Results 1 to 5 of 5

Thread: speakers dead

  1. #1
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Edinburgh
    Posts
    396
    Thanks
    70
    Thanked
    44 times in 30 posts
    • RoBe's system
      • Motherboard:
      • asus p5k premium
      • CPU:
      • q6600 g0 @ 3.4ghz 1.3v
      • Memory:
      • 4gb ocz reaper
      • Storage:
      • 1xmaxtor 250gb2xsamsung 500gb
      • Graphics card(s):
      • xfx gtx 260 (216 cores)
      • PSU:
      • corsair hx620
      • Case:
      • silverstone tj09 - silver
      • Operating System:
      • Vista Home Premium x64
      • Monitor(s):
      • samsung 226bw
      • Internet:
      • bt

    speakers dead

    I've got creative i-trigue 5600 5.1 speakers and they just conked out on me. They stopped working yesterday but i thought nothing of it as my pc just bsod'd. I've been probing around with a voltmeter and it's definitley not the fuse or transformer.

    Any suggestions as to what it could be?

    thanks
    Last edited by RoBe; 26-12-2007 at 12:51 PM.

  2. #2
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,381
    Thanks
    2,892
    Thanked
    3,403 times in 2,693 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: speakers dead

    Do the speakers work with a different sound source?

    It may be that whatever caused the BSOD also damaged the sound card installation - try re-installing the soundcard drivers.
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  3. #3
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Edinburgh
    Posts
    396
    Thanks
    70
    Thanked
    44 times in 30 posts
    • RoBe's system
      • Motherboard:
      • asus p5k premium
      • CPU:
      • q6600 g0 @ 3.4ghz 1.3v
      • Memory:
      • 4gb ocz reaper
      • Storage:
      • 1xmaxtor 250gb2xsamsung 500gb
      • Graphics card(s):
      • xfx gtx 260 (216 cores)
      • PSU:
      • corsair hx620
      • Case:
      • silverstone tj09 - silver
      • Operating System:
      • Vista Home Premium x64
      • Monitor(s):
      • samsung 226bw
      • Internet:
      • bt

    Re: speakers dead

    it's not the sound card. I've tried the speakers on a diff source (didn't work) and a different set of speakers with the same sound card(did work).
    The wee LED on the volume control which comes on when you turn the speakers on isn't working either. And inside the volume control there seems to be a lot of bare wire where they exit the volume control to go to the sub. Maybe it's shorted out

  4. #4
    Admin team peterb's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Southampton
    Posts
    19,381
    Thanks
    2,892
    Thanked
    3,403 times in 2,693 posts
    • peterb's system
      • Motherboard:
      • Nascom 2
      • CPU:
      • Z80B
      • Memory:
      • 48K 8 bit memory on separate card
      • Storage:
      • Audio cassette tape - home built 5.25" floppy drive
      • Graphics card(s):
      • text output (composite video)
      • PSU:
      • Home built
      • Case:
      • Home built
      • Operating System:
      • Nas-sys
      • Monitor(s):
      • 12" monocrome composite video input
      • Internet:
      • No networking capability on this machine

    Re: speakers dead

    How old are they? If they are in Warranty, RMA them - if not you may have to do a bit of digging around (depending on your electronics competency ) Were you playing them loudly? (Unfortunately the build quality of Computer speakers tends not to be that good (OK - sweeoung generalisation) so if they are operated at high volumes for any length of time, it can damage them.

    The fact that the LED doesn't come on although the PSU is delivering power indicates that it may be internal (internal fuse) although it might be worth checking the PSU voltage with it connected to the speakers (but that will probably involve opening the speakers - which would invalidate any warranty)
    (\__/)
    (='.'=)
    (")_(")

    Been helped or just 'Like' a post? Use the Thanks button!
    My broadband speed - 750 Meganibbles/minute

  5. #5
    Senior Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Edinburgh
    Posts
    396
    Thanks
    70
    Thanked
    44 times in 30 posts
    • RoBe's system
      • Motherboard:
      • asus p5k premium
      • CPU:
      • q6600 g0 @ 3.4ghz 1.3v
      • Memory:
      • 4gb ocz reaper
      • Storage:
      • 1xmaxtor 250gb2xsamsung 500gb
      • Graphics card(s):
      • xfx gtx 260 (216 cores)
      • PSU:
      • corsair hx620
      • Case:
      • silverstone tj09 - silver
      • Operating System:
      • Vista Home Premium x64
      • Monitor(s):
      • samsung 226bw
      • Internet:
      • bt

    Re: speakers dead

    I've had them for about 2 years or so, and got them off a friend 2nd hand, so no warranty as far as i know. I've been inside and all internal fuses seem fine, none are blown. The volume is never over half, and other times i use a headset.

    I might be able to get another volume control for ~£5 so i'll see if that makes any difference. If not i guess it's back to probing around with a multimeter and hoping for the best

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Best Budget 2.1 Speakers
    By Speed in forum Consumer Electronics
    Replies: 1
    Last Post: 12-12-2007, 11:22 AM
  2. 2.1 Speakers?
    By divinemadness in forum PC Hardware and Components
    Replies: 11
    Last Post: 16-02-2006, 05:55 PM
  3. Replies: 3
    Last Post: 18-03-2005, 07:13 PM
  4. 5.1 Speakers?
    By ajbrun in forum PC Hardware and Components
    Replies: 18
    Last Post: 13-03-2005, 11:17 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •