Results 1 to 5 of 5

Thread: My PC cannot see my eSATA external Hard Drive

  1. #1
    Registered User
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    My PC cannot see my eSATA external Hard Drive

    Hi guys

    Recently I got a Vantec USB 2.0/eSATA External 3.5 " Hard Drive Enclosure (comes with a SATA to eSATA Bracket). I installed a Western Digital 160GB SATA Hard Drive into this enclosure and it works fine with USB 2.0 connection. But the eSATA connection is not very fast. So I end up getting a PCI-Express to SATAII eSATA One Port Controller card from ebay. (Info of the card is at http://www.jmicron.com/JMB360.html)

    I got the card yesterday & installed the card to my PCI-Express slot & load the driver from supplied CD. After re-boot my PC, the driver was confirmed installed properly. But when I connect my eSATA cable from my Vantec Hard Drive Enclosure to the eSATA port at the back of the controller card on my PC and then turn on my hard drive in my Enclosure. But the drive was not detected or recognized by my Windows XP system.

    May I know do I need to connect a SATA cable from my card to my motherboard SATA port ?

    Please kindly advise.

  2. #2
    Does he need a reason? Funkstar's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Aberdeen
    Posts
    19,874
    Thanks
    630
    Thanked
    965 times in 816 posts
    • Funkstar's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte EG45M-DS2H
      • CPU:
      • Intel Core2Quad Q9550 (2.83GHz)
      • Memory:
      • 8GB OCZ PC2-6400C5 800MHz Quad Channel
      • Storage:
      • 650GB Western Digital Caviar Blue
      • Graphics card(s):
      • 512MB ATI Radeon HD4550
      • PSU:
      • Antec 350W 80+ Efficient PSU
      • Case:
      • Antec NSK1480 Slim Mini Desktop Case
      • Operating System:
      • Vista Ultimate 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell 2407 + 2408 monitors
      • Internet:
      • Zen 8mb
    I was going to suggest switching on the drive before the PC, but i see the card supports Hot Plugging.

    Have a look in:
    Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Disk Management

    See if the drive is being recognised by windows but for some reason it might not be assigning it a drive letter.

  3. #3
    Registered User
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    your suggestion very useful, Funkstar

    your suggestion has saved me lot's of sweat. it was lil but useful info.

  4. #4
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,838
    Thanks
    645
    Thanked
    871 times in 735 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre
    Sometimes worth going into Device Manager and doing "Scan for hardware changes" a couple of times after you have effectively done a hot-plug.
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  5. #5
    Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Oxford/Loughborough
    Posts
    146
    Thanks
    1
    Thanked
    0 times in 0 posts
    just wondering, where did you purchase your vantec from?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. hard drive problems heeeellppp!
    By Elspuddy in forum PC Hardware and Components
    Replies: 2
    Last Post: 13-03-2006, 05:01 PM
  2. hard drive
    By lodore in forum PC Hardware and Components
    Replies: 6
    Last Post: 12-03-2006, 02:20 PM
  3. External 400gb Hard Drive Now £129 !
    By mikerr in forum Retail Therapy and Bargains
    Replies: 1
    Last Post: 16-02-2006, 05:01 PM
  4. Which external hard drive
    By creag in forum PC Hardware and Components
    Replies: 20
    Last Post: 16-08-2005, 10:31 PM
  5. Files Transfer / External Drive Question
    By milanlad in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 10-02-2005, 04:46 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •