Results 1 to 9 of 9

Thread: Intel C2D HSF Keeps Stopping?!

  1. #1
    Yeah dude! NightshadowUK's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bolton
    Posts
    2,165
    Thanks
    130
    Thanked
    59 times in 57 posts
    • NightshadowUK's system
      • Motherboard:
      • MSI Z87M GAMING
      • CPU:
      • Intel Core i5 4670K [4GHz w/ Macho Rev.B]
      • Memory:
      • 2x8GB Corsair Vengeance LP
      • Storage:
      • 240GB Crucial M500 & 1TB HGST 7K1000
      • Graphics card(s):
      • 4GB Sapphire 290X Vapor-X
      • PSU:
      • 620W Corsair HX
      • Case:
      • Silverstone TJ08B-E [AP181 & NF-S12B]
      • Operating System:
      • Windows 7 Home Premium [64bit]
      • Monitor(s):
      • Dell U2412M
      • Internet:
      • Virgin Media 200Mb

    Intel C2D HSF Keeps Stopping?!

    I've just done a build with a Gigabyte P965-DS3 and the CPU fan keeps randomly stopping causing the system alarm to go off, I don't get it.

  2. #2
    Squirrely tigerboyce's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Oxfordshire or Hertfordshire(uni)
    Posts
    2,013
    Thanks
    88
    Thanked
    110 times in 77 posts
    • tigerboyce's system
      • Motherboard:
      • Asus P6T Deluxe/OC Palm
      • CPU:
      • Intel i7 920 D0 @3.8Ghz + Titan Fenrir
      • Memory:
      • 6gb (3x2) OCZ Reapers DDR3
      • Storage:
      • 690gb total WD caviars
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800GTS 320mb
      • PSU:
      • Corsair HX 520w
      • Case:
      • Antec 900
      • Operating System:
      • Win7 x64
      • Monitor(s):
      • Dell E228WFP 22"
      • Internet:
      • aol :/
    Go to the BIOS by pressing Del on bootup..

    then go to PC HEALTH STATUS and see if both the SMART FAN are enabled, if it is then that should be ok, then go to four options above them which have the alarm settings and either:

    A) set it for a higher temp
    B) turn it off

    just make sure the temps are ok and that its spinning



    for reference mine are: (cant remember names so ive labelled them by numbers, and there the five from bottom)

    1 - disabled
    2 - disabled
    3 - disabled
    4 - Enabled
    5 - Enabled

    check the fan is spinning in the blue writing above them and by looking and check the temps preferably not in the bois as there is no stress there on cpu
    Last edited by tigerboyce; 30-05-2007 at 06:05 PM.

  3. #3
    Banned
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Who Cares!
    Posts
    4,092
    Thanks
    8
    Thanked
    61 times in 52 posts
    Might just be a faulty fan.

  4. #4
    Squirrely tigerboyce's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Oxfordshire or Hertfordshire(uni)
    Posts
    2,013
    Thanks
    88
    Thanked
    110 times in 77 posts
    • tigerboyce's system
      • Motherboard:
      • Asus P6T Deluxe/OC Palm
      • CPU:
      • Intel i7 920 D0 @3.8Ghz + Titan Fenrir
      • Memory:
      • 6gb (3x2) OCZ Reapers DDR3
      • Storage:
      • 690gb total WD caviars
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800GTS 320mb
      • PSU:
      • Corsair HX 520w
      • Case:
      • Antec 900
      • Operating System:
      • Win7 x64
      • Monitor(s):
      • Dell E228WFP 22"
      • Internet:
      • aol :/
    well by default the alarm is off, so you must have turned it on yourself..

    with smartfan the HSF fan speed is controlled and that means it doesnt bother spining when its cool. y guess is that you have just set the alarm either to go off when its not spinning whilst having smartfn on causing it to go off, or set it a at too low temp i would put 70deg as a minimum for an alarm

  5. #5
    Yeah dude! NightshadowUK's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bolton
    Posts
    2,165
    Thanks
    130
    Thanked
    59 times in 57 posts
    • NightshadowUK's system
      • Motherboard:
      • MSI Z87M GAMING
      • CPU:
      • Intel Core i5 4670K [4GHz w/ Macho Rev.B]
      • Memory:
      • 2x8GB Corsair Vengeance LP
      • Storage:
      • 240GB Crucial M500 & 1TB HGST 7K1000
      • Graphics card(s):
      • 4GB Sapphire 290X Vapor-X
      • PSU:
      • 620W Corsair HX
      • Case:
      • Silverstone TJ08B-E [AP181 & NF-S12B]
      • Operating System:
      • Windows 7 Home Premium [64bit]
      • Monitor(s):
      • Dell U2412M
      • Internet:
      • Virgin Media 200Mb
    Cheers tigerboyce you were right.

    Now all I have to figure out is why the multiplier drops to x6 when the CPU's idling...

  6. #6
    Resident abit mourner BUFF's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Sunny Glasgow
    Posts
    8,067
    Thanks
    7
    Thanked
    181 times in 171 posts
    Eist (that should be all caps but the forum software doesn't seem to like that & keeps changing it).

    MSI P55-GD80, i5 750
    abit A-S78H, Phenom 9750,

    My HEXUS.trust abit forums

  7. #7
    Registered+
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    62
    Thanks
    1
    Thanked
    2 times in 2 posts
    Not sure with the C2D but AMD's have a quiet and cool option that ramps down Cpu speed/multipliers whilst its not needed to cut down on excessive heat when the CPU isnt in major use

  8. #8
    Squirrely tigerboyce's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Oxfordshire or Hertfordshire(uni)
    Posts
    2,013
    Thanks
    88
    Thanked
    110 times in 77 posts
    • tigerboyce's system
      • Motherboard:
      • Asus P6T Deluxe/OC Palm
      • CPU:
      • Intel i7 920 D0 @3.8Ghz + Titan Fenrir
      • Memory:
      • 6gb (3x2) OCZ Reapers DDR3
      • Storage:
      • 690gb total WD caviars
      • Graphics card(s):
      • BFG 8800GTS 320mb
      • PSU:
      • Corsair HX 520w
      • Case:
      • Antec 900
      • Operating System:
      • Win7 x64
      • Monitor(s):
      • Dell E228WFP 22"
      • Internet:
      • aol :/
    yeh im pretty sure its the same thing for intel, there isnt really a problem with it doing that is there? seeing as it is idle...

  9. #9
    Yeah dude! NightshadowUK's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Bolton
    Posts
    2,165
    Thanks
    130
    Thanked
    59 times in 57 posts
    • NightshadowUK's system
      • Motherboard:
      • MSI Z87M GAMING
      • CPU:
      • Intel Core i5 4670K [4GHz w/ Macho Rev.B]
      • Memory:
      • 2x8GB Corsair Vengeance LP
      • Storage:
      • 240GB Crucial M500 & 1TB HGST 7K1000
      • Graphics card(s):
      • 4GB Sapphire 290X Vapor-X
      • PSU:
      • 620W Corsair HX
      • Case:
      • Silverstone TJ08B-E [AP181 & NF-S12B]
      • Operating System:
      • Windows 7 Home Premium [64bit]
      • Monitor(s):
      • Dell U2412M
      • Internet:
      • Virgin Media 200Mb
    Cheers everyone, looks like it's all normal behaviour then.

    Clocked it (E6420) to 2.65GHz last night using just 1.35v and the stock cooler, doesn't half make me wanna upgrade...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Best HSF and motherboard for intel C2D
    By jkh13 in forum PC Hardware and Components
    Replies: 10
    Last Post: 29-05-2007, 11:11 PM
  2. Intel reference HSF
    By chazt in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 11-10-2005, 04:58 PM
  3. SFF FAQ And Drivers - Updated 13th June 2004
    By XTR in forum PC Hardware and Components
    Replies: 10
    Last Post: 11-08-2003, 02:53 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •