Results 1 to 9 of 9

Thread: 5.1 Questions

  1. #1
    Member
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    85
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts

    5.1 Questions

    I've got a few questions about 5.1 speakers and Soundstorm sound that has been bugging me for a while now.

    I've got an Asus A7N8X Deluxe and Videologic ZXR-500 5.1 speakers and somehow I find it hard to get 5.1 working properly. I've got a version of WinDVD that came with my other mobo which states that it's the proper 5.1 enabled version. Problem is I can't seem to get sound out of my rear speakers, also the same sound effects are coming out of all the same speakers(front ones and centre) so it's like 5.1 isn't actually enabled properly if you know what I mean(it happens with 5.1 games aswell). All the speakers work fine when I do the Soundstorm speaker test though, so there can't be a problem with the rears if they work in the soundstorm control panel. Do any of you guys/gals have any idea why this is? Are the Videologic ZXR-500s proper 5.1 speakers? Or more the Soundstorm? Would I be better with better speakers or even a better soundcard or am I being stupid as this problem can easily be fixed?

    I don't even know if I have them set up properly, I just need some tips/help on how to get the most out of 5.1.

    Any help will be well appreciated .

  2. #2
    Un-Official HEXUS CS:S Clan Member/ajbruns man! Daymonkey's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    England Home Of The Imprisoned
    Posts
    2,012
    Thanks
    0
    Thanked
    4 times in 3 posts
    have you done the usual by going into control panel going into sounds and audio devices , speaker settings advanced and changing it into 5.1 surround sound , and if you have the soundmax asus driver changing it in that to.

    Irc Channels To Join(Quakenet), #hexus.cs, #hexus.net

  3. #3
    Member
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    85
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Yeah I've done all that. What's the soundmax driver? never heard of it before .

  4. #4
    Un-Official HEXUS CS:S Clan Member/ajbruns man! Daymonkey's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    England Home Of The Imprisoned
    Posts
    2,012
    Thanks
    0
    Thanked
    4 times in 3 posts
    dont worry just seen it isnt on that board im outta ideas

    Irc Channels To Join(Quakenet), #hexus.cs, #hexus.net

  5. #5
    mutantbass head Lee H's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    M28, Manchester
    Posts
    14,204
    Thanks
    337
    Thanked
    671 times in 580 posts
    • Lee H's system
      • Motherboard:
      • MSI Z370 Carbon Gaming
      • CPU:
      • Intel i7 8700K Unlocked CPU
      • Memory:
      • 16 GB Corsair Vengeance 3200 LPX
      • Storage:
      • 250GB 960 EVO + a few more drives
      • Graphics card(s):
      • 6GB Palit GTX 1060 Dual
      • PSU:
      • Antec Truepower 750W Modular Blue
      • Case:
      • Corsair 600T White Edition
      • Operating System:
      • Windows 10 PRO
      • Monitor(s):
      • 27" Asus MX279H & 24" Acer 3D GD245HQ + the 3D glasses
      • Internet:
      • Virgin Media
    have you tried swapping the coloured connections around as some nforce motherboards we're labelled incorrectly.

    Have you tried using the Nvswap utility as this usually helps.

    http://www.nvidia.com/object/nvswap_1.0.html

    Try that and see if that fixes the 5.1 surround issues

  6. #6
    Member
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    85
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    Tried it and it seems to be correct.

  7. #7
    Theoretical Element Spud1's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    North West
    Posts
    6,916
    Thanks
    242
    Thanked
    245 times in 192 posts
    • Spud1's system
      • Motherboard:
      • Mac Pro
      • CPU:
      • 2x 2.8ghz Quad Core Xeons (octo-core)
      • Memory:
      • 4gb DDR2 FB-Dimm
      • Storage:
      • 1x1TB, 1x320gb, 2x500gb, 1x250gb, 120GB SSD
      • Graphics card(s):
      • Nvidia Geforce 560Ti
      • PSU:
      • Mac pro PSU
      • Case:
      • Mac Pro Case
      • Operating System:
      • Windows 8
      • Monitor(s):
      • 1x22" LG 3D TFT 1x 19" ViewSonic
      • Internet:
      • 80mb BT Infinity
    aww theres only 1 question was expecting 5 and a bit

    anyway are you using analogue or digital? i could never get it to work properly with analogue, so just bought a digital optical cable and it worked first time plus the quality was tonnes better

  8. #8
    Member
    Join Date
    Aug 2004
    Posts
    85
    Thanks
    0
    Thanked
    0 times in 0 posts
    I only have analogue.

  9. #9
    Theoretical Element Spud1's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    North West
    Posts
    6,916
    Thanks
    242
    Thanked
    245 times in 192 posts
    • Spud1's system
      • Motherboard:
      • Mac Pro
      • CPU:
      • 2x 2.8ghz Quad Core Xeons (octo-core)
      • Memory:
      • 4gb DDR2 FB-Dimm
      • Storage:
      • 1x1TB, 1x320gb, 2x500gb, 1x250gb, 120GB SSD
      • Graphics card(s):
      • Nvidia Geforce 560Ti
      • PSU:
      • Mac pro PSU
      • Case:
      • Mac Pro Case
      • Operating System:
      • Windows 8
      • Monitor(s):
      • 1x22" LG 3D TFT 1x 19" ViewSonic
      • Internet:
      • 80mb BT Infinity
    well get some better speakers then

    or since you probably cant afford them else you would have them [thats logical think...its late dont question me on it ]

    Have you tried different drivers? I have found that I prefer the older soundstorm drivers to the new one, the control panel was easier to configure imho and might be more compatable with your setup.

    Also try some different dvd player software - windvd is infamous for being ..well..rubbish really. Does the same problem happen with Windows Media player? or BS player?

    Check your soundstorm control panel options, is there an option to mix in the channels to create virtual surround sound??

    Check windows sound settings [not the soundstorm ones] Does windows think you have 5.1?

    lots of ideas here just come to my head, let me know how you get on I will investigate more for you

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Abit NF7-s & Creative Inspire 5100 (5.1) Speaker Probs
    By ERU in forum PC Hardware and Components
    Replies: 10
    Last Post: 12-05-2004, 06:32 PM
  2. Audigy 2 or Aureon 5.1 Sky
    By MurphmanL in forum PC Hardware and Components
    Replies: 13
    Last Post: 06-04-2004, 08:49 PM
  3. 5.1 Digital Optical Out
    By MurphmanL in forum PC Hardware and Components
    Replies: 22
    Last Post: 05-04-2004, 08:43 PM
  4. 5.1 speaker problems
    By loki in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 22-10-2003, 01:16 PM
  5. Sound Blaster® Surround 5.1
    By pmk24 in forum Retail Therapy and Bargains
    Replies: 28
    Last Post: 16-08-2003, 08:59 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •