Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 18

Thread: Weird Wifi Issue

  1. #1
    Super Moderator Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,710
    Thanks
    1,745
    Thanked
    990 times in 759 posts

    Weird Wifi Issue

    My daughters computer has been doing something odd of late.

    Everytime it starts Windows 11 it has no wifi, to get wifi working I have to reinstall the drivers, each and everytime. Its driving me around the twist.

    I have tried

    SFC
    DISM
    Uninstalling and reinstalling drivers.

    Not sure what else to try

    When the computer starts it will show the bluetooth symbol in the bottom right, in device manager it shows the wifi device and even shows signal strength and speed but there is no icon next to the bluetooth symbol that you normally get when you click on the notification thing next to the clock
    Jon

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    12,110
    Thanks
    905
    Thanked
    579 times in 404 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    Ok, so when there is no icon, does the wifi still work, or is it a case of not working as well as missing icon?

  3. #3
    Super Moderator Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,710
    Thanks
    1,745
    Thanked
    990 times in 759 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    No nothing works, chrome just says cant find a page, steam doesn't connect, nor does her discord etc
    Jon

  4. #4
    Senior Member cptwhite_uk's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    4,419
    Thanks
    512
    Thanked
    683 times in 473 posts
    • cptwhite_uk's system
      • Motherboard:
      • MSI B450i Gaming plus Wifi
      • CPU:
      • AMD Ryzen 3700X
      • Memory:
      • 16Gb DRR4 Trident Z 3200 C16
      • Storage:
      • Adata XPG SX8200 Pro 1Tb NVME SSD
      • Graphics card(s):
      • RX 6800 16Gb
      • PSU:
      • Corsair SF600 Gold
      • Case:
      • Ncase M1 v6
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell S2721DGF (2560x1440 144Hz Nano IPS)
      • Internet:
      • Bt 500 Mbps

    Re: Weird Wifi Issue

    I have a spare M.2 wifi card from a laptop, if you're up for opening the laptop and switching it you can have it. It was from a budget Intel based i5 system (5th gen). Not sure of the speed, would assume 300Mbps or something. Let me know if you want it.

    I'll try and remember to photograph it tonight

  5. #5
    Super Moderator Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,710
    Thanks
    1,745
    Thanked
    990 times in 759 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    Cheers mate, really appreciated. This is a PC however.

    And it's a USB stick as well which makes it all the more frustrating as the stupid thing should just work, it has done since I built the computer 6 months ago then all of a sudden this started happening. No recent updates for the OS either
    Jon

  6. #6
    Banhammer in peace PeterB kalniel's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    31,022
    Thanks
    1,870
    Thanked
    3,381 times in 2,718 posts
    • kalniel's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte Z390 Aorus Ultra
      • CPU:
      • Intel i9 9900k
      • Memory:
      • 32GB DDR4 3200 CL16
      • Storage:
      • 1TB Samsung 970Evo+ NVMe
      • Graphics card(s):
      • nVidia GTX 1060 6GB
      • PSU:
      • Seasonic 600W
      • Case:
      • Cooler Master HAF 912
      • Operating System:
      • Win 10 Pro x64
      • Monitor(s):
      • Dell S2721DGF
      • Internet:
      • rubbish

    Re: Weird Wifi Issue

    Some security thing which is firewalling the USB?

  7. #7
    Super Moderator Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,710
    Thanks
    1,745
    Thanked
    990 times in 759 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    I will look into that.

    Its odd as it shows as working in device manager, its quite perplexing
    Jon

  8. #8
    Senior Member cptwhite_uk's Avatar
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    4,419
    Thanks
    512
    Thanked
    683 times in 473 posts
    • cptwhite_uk's system
      • Motherboard:
      • MSI B450i Gaming plus Wifi
      • CPU:
      • AMD Ryzen 3700X
      • Memory:
      • 16Gb DRR4 Trident Z 3200 C16
      • Storage:
      • Adata XPG SX8200 Pro 1Tb NVME SSD
      • Graphics card(s):
      • RX 6800 16Gb
      • PSU:
      • Corsair SF600 Gold
      • Case:
      • Ncase M1 v6
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell S2721DGF (2560x1440 144Hz Nano IPS)
      • Internet:
      • Bt 500 Mbps

    Re: Weird Wifi Issue

    I mean you could spend hours resolving it, or just try a different USB stick and see if that addresses the problem, the nano ones are less than a tenner.

    https://www.amazon.co.uk/Archer-T2U-...c=1&th=1&psc=1

  9. #9
    Super Moderator Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,710
    Thanks
    1,745
    Thanked
    990 times in 759 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    Tried with the one from my computer, same issue
    Jon

  10. #10
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    12,110
    Thanks
    905
    Thanked
    579 times in 404 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    Have you tried running the reset network option?

  11. #11
    Super Moderator Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,710
    Thanks
    1,745
    Thanked
    990 times in 759 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    Yes, reset network & network troubleshooter.

    When you install the drivers again all is fine then on restart it doesn't work
    Jon

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    12,110
    Thanks
    905
    Thanked
    579 times in 404 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    Have you disabled the power saving features for the NIC/Cable detection?
    BIOS update or anything else firmware related?

  13. #13
    Goron goron Kumagoro's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    3,146
    Thanks
    37
    Thanked
    170 times in 139 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    Is the one you tried from your computer the same model? Either way I would try creating a new user profile and seeing if the same thing occurs.

    You could also try different versions of the drivers. SDIO origin makes it easy. https://www.snappy-driver-installer.org/

  14. #14
    Senior Member AGTDenton's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bracknell
    Posts
    2,691
    Thanks
    971
    Thanked
    819 times in 536 posts
    • AGTDenton's system
      • Motherboard:
      • MSI MEG X570S ACE MAX
      • CPU:
      • AMD 5950x
      • Memory:
      • 32GB Corsair something or the other
      • Storage:
      • 1x 512GB nvme, 1x 2TB nvme, 2x 8TB HDD
      • Graphics card(s):
      • ASUS 3080 Ti TuF
      • PSU:
      • Corsair RM850x
      • Case:
      • Fractal Design Torrent White
      • Operating System:
      • 11 Pro x64
      • Internet:
      • Fibre

    Re: Weird Wifi Issue

    I had an issue with USB Storage a while ago, all working well until randomly months later all recent data on the disk would be corrupt, Windows would also constantly claim the disk was unformatted until I either turned the PC or the external disk unit off & on. Then it would be normal again for a random set of time. At first I thought that the external disk unit was faulty or they used a really cheap chipset inside it.

    Turned out to be the "USB Selective Suspend" Setting within Power Options of Control Panel.



    Worth a shot if something similar is happening with the Wifi.

    In some cases Selective Suspend doesn't exist on certain PC's. It's not for whatever reason on one of my laptops where you would expect to see it as you always want to preserve battery life.

    The other method is via "USB Root Hub" within device manager.
    Poorly written drivers don't like it when devices turn off.


  15. #15
    Super Moderator Jonj1611's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,710
    Thanks
    1,745
    Thanked
    990 times in 759 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    I will give all that a go. Something strange I forgot to mention is that drive C which is a Samsung NVMe is constantly saying checking for errors on startup even though there are no errors or issues with the drive. Samsung magician says all ok
    Jon

  16. #16
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    12,110
    Thanks
    905
    Thanked
    579 times in 404 posts

    Re: Weird Wifi Issue

    You ran sfc?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •