Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 26

Thread: 4GB installed Memory 2GB usable

  1. #1
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    London
    Posts
    22
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • dannyencasa's system
      • Motherboard:
      • Asus Sabertooth X79
      • CPU:
      • Intel Core i7-3970X Extreme Edition Socket 2011 (OC@5.1ghz)
      • Memory:
      • Corsair Dominator platinum 16gb (4x4GB) 240-Pin DDR3 2133
      • Storage:
      • 2TB Seagate ST32000641AS Barracuda XT, SATA III 6Gb/s, /// Corsair 240GB Force Series GS
      • Graphics card(s):
      • 2 x EVGA Nvidia GeForce GTX 780 Superclocked w/ACX cooler
      • PSU:
      • Corsair HX 850W ATX Modular SLI Compliant
      • Case:
      • Silverstone Temjin TJ07 black with window
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U3014
      • Internet:
      • Virgin Media fibre 120Mb

    4GB installed Memory 2GB usable

    I recently upgraded my pc and purchased an overclocked bundle. Intel Core i5-760 Socket 1156 Quad-Core (overclocked @4ghz) + Asus P7P55D-E + Kingston HyperX 4GB (2 x 2GB) DDR3 PC3 12800 1600MHz + Contac 29 CPU Cooler from Yoyotech.

    After installing a fresh copy of Windows 7 64bit. I've noticed that in the properties on my computer, it indicates that I have 4gb memory installed and in brackets 2gb usable.

    I've also noticed that in the bios under system information it also indicates 2048mb usable.

    Why is this? Where is the missing 2gb? Why is the bios only showing 2gb?

    I have tried swapping the sticks (still the same), I have tested each stick individually (both are ok).

    Any ideas what could be causing this and how to resolve this.

    Many thanks

  2. #2
    Senior Lurker
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,038
    Thanks
    202
    Thanked
    59 times in 58 posts
    • Englander's system
      • Motherboard:
      • ASUS Z170 Pro Gaming
      • CPU:
      • i5-6500
      • Memory:
      • 2x8GB Corsair Vengeance LPX 2666MHz
      • Storage:
      • SanDisk 128GB SSD
      • Graphics card(s):
      • Intel HD 530 Integrated Graphics
      • PSU:
      • Be Quiet! Straight Power 10 400W
      • Case:
      • Corsair Carbide 100R Silent Edition
      • Operating System:
      • Windows 10 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell U2515H
      • Internet:
      • Plusnet 38Mb/2Mb

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    I had exactly the same problem just the other week, I notched down the memory multiplier (which is linked to the base clock) so the memory ran a bit slower but all 4GB show up. However, this shouldn't really happen given that it was bought as an overclock bundle but it's worth a try I suppose.

  3. #3
    ***** Lurker
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    724
    Thanks
    2
    Thanked
    15 times in 15 posts
    • d3fiant's system
      • Motherboard:
      • GB X58A-UDR3 FB11
      • CPU:
      • Core i7 950
      • Memory:
      • Corsair 12GB DDR3 1600
      • Storage:
      • 2x 120GB OCZ Agility SSD + 500GB SP F3
      • Graphics card(s):
      • GB Windforce GTX670 2GB
      • PSU:
      • 850W Akasa
      • Case:
      • Fractal R3
      • Operating System:
      • Windows 7 x64 HP Retail
      • Monitor(s):
      • 24" 1920x1080 Iiyama LED
      • Internet:
      • 60MB VM

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Not so familiar with the P55 mobo but on the X58 I had to enable XMP profile or manually set memory SPD and up the QPI and DDR voltage to enable full memory on a couple of systems I built including my own as the default bios settings did not run the memory at 16000Mhz and on occasion only enabled 4GB of 6GB (or 8 of 12GB) on some other machines I built)

  4. #4
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    London
    Posts
    22
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • dannyencasa's system
      • Motherboard:
      • Asus Sabertooth X79
      • CPU:
      • Intel Core i7-3970X Extreme Edition Socket 2011 (OC@5.1ghz)
      • Memory:
      • Corsair Dominator platinum 16gb (4x4GB) 240-Pin DDR3 2133
      • Storage:
      • 2TB Seagate ST32000641AS Barracuda XT, SATA III 6Gb/s, /// Corsair 240GB Force Series GS
      • Graphics card(s):
      • 2 x EVGA Nvidia GeForce GTX 780 Superclocked w/ACX cooler
      • PSU:
      • Corsair HX 850W ATX Modular SLI Compliant
      • Case:
      • Silverstone Temjin TJ07 black with window
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U3014
      • Internet:
      • Virgin Media fibre 120Mb

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Quote Originally Posted by Englander View Post
    I had exactly the same problem just the other week, I notched down the memory multiplier (which is linked to the base clock) so the memory ran a bit slower but all 4GB show up. However, this shouldn't really happen given that it was bought as an overclock bundle but it's worth a try I suppose.
    I could do that, but that would void my warranty if I played around with the overclock settings in the bios.

  5. #5
    Chaos Monkey Apex's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Huddersfield
    Posts
    4,516
    Thanks
    935
    Thanked
    230 times in 160 posts
    • Apex's system
      • Motherboard:
      • Asus Z87M-PLUS
      • CPU:
      • Intel i5-4670K
      • Memory:
      • 32 GiB
      • Storage:
      • 14 TiB
      • Graphics card(s):
      • R9 480X 8Gib
      • PSU:
      • 750
      • Case:
      • Core View 21
      • Operating System:
      • Windows 10 pro
      • Monitor(s):
      • Dell S2721DGFA
      • Internet:
      • 200Mb nTL Cable

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Speak to the shop before and see if they can help you.



  6. #6
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    London
    Posts
    22
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • dannyencasa's system
      • Motherboard:
      • Asus Sabertooth X79
      • CPU:
      • Intel Core i7-3970X Extreme Edition Socket 2011 (OC@5.1ghz)
      • Memory:
      • Corsair Dominator platinum 16gb (4x4GB) 240-Pin DDR3 2133
      • Storage:
      • 2TB Seagate ST32000641AS Barracuda XT, SATA III 6Gb/s, /// Corsair 240GB Force Series GS
      • Graphics card(s):
      • 2 x EVGA Nvidia GeForce GTX 780 Superclocked w/ACX cooler
      • PSU:
      • Corsair HX 850W ATX Modular SLI Compliant
      • Case:
      • Silverstone Temjin TJ07 black with window
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U3014
      • Internet:
      • Virgin Media fibre 120Mb

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Quote Originally Posted by Apex View Post
    Speak to the shop before and see if they can help you.
    I've spoken to the shop and they made some recommendations, but to no avail.

    This is so fustrating

  7. #7
    ***** Lurker
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    724
    Thanks
    2
    Thanked
    15 times in 15 posts
    • d3fiant's system
      • Motherboard:
      • GB X58A-UDR3 FB11
      • CPU:
      • Core i7 950
      • Memory:
      • Corsair 12GB DDR3 1600
      • Storage:
      • 2x 120GB OCZ Agility SSD + 500GB SP F3
      • Graphics card(s):
      • GB Windforce GTX670 2GB
      • PSU:
      • 850W Akasa
      • Case:
      • Fractal R3
      • Operating System:
      • Windows 7 x64 HP Retail
      • Monitor(s):
      • 24" 1920x1080 Iiyama LED
      • Internet:
      • 60MB VM

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    setting the dram voltage and the qpi to the proper settings supported by the memory is not overclocking you just need to do more reading on forums that are specific to the mobo or memory manufacterers, theres bound to be people running similar setups who have gone thru the same pain

  8. #8
    Senior Member
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    492
    Thanks
    8
    Thanked
    106 times in 80 posts

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Is the memory remap feature enabled in the BIOS?

    I'm not familiar with that board, but from a quick look at the manual it will be in the Advanced menu under "Uncore Configuration".

  9. #9
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    London
    Posts
    22
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • dannyencasa's system
      • Motherboard:
      • Asus Sabertooth X79
      • CPU:
      • Intel Core i7-3970X Extreme Edition Socket 2011 (OC@5.1ghz)
      • Memory:
      • Corsair Dominator platinum 16gb (4x4GB) 240-Pin DDR3 2133
      • Storage:
      • 2TB Seagate ST32000641AS Barracuda XT, SATA III 6Gb/s, /// Corsair 240GB Force Series GS
      • Graphics card(s):
      • 2 x EVGA Nvidia GeForce GTX 780 Superclocked w/ACX cooler
      • PSU:
      • Corsair HX 850W ATX Modular SLI Compliant
      • Case:
      • Silverstone Temjin TJ07 black with window
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U3014
      • Internet:
      • Virgin Media fibre 120Mb

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Quote Originally Posted by CaptainCrash View Post
    Is the memory remap feature enabled in the BIOS?

    I'm not familiar with that board, but from a quick look at the manual it will be in the Advanced menu under "Uncore Configuration".
    Yes, the memory remap is enabled.

  10. #10
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    London
    Posts
    22
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • dannyencasa's system
      • Motherboard:
      • Asus Sabertooth X79
      • CPU:
      • Intel Core i7-3970X Extreme Edition Socket 2011 (OC@5.1ghz)
      • Memory:
      • Corsair Dominator platinum 16gb (4x4GB) 240-Pin DDR3 2133
      • Storage:
      • 2TB Seagate ST32000641AS Barracuda XT, SATA III 6Gb/s, /// Corsair 240GB Force Series GS
      • Graphics card(s):
      • 2 x EVGA Nvidia GeForce GTX 780 Superclocked w/ACX cooler
      • PSU:
      • Corsair HX 850W ATX Modular SLI Compliant
      • Case:
      • Silverstone Temjin TJ07 black with window
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U3014
      • Internet:
      • Virgin Media fibre 120Mb

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Quote Originally Posted by d3fiant View Post
    setting the dram voltage and the qpi to the proper settings supported by the memory is not overclocking you just need to do more reading on forums that are specific to the mobo or memory manufacterers, theres bound to be people running similar setups who have gone thru the same pain
    Done that, again nothing.

    I will try the forums and try googling even further.

  11. #11
    Registered+
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • k3vst3r's system
      • Motherboard:
      • Biostar X58A
      • CPU:
      • i7 950 @ 4.4GHz
      • Memory:
      • OCZ DDR3 1600 6GB 8-8-8-24
      • Storage:
      • 40GB SF SSD 1TB F3
      • Graphics card(s):
      • 470 GTX
      • PSU:
      • Corsair 850HX
      • Case:
      • Coolermaster stacker ST101
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • Samsung 226BW
      • Internet:
      • Virgin 50Mbps

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Using latest bios for your motherboard?
    Suggest full reset by resetting the cmos switch or removing the battery
    Reseat memory
    Reseat cpu
    Make sure memory remap is enabled
    If none of those work then probably problem with your windows install

  12. #12
    Senior Member mikemikemi's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Posts
    628
    Thanks
    20
    Thanked
    48 times in 48 posts

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Might be an obvious question, but is some memory allocated to onboard graphics?

  13. #13
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    London
    Posts
    22
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • dannyencasa's system
      • Motherboard:
      • Asus Sabertooth X79
      • CPU:
      • Intel Core i7-3970X Extreme Edition Socket 2011 (OC@5.1ghz)
      • Memory:
      • Corsair Dominator platinum 16gb (4x4GB) 240-Pin DDR3 2133
      • Storage:
      • 2TB Seagate ST32000641AS Barracuda XT, SATA III 6Gb/s, /// Corsair 240GB Force Series GS
      • Graphics card(s):
      • 2 x EVGA Nvidia GeForce GTX 780 Superclocked w/ACX cooler
      • PSU:
      • Corsair HX 850W ATX Modular SLI Compliant
      • Case:
      • Silverstone Temjin TJ07 black with window
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U3014
      • Internet:
      • Virgin Media fibre 120Mb

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Quote Originally Posted by k3vst3r View Post
    Using latest bios for your motherboard?
    Suggest full reset by resetting the cmos switch or removing the battery
    Reseat memory
    Reseat cpu
    Make sure memory remap is enabled
    If none of those work then probably problem with your windows install
    I have checked the bios and yes I am using the latest bios version.I have reseated the memory and cpu. memory remap is enabled and I have re-installed window 3 times.
    I might try reseting the cmos switch and remove the battery later tonight.

  14. #14
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    London
    Posts
    22
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • dannyencasa's system
      • Motherboard:
      • Asus Sabertooth X79
      • CPU:
      • Intel Core i7-3970X Extreme Edition Socket 2011 (OC@5.1ghz)
      • Memory:
      • Corsair Dominator platinum 16gb (4x4GB) 240-Pin DDR3 2133
      • Storage:
      • 2TB Seagate ST32000641AS Barracuda XT, SATA III 6Gb/s, /// Corsair 240GB Force Series GS
      • Graphics card(s):
      • 2 x EVGA Nvidia GeForce GTX 780 Superclocked w/ACX cooler
      • PSU:
      • Corsair HX 850W ATX Modular SLI Compliant
      • Case:
      • Silverstone Temjin TJ07 black with window
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U3014
      • Internet:
      • Virgin Media fibre 120Mb

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Quote Originally Posted by mikemikemi View Post
    Might be an obvious question, but is some memory allocated to onboard graphics?
    Not in this case as I have an Asus Nvidia GTX470, it has already around 1280mb on board.

  15. #15
    Registered+
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • k3vst3r's system
      • Motherboard:
      • Biostar X58A
      • CPU:
      • i7 950 @ 4.4GHz
      • Memory:
      • OCZ DDR3 1600 6GB 8-8-8-24
      • Storage:
      • 40GB SF SSD 1TB F3
      • Graphics card(s):
      • 470 GTX
      • PSU:
      • Corsair 850HX
      • Case:
      • Coolermaster stacker ST101
      • Operating System:
      • Windows 7
      • Monitor(s):
      • Samsung 226BW
      • Internet:
      • Virgin 50Mbps

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Real strange one, i would check cpu socket maybe some pins are slightly bent. Tried other dimm slots too?

  16. #16
    Registered+
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    London
    Posts
    22
    Thanks
    0
    Thanked
    1 time in 1 post
    • dannyencasa's system
      • Motherboard:
      • Asus Sabertooth X79
      • CPU:
      • Intel Core i7-3970X Extreme Edition Socket 2011 (OC@5.1ghz)
      • Memory:
      • Corsair Dominator platinum 16gb (4x4GB) 240-Pin DDR3 2133
      • Storage:
      • 2TB Seagate ST32000641AS Barracuda XT, SATA III 6Gb/s, /// Corsair 240GB Force Series GS
      • Graphics card(s):
      • 2 x EVGA Nvidia GeForce GTX 780 Superclocked w/ACX cooler
      • PSU:
      • Corsair HX 850W ATX Modular SLI Compliant
      • Case:
      • Silverstone Temjin TJ07 black with window
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro 64bit
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U3014
      • Internet:
      • Virgin Media fibre 120Mb

    Re: 4GB installed Memory 2GB usable

    Quote Originally Posted by k3vst3r View Post
    Real strange one, i would check cpu socket maybe some pins are slightly bent. Tried other dimm slots too?
    I would assume that the cpu socket is ok, after all Yoyotech built and tested the bundle before I purchased it.

    I have tried other dimm slots. I've tried slot A1+B1 and that works fine but only showing around 3.5 usable memory. I've tried slots B1+B2 and the system doesn't boot up.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. what's the latest on 4gb memory modules
    By jt256 in forum SCAN 3XS Systems Support
    Replies: 6
    Last Post: 22-08-2010, 02:23 PM
  2. 2GB vs 4GB Ram??
    By alexpollard in forum PC Hardware and Components
    Replies: 14
    Last Post: 06-12-2007, 12:39 PM
  3. Replies: 14
    Last Post: 16-11-2007, 11:09 PM
  4. ASUS A8N SLI Deluxe - memory question
    By Logan in forum PC Hardware and Components
    Replies: 6
    Last Post: 13-09-2007, 12:45 PM
  5. Overclocking A64s?
    By Prodigy in forum PC Hardware and Components
    Replies: 4
    Last Post: 09-09-2004, 03:42 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •