Results 1 to 6 of 6

Thread: System locking up when LAN cable removed.

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    94
    Thanks
    1
    Thanked
    0 times in 0 posts
    • p4ul's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte GA-X58A-UD3R
      • CPU:
      • Intel core i7 920
      • Memory:
      • 6GB DDR3 1600Mhz
      • Storage:
      • 2TB, 3TB, 256GB SSD
      • Graphics card(s):
      • AMD R9 290
      • PSU:
      • 800w
      • Case:
      • coolermaster cosmos rc-1000
      • Operating System:
      • windows 7 64bit
      • Monitor(s):
      • acer 24" lcd 2ms
      • Internet:
      • 10.5mbps

    System locking up when LAN cable removed.

    mb: Gigabyte GA-P35-DS3L (rev. 1.0)
    q6600 G0 @ 3gHz / 333 x 9
    2gb ddr2 800
    gf8800 GT
    ocz 600w psu

    Using win xp pro 32bit sp2.

    The system totally locks up only when i go to dissconnect the LAN cable, and resumes as normal if i replace the LAN cable, otherwise i need to press the reset button. Ive never had this happen with any other pcs, what could be causing it? Ive updated network card drivers to latest version (im using the onboard lan)

    Could it be a bug with this motherboard or maybe a hardware fault? Im going to check if the bios needs updating but im pretty sure its the latest version already. Is this a known issue with this board?

    Apart from this its totally stable, the only time it locks up is when LAN cable is taken out.. and it makes a strange sort of continuous buzzing sound, like as if its cought in an endless loop, and only stops when reconnecting the LAN cable.

  2. #2
    Registered+
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    66
    Thanks
    2
    Thanked
    5 times in 5 posts

    Re: System locking up when LAN cable removed.

    Very strange issue. I too would have gone for the driver option first. Sounds like it could be something inherent to the mobo, which suggests a BIOS update (as you say).

    It is possible that its a Windows issue, windows does break in weird and wonderful ways. Have you got a spare network card you can plug in just to test this?

  3. #3
    Registered+
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    London
    Posts
    74
    Thanks
    3
    Thanked
    3 times in 3 posts
    • gurpz1's system
      • Motherboard:
      • ASUS P5K-E WiFi/AP
      • CPU:
      • Intel Quad Q6600 @ 3ghz
      • Memory:
      • 2GB Geil PC2-6400 CAS4 @3-4-3-10
      • Storage:
      • 150gb Raptor + 500gb SpinPoint
      • Graphics card(s):
      • MSI NX8800GT-OC
      • PSU:
      • Corair HX620
      • Case:
      • NZXT Alpha
      • Monitor(s):
      • 20" Samsung SM206BW
      • Internet:
      • O2 @ ~6MB

    Re: System locking up when LAN cable removed.

    It could be a virus/trojan uploading data and if you block the upload i.e disconnect, it locks up the system. Have you scanned lately?

  4. #4
    Senior Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Q2DM1
    Posts
    259
    Thanks
    7
    Thanked
    20 times in 20 posts
    • Viper81's system
      • Motherboard:
      • Asus P8Z77-V PRO
      • CPU:
      • Intel i5 3570K
      • Memory:
      • 16Gb Corsair XMS3 1600MHz
      • Storage:
      • Many
      • Graphics card(s):
      • Asus 1Gb 6950
      • PSU:
      • Corsair 650W
      • Case:
      • Antec P182
      • Operating System:
      • Win 7 x64
      • Monitor(s):
      • 25.5" HP W2558HC
      • Internet:
      • Tin Can and String

    Re: System locking up when LAN cable removed.

    Wierd! Can you tell where the buzzing sound is coming from? Motherboard? Speakers?

  5. #5
    Splash
    Guest

    Re: System locking up when LAN cable removed.

    Odd... Might be worth trying a linux livecd to see if the issues are replicated in another OS. If they are I'd possibly be looking for a short - check your motherboard mounting, it could be that having the cable in place is enough to lift the board away from the short.

    Do you get the buzzing sound when in the BIOS if the cable is disconnected?

  6. #6
    Registered User
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    Lightbulb Re: System locking up when LAN cable removed.

    Remove the old LAN driver, download and install the lastet realtek 8111 LAN driver:

    version 5.686.0103.2008 or up for XP
    europe.giga-byte.com/FileList/Driver/motherboard_driver_lan_realtek_8111.exe

    version 6.202.0125.2008 or up for Vista
    europe.giga-byte.com/FileList/Driver/motherboard_driver_lan_realtek_8111_vista.exe

    Same problem solved

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Virtual Cable, the coolest sat nav system ever
    By HEXUS in forum HEXUS News
    Replies: 3
    Last Post: 20-12-2007, 01:31 PM
  2. new system build problems
    By Taw in forum PC Hardware and Components
    Replies: 20
    Last Post: 19-08-2007, 04:04 PM
  3. Abit NF7-S revision 2 information
    By Lee H in forum SCAN.care@HEXUS
    Replies: 22
    Last Post: 30-10-2004, 07:13 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •