Results 1 to 3 of 3

Thread: PC keeps losing BIOS settings despite replacement CMOS battery...?

  1. #1
    Evil Monkey! MrJim's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    London
    Posts
    2,316
    Thanks
    301
    Thanked
    474 times in 364 posts
    • MrJim's system
      • Motherboard:
      • MSI Tomahawk X570
      • CPU:
      • AMD Ryzen 5900X
      • Memory:
      • 32gb Kingston 3600 DDR4
      • Storage:
      • Aorus 1Tb NVME SSD, Samsung 1Tb 970 Evo SSD, Crucial 2tb MX500 SSD, Seagate Ironwolf 4Tb SSD
      • Graphics card(s):
      • EVGA 3080Ti
      • PSU:
      • Seasonic Prime Ultra Platinum 1300W
      • Case:
      • Fractal Meshify 2
      • Operating System:
      • Windows 11 Pro
      • Monitor(s):
      • Viewsonic 27" XG2703-GS
      • Internet:
      • BT 900 mb/s FTTP

    PC keeps losing BIOS settings despite replacement CMOS battery...?

    As the title says, my PC keeps losing its BIOS settings when switched-off, despite having bought and installed a new CMOS battery. Does anyone have any advice? I've checked that the new battery is seated properly in the socket, and yes, I remembered to peel off the plastic prior to inserting the new battery

  2. #2
    boop, got your nose stevie lee's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    southport
    Posts
    2,689
    Thanks
    420
    Thanked
    440 times in 326 posts
    • stevie lee's system
      • Motherboard:
      • ASUS ROG STRIX B450-F Gaming
      • CPU:
      • Ryzen 3600
      • Memory:
      • 16 GB Corsair 3600 MHZ Cas 18
      • Storage:
      • 250GB BX500, M500 240GB, SN750 1TB NVME, mechs - Hitachi 1TB. WDblue 2TB
      • Graphics card(s):
      • sapphire 7700 1gb
      • PSU:
      • corsair RM550X
      • Case:
      • Xigmatech Midgard
      • Operating System:
      • Win 10 Home
      • Monitor(s):
      • 42" Panasonix viera (1080p limited RGB)
      • Internet:
      • plusnet fibre

    Re: PC keeps losing BIOS settings despite replacement CMOS battery...?

    did you check that nothing is pressing against the BIOS reset switch, or if the BIOS reset jumper is in the correct place?

    could be a faulty battery.

    if its a board with a removable BIOS chip, is it firmly seated in the slot.

    could also be a faulty CPU/Memory - on my PC if the ram isn't in the slot properly (I've got a slightly damaged slot) every time I boot, I get BIOS has reset to defaults, memory speed has changed message.

  3. Received thanks from:

    MrJim (12-08-2015)

  4. #3
    Evil Monkey! MrJim's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    London
    Posts
    2,316
    Thanks
    301
    Thanked
    474 times in 364 posts
    • MrJim's system
      • Motherboard:
      • MSI Tomahawk X570
      • CPU:
      • AMD Ryzen 5900X
      • Memory:
      • 32gb Kingston 3600 DDR4
      • Storage:
      • Aorus 1Tb NVME SSD, Samsung 1Tb 970 Evo SSD, Crucial 2tb MX500 SSD, Seagate Ironwolf 4Tb SSD
      • Graphics card(s):
      • EVGA 3080Ti
      • PSU:
      • Seasonic Prime Ultra Platinum 1300W
      • Case:
      • Fractal Meshify 2
      • Operating System:
      • Windows 11 Pro
      • Monitor(s):
      • Viewsonic 27" XG2703-GS
      • Internet:
      • BT 900 mb/s FTTP

    Re: PC keeps losing BIOS settings despite replacement CMOS battery...?

    Thanks for the quick feedback - I'll check out your suggestions & report back

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •