PSU. I must admit, im astonished your rig even boots up.

    (they cant even get their website working properly let alone their PSU's)
    Last edited by Blitzen; 19-01-2008 at 02:18 PM.

  14. #14
    Registered+
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Florida (i am british)
    Posts
    28
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Diddyo's system
      • Motherboard:
      • P5N32-E SLI PLUS LGA775 w/ Thermaltake V1 Cooler
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 G0
      • Memory:
      • A-DATA 4GB (2 x 2GB)
      • Storage:
      • 2 x 250GB SATAII
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800 GT 512mb OC
      • PSU:
      • Broadway Com 600W ATX
      • Case:
      • Broadway Com 925 ATX Black
      • Monitor(s):
      • TARGA VISIONARY 19" LCD

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Quote Originally Posted by Big D3 View Post
    hi Diddyo

    I think in order 4 ur 4GB ram to work u may need a windows 64 bit operating system like vista to accommodate ur 4gb ram, this was from a friend of mine at uni.

    i think this solves it, if not then u could try upgrading the bios.

    good luck

    Big D3
    Hey i have Vista Ultimate x64 ready to install but my pc hasn't been able to display anything or beep for POST so i can't upgrade bios yet anyway, just waiting for a part now before taking to shop as they'll find my problem, got a feeling its my PSU.

  15. #15
    Registered+
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    16
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    lol it works 4 me although i would never buy from them online.

    It was the only decent PSU on the market costing just 45 pounds at my local store. I dunno if there r any decents PSU at all, I just don't like having 2 much power if its not needed (Well unless if I plan on getting a dual graphics card)

    What PSU will u recommend for me 2 upgrade my PSU Blitzen?

  16. #16
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,197
    Thanks
    2,809
    Thanked
    3,348 times in 2,650 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: Large case side fan is not spinning and no response from the monitor

    Although I'm not Blitzen, I suspect he will say as I do - Corsair, Seasonic or FSP. He might also mention Tagan or Hyper.
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •