Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 21

Thread: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Cupertino, CA
    Posts
    18
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • rwm63's system
      • Motherboard:
      • Asus P5K Premium
      • CPU:
      • Intel Q6600
      • Memory:
      • 8GB
      • Storage:
      • 4x 750GB Segate SATA
      • Graphics card(s):
      • eVGA 8800Ultra
      • PSU:
      • Corsair 620W
      • Case:
      • Antec P182
      • Monitor(s):
      • DELL 24" LCD

    system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    I built a Q6600 / P5K premium based system (uses the ICH9R) a couple weeks ago and am finally getting around to using it. I've got 8GB of RAM and 4 Seagate 750GB SATA drives configured as RAID 10. Unfortunately it hangs after 4-6 hours and the event log is indicating that iaStor(0) is timing out.

    I've installed the latest Intel RAID driver when I installed Vista. I am reading that lots of people are having problems with Intel RAID.

    Does it REALLY work or should I bail on the RAID and make the SATA look like 4 IDE drives -- reinstalling everything?

    It's currently limping along rebuilding one of the drives as I type. It's around 20% and it hung once around 10% already.

    I had really hoped to use the RAID, but I (and my wife) are running out of patience.


    Thanks.

  2. #2
    RIP Evy mroz's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    A wonderful avatar filled place
    Posts
    588
    Thanks
    40
    Thanked
    16 times in 15 posts
    • mroz's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte P35-DS4 rev 1.1
      • CPU:
      • Q6600 G0 @ 2.4GHz (was @ 3.2GHz), TRU120X (lapped) + Sythe S-Flex 1600rpm
      • Memory:
      • Corsair 6GiB DDR2 Twin2X 6400 C4 (was 2GiB)
      • Storage:
      • Samsung Spinpoint 500GB x 2
      • Graphics card(s):
      • GTX 460 (was Gigabyte 7600GS passive)
      • PSU:
      • Corsair HX 520
      • Case:
      • Antec 900 aka The Vacuum Cleaner
      • Monitor(s):
      • They're everywhere
      • Internet:
      • Zen upto 75Mb/s (typically 26Mb/s when no one else is using the internet)

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    Quote Originally Posted by rwm63 View Post
    I am reading that lots of people are having problems with Intel RAID.
    Specificaly with Vista64, with Vista or with any OS? I've certainly not heard the latter.

    /Googles

    Eew. Vista, I assume you meant. That sounds indicative of naff drivers. Some suggestions are that it only occurs with certain RAID combos, so what about giving up on 10 & instead setting up two pairs of drives, each with a matrix of one RAID 1 & one RAID 0?

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    301
    Thanks
    6
    Thanked
    13 times in 12 posts
    • Fornowagain's system
      • Motherboard:
      • GA58-Extreme
      • CPU:
      • Core i7 940 @ 4Ghz - HTx8!!!!
      • Memory:
      • 6Gb Corsair @ 1800MHz
      • Storage:
      • Raptors
      • Graphics card(s):
      • Water cooled 4870X2
      • PSU:
      • PCP&C 750W
      • Case:
      • Mozart
      • Operating System:
      • W 7
      • Monitor(s):
      • 24"

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    I feel for you, that sounds very familiar. Had similar issues.

    http://www.xtremesystems.org/forums/...08&postcount=2

  4. #4
    RIP Evy mroz's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    A wonderful avatar filled place
    Posts
    588
    Thanks
    40
    Thanked
    16 times in 15 posts
    • mroz's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte P35-DS4 rev 1.1
      • CPU:
      • Q6600 G0 @ 2.4GHz (was @ 3.2GHz), TRU120X (lapped) + Sythe S-Flex 1600rpm
      • Memory:
      • Corsair 6GiB DDR2 Twin2X 6400 C4 (was 2GiB)
      • Storage:
      • Samsung Spinpoint 500GB x 2
      • Graphics card(s):
      • GTX 460 (was Gigabyte 7600GS passive)
      • PSU:
      • Corsair HX 520
      • Case:
      • Antec 900 aka The Vacuum Cleaner
      • Monitor(s):
      • They're everywhere
      • Internet:
      • Zen upto 75Mb/s (typically 26Mb/s when no one else is using the internet)

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    So it might just be the mobo?

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    301
    Thanks
    6
    Thanked
    13 times in 12 posts
    • Fornowagain's system
      • Motherboard:
      • GA58-Extreme
      • CPU:
      • Core i7 940 @ 4Ghz - HTx8!!!!
      • Memory:
      • 6Gb Corsair @ 1800MHz
      • Storage:
      • Raptors
      • Graphics card(s):
      • Water cooled 4870X2
      • PSU:
      • PCP&C 750W
      • Case:
      • Mozart
      • Operating System:
      • W 7
      • Monitor(s):
      • 24"

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    Quote Originally Posted by mroz View Post
    So it might just be the mobo?
    I have the exact same parts in a IP35 Pro now and its working so far. Yet to setup the raid, but yes the premium, some of them at least have issues.

  6. #6
    Fried Chip Extremist alsenior's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Stafford
    Posts
    2,948
    Thanks
    102
    Thanked
    191 times in 145 posts
    • alsenior's system
      • Motherboard:
      • DFI Lanparty Jr x58-T3H6
      • CPU:
      • Core i7 920
      • Memory:
      • 6 x 2GB ocz Gold
      • Storage:
      • 1 TB Samsung F3
      • Graphics card(s):
      • 1gb 4890 vapor-x xfire
      • PSU:
      • xfx 850W
      • Case:
      • Lian-li Pc7
      • Operating System:
      • Windows 7 X64
      • Monitor(s):
      • Dell 2208WFP
      • Internet:
      • 30mb Virgin media

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    Quote Originally Posted by mroz View Post
    so what about giving up on 10 & instead setting up two pairs of drives, each with a matrix of one RAID 1 & one RAID 0?
    pfft go for 4 disk raid 5 set. you will never look back
    Quote Originally Posted by Jay View Post
    What kind of emergency would need Windows 95? I think you are already in a bad state of emergency when your backup plan is Windows 95.
    Beginners guide to raid Beginners guide to raid post edition Hexus.Social - FAQ

  7. #7
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,158
    Thanks
    732
    Thanked
    1,604 times in 1,043 posts

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    What board is it? Up to date BIOS?
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  8. #8
    RIP Evy mroz's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    A wonderful avatar filled place
    Posts
    588
    Thanks
    40
    Thanked
    16 times in 15 posts
    • mroz's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte P35-DS4 rev 1.1
      • CPU:
      • Q6600 G0 @ 2.4GHz (was @ 3.2GHz), TRU120X (lapped) + Sythe S-Flex 1600rpm
      • Memory:
      • Corsair 6GiB DDR2 Twin2X 6400 C4 (was 2GiB)
      • Storage:
      • Samsung Spinpoint 500GB x 2
      • Graphics card(s):
      • GTX 460 (was Gigabyte 7600GS passive)
      • PSU:
      • Corsair HX 520
      • Case:
      • Antec 900 aka The Vacuum Cleaner
      • Monitor(s):
      • They're everywhere
      • Internet:
      • Zen upto 75Mb/s (typically 26Mb/s when no one else is using the internet)

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    Quote Originally Posted by alsenior View Post
    pfft go for 4 disk raid 5 set. you will never look back
    I'd be interested to know your reasons?

    I'd be concerned about performance when copying between two partitions on the single set. That's why I'd like two physically distinct sets, assuming usage patterns mean intensive disk ops will often involves such a use case.

  9. #9
    Registered+
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Cupertino, CA
    Posts
    18
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • rwm63's system
      • Motherboard:
      • Asus P5K Premium
      • CPU:
      • Intel Q6600
      • Memory:
      • 8GB
      • Storage:
      • 4x 750GB Segate SATA
      • Graphics card(s):
      • eVGA 8800Ultra
      • PSU:
      • Corsair 620W
      • Case:
      • Antec P182
      • Monitor(s):
      • DELL 24" LCD

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    Is there any reason to believe that RAID 0, 1, or 5 would work any better?

    BIOS and driver are both up to date.
    Last edited by rwm63; 22-08-2007 at 04:02 AM. Reason: Added information

  10. #10
    RIP Evy mroz's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    A wonderful avatar filled place
    Posts
    588
    Thanks
    40
    Thanked
    16 times in 15 posts
    • mroz's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte P35-DS4 rev 1.1
      • CPU:
      • Q6600 G0 @ 2.4GHz (was @ 3.2GHz), TRU120X (lapped) + Sythe S-Flex 1600rpm
      • Memory:
      • Corsair 6GiB DDR2 Twin2X 6400 C4 (was 2GiB)
      • Storage:
      • Samsung Spinpoint 500GB x 2
      • Graphics card(s):
      • GTX 460 (was Gigabyte 7600GS passive)
      • PSU:
      • Corsair HX 520
      • Case:
      • Antec 900 aka The Vacuum Cleaner
      • Monitor(s):
      • They're everywhere
      • Internet:
      • Zen upto 75Mb/s (typically 26Mb/s when no one else is using the internet)

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    If it's the mobo, no; that seems to involve lots of SATA issues including non RAID. OTOH if it's related to Vista drivers, the implication I found was that it might only be an issue when different RAID strategies are overlaid, so 0, 1 & 5 might be okay. I have no firm facts however - hmm, maybe I should make that my sig.

  11. #11
    Anthropomorphic Personification shaithis's Avatar
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    The Last Aerie
    Posts
    10,838
    Thanks
    645
    Thanked
    871 times in 735 posts
    • shaithis's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77 WS
      • CPU:
      • i7 3770k @ 4.5GHz
      • Memory:
      • 32GB HyperX 1866
      • Storage:
      • Lots!
      • Graphics card(s):
      • Sapphire Fury X
      • PSU:
      • Corsair HX850
      • Case:
      • Corsair 600T (White)
      • Operating System:
      • Windows 10 x64
      • Monitor(s):
      • 2 x Dell 3007
      • Internet:
      • Zen 80Mb Fibre

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    After spending out on such nice components, I would finish the rig off properly and fit an areca raid controller instead. They are PCI-E 8x but should work fine at 4x in the second PCI-E slot. 4x is still 1GB/s
    Main PC: Asus Rampage IV Extreme / 3960X@4.5GHz / Antec H1200 Pro / 32GB DDR3-1866 Quad Channel / Sapphire Fury X / Areca 1680 / 850W EVGA SuperNOVA Gold 2 / Corsair 600T / 2x Dell 3007 / 4 x 250GB SSD + 2 x 80GB SSD / 4 x 1TB HDD (RAID 10) / Windows 10 Pro, Yosemite & Ubuntu
    HTPC: AsRock Z77 Pro 4 / 3770K@4.2GHz / 24GB / GTX 1080 / SST-LC20 / Antec TP-550 / Hisense 65k5510 4K TV / HTC Vive / 2 x 240GB SSD + 12TB HDD Space / Race Seat / Logitech G29 / Win 10 Pro
    HTPC2: Asus AM1I-A / 5150 / 4GB / Corsair Force 3 240GB / Silverstone SST-ML05B + ST30SF / Samsung UE60H6200 TV / Windows 10 Pro
    Spare/Loaner: Gigabyte EX58-UD5 / i950 / 12GB / HD7870 / Corsair 300R / Silverpower 700W modular
    NAS 1: HP N40L / 12GB ECC RAM / 2 x 3TB Arrays || NAS 2: Dell PowerEdge T110 II / 24GB ECC RAM / 2 x 3TB Hybrid arrays || Network:Buffalo WZR-1166DHP w/DD-WRT + HP ProCurve 1800-24G
    Laptop: Lenovo Flex 2 / 12GB RAM / 240GB Corsair Force 3 Printer: HP CP1515n || Phone: HTC One U11 || Other: Samsung Galaxy Tab 4 Pro 10.1 CM12.1 / Playstation 4 + G29 + 2TB Hybrid drive

  12. #12
    RIP Evy mroz's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    A wonderful avatar filled place
    Posts
    588
    Thanks
    40
    Thanked
    16 times in 15 posts
    • mroz's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte P35-DS4 rev 1.1
      • CPU:
      • Q6600 G0 @ 2.4GHz (was @ 3.2GHz), TRU120X (lapped) + Sythe S-Flex 1600rpm
      • Memory:
      • Corsair 6GiB DDR2 Twin2X 6400 C4 (was 2GiB)
      • Storage:
      • Samsung Spinpoint 500GB x 2
      • Graphics card(s):
      • GTX 460 (was Gigabyte 7600GS passive)
      • PSU:
      • Corsair HX 520
      • Case:
      • Antec 900 aka The Vacuum Cleaner
      • Monitor(s):
      • They're everywhere
      • Internet:
      • Zen upto 75Mb/s (typically 26Mb/s when no one else is using the internet)

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    Quote Originally Posted by shaithis View Post
    After spending out on such nice components, I would finish the rig off properly and fit an areca raid controller instead. They are PCI-E 8x but should work fine at 4x in the second PCI-E slot. 4x is still 1GB/s
    Lazy I know, but i have to go out in a moment (/grumbles... & miss my Q6600 G0 delivery) - do you have any urls for reviews, stats, cheap suppliers etc? It would be a reason for me to go with a board with two PCI-E 16x slots. Thanks.

  13. #13
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    10,350
    Thanks
    600
    Thanked
    294 times in 204 posts

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    My rigs semi similar but I keep getting BSOD, completely fresh install as well, only thing in the logs is the IaStor thing

  14. #14
    Registered+
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Cupertino, CA
    Posts
    18
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • rwm63's system
      • Motherboard:
      • Asus P5K Premium
      • CPU:
      • Intel Q6600
      • Memory:
      • 8GB
      • Storage:
      • 4x 750GB Segate SATA
      • Graphics card(s):
      • eVGA 8800Ultra
      • PSU:
      • Corsair 620W
      • Case:
      • Antec P182
      • Monitor(s):
      • DELL 24" LCD

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    Regarding getting this system to work with a PCI-e RAID controller...

    Can I plug in the board, move the drives over to it and power up? (I'm trying to avoid reloading all of the software and data)

    I sent Intel a note regarding this. I saw that there was a 7.6 version of the software that was out within the last couple weeks and wanted to know if it addressed the issue. The very quick response was "not specifically but it maybe." In reality, it did not. They sent me a link to their site which said to upgrade to 7.5 or to revert to IDE.

    Thanks.

  15. #15
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    10,350
    Thanks
    600
    Thanked
    294 times in 204 posts

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    Revert to IDE, nice, I'll be reinstalling again 2nite then, what be the point of this being mainstream if its not bloody working?

  16. #16
    RIP Evy mroz's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    A wonderful avatar filled place
    Posts
    588
    Thanks
    40
    Thanked
    16 times in 15 posts
    • mroz's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte P35-DS4 rev 1.1
      • CPU:
      • Q6600 G0 @ 2.4GHz (was @ 3.2GHz), TRU120X (lapped) + Sythe S-Flex 1600rpm
      • Memory:
      • Corsair 6GiB DDR2 Twin2X 6400 C4 (was 2GiB)
      • Storage:
      • Samsung Spinpoint 500GB x 2
      • Graphics card(s):
      • GTX 460 (was Gigabyte 7600GS passive)
      • PSU:
      • Corsair HX 520
      • Case:
      • Antec 900 aka The Vacuum Cleaner
      • Monitor(s):
      • They're everywhere
      • Internet:
      • Zen upto 75Mb/s (typically 26Mb/s when no one else is using the internet)

    Re: system hangs - Vista 64/Asus P5K Premium/Intel RAID10

    Quote Originally Posted by rwm63 View Post
    Can I plug in the board, move the drives over to it and power up? (I'm trying to avoid reloading all of the software and data)
    I'd guess if you're lucky you might be able to plug in the board, boot up, install drivers, power down, move the drives over & then power up. That'd be my first try at any rate, assuming the system's stable enough to get away with the first half of that.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 201
    Last Post: 21-08-2007, 11:10 AM
  2. System hangs, monitor -> standby mode
    By kwakka1100 in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 2
    Last Post: 30-11-2004, 12:43 PM
  3. Abit NF7-S revision 2 information
    By Lee H in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 22
    Last Post: 30-10-2004, 07:13 PM
  4. Keeping your system healthy and secure
    By Paul Adams in forum Software
    Replies: 6
    Last Post: 12-10-2004, 09:35 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •