Page 3 of 8 FirstFirst 123456 ... LastLast
Results 33 to 48 of 124

Thread: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

  1. #33
    Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Hereford
    Posts
    107
    Thanks
    14
    Thanked
    20 times in 9 posts
    • Toobad's system
      • Motherboard:
      • Asus Z87-Pro
      • CPU:
      • i7 4770K
      • Memory:
      • 2 x 8Gb Crucial Ballistix Sport
      • Storage:
      • 240GB + 120GB Sandisk Extreme SSD
      • Graphics card(s):
      • Asus HD 7750 1Gb DDR5
      • PSU:
      • be quiet! Straight Power 480W Gold
      • Case:
      • Fractal Designs Define R4
      • Operating System:
      • Windows 8 64-bit
      • Monitor(s):
      • Dell 3007WFP-HC
      • Internet:
      • BT ADSL Max

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    Quote Originally Posted by Marmot View Post

    By the way, I'm sure I read on the Asus site that AHCI doesn't work with ICH9, can anyone confirm that?

    Cheers,
    M
    Back at the end of August I breathed life into a new system. The BIOS supplied with my P5Ke-WiFi caused my new Vista 64 Home Premium installation to fail if I enabled AHCI. I EZ-flashed to the 0503 version of the BIOS and found that Vista installed quite happily with both AHCI and "Robson" Technology enabled. All has been well since then. I know even later BIOSes have now been released but I'm firmly in the "If it ain't broke, don't fix it" camp on this one. Good luck with your "no re-install conversion" efforts.
    Apparently, "Do whatever you like" should NOT be considered authorisation to build my uber rig!

  2. #34
    Registered User
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    6
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • Marmot's system
      • Motherboard:
      • P5K-E WiFi
      • CPU:
      • E6750
      • Memory:
      • 2 Gb XMS2 PC2-6400
      • Storage:
      • 320Gb SATA
      • Graphics card(s):
      • 8600GT
      • PSU:
      • HX520W

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    Toobad,
    Thanks for the reply.
    In the absence of any feedback on this fix, I've taken a floppy out of a PC in use and taken the 'make disk' route and complete re-install. I now have a properly set up system with the rear esata ports working, and know which controllers are for which ports.

  3. #35
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    4,338
    Thanks
    134
    Thanked
    274 times in 217 posts
    • badass's system
      • Motherboard:
      • ASUS P8Z77-m pro
      • CPU:
      • Core i5 3570K
      • Memory:
      • 32GB
      • Storage:
      • 1TB Samsung 850 EVO, 2TB WD Green
      • Graphics card(s):
      • Radeon RX 580
      • PSU:
      • Corsair HX520W
      • Case:
      • Silverstone SG02-F
      • Operating System:
      • Windows 10 X64
      • Monitor(s):
      • Del U2311, LG226WTQ
      • Internet:
      • 80/20 FTTC

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    Thanks very much fore the guide - worked fine on an XP 32 machine using an ASUS P5k-E Wifi/AP

    The thank user button isn't where it usually is though
    "In a perfect world... spammers would get caught, go to jail, and share a cell with many men who have enlarged their penises, taken Viagra and are looking for a new relationship."

  4. #36
    Registered User
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • DugongTrainer's system
      • Motherboard:
      • M2N32-SLI: Nvidia 590Sli
      • CPU:
      • X2 4800+ @ 3Ghz
      • Memory:
      • 3GB Crucial Ballistix DDR800 4-4-4-12 2.2v
      • Storage:
      • 74GB 16MB WD RaptorX + 500GB WD SATA2 X 3
      • Graphics card(s):
      • 7800GTX 256MB DDR3 X 2
      • PSU:
      • Thermaltake ToughPower 750w
      • Case:
      • Thermaltake Armor
      • Monitor(s):
      • Samsung 226BW
      • Internet:
      • 1MB ADSL *cry*

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    This method worked great on a new rig I just built for a mate! Cheers!

    I installed XP Pro with the ICH9R sata ports in ide mode. After installing the P35 chipset drivers, audio chipset drivers & ATI graphic card drivers, I followed your method to enable AHCI. Everything worked as was described.

    The ICH9 SATA AHCI controller now shows in the Device Manager. The Intel Matrix Storage Manager reports the HDD is being controlled by the ICH9 SATA AHCI controller too and is NCQ capable.

    How do I know for sure that the HDD is operating in NCQ mode, please? Is there a switch to turn NCQ on /off? I look into the properties of the HDD via the Device Manager but it isn't there, nor is the option available in the Intel Matrix Storage Console.

    I did however notice a startup time improvement of abt 2secs. As mentioned above, this is an almost 'clean' installation of XP Pro w/SP2.

    Asus P5KR (Intel P35 + ICH9R)
    Seagate 250GB 16MB cache SATA2 (NCQ capable model)
    XP Pro SP2

  5. #37
    Senior Member crazy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    London
    Posts
    845
    Thanks
    72
    Thanked
    50 times in 26 posts
    • crazy's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5Q-E
      • CPU:
      • Q6600 G0 @ 3.2ghz
      • Memory:
      • 8GB Corsair DDR2
      • Storage:
      • Raptor X 150GB & 1TB Samsung HD103UJ
      • Graphics card(s):
      • GTX 260
      • PSU:
      • Enermax Infiniti 720W
      • Case:
      • Antec P182 SE
      • Monitor(s):
      • Dell U2410 & 2007WFP

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    nice guide
    only if i had found it earlier, found out the hard way (but still without reinstalling windows )

  6. #38
    Registered+
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Sussex
    Posts
    46
    Thanks
    11
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (ICH8/ICH8R/ICH9/ICH9R)

    Hi
    As if I'm not having enough trouble - just trying to understand this - already, the Intel links in this post find nothing. Searching for the app in question returns nothing either.
    REoy

  7. #39
    Registered User
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Hamilton
    Posts
    1,120
    Thanks
    2
    Thanked
    22 times in 21 posts

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    OldRoy,
    Only because the Intel drivers get updated periodically gLk*zaP links were to the current drivers at the time of posting. Shouldn't t be that hard to look through the Intel downloads & get the current driver ??

  8. #40
    Registered+
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Sussex
    Posts
    46
    Thanks
    11
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    OK found the downloads - the first time I tried, nothing. Finds it when I search the downloads page though.

    Roy

  9. #41
    Registered User
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Holten
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • heijnders's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5K Pro
      • CPU:
      • Intel Core 2 Quad Q6600 2.40 GHz 1066 MHz 8 MB
      • Memory:
      • 4 GB
      • Storage:
      • 1x WD Caviar SE16 250 GB + 2x WD Caviar RAID Edition 250 GB
      • Graphics card(s):
      • Asus GeForce 8600GT
      • Case:
      • Anctec NSK6580
      • Monitor(s):
      • Samsung SyncMaster 930BF
      • Internet:
      • 8 Mb/s synchr

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    This is what I did: for Vista 64

    - Intel Storage Manager Software (Version 7.5.0.1017 iata75_cd.exe)
    check

    - Registry fix for ICH9(R):
    changed this to: ICH9R-RAID.reg

    Follow this step by step:

    1. Go to Start, Run, iata75_cd.exe -a -a
    This will appear to run as normal setup, but will actually just extract the needed files to \Program Files\Intel\Intel Matrix Storage Manager\Driver64
    Copy the iaStor.sys from there to \Windows\System32\Drivers\
    check

    2. Double-click the downloaded ICH9R-RAID.reg file. A safety question should pop up, answer yes.

    3. Now reboot your system. Go directly into the BIOS menu, change SATA controller mode from IDE to RAID. Exit & save changes. check

    - systems reboots
    - windows boots, but after a few seconds blue screen, error 0x0000007B




    When I change SATA conroller back to IDE windows works normal, but no RAID ...

    EDIT
    I solved the problem STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE

    This problem is caused when the AHCI-driver (Msahci.sys) or RAID-drive (Iastor.sys) in Windwos 64 is disabled. You have to enable this driver before you change the SATA-modus.

    Solution
    1. Close all Windows applications
    2. Click on Start, type regedit in the textfield and press Enger
    3. Click on the registersubkey(s):
    HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
    or
    HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Iastor
    4. Click in the right pane with the right mouse on Start en klik Change ..
    6. Change Value from 4 (?) to 0 and click OK
    7. Close register editor

    After I change this, Vista was able to boot with no errors and I could use RAID
    The Mtarix storage manager was now also able to install.
    Last edited by heijnders; 26-03-2008 at 07:25 PM.

  10. #42
    Registered User
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • eliprand's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-EX38-DS4
      • CPU:
      • Intel Core2 Duo E6750 @2.66GHz
      • Memory:
      • 4GB
      • Storage:
      • WD Raptor X 10k - 150GB (Boot) + 160GB RAID1 (2x160GB WD 7.2K)
      • Graphics card(s):
      • 8600GT
      • Case:
      • ANTEC P182

    Lightbulb Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    my own experience as of 4/20/08:
    Mobo: Gigabyte GA-EX38-DS4
    BIOS: whatever came with it, no upgrade
    Intel Matrix Storage: 7.8
    OS: Vista Ultimate 64-bits edition

    I first installed Vista 64-bits edition on my primary drive (10K WD-150GB).
    I did not plug my 2x160GB HDDs at this time.
    Fully installed the OS, not hick-ups.

    I followed the instructions on this forum to first enable AHCI, just to see how it went.
    I did enable the AHCI setting in BIOS after I installed the drivers (including the registry key thing).
    Rebooted.
    OK.

    Connected the 2x160GB HDDs (after power-off, no hot-plugging here...) and they were recognized by the system.
    I tried to simply flip the BIOS setting to RAID but Vista wouldn't boot.

    At this point, I did install the full fledged Intel Matrix storage v7.8, just in case...
    The install did work and everything was good, but still no RAID.

    So I went around and while looking at the previous post, I came across the iaStorV entry, labeled "Intel RAID Controller Vista".
    I thought it was a good bet!
    So I went on and set "iaStor" Start to 0x4 and switched "iaStorV" to Start=0x0
    Rebooted, switched the BIOS to RAID and all worked.
    I let Vista go through all its updates and all and went on to configur my array(s).

    Hope those steps will be helpful to others. I must admit that I was kinda nervous when I performed the final step to enable iaStorV instead of iaStor... so, don't be!

  11. #43
    Taz
    Taz is offline
    Senior Member Taz's Avatar
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    London
    Posts
    2,108
    Thanks
    49
    Thanked
    26 times in 25 posts
    • Taz's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte Z270 HD3P
      • CPU:
      • Intel Core i5 7600K
      • Memory:
      • Corsair CMK16GX4M2B3200C16R Vengeance LPX 16 GB
      • Storage:
      • Samsung 960 EVO M.2-2280 500GB (PCIe) + 1TB Sandisk Ultra II SSD (SATA)
      • Graphics card(s):
      • Asus NVIDIA GeForce GTX 1070 OC
      • PSU:
      • Corsair CS550M 550W Hybrid
      • Case:
      • NZXT Source 340
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • 34" Asus Designo Curve MX34VQ UWQHD Monitor
      • Internet:
      • Virgin Media Vivid 200

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    I used the Registry method to change from IDE to AHCI yesterday on my Vista 64-bit system. It worked fine for me. In fact Microsoft has the instructions and more information here:

    Error message when you start a Windows Vista-based computer after you change the SATA mode of the boot drive: "STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE"

    You need to carry out this Regedit procedure, reboot, go into your BIOS, switch from IDE to AHCI and things should work fine. All the usual disclaimers apply!

  12. #44
    Registered User
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (ICH8/ICH8R/ICH9/ICH9R)

    Quote Originally Posted by gLk*zaP View Post
    If you have installed Windows when your mainboard SATA controller was set to native IDE mode,
    you usually cannot switch later to AHCI or RAID mode, without completly reinstalling windows.
    But there is a way...
    Here's the update for Intel ICH10 on Windows XP to enable BOTH AHCI & RAID at the same time. So if you installed Windows XP in IDE mode (without AHCI or RAID) or you installed Windows in AHCI mode and would like to switch to RAID (or from RAID to AHCI) here's what to do :

    - Download the storage manager 32 bits floppy zip file and "RAID/AHCI Software - Intel® Matrix Storage Manager" on Intel website. (Sorry 1st post, can't post URL)

    - Extract iaStor.sys to "C:\WINDOWS\system32\drivers"

    - Create a file named iastor-ahci+raid.reg and copy this content into it :

    Code:
    Windows Registry Editor Version 5.00
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\CriticalDeviceDatabase\pci#ven_8086&dev_3a22&cc_0106]
    "ClassGUID"="{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}"
    "Service"="iaStor"
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\CriticalDeviceDatabase\pci#ven_8086&dev_2822&cc_0104]
    "ClassGUID"="{4D36E97B-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}"
    "Service"="iaStor"
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor]
    "Type"=dword:00000001
    "Start"=dword:00000000
    "Group"="SCSI Miniport"
    "ErrorControl"=dword:00000001
    "ImagePath"="system32\\drivers\\iaStor.sys"
    "tag"=dword:00000019
    "DisplayName"="Intel AHCI+RAID Controller"
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Parameters]
    "queuePriorityEnable"=dword:00000000
    "BusType"=dword:00000003
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Parameters\Port0]
    "AN"=dword:00000000
    "LPM"=dword:00000000
    "LPMSTATE"=dword:00000000
    "LPMDSTATE"=dword:00000001
    "GTF"=dword:00000000
    "DIPM"=dword:00000000
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Parameters\Port1]
    "AN"=dword:00000000
    "LPM"=dword:00000000
    "LPMSTATE"=dword:00000000
    "LPMDSTATE"=dword:00000001
    "GTF"=dword:00000000
    "DIPM"=dword:00000000
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Parameters\Port2]
    "AN"=dword:00000000
    "LPM"=dword:00000000
    "LPMSTATE"=dword:00000000
    "LPMDSTATE"=dword:00000001
    "GTF"=dword:00000000
    "DIPM"=dword:00000000
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Parameters\Port3]
    "AN"=dword:00000000
    "LPM"=dword:00000000
    "LPMSTATE"=dword:00000000
    "LPMDSTATE"=dword:00000001
    "GTF"=dword:00000000
    "DIPM"=dword:00000000
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Parameters\Port4]
    "AN"=dword:00000000
    "LPM"=dword:00000000
    "LPMSTATE"=dword:00000000
    "LPMDSTATE"=dword:00000001
    "GTF"=dword:00000000
    "DIPM"=dword:00000000
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Parameters\Port5]
    "AN"=dword:00000000
    "LPM"=dword:00000000
    "LPMSTATE"=dword:00000000
    "LPMDSTATE"=dword:00000001
    "GTF"=dword:00000000
    "DIPM"=dword:00000000
    
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\iaStor\Enum]
    "0"="PCI\\VEN_8086&DEV_3A22&SUBSYS_B0051458&REV_00\\3&13c0b0c5&0&FA"
    "1"="PCI\\VEN_8086&DEV_2822&SUBSYS_B0001458&REV_02\\3&13c0b0c5&0&FA"
    "Count"=dword:00000002
    "NextInstance"=dword:00000002
    - Merge the registry file iastor-ahci+raid.reg

    - Reboot and change the mode to IDE, AHCI or RAID in the BIOS. If you were using a RAID to boot make sure that you know what you do before rebooting, taking apart a RAID will likely break your windows installation.

    - When you're back in Windows, install the "RAID/AHCI Software - Intel® Matrix Storage Manager" to finish the process.

    Please note that I haven't tested this on any other hardware than my GA-EP45-DS4P motherboard from Gigabyte, but any P45 + ICH10 motherboard should work, as usual make a backup of your data before trying this!!! Changing the registry (particurarily the part that is responsible for the drivers required to boot) can lead to an unbootable OS, you've been warned!

    Before you do this if you are booting in AHCI or RAID mode you should have one of the following registry key :

    Code:
    ------------------------AHCI------------------------
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\CriticalDeviceDatabase\pci#ven_8086&dev_3a22&cc_0106]
    "ClassGUID"="{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}"
    "Service"="iaStor"
    
    ------------------------RAID------------------------
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\CriticalDeviceDatabase\pci#ven_8086&dev_2822&cc_0104]
    "ClassGUID"="{4D36E97B-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}"
    "Service"="iaStor"
    If you don't have one of those keys and you're using AHCI or RAID you don't have the same ICH10 chip as me and should try to replicate my changes with the right ClassGUID and PCI Ids.

    Good Luck!
    Last edited by mizaring; 15-09-2008 at 12:49 AM. Reason: Adding a missing step

  13. #45
    Registered+
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    23
    Thanks
    0
    Thanked
    3 times in 3 posts

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    Wow it worked. I thought i would have to reinstall to do this.. Changed to AHCI no problem.. These forums are great.. Thanks..

  14. #46
    Senior Member
    Join Date
    May 2004
    Location
    Rochester, NY
    Posts
    1,041
    Thanks
    4
    Thanked
    8 times in 8 posts
    • oralpain's system
      • Motherboard:
      • DFI "Blood Iron" P35-T2RL
      • CPU:
      • Intel Pentium E2140 @ 400x8 (3.2GHz), 1.375v
      • Memory:
      • Crucial Ballistix DDR2 800 CL4 @ 500MHz (DDR 1000), 4-4-4-12-T2, 2.3v
      • Storage:
      • 2x Seagate ST3250410AS
      • Graphics card(s):
      • NVIDIA 8800GTS (G92) 512 @ 783MHz core, 1836MHz shader, 1053Mhz memory, stock cooling 70% fan speed
      • PSU:
      • Seasonic SS-500GB
      • Case:
      • Antec P182, with some small modifications
      • Monitor(s):
      • ASUS VW222U
      • Internet:
      • Time Warner "Road Runner" Cable - 16 megabit downstream, 1 megabit upstream

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    Going from IDE to AHCI on my IHC9R was as simple as forcing the AHCI driver to install over the "Standard Dual-channel PCI IDE controler", restarting, changing to AHCI in the BIOS, Pressing F10, and booting into Windows.

    Windows redetected everything without fail, then I removed all extraneous non present devices, and there was no evidence I had ever not used AHCI.

  15. #47
    Registered+
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    23
    Thanks
    0
    Thanked
    3 times in 3 posts

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    Hmmm. I will try that on my dad's PC hehe (not going to wreck mine) if it worked for you i don't see any reason it won't for him..

  16. #48
    Registered User
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    3
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post

    Re: How to enable AHCI/RAID mode without reinstalling windows (P35/ICH9/ICH9R)

    i have an ASUS P5E with X38 / ICH9R chipset, i installed windows without realizing the SATA controller was emulating IDE. when it came time to rebuild my RAID i had a great deal of difficulty, windows XP would blue screen before it completed loading. there is very little info on the net about this problem right now, and there was no way i was going to install windows again. it is very frustrating that the RAID driver does not install properly with device manager / add hardware.

    mizaring, i followed your procedure and it worked perfectly. i can't thank you enough! you saved me a lot of time and effort.

    how were you able to find those registry keys?

Page 3 of 8 FirstFirst 123456 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Windows wont Load
    By marko in forum PC Hardware and Components
    Replies: 5
    Last Post: 30-11-2005, 04:53 PM
  2. strange worm
    By klarrix in forum Software
    Replies: 5
    Last Post: 29-04-2004, 08:27 AM
  3. boot windows nt workstation 4.0 to dos mode
    By Drunken Poncho in forum Software
    Replies: 7
    Last Post: 13-02-2004, 04:32 PM
  4. Problems all round... what to do with windows??
    By MurphmanL in forum Software
    Replies: 7
    Last Post: 08-02-2004, 08:20 PM
  5. Windows XP Email?
    By joshwa in forum Software
    Replies: 9
    Last Post: 18-01-2004, 09:38 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •