Results 1 to 3 of 3

Thread: SATA Hitachi Deskstar 7K250 250GB Cold Boot Problem

  1. #1
    I can't get no sleep
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    123 Fake Street, London
    Posts
    811
    Thanks
    35
    Thanked
    3 times in 3 posts

    Unhappy SATA Hitachi Deskstar 7K250 250GB Cold Boot Problem

    I recently purchased a SATA Hitachi Deskstar 7K250 250GB drive, model: HDS722525VLSA80.

    Every time I do a cold boot the drive is not detected by my SATA controller card. Doing a ctrl-alt-dlt reset does not help, but turning the computer off and on again allows the drive to be detected.

    To rule out the drive not spinning up in time I disabled fast RAM check to add a significant start-up delay.

    Some specs:
    Motherboard: KR7A-RAID
    CPU: XP1600
    PSU: FSP400-60GN
    SATA Controller: Highpoint Rocket 1520

    Has anyone any thoughts on, or experienced, this problem?
    "Keyboard missing - press F3 to continue" Message seen on an Apricot PC.
    "To start press any key. Where's the any key?" Homer Simpson.
    Hexus Trust

  2. #2
    HEXUS webmaster Steve's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bristol
    Posts
    14,268
    Thanks
    286
    Thanked
    828 times in 468 posts
    • Steve's system
      • CPU:
      • Intel i3-350M 2.27GHz
      • Memory:
      • 8GiB Crucial DDR3
      • Storage:
      • 320GB HDD
      • Graphics card(s):
      • Intel HD3000
      • Operating System:
      • Ubuntu 11.10
    Other things you can try:

    - Unplug power to other devices to check for a power issue.
    - I once had a drive with a dodgy trace on the PCB, as such it wouldn't work properly until the board had warmed up and made the trace.
    - Plug the drive into one of the other SATA ports.
    - Try the drive in another rig/on another SATA controller.
    PHP Code:
    $s = new signature();
    $s->sarcasm()->intellect()->font('Courier New')->display(); 

  3. #3
    I can't get no sleep
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    123 Fake Street, London
    Posts
    811
    Thanks
    35
    Thanked
    3 times in 3 posts
    Cheers for the suggestions Kez, I did not managed to try them all.

    I disconnected a couple of items from the PSU (now reconnected), swapped to the other SATA card port (and back), and moved the card to another PCI slot.

    None of these things seemed to help when I did them, but it has started being detected now. I am not sure what the problem is. The card is still in a different PCI slot. I do not want to try more things unless it stops working again, lol. Fingers crossed.
    "Keyboard missing - press F3 to continue" Message seen on an Apricot PC.
    "To start press any key. Where's the any key?" Homer Simpson.
    Hexus Trust

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. how to change boot order sata -> ide on a asus a7n8x?
    By dgr in forum PC Hardware and Components
    Replies: 8
    Last Post: 13-07-2010, 08:18 PM
  2. Cheap IBM/HGST 7K250 Deskstar from Scan (today only)
    By silentphoenix in forum Retail Therapy and Bargains
    Replies: 6
    Last Post: 13-07-2004, 09:48 AM
  3. 80GB SATA Hitachi Deskstar 7k250 Where?
    By PieEater in forum PC Hardware and Components
    Replies: 1
    Last Post: 30-01-2004, 06:11 PM
  4. Very annoying SATA Problem
    By BoB_DoG in forum PC Hardware and Components
    Replies: 4
    Last Post: 06-01-2004, 07:51 PM
  5. Hitachi Deskstar SATA dealers
    By neil@DOMINO.ORG in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 28-10-2003, 09:35 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •