Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 16 of 30

Thread: A8N-E doesnt like Seagate SATA 7200.9 drives

  1. #1
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy

    A8N-E doesnt like Seagate SATA 7200.9 drives

    and guess what? I just had two delivered



    so, how do I do this?

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  2. #2
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    /holds head in hands

    why me?

    /sobs

    cant find any "firmware" on Seagate's site. Anyone know anything about updating firmaware on a hard drive?

    Scares me

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  3. #3
    YUKIKAZE arthurleung's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Aberdeen
    Posts
    3,280
    Thanks
    8
    Thanked
    88 times in 83 posts
    • arthurleung's system
      • Motherboard:
      • Asus P5E (Rampage Formula 0902)
      • CPU:
      • Intel Core2Quad Q9550 3.6Ghz 1.2V
      • Memory:
      • A-Data DDR2-800 2x2GB CL4
      • Storage:
      • 4x1TB WD1000FYPS @ RAID5 3Ware 9500S-8 / 3x 1TB Samsung Ecogreen F2
      • Graphics card(s):
      • GeCube HD4870 512MB
      • PSU:
      • Corsair VX450
      • Case:
      • Antec P180
      • Operating System:
      • Windows Server 2008 Standard
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp 2709W + 2001FP
      • Internet:
      • Be*Unlimited 20Mbps
    Send an email to seagate support, give them your HDDs' serials, they'll send you an appropiate firmware

    Each drive is different so need different firmware update.
    Workstation 1: Intel i7 950 @ 3.8Ghz / X58 / 12GB DDR3-1600 / HD4870 512MB / Antec P180
    Workstation 2: Intel C2Q Q9550 @ 3.6Ghz / X38 / 4GB DDR2-800 / 8400GS 512MB / Open Air
    Workstation 3: Intel Xeon X3350 @ 3.2Ghz / P35 / 4GB DDR2-800 / HD4770 512MB / Shuttle SP35P2
    HTPC: AMD Athlon X4 620 @ 2.6Ghz / 780G / 4GB DDR2-1000 / Antec Mini P180 White
    Mobile Workstation: Intel C2D T8300 @ 2.4Ghz / GM965 / 3GB DDR2-667 / DELL Inspiron 1525 / 6+6+9 Cell Battery

    Display (Monitor): DELL Ultrasharp 2709W + DELL Ultrasharp 2001FP
    Display (Projector): Epson TW-3500 1080p
    Speakers: Creative Megaworks THX550 5.1
    Headphones: Etymotic hf2 / Ultimate Ears Triple.fi 10 Pro

    Storage: 8x2TB Hitachi @ DELL PERC 6/i RAID6 / 13TB Non-RAID Across 12 HDDs
    Consoles: PS3 Slim 120GB / Xbox 360 Arcade 20GB / PS2

  4. #4
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    what a pain...ok ta chap

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  5. #5
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    So far so good. Seagate replied very fast and have requested my Serial NUmbers for relevent firmware

    Quite pleased at the moment, Seagate shining through on customer support

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  6. #6
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2003
    Posts
    10,846
    Thanks
    657
    Thanked
    375 times in 261 posts
    Firmware update, isnt that a bit like a BIOS update?

    /runs

  7. #7
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    /catches Trig and makes him watch as I kill another BIOS

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  8. #8
    Common Sense Advocate Rabs's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Preston
    Posts
    760
    Thanks
    1
    Thanked
    5 times in 4 posts
    • Rabs's system
      • Motherboard:
      • Gigabyte Z170X Gaming 7
      • CPU:
      • Intel Core i7 6700K
      • Memory:
      • 2 x 8GB Corsair Vengeance Red
      • Storage:
      • 256GB Samsung 950 Pro Nvme, 1TB Seagate HD
      • Graphics card(s):
      • EVGA Nvidia 970OC
      • PSU:
      • Coolermaster Ethusiast 850W
      • Case:
      • Coolermaster Stacker STC 101
      • Operating System:
      • Windows 10
      • Monitor(s):
      • Benq GW2760 27"
      • Internet:
      • Virgin Cable 200/12
    Slightly off topic, I've found my 2 x 150GB Raptors dont like the NF4 SATA controller at all, had to install them on the Silicon Image controller on my DFI Lanparty NF4 SLI-DR :/

    Looks like its a growing trend, hopefully they'll get it sorted with bios/driver updates.

  9. #9
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    got new Firmwares from Seagate.

    AAE follwed by AAH. Installed on both drives.

    No good.....doesn't boot past windows first screen...reboots PC

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  10. #10
    HEXUS.social member Agent's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Internet
    Posts
    19,159
    Thanks
    733
    Thanked
    1,605 times in 1,044 posts
    you dont have much luck do you mate

    tried booting into safe mode ?
    Try uninstalling the drivers totaly, then reinstalling if you can.
    Are you using the nvidia SW driver ? (it asks you when you install the nforce 4 drivers)

    Did you update both of the drives seperatly ? (ie unplug one, install, then the same for the other ?)
    Quote Originally Posted by Saracen View Post
    And by trying to force me to like small pants, they've alienated me.

  11. #11
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    Quote Originally Posted by Agent
    you dont have much luck do you mate

    tried booting into safe mode ?
    Try uninstalling the drivers totaly, then reinstalling if you can.
    Are you using the nvidia SW driver ? (it asks you when you install the nforce 4 drivers)

    Did you update both of the drives seperatly ? (ie unplug one, install, then the same for the other ?)
    nope I dont

    Safe mode makes it to the mup.sys file (?) then reboots the PC

    It wont make it to Windws to do drivers to SW is not relevent yet

    Did both drives seperately and tried installing XP on individually. Not happening.

    Am just reflashing the firmware to just the first one that Rick from Seagate sent me: AAE, not gonna use AAH this time.

    We'll see

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  12. #12
    Senior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    859
    Thanks
    6
    Thanked
    8 times in 8 posts
    Try jumpering them to run as SATA I / SATA 150 drives. See if that helps.

  13. #13
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    not thought of that....

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  14. #14
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    .........and looking at them, I wouldn't know how. No jumpers on it. one last connector that is'nt used, but no logo to explain

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  15. #15
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    anyone wanna buy some cheap storage? No use on Asus nForce 4 but otherwise, brand new

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

  16. #16
    HEXUS.timelord. Zak33's Avatar
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    I'm a Jessie
    Posts
    34,923
    Thanks
    2,955
    Thanked
    2,961 times in 1,831 posts
    • Zak33's system
      • Storage:
      • Kingston HyperX SSD, Hitachi 1Tb
      • Graphics card(s):
      • Nvidia 1060
      • PSU:
      • Coolermaster 800w
      • Case:
      • Silverstone Fortress FT01
      • Operating System:
      • Win10
      • Internet:
      • Zen FTC uber speedy
    lets makesure I'm doing this all right , a-z

    Boot off XP disk, having one hard drive plugged in, showing in BIOS ok.

    Hit F6 to use drivers off floppy for Sata. Having made a floppy with sata drivers from Asus CD rom (although the driver disk making utitility is called RAID it does seem to have SATA storage drivers too)

    Once XP asks for the disk, a ble screen, I whack the floppy in, hit return, and two choices come up.

    One is RAID, which I ignore (and which is turned off in BIOS) and one is SATA storage. I choose that one and hit return, and the flopy unloads it's goodness (nvatabus.sys)


    I only choose that one, not the RAID one, even though they both say required next to them.

    Is that right? It's how i did the last successfull machine.

    It asks if I want anymore drivers and I hit Return for No I dont want anymore drivers.

    XP installs.

    After I set it up for Languages etc, it copies remaining files to HDD< then reboots /...and never makes it to windows before rebooting over and over.

    It's not a floppy in the driver either or an XP cd in the drive...before ya shout

    Quote Originally Posted by Advice Trinity by Knoxville
    "The second you aren't paying attention to the tool you're using, it will take your fingers from you. It does not know sympathy." |
    "If you don't gaffer it, it will gaffer you" | "Belt and braces"

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. IDE Optical drives on a SATA controller using an IDE to SATA converter
    By Skinleech in forum PC Hardware and Components
    Replies: 5
    Last Post: 11-07-2007, 11:56 PM
  2. win xp pro setup not finding sata drives
    By squishy in forum Software
    Replies: 13
    Last Post: 30-10-2005, 07:51 PM
  3. Seagate SATA drive noiser than IDE?
    By Furton in forum PC Hardware and Components
    Replies: 0
    Last Post: 20-06-2005, 08:05 PM
  4. Samsung SATA drives: True SATA?
    By eldren in forum PC Hardware and Components
    Replies: 12
    Last Post: 23-12-2003, 02:39 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •