Results 1 to 13 of 13

Thread: This wednesday isn't going well... Boot problem

  1. #1
    Poor graduate. Ulti's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2,007
    Thanks
    702
    Thanked
    222 times in 191 posts
    • Ulti's system
      • Motherboard:
      • AsRock B450M Pro4
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 1800X
      • Memory:
      • Team Group Delta 32GB
      • Storage:
      • Samsung 970 EVO+ 500GB
      • Graphics card(s):
      • Palit GTX 1070 8GB
      • PSU:
      • SilverStone SX500-LG V2.0
      • Case:
      • Jonsbo UMX3 TG Version
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • AOC Agon AG322QC4 31.5"
      • Internet:
      • Plusnet Fibre Extra 80/20

    This wednesday isn't going well... Boot problem

    Ok, now I got a P45 motherboard and tried to boot up all my existing stuff in it but it kept just turning off and rebooting. I set everything up outside the case as I ordered a new case from Scan and it's due to arrive tomorrow so I thought I might as well set it up outside the case. I "turned on" the motherboard by shorting the power pins.

    So then I put it back in my P35 motherboard did exactly the same thing and it repeated the restarting. So I finally decided I'd screw it back into the case and plug in the headers and such and now I still get the same problem. Searched it up on google a bit and took the RAM, GFX card out.

    I have narrowed it down to the CPU, PSU and motherboard only and it comes up with the post codes 8.3. to 9.0 to 9.8 to 9.9 as far as I can see.

    According to the manual this means:
    8.3. - ATX power supply ready
    9.0. - AWARDBIOS take over booting job
    9.8. - De-assert ATX power supply
    9.9. - Complete power off sequence

    Sigh so many problems today, doesn't help that I can't even boot up my own pc...

    EDIT: I have tried clearing the BIOS of both boards multiple times.

    Gonna try another power supply but it only has a 4 pin connector... Might be a bit risky. Haven't got any other 775 CPUs to try though.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    394
    Thanks
    18
    Thanked
    29 times in 25 posts

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    Quote Originally Posted by Ulti View Post
    Ok, now I got a P45 motherboard and tried to boot up all my existing stuff in it but it kept just turning off and rebooting. I set everything up outside the case as I ordered a new case from Scan and it's due to arrive tomorrow so I thought I might as well set it up outside the case. I "turned on" the motherboard by shorting the power pins.

    So then I put it back in my P35 motherboard did exactly the same thing and it repeated the restarting. So I finally decided I'd screw it back into the case and plug in the headers and such and now I still get the same problem. Searched it up on google a bit and took the RAM, GFX card out.

    I have narrowed it down to the CPU, PSU and motherboard only and it comes up with the post codes 8.3. to 9.0 to 9.8 to 9.9 as far as I can see.

    According to the manual this means:
    8.3. - ATX power supply ready
    9.0. - AWARDBIOS take over booting job
    9.8. - De-assert ATX power supply
    9.9. - Complete power off sequence

    Sigh so many problems today, doesn't help that I can't even boot up my own pc...

    EDIT: I have tried clearing the BIOS of both boards multiple times.

    Gonna try another power supply but it only has a 4 pin connector... Might be a bit risky. Haven't got any other 775 CPUs to try though.
    Check whether the heatsking is seated properly. I had this problem before. CPU was overheating and system would reboot/shutdown.

  3. Received thanks from:

    Ulti (09-12-2009)

  4. #3
    Poor graduate. Ulti's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2,007
    Thanks
    702
    Thanked
    222 times in 191 posts
    • Ulti's system
      • Motherboard:
      • AsRock B450M Pro4
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 1800X
      • Memory:
      • Team Group Delta 32GB
      • Storage:
      • Samsung 970 EVO+ 500GB
      • Graphics card(s):
      • Palit GTX 1070 8GB
      • PSU:
      • SilverStone SX500-LG V2.0
      • Case:
      • Jonsbo UMX3 TG Version
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • AOC Agon AG322QC4 31.5"
      • Internet:
      • Plusnet Fibre Extra 80/20

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    This happened on both boards though :/ The CPU can't heat up that fast either can it?

  5. #4
    Poor graduate. Ulti's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2,007
    Thanks
    702
    Thanked
    222 times in 191 posts
    • Ulti's system
      • Motherboard:
      • AsRock B450M Pro4
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 1800X
      • Memory:
      • Team Group Delta 32GB
      • Storage:
      • Samsung 970 EVO+ 500GB
      • Graphics card(s):
      • Palit GTX 1070 8GB
      • PSU:
      • SilverStone SX500-LG V2.0
      • Case:
      • Jonsbo UMX3 TG Version
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • AOC Agon AG322QC4 31.5"
      • Internet:
      • Plusnet Fibre Extra 80/20

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    Think I fixed it now, simply used a different cooler. Maybe my current cooler is broken :/ I do pull the wires to get it out of the socket afterall >_> I also took the CPU and blew the CPU and the socket a bit to make sure there wasn't any dust or anything. Phew.

    Gonna get a new cooler after I get my new case to see how much room I have.

  6. #5
    Senior Member
    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    4,566
    Thanks
    145
    Thanked
    309 times in 247 posts
    • badass's system
      • Motherboard:
      • ASUS P8Z77-m pro
      • CPU:
      • Core i5 3570K
      • Memory:
      • 32GB
      • Storage:
      • 1TB Samsung 850 EVO, 2TB WD Green
      • Graphics card(s):
      • Radeon RX 580
      • PSU:
      • Corsair HX520W
      • Case:
      • Silverstone SG02-F
      • Operating System:
      • Windows 10 X64
      • Monitor(s):
      • Del U2311, LG226WTQ
      • Internet:
      • 80/20 FTTC

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    Quote Originally Posted by Ulti View Post
    This happened on both boards though :/ The CPU can't heat up that fast either can it?
    A modern CPU with a bad thermal connection to the heatsink will heat up almost instantly.
    "In a perfect world... spammers would get caught, go to jail, and share a cell with many men who have enlarged their penises, taken Viagra and are looking for a new relationship."

  7. Received thanks from:

    Ulti (09-12-2009)

  8. #6
    Banned
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Carlisle
    Posts
    4,121
    Thanks
    504
    Thanked
    368 times in 278 posts
    • matty-hodgson's system
      • Motherboard:
      • Abit IP35 Dark Raider
      • CPU:
      • Q6600 @ 4GHz (59'C Under a TRUE Black)
      • Memory:
      • 4GB OCZ DDR2 890MHz (5-4-4-15)
      • Storage:
      • Intel 80GB - Games. Intel 80GB - OS. 1TB Samsung - Storage.
      • Graphics card(s):
      • NVIDIA Zotac GTX 275: 728 Core, 1614 Shader, 1340 Memory
      • PSU:
      • Enermax MODU82+ 625w
      • Case:
      • Antec 300
      • Operating System:
      • Windows 7 x64
      • Monitor(s):
      • Samsung SM2343BW (2048x1152)
      • Internet:
      • Smallworld 4Mbps

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    it's tuesday btw

  9. Received thanks from:

    Ulti (09-12-2009)

  10. #7
    Headless Chicken Terbinator's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Posts
    7,321
    Thanks
    1,095
    Thanked
    672 times in 550 posts
    • Terbinator's system
      • Motherboard:
      • ASRock H61M
      • CPU:
      • Intel Xeon 1230-V3
      • Memory:
      • Geil Evo Corsa 2133/8GB
      • Storage:
      • M4 128GB, 2TB WD Red
      • Graphics card(s):
      • Gigabyte GTX Titan
      • PSU:
      • Corsair AX760i
      • Case:
      • Coolermaster 130
      • Operating System:
      • Windows 8.1 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell Ultrasharp U2711H
      • Internet:
      • Virgin Media 60Mb.

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    Quote Originally Posted by matty-hodgson View Post
    it's tuesday btw
    That's how bad his day was, it crossed into the future.
    Kalniel: "Nice review Tarinder - would it be possible to get a picture of the case when the components are installed (with the side off obviously)?"
    CAT-THE-FIFTH: "The Antec 300 is a case which has an understated and clean appearance which many people like. Not everyone is into e-peen looking computers which look like a cross between the imagination of a hyperactive 10 year old and a Frog."
    TKPeters: "Off to AVForum better Deal - £20+Vat for Free Shipping @ Scan"
    for all intents it seems to be the same card minus some gays name on it and a shielded cover ? with OEM added to it - GoNz0.

  11. Received thanks from:

    Ulti (09-12-2009)

  12. #8
    Senior Member Pob255's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    The land of Brum
    Posts
    9,945
    Thanks
    572
    Thanked
    1,196 times in 1,099 posts
    • Pob255's system
      • Motherboard:
      • Asus M5A99X EVO
      • CPU:
      • PhenomII x4 955 & CM Hyper 212+
      • Memory:
      • 2x 4gb Corsair Vengence 1600mhz cas9
      • Storage:
      • 250gb SATA Westerndigital + 500gb samsung +1tb Samsung
      • Graphics card(s):
      • Asus GTX560ti CuII
      • PSU:
      • Be Quiet E9 680w
      • Case:
      • HAF 912+
      • Operating System:
      • W7 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 21" ips something

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    What heat sink was it?

  13. #9
    Poor graduate. Ulti's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2,007
    Thanks
    702
    Thanked
    222 times in 191 posts
    • Ulti's system
      • Motherboard:
      • AsRock B450M Pro4
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 1800X
      • Memory:
      • Team Group Delta 32GB
      • Storage:
      • Samsung 970 EVO+ 500GB
      • Graphics card(s):
      • Palit GTX 1070 8GB
      • PSU:
      • SilverStone SX500-LG V2.0
      • Case:
      • Jonsbo UMX3 TG Version
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • AOC Agon AG322QC4 31.5"
      • Internet:
      • Plusnet Fibre Extra 80/20

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    Haha damn, I've even lost track of the day of the week! That's how miserable I was xD

    I was using an Akasa 965 before, now using my Arctic Cooling Alpine Pro 7 or something along the lines of that. Surprisingly enough, temperatures are very similar. Both times I have used AC MX2 and put the same amount on.

    I really want the Hyper 212 plus but it's never in stock on play.com and I don't wanna folk out another 4.50 (25%) over at amazon >_<

  14. #10
    Senior Member Pob255's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    The land of Brum
    Posts
    9,945
    Thanks
    572
    Thanked
    1,196 times in 1,099 posts
    • Pob255's system
      • Motherboard:
      • Asus M5A99X EVO
      • CPU:
      • PhenomII x4 955 & CM Hyper 212+
      • Memory:
      • 2x 4gb Corsair Vengence 1600mhz cas9
      • Storage:
      • 250gb SATA Westerndigital + 500gb samsung +1tb Samsung
      • Graphics card(s):
      • Asus GTX560ti CuII
      • PSU:
      • Be Quiet E9 680w
      • Case:
      • HAF 912+
      • Operating System:
      • W7 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 21" ips something

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    We need to poke Scan to get them into stock
    http://www.scan.co.uk/Products/Coole...lus-CPU-Cooler

    Clean off the bottom of your 965 and check to see if any of the heat pipes have ruptured, that would be the obsious cause of it dieing.

  15. Received thanks from:

    Ulti (09-12-2009)

  16. #11
    Poor graduate. Ulti's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2,007
    Thanks
    702
    Thanked
    222 times in 191 posts
    • Ulti's system
      • Motherboard:
      • AsRock B450M Pro4
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 1800X
      • Memory:
      • Team Group Delta 32GB
      • Storage:
      • Samsung 970 EVO+ 500GB
      • Graphics card(s):
      • Palit GTX 1070 8GB
      • PSU:
      • SilverStone SX500-LG V2.0
      • Case:
      • Jonsbo UMX3 TG Version
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • AOC Agon AG322QC4 31.5"
      • Internet:
      • Plusnet Fibre Extra 80/20

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    I'll check it again tomorrow once my M59 case arrives tomorrow

  17. #12
    Senior Member Pob255's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    The land of Brum
    Posts
    9,945
    Thanks
    572
    Thanked
    1,196 times in 1,099 posts
    • Pob255's system
      • Motherboard:
      • Asus M5A99X EVO
      • CPU:
      • PhenomII x4 955 & CM Hyper 212+
      • Memory:
      • 2x 4gb Corsair Vengence 1600mhz cas9
      • Storage:
      • 250gb SATA Westerndigital + 500gb samsung +1tb Samsung
      • Graphics card(s):
      • Asus GTX560ti CuII
      • PSU:
      • Be Quiet E9 680w
      • Case:
      • HAF 912+
      • Operating System:
      • W7 Pro
      • Monitor(s):
      • Dell 21" ips something

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    Quote Originally Posted by Ulti View Post
    I'll check it again tomorrow once my M59 case arrives tomorrow
    Pictures, I demand pictures!

  18. #13
    Poor graduate. Ulti's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    2,007
    Thanks
    702
    Thanked
    222 times in 191 posts
    • Ulti's system
      • Motherboard:
      • AsRock B450M Pro4
      • CPU:
      • AMD Ryzen 7 1800X
      • Memory:
      • Team Group Delta 32GB
      • Storage:
      • Samsung 970 EVO+ 500GB
      • Graphics card(s):
      • Palit GTX 1070 8GB
      • PSU:
      • SilverStone SX500-LG V2.0
      • Case:
      • Jonsbo UMX3 TG Version
      • Operating System:
      • Windows 10 Pro
      • Monitor(s):
      • AOC Agon AG322QC4 31.5"
      • Internet:
      • Plusnet Fibre Extra 80/20

    Re: This wednesday isn't going well... Boot problem

    Sure will I haven't got a pro camera though, only my 5MP on my Viewty xD Hopefully it's sunny tomorrow otherwise I'm gonna have to count on artificial lighting :/ No white furniture either to place it on :/ Maybe I'll get a white cloth if I'm not too lazy (I'll probs be lazy tomorrow haha)

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Problem - Dual boot PC keeps restarting and won't boot.
    By Holtzclaw in forum Help! Quick Relief From Tech Headaches
    Replies: 5
    Last Post: 19-11-2009, 01:20 AM
  2. Dual boot problem
    By kenchie in forum Software
    Replies: 1
    Last Post: 22-10-2007, 08:04 PM
  3. New PC - Infrequent Boot Problem
    By Crazytom in forum PC Hardware and Components
    Replies: 7
    Last Post: 16-09-2007, 10:01 PM
  4. Windows - a brief guide inside
    By Paul Adams in forum Software
    Replies: 31
    Last Post: 23-06-2007, 03:14 PM
  5. Windows XP 64 boot problem after install
    By tfboy in forum Software
    Replies: 10
    Last Post: 02-09-2005, 10:53 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •