Results 1 to 14 of 14

Thread: Intermittent 3 long beeps before POST beep

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Dorset
    Posts
    279
    Thanks
    6
    Thanked
    21 times in 15 posts
    • dannyboy75's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 PC Pro
      • CPU:
      • Coffee Lake i7 8700
      • Memory:
      • 16GB Patriot DDR4 3733MHz
      • Storage:
      • Samsung 840 SSD 500Gb
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1080Ti
      • PSU:
      • OCZ 600SXS
      • Case:
      • Coolermaster K280
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • BENQ GW2765 27" IPS
      • Internet:
      • FTTC 50/10

    Intermittent 3 long beeps before POST beep

    I built this system around 18 months ago (see system specs). The issue has been happening intermittently for a few months, but is becoming more frequent. About 60-70% of the time when I switch my PC on, it gives 3 long beeps, but then does its POST beep and boots normally. The rest of the time it just does the POST beep and boots.

    From what I can find, it's related to RAM. I have two 8GB sticks of Patriot 3733MHz DDR4, so have tried one stick at a time (and in different slots), but still get the intermittent long beeps. I've tried disabling XMP too, but no joy.

    Bit stumped at this point. I'll run MemTest, but it seems unlikely that both RAM sticks would become faulty around the same time. PSU possibly?

    thanks
    Danny

  2. #2
    Registered+
    Join Date
    Jun 2018
    Posts
    92
    Thanks
    3
    Thanked
    21 times in 16 posts
    • atemporal's system
      • Motherboard:
      • Dell ownbrand
      • CPU:
      • i5-2500
      • Memory:
      • 4GB DDR3
      • Storage:
      • 160GB HDD
      • Graphics card(s):
      • you're kidding right?
      • PSU:
      • 300W OEM Dell
      • Case:
      • Dell Optiplex 990
      • Operating System:
      • windows 7
      • Monitor(s):
      • Some small 17" dell thing
      • Internet:
      • yes I has the internet

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Quote Originally Posted by dannyboy75 View Post
    I built this system around 18 months ago (see system specs). The issue has been happening intermittently for a few months, but is becoming more frequent. About 60-70% of the time when I switch my PC on, it gives 3 long beeps, but then does its POST beep and boots normally. The rest of the time it just does the POST beep and boots.

    From what I can find, it's related to RAM. I have two 8GB sticks of Patriot 3733MHz DDR4, so have tried one stick at a time (and in different slots), but still get the intermittent long beeps. I've tried disabling XMP too, but no joy.

    Bit stumped at this point. I'll run MemTest, but it seems unlikely that both RAM sticks would become faulty around the same time. PSU possibly?

    thanks
    Danny
    have you checked the mobo specs? Compatible? I've had it where RAM just won't play with certain CPU memory controllers

  3. #3
    Senior Member Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    3,207
    Thanks
    753
    Thanked
    323 times in 268 posts
    • Jonj1611's system
      • Motherboard:
      • MSI X370 Titanium
      • CPU:
      • Ryzen 7 1700X
      • Memory:
      • 16GB DDR4 3000Mhz
      • Storage:
      • 500GB Samsung 850 EVO, 1 x 1TB, 1 x 2TB
      • Graphics card(s):
      • 8GB EVGA GTX1080 FTW
      • PSU:
      • EVGA 750W SuperNova G2
      • Case:
      • BeQuiet Silent Base 800
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro 64-Bit
      • Monitor(s):
      • Acer 31.5" QHD IPS LED
      • Internet:
      • Virgin 350MB

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Depends on the bios, what bios do you have?
    Jon

  4. #4
    Registered+
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    15
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    I think three beeps point to a memory problem. First I'd suggest re-seating the RAM and if possible trying different RAM. You could also try removing all the RAM then adding back the memory one stick at a time booting after each stick is re-installed.

  5. #5
    Senior Member Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    3,207
    Thanks
    753
    Thanked
    323 times in 268 posts
    • Jonj1611's system
      • Motherboard:
      • MSI X370 Titanium
      • CPU:
      • Ryzen 7 1700X
      • Memory:
      • 16GB DDR4 3000Mhz
      • Storage:
      • 500GB Samsung 850 EVO, 1 x 1TB, 1 x 2TB
      • Graphics card(s):
      • 8GB EVGA GTX1080 FTW
      • PSU:
      • EVGA 750W SuperNova G2
      • Case:
      • BeQuiet Silent Base 800
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro 64-Bit
      • Monitor(s):
      • Acer 31.5" QHD IPS LED
      • Internet:
      • Virgin 350MB

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Quote Originally Posted by markih View Post
    I think three beeps point to a memory problem. First I'd suggest re-seating the RAM and if possible trying different RAM. You could also try removing all the RAM then adding back the memory one stick at a time booting after each stick is re-installed.
    As I stated it depends on the bios and they also stated they already tried memory one stick at a time
    Jon

  6. #6
    Senior Member Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    3,207
    Thanks
    753
    Thanked
    323 times in 268 posts
    • Jonj1611's system
      • Motherboard:
      • MSI X370 Titanium
      • CPU:
      • Ryzen 7 1700X
      • Memory:
      • 16GB DDR4 3000Mhz
      • Storage:
      • 500GB Samsung 850 EVO, 1 x 1TB, 1 x 2TB
      • Graphics card(s):
      • 8GB EVGA GTX1080 FTW
      • PSU:
      • EVGA 750W SuperNova G2
      • Case:
      • BeQuiet Silent Base 800
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro 64-Bit
      • Monitor(s):
      • Acer 31.5" QHD IPS LED
      • Internet:
      • Virgin 350MB

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Quote Originally Posted by dannyboy75 View Post
    I built this system around 18 months ago (see system specs). The issue has been happening intermittently for a few months, but is becoming more frequent. About 60-70% of the time when I switch my PC on, it gives 3 long beeps, but then does its POST beep and boots normally. The rest of the time it just does the POST beep and boots.

    From what I can find, it's related to RAM. I have two 8GB sticks of Patriot 3733MHz DDR4, so have tried one stick at a time (and in different slots), but still get the intermittent long beeps. I've tried disabling XMP too, but no joy.

    Bit stumped at this point. I'll run MemTest, but it seems unlikely that both RAM sticks would become faulty around the same time. PSU possibly?

    thanks
    Danny
    You have the AMI bios, are you sure its 3 long beeps?
    Jon

  7. #7
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Dorset
    Posts
    279
    Thanks
    6
    Thanked
    21 times in 15 posts
    • dannyboy75's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 PC Pro
      • CPU:
      • Coffee Lake i7 8700
      • Memory:
      • 16GB Patriot DDR4 3733MHz
      • Storage:
      • Samsung 840 SSD 500Gb
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1080Ti
      • PSU:
      • OCZ 600SXS
      • Case:
      • Coolermaster K280
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • BENQ GW2765 27" IPS
      • Internet:
      • FTTC 50/10

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Quote Originally Posted by atemporal View Post
    have you checked the mobo specs? Compatible? I've had it where RAM just won't play with certain CPU memory controllers
    Yep I remember checking when I was choosing the parts for this build. It was fine for the first 12 months or so, then this issue started despite nothing having changed.

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Dorset
    Posts
    279
    Thanks
    6
    Thanked
    21 times in 15 posts
    • dannyboy75's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 PC Pro
      • CPU:
      • Coffee Lake i7 8700
      • Memory:
      • 16GB Patriot DDR4 3733MHz
      • Storage:
      • Samsung 840 SSD 500Gb
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1080Ti
      • PSU:
      • OCZ 600SXS
      • Case:
      • Coolermaster K280
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • BENQ GW2765 27" IPS
      • Internet:
      • FTTC 50/10

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Quote Originally Posted by Jonj1611 View Post
    You have the AMI bios, are you sure its 3 long beeps?
    Yes pretty certain, as it's done it enough times over the last few months I would describe them as long beeps, as they're about 3 seconds each.

    I'm wondering if it started with a BIOS update, can't remember for sure now but I have updated the BIOS several times since I built the system. I might ask MSI support if they can shed any light on this.

  9. #9
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Dorset
    Posts
    279
    Thanks
    6
    Thanked
    21 times in 15 posts
    • dannyboy75's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 PC Pro
      • CPU:
      • Coffee Lake i7 8700
      • Memory:
      • 16GB Patriot DDR4 3733MHz
      • Storage:
      • Samsung 840 SSD 500Gb
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1080Ti
      • PSU:
      • OCZ 600SXS
      • Case:
      • Coolermaster K280
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • BENQ GW2765 27" IPS
      • Internet:
      • FTTC 50/10

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Well this is the response from MSI:

    Regarding your concern, please uninstall the CPU and check if there are any bend pins on the CPU socket. Then please unplug the power supply and CMOS battery for a while to try. Also please check if there is any obvious damage on the surface of the MB(front and back) near the DIMM slot. In addition, do you mean that the issue didn't appear before? If yes, have you done any update before the issue appeared? Thanks!
    Seems like MSI are clutching at straws a little? Surely if there was a bent pin or board damage, the system wouldn't even POST? It POSTs every time, just sometimes does the 3 long beeps first.

    I'm going to try the CMOS reset they suggest, but other than that they don't seem to have much of a clue...
    Last edited by dannyboy75; 04-04-2019 at 11:21 AM.

  10. #10
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,040
    Thanks
    2,755
    Thanked
    3,299 times in 2,611 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    If its been working for 12 months, then its unlikely to be a CPU installation problem!! (Statement of the blindingly obvious!)

    CMOS reset is worth trying - but if it is generally working, I wouldn't worry. You could try setting it up to do a short POST (if that option is available) as a possible workaround.
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  11. #11
    Senior Member cptwhite_uk's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    3,657
    Thanks
    427
    Thanked
    421 times in 304 posts
    • cptwhite_uk's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-Z77Z-UD3H
      • CPU:
      • Intel i5 3570k @ 4.2Ghz
      • Memory:
      • 16Gb DDR3 Corsair Vengeance LP 1600Mhz
      • Storage:
      • SanDisk Ultra II 960Gb SSD / 750Gb Samsung F1
      • Graphics card(s):
      • MSI Gaming X GTX1080 8Gb
      • PSU:
      • Corsair 550W VX
      • Case:
      • Fractal Design R4
      • Operating System:
      • Windows 10 Home
      • Monitor(s):
      • Dell U2713HM (2560x1440 IPS Panel)
      • Internet:
      • Virgin Media 200Mbps

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Try blowing pressured air into the RAM slots and wiping the connectors with the a microfibre cloth. Sounds stupid but I literally had this issue on a build a month ago which wouldn't POST at all, just beeping away. A quick clean with air (god bless industrial air compressors for cleaning PCs ) and the issue was resolved. It was just RAM not seating correctly due to dust elements in the dimm slot it seems. I had also tried re-seating before hand without success, so this doesn't necessarily fix the issue.

    Might not work for you, but it's definitely worth a go.

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Dorset
    Posts
    279
    Thanks
    6
    Thanked
    21 times in 15 posts
    • dannyboy75's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 PC Pro
      • CPU:
      • Coffee Lake i7 8700
      • Memory:
      • 16GB Patriot DDR4 3733MHz
      • Storage:
      • Samsung 840 SSD 500Gb
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1080Ti
      • PSU:
      • OCZ 600SXS
      • Case:
      • Coolermaster K280
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • BENQ GW2765 27" IPS
      • Internet:
      • FTTC 50/10

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Well I've kind of drawn a blank with this. Updated the BIOS again yesterday as a new version was released - no change. Ran MemTest - no errors detected.

    The CMOS reset didn't help either, and neither did MSI, who just say it's a RAM issue.

    As it's not causing any problems other than to my ears, I'm just going to turn off the POST beep(s) in the BIOS and ignore it

  13. #13
    Senior Member Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    3,207
    Thanks
    753
    Thanked
    323 times in 268 posts
    • Jonj1611's system
      • Motherboard:
      • MSI X370 Titanium
      • CPU:
      • Ryzen 7 1700X
      • Memory:
      • 16GB DDR4 3000Mhz
      • Storage:
      • 500GB Samsung 850 EVO, 1 x 1TB, 1 x 2TB
      • Graphics card(s):
      • 8GB EVGA GTX1080 FTW
      • PSU:
      • EVGA 750W SuperNova G2
      • Case:
      • BeQuiet Silent Base 800
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro 64-Bit
      • Monitor(s):
      • Acer 31.5" QHD IPS LED
      • Internet:
      • Virgin 350MB

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    My PC randomly and I admit it is few and far between resets and gives 3 beeps and starts just fine, never did find out what the issue was.
    Jon

  14. #14
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    Dorset
    Posts
    279
    Thanks
    6
    Thanked
    21 times in 15 posts
    • dannyboy75's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 PC Pro
      • CPU:
      • Coffee Lake i7 8700
      • Memory:
      • 16GB Patriot DDR4 3733MHz
      • Storage:
      • Samsung 840 SSD 500Gb
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1080Ti
      • PSU:
      • OCZ 600SXS
      • Case:
      • Coolermaster K280
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • BENQ GW2765 27" IPS
      • Internet:
      • FTTC 50/10

    Re: Intermittent 3 long beeps before POST beep

    Quote Originally Posted by Jonj1611 View Post
    My PC randomly and I admit it is few and far between resets and gives 3 beeps and starts just fine, never did find out what the issue was.
    Yeah I've come to the same conclusion.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •