Results 1 to 14 of 14

Thread: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

  1. #1
    Senior Member watforddude's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    The Shire
    Posts
    1,341
    Thanks
    84
    Thanked
    49 times in 37 posts
    • watforddude's system
      • Motherboard:
      • MSI Z97
      • CPU:
      • Intel 4790k
      • Memory:
      • 8GB Corsair Dom
      • Storage:
      • 1TB WD
      • Graphics card(s):
      • 980 GTX
      • PSU:
      • Corsair 650TX
      • Case:
      • The Bedroom Floor
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • 23" LG
      • Internet:
      • 80MB Infinity

    I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    I have never run a virus or spyware program on here and its starting to slow down and ithink its becuase its got rubbish on it somewhere, just needs a clean up.

    any programs that are good for that sort of thing, just general clean up of the computer, spyware removeal etc

    cheers

    Tom.
    Quote Originally Posted by snootyjim View Post

    with 29 minutes to go the watford dude saved the day!


  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Glasgow
    Posts
    272
    Thanks
    3
    Thanked
    1 time in 1 post
    • joel_spencer's system
      • Motherboard:
      • GA-MA-770-UD3 R2.0
      • CPU:
      • X2 6000
      • Memory:
      • 4GB CORSAIR XMS2 DDR 2 800 CL 4
      • Storage:
      • 500GB WD + 500GB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • 8800GT Zalman OC
      • PSU:
      • Jeantech Arctic 600w
      • Case:
      • Modded Coolermaster Elite 330
      • Operating System:
      • XP SP3
      • Monitor(s):
      • Viewsonic VX922
      • Internet:
      • 02: 8 down and 1.3 up

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    CCleaner is good reg and temp file clearer and you can tell it to keep cookies for sites that you want to keep. Spyware wise think people reccomend adaware usually.

  3. #3
    Late Night Ninja! CrazyMonkey's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Bristol
    Posts
    1,510
    Thanks
    29
    Thanked
    44 times in 43 posts
    • CrazyMonkey's system
      • Motherboard:
      • Asus M4N98TD Evo
      • CPU:
      • Phenom II X6 1055T @ 4.1ghz
      • Memory:
      • 8GB DDR3 Dominator @ 1700mhz
      • Storage:
      • 120GB OCZ Vertex 2E - 1TB Hitatchi
      • Graphics card(s):
      • 2x 460 1GB
      • PSU:
      • 850W
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT02R-WRI Ltd.Edition
      • Operating System:
      • Win 7, XP, Server2008 RC1, Gentoo
      • Monitor(s):
      • 24" Acer LED - 22" Belinea - 19" Samsung - 19" IIyama
      • Internet:
      • 50 MB Virgin Media Cable

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    I'd run Avira if you believe there is something a bit more malicious on the system.

    Adaware or spydoctor will clean alot of minor crap.

    Bar that, i'd clear temp files and defrag.

  4. #4
    Senior Member watforddude's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    The Shire
    Posts
    1,341
    Thanks
    84
    Thanked
    49 times in 37 posts
    • watforddude's system
      • Motherboard:
      • MSI Z97
      • CPU:
      • Intel 4790k
      • Memory:
      • 8GB Corsair Dom
      • Storage:
      • 1TB WD
      • Graphics card(s):
      • 980 GTX
      • PSU:
      • Corsair 650TX
      • Case:
      • The Bedroom Floor
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • 23" LG
      • Internet:
      • 80MB Infinity

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    I left defrag running all night and it didnt finish so i just assume that dont work or something
    Quote Originally Posted by snootyjim View Post

    with 29 minutes to go the watford dude saved the day!


  5. #5
    Headless Chicken Terbinator's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    7,310
    Thanks
    1,095
    Thanked
    672 times in 550 posts
    • Terbinator's system
      • Motherboard:
      • ASRock H61M
      • CPU:
      • Intel Xeon 1230-V3
      • Memory:
      • Geil Evo Corsa 2133/8GB
      • Storage:
      • M4 128GB, 2TB WD Red
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte GTX Titan
      • PSU:
      • Corsair AX760i
      • Case:
      • Coolermaster 130
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U2711H
      • Internet:
      • Virgin Media 60Mb.

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    Quote Originally Posted by watforddude View Post
    I left defrag running all night and it didnt finish so i just assume that dont work or something
    Depending on how fragmented your drive is it will take longer/shorter. Asmentioned by others try some cleaning programs and deleting your temporary files. Tune Up utilities is a good program which i use quite frequently to be honest, it has options for a lot fo house-keeping stuff like registry cleaning, defragging etc.

  6. Received thanks from:

    watforddude (28-07-2009)

  7. #6
    Senior Member watforddude's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    The Shire
    Posts
    1,341
    Thanks
    84
    Thanked
    49 times in 37 posts
    • watforddude's system
      • Motherboard:
      • MSI Z97
      • CPU:
      • Intel 4790k
      • Memory:
      • 8GB Corsair Dom
      • Storage:
      • 1TB WD
      • Graphics card(s):
      • 980 GTX
      • PSU:
      • Corsair 650TX
      • Case:
      • The Bedroom Floor
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • 23" LG
      • Internet:
      • 80MB Infinity

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    That Tune Up Utility is really good, thank you!
    Quote Originally Posted by snootyjim View Post

    with 29 minutes to go the watford dude saved the day!


  8. #7
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2004
    Posts
    661
    Thanks
    14
    Thanked
    49 times in 28 posts
    • Dingo's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77-V LX
      • CPU:
      • 3570K
      • Memory:
      • 16GB Kingston HyperX Blue
      • Storage:
      • Corsair Force series 3 120GB
      • Graphics card(s):
      • MSI 6850 OC Edition
      • PSU:
      • Akasa Vodoo 550W
      • Case:
      • Akasa Eclipse
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • Dell U2412M
      • Internet:
      • Zen

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    Like the other guys have said it is always a good idea to run cleaners and defrags on a fairly regular basis.

    Grab the Iobit Security from here, it's FREE and very useful for general tidy up's
    http://www.majorgeeks.com/IObit_Security_360_d6088.html

    and add the Auslogic disk defragger to Spring clean those HDD's
    http://www.majorgeeks.com/Auslogics_...rag_d5266.html

  9. #8
    Senior Member watercooled's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    10,714
    Thanks
    1,490
    Thanked
    919 times in 790 posts

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    Run this to check for malware: http://www.eset.com/onlinescan/

  10. #9
    Pork & Beans Powerup Phage's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Kent
    Posts
    6,092
    Thanks
    1,519
    Thanked
    577 times in 493 posts
    • Phage's system
      • Motherboard:
      • Asus Crosshair VI
      • CPU:
      • 1700x @ 3.9
      • Memory:
      • 16Gb Corsair LPX
      • Storage:
      • Samsung 960 512Gb + 2Tb Seagate SSHD
      • Graphics card(s):
      • EVGA 1080ti
      • PSU:
      • BeQuiet 850w
      • Case:
      • Fractal R4
      • Operating System:
      • W10 64
      • Monitor(s):
      • Agon Gsync

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    The article below is a bit old now but has some great links and advice. The writer is an old aquaintance of mine, and way smarter than me.

    http://dansdata.blogsome.com/2006/11...are-adventure/
    Society's to blame,
    Or possibly Atari.

  11. #10
    Registered User
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    13
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post

    Smile Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    When I help friends out with cleaning up their systems, this is my usual routine.
    First back up all the data that is important, to an external device.

    Then,
    Complete anti-virus scan with Antivir with the latest virus definitions file.
    http://www.avira.com

    Anti-spyware scans with Super Anti-spyware and malwarebytes.
    http://malwarebytes.org/
    http://www.superantispyware.com/

    Check if all Microsoft security updates are applied.

    A disk cleanup to get rid of all the junk from the drives. I just use the built-in utility...works pretty good.

    Disable unwanted items from background services and startup.

    Optional: Run chkdsk once to scan for file system errors.
    http://support.microsoft.com/kb/315265

    Finally, run a comprhensive disk defrag for all drives, including defragging the MFT and page file (if necessary, with boot-time defrag) using Diskeeper 2009. It's fast and automatic, and works quietly in the background, so I don't have to wait around for it to finish.
    http://www.diskeeper.com


    This usually does the trick unless the problems involve hardware and/or driver issues.

  12. #11
    Kaplah! OilSheikh's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Londinium
    Posts
    5,329
    Thanks
    1,492
    Thanked
    287 times in 233 posts
    • OilSheikh's system
      • Motherboard:
      • ASUS P8P67
      • CPU:
      • i7 2600 w Xigmatek Thor's Hammer+ Noctua 14cm silent fan
      • Memory:
      • 4GB Crucial Ballistix Elite Tracer+ 4GB HyperX DDR3
      • Storage:
      • Samsung 860 Evo 500GB SSD + 1TB SAMSUNG F3
      • Graphics card(s):
      • MSI Rx 580 8GB
      • PSU:
      • Seasonic 600W
      • Case:
      • ZALMAN Z9 PLUS
      • Operating System:
      • Windows 7 Pro
      • Monitor(s):
      • 22" LG IPS LED
      • Internet:
      • 80Mbps Plusnet

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    Ccleaner > Iolo System Mechanic > Defraggler ?

  13. #12
    Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    100
    Thanks
    1
    Thanked
    14 times in 5 posts

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    If your not connected via a router with a firewall you could try comodo firewall.

    Also maybe install the home version of avast antivirus.

    Then there's Spybot search and destroy for spyware removal.

  14. #13
    Registered User
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    Another good website for AV checking over the internet foir free is Trend

    Cheers
    Paul

  15. #14
    Member
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    100
    Thanks
    1
    Thanked
    14 times in 5 posts

    Re: I have no AV or AS programs and computers starting to slow

    Kaspersky have a free online scanner, which can found at:

    http://www.kaspersky.com/virusscanner

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. The future of OS/2 - Open source or not?
    By Steve in forum HEXUS News
    Replies: 11
    Last Post: 18-07-2009, 08:06 PM
  2. My slow booting PC...i want it faster!
    By DontDoIt in forum PC Hardware and Components
    Replies: 14
    Last Post: 23-04-2008, 10:18 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •